Moreton Bay

Öster om Brisbane förändras landskapet i en vacker blandning av flodmynning och hav. Detta bildar en sprucken mosaik vid namn Moreton Bay. Den breda bukten sträcker sig 125 kilometer mellan de soldränkta kusterna Sunshine Coast i norr och Gold Coast i söder. Tropiska öar finns ute i det glimmande havet och Moreton Bay är inkörsporten. Det sägs att det finns fler öar här än dagar på året. Det stämmer nog, men många av dem är små och svåråtkomliga så länge du inte har tillgång till båt. De största öarna däremot utgör populära resmål. Och det bästa är att du inte behöver åka särskilt långt från staden för att ta dig hit. Med bilfärja eller vattentaxi kan du snabbt åka över från fastlandet och göra dig redo för ölivet. Fyll dagarna med avkoppling eller äventyr. Det är upp till dig att bestämma.

För de äldre australierna är regionen känd för en helt annan sak än sol och bad. Nämligen Moreton Bay bug. Oavsett vad du ser framför dig när du hör namnet så är det ingen otäck kackerlacka eller skalbagge det är tal om. Moreton Bay bug är ett knubbigt kräftdjur med skygglappar över benen. Den ser ut som förvuxen vandrande kräftstjärt och kom att uppkallas efter bukten.

25 kilometer utanför kusten ligger Moreton Island vilket är den tredje största sandön i världen efter North Stradbroke och Fraser Island. Ön utforskas till fots eller med hjälp av fyrhjulsdrivet fordon. Klättra och kravla upp för någon av de höga sanddynerna för en strålande utsikt över omgivningarna. Positionera solglasögonen och glid sedan ner med sandpulka eller prova på sandboarding. Dykning och snorkling är andra aktiviteter att förkovra sig i. Upptäck det marina livet kring Tangalooma Wrecks rostiga skelett. Här har fiskarna gjort sig ett nytt hem i det turkosblå vattnet.

Förr i tiden var Stradbroke Island en enda ö, men en kraftig storm 1895 delade den itu. Den norra delen har tre byar och är det vanligaste resmålet. Ön kallas traditionellt Minjerribah och har starka band till urbefolkningen. Det är en sömnig plats som gjord för lata dagar med en bok i knäet. North Stradbroke har flera stränder med instagram-värdiga vyer. Den enda ön du kan köra till längs kusten är Bribie Island. Ön sammanbinds med en bro till fastlandet vilket bidrar till dess popularitet och säkerställer dess status som semesterort.

Sevärdheter och upplevelser

North Stradbroke Island är uppbyggd av sand och är den största ön i regionen. Från den nordöstra udden Point Lookout kan du följa North Gorge Walk, en fotogenisk promenad på strax över en kilometer. Du får utsikt över vattnet som är kristallklart, vilket ökar chansen att se sköldpaddor, delfiner, stingrockor och till och med hajar. Är du på besök under vintern eller hösten kan du spana efter knölvalar. Strax väster om udden hittar du den vackra stranden Cylinder Beach. Bada eller testa vågorna som väller in. Där kan du dessutom tälta (straddiecamping.com.au/cylinder_beach). I närheten finns kafé, restaurang och matbutik. Prova på stand up paddle eller rid på sanddynerna tillsammans med Straddie Adventures (straddieadventures.com.au/index.html). Annars går det bra att ta sig runt North Stradbroke Island via guidad busstur (wotif.com/things-to-do/north-stradbroke-island-full-day-bus-tour.a426967.activity-details).

På Moreton går du i land på öns västra sida vid Tangalooma. Det blir ofta fullt med folk på somrarna. För att ta sig runt krävs bil med fyrhjulsdrift och tillstånd från Department of National Parks, Sport and Racing (npsr.qld.gov.au/recreation-areas/vehicle_access_permit_fees.html). Hyr egen bil tillsammans med andra resenärer eller boka in dig på en rundtur eller en aktivitet med en researrangör, exempelvis Adventure Moreton Island (wotif.com/things-to-do/adventure-moreton-island-day-pass.a440961.activity-details) eller Australian Sunset Safaris (wotif.com/things-to-do/moreton-island-full-day-snorkel-kayak-sand-toboggan-tour.a309154.activity-details).

De 15 rostiga vraken Tangalooma Wrecks ligger strax utanför strandkanten så du kan enkelt simma ut till dem på egen hand. Se dock upp för strömmar. Vraken har blivit en fristad för fiskar och korall som frodas kring dem. Detta är en perfekt plats att prova på snorkling, sikten är bra genom det klara vattnet och du kan se långt ner utan att behöva dyka. Norr om ön kan du dyka vid Flinders Reef, det enda naturliga revet i närheten som är otroligt artrikt (sunreef.com.au/more/gallery/flinders-reef).

Några av världens största sanddyner finns på Moreton Island. Den högsta av dem är Mount Tempest på 285 meter över havet. Att ta sig upp till toppen är tufft och krävande, men utsikten är fantastisk. Varje kväll dyker ett tiotal delfiner upp för att matas med färsk fisk utanför Tangalooma Resort. Som gäst på boendet har du chans att själv servera måltiden. Bor du inte på området får du nöja dig med att titta på från håll, alternativt du kan följa med en researrangör som anordnar denna typ av aktivitet (wotif.com/things-to-do/tangalooma-dolphin-adventure-day-trip.a255506.activity-details).

Bribie Island är en favorit bland pensionärer och barnfamiljer. Precis som Moreton och Stradbroke är det en sandö med i huvudsak låg vegetation. Söder om bron ligger Bongaree Beach, med sin grunda strand och sitt lugna vatten. I närheten finns lekplats och restauranger. Du kan hyra kajak eller cykel i någon av affärerna. När solen börjar gå ner kan du glida runt på vattnen i gondol med Bribie Island Gondola (bribieislandgondola.com.au). Gondolen har försiktigt renoverats och rymmer upp till sex personer. Boka en åktur som ackompanjeras av musik och mat och ta med din egen dryck att avnjuta ombord. Om du gillar historia kanske en guidad tur till andra världskrigets bunkrar, Fort Bribie, kan vara av intresse (wotif.com/things-to-do/bribie-island-wwii-bunker-tour.a479361.activity-details).

Vindsvepta St Helena Island är inte som de andra öarna kring bukten. Ett högsäkerhetsfängelse byggdes här år 1867. På den tiden var fängelset toppmodernt och syftade till att rehabilitera de intagna genom att sysselsätta dem med arbete. Livet på ön var hårt. Strikta regler om tystnad gällde hela dagarna. För att få en djupare förståelse för öns historia, boka in dig på en kvällstur eller en spöktur till ön. I priset ingår färjetransport, middag och underhållning i fängelset (sthelenaisland.com.au).

Bra att veta

Turistinformation

Läs mer om regionen på Visit Moreton Bay (visitmoretonbayregion.com.au), Visit Moreton Island (visitmoretonisland.com) och Stradbroke Island (stradbrokeisland.com). Du kan även hitta en mängd aktiviteter via wotifs hemsida (wotif.com/things-to-do/search?location=Brisbane).

Varningar och förberedelser

Under sommarmånaderna december till februari är temperaturen som högst. Risken för regn likaså. Regn kan ösa ner men upphöra plötsligt. Översvämningar är vanligt förekommande. Generellt sett har Queensland ett härligt klimat med varma dagar året om. Sommartid är risken större att stöta på Box Jellyfish. Bästa tiden för valskådning är mellan juni till oktober. Då är chansen störst att få se knölvalar som vandrar norrut längs kusten för att söka varmare vatten.

Transport

Till North Stradbroke Island och Moreton Island kan du ta en bilfärja eller vattentaxi. Det lönar sig att ha tillgång till bil (wotif.com/Car-Hire), men det går självklart lika bra att upptäcka ön tillsammans med andra genom en rundtur. Närmsta stora flygplatser är Brisbane Airport, 16 kilometer utanför Brisbane och Gold Coast Airport i Coolangatta (wotif.com/Flights). Kommer du med buss och tåg till Brisbane är chansen stor att du anländer till Roma Street Station vid Roma Street. Därifrån är det 500 meter in till centrum. Spara pengar genom att köpa ett Go Card av Translink (translink.com.au). Ladda kortet med pengar och använd det sedan på bussar, tåg och färjor i området. Translink har en användbar reseplanerare på nätet (jp.translink.com.au/plan-your-journey/journey-planner).

Boende

North Stradbroke Island

Det finns massor av campingplatser runtom North Stradbroke. Du kan tälta vid Cylinder Beach, Adder Rock, Amity Point, Home Beach, Adam’s Beach och Bradbury’s Beach. På flera av platserna finns också stugor att hyra. Boka långt i förväg om du tänker dyka upp under högsäsong, platserna går snabbt åt (hotelscombined.com/Hotel/Stradbroke.htm). Samarind (hotelscombined.com/Hotel/Samarinda_Jewel_by_the_Sea.htm) hyr ut fullt utrustade lägenheter vid Point Lookout precis intill stranden. Med närhet till restaurang och mataffär är detta ett perfekt läge. Vill du lyxa till det lite kan du boka in dig på Stradbroke Island Beach Hotel & Spa (hotelscombined.com/Hotel/Stradbroke_Island_Beach_Hotel_Spa_Resort.htm).

Moreton Island

På Moreton Island finns gott om campingmöjligheter utspridda på fem platser inom nationalparken. Det finns ytterligare fem områden där det är tillåtet att tälta. Se till att skaffa tillstånd innan du kommer till ön (npsr.qld.gov.au/parks/moreton-island/camping.html). Vill du lyxa till det lite, bo då hos Tangalooma Island Resort (hotelscombined.com/Hotel/Tangalooma_Island_Resort.htm). Välj mellan hotellrum, sviter, lägenhet eller villa. Boendet är rätt dyrt, men här får hela familjen plats. På området finns kafé, bar och restaurang. Du kan boka in dig på någon av de aktiviteter som anordnas. Och missa inte matningen av delfinerna varje kväll.

Bribie Island

På Bribie Island finns tre campingplatser som kräver fyrhjulsdrift för att nås. Ytterligare två öar kan besökas med hjälp av båt (npsr.qld.gov.au/parks/bribie-island/camping.html). Precis som för de andra öarna krävs tillstånd i förväg. Bribie Waterways Motel (hotelscombined.com/Hotel/Bribie_Waterways_Motel.htm) ligger mittemot Pumicestone Passage, det grunda vattnet som skiljer ön från fastlandet. Det är ett bra budgetboende med parkeringsplatser och pool.

Karta

Google Maps