Mitchell Falls

Kimberley är Australiens uråldriga utpost i nordväst. Med ett fascinerande landskap som tycks oförändrat sedan dinosaurietiden. Sandsten i stora block, krackelerad grusväg i blodrött som ramas in av dallrande hetta och gassande sol. Men i själva verket är det vattnet från Mitchell River som skulpterat landskapet och sakta men säkert karvat ut klippor och raviner och skapat spektakulära vattenfall. Området är välkänt för sitt extrema väder. Regnperioden är lika med monsunfloder som väller ner från skyn. Vägar stängs av och översvämningar är vanliga. Torrperioden mellan maj och september är därför bäst tid att besöka området. Då är vattenfallen tillbaka med full kraft och växtligheten får nytt liv.

Kimberleys största äventyr kallas Gibb River Road och är en bilsträcka på 660 kilometer mellan städerna Derby och Kununurra i nordvästra Australien. Det är en utmanande bilresa där tålamodet och uthålligheten sätts på prov, både för fordon och förare. Efter en stund lämnas vägen och du svänger av mot Mitchell Falls, en av Kimberleys starkast lysande stjärnor. Kanske är det just den avlägsna placeringen som gör vattenfallet så speciellt. Att ta sig hit kräver målmedvetenhet, tid och svett. Det är en skumpig resa på 500 kilometer norrut från Broome. Därefter når du campingplatsen och det är dags för bilen att vila och kroppen att jobba.

En pulshöjande vandring tar dig till Mitchell Falls. Längs vägen väntar flera platser som är värda att stanna upp på. Vattenfall att bada i och en skiftande natur. Från mangroveträsk till sumpmark och lummig regnskog. Vissa palmträd tros vara närmare 300 år gamla. Håll ögonen öppna och kanske får du syn på pytonorm och mindre wallabies som lever bland klipporna. Att ta sig till och från Mitchell Falls tar uppemot fyra, sex timmar så räkna med en hel dag med vandring i oländig terräng. När du når målet möts du av ett magiskt vattenfall där grönt vattnen forsar ner i fyra nivåer. Klättra upp till något av vattenhålen och sitt och njut av utsikten och det svalkande vattnet. Undvik dock att bada vid foten av fallen då saltvattenkrokodiler bor i närheten.
Det går också bra att ta en helikopter till hjälp när du ska se Mitchell Falls. Vid campingplatsen kan du boka helikoptertransport. På så sätt slipper du delar av den krävande vandringen. Förutom fantastiska vyer över landskapet så får du en ordentlig adrenalinkick av att flyga.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Mitchell Falls är rankat som Australiens mest spektakulära vattenfall. Det är absolut värt att lägga några extra dagar i Kimberley för att se detta enastående vattenfall. Promenaden dit är vacker och du får chansen att se andra vattenfall längs vägen men också hällristningar och unik flora och fauna. Dessutom kan du ta ett svalkande dopp vid vattenfallens naturliga bassänger.

Mitchell Falls strömmar med stor kraft ner i fyra olika platåer mitt ute i Kimberley och ger en känsla av att vara kuliss i en storslagen film. Solens starka strålar kommer fresta dig att hoppa ner i vattendraget över vattenfallet. Här kan du sitta och slappna av och känna de starka strömmarna pressa skönt mot ryggen. Se till att du sitter stadigt eller håller i dig eftersom du inte vill hamna på botten av vattenfallet där det finns krokodiler. För den som vill ha lite extra äventyr går det att klättra upp på berget på vänstersidan för att kunna se hela vägen ner till botten av Mitchell Falls eller passa på att ta bilder på vattenfallet från en annan vinkel. Det bästa är att den utmanande resan hit gör att det aldrig blir fullt med folk.

Vägen från campingplatsen till Mitchell Falls tur och retur är sex kilometer lång men terrängen är oländig. Räkna med att det tar en heldag att gå fram och tillbaka till fallen om du samtidigt vill kunna stanna upp och njuta av stunden. Det innebär alltså fyra till sex timmars vandring under en dag.

För att göra hela upplevelsen ännu mera speciell och för att kunna se Mitchell Falls ovanifrån kan du åka helikopter. Du kan boka in en enkelresa eller en tur- och returflygning beroende på budget. Detta kan oftast bokas med kort varsel. Med hjälp av helikopter får du en oslagbar vy över Mitchell Falls men också Kimberleyområdet. Det är en upplevelse du sent kommer att glömma. Helikopterfärden tar sex minuter och kostar från 145 dollar per person. Helikoptern är helt öppen på sidorna så du har chansen att ta helt sagolika bilder. Sex minuter går väldigt snabbt men helikoptern snurrar ett par varv runt vattenfallet så alla får chansen att ta bilder från båda sidor. Sedan släpps du av vid toppen av vattenfallet eller vid campingen beroende på i vilken riktning du väljer att åka. HeliSpirits (helispirit.com.au) kontor hittar du vid campingplatsen.

På Mitchell Falls camping finns inga duschar eftersom vatten är en bristvara. Vill du därför ta ett härligt svalkande dopp eller tvätta av dig får du vandra bort till Mertens Creek. Denna natursköna plats är bara en kort promenad från campingen och ligger på vägen till Mitchell Falls. För att bevara naturen är det inte tillåtet att tvätta sig med tvål eller schampo.

Mertens Falls ligger en halvtimmes promenad från campingen på väg upp till Mitchell Falls. Tidigare hette fallen Little Mertens Falls. Men låt inte namnet lura dig, vattenfallet är ingen besvikelse. Här kan du bada, hoppa från en lian som hänger ut från ett träd eller simma några längder i den naturliga bassängen under vattenfallet. Vattnet är lite kyligt men skönt med tanke på den höga lufttemperaturen. Det går att klättra upp över vattenfallet där det finns små hål i berget som vatten strömmar in i. Där är det helt fantastiskt att slå sig ner, sänka axlarna och lyssna till fåglarnas kvitter som blandas med det forsande vattnet. Platsen kallas för naturens spa. Men det bästa med Mertens Falls är att det går att klättra in bakom vattenfallet till en öppen grotta. Där kan du slå dig ner och se ut genom vattenfallet och du får en chans att ta läckra foton.

Innan du når Mitchell falls kommer du till Martens Gorge som tidigare gick under namnet Big Mertens Falls. Här väntar ett stort och dramatiskt vattenfall som tyvärr är svårt att fånga på bild eftersom vandringen går längs toppen av vattenfallet och solen inte når till botten. För att ta dig vidare till Mitchell Falls måste du korsa Mertens Gorge, så var försiktig och se noga var du sätter fötterna så du inte ramlar. Ordentliga skor rekommenderas.

Hällristningar och grottmålningar

Längs vägen till och från Mitchell Falls får du chansen att se magnifika hällristningar och grottmålningar. De två stilarna Gwion Gwion och Wandjina har väldigt detaljerade målningar på röd sandsten. Dessa unika målningar är specifika för Western Australia och särskilt Kimberleyområdet. Man brukar säga att Gwion Gwion-målningarna är sofistikerade och de tros vara över 25 000 år gamla. Vissa av målningarna sträcker sig upp till fem meter men de flesta är mycket mindre. Målningarna är mycket viktiga för att förstå landets historia och har hjälpt till att få fram svar på vilken väg folk reste till Australien, hur människorna reagerade på klimatförändringarna och hur ofta de flyttade mellan grannländerna. Ingen vet hur många målningar det rör sig om och exakt var de finns men under en genomresa i regionen lär du stöta på några stycken.

På väg upp till Mitchell Falls kör man förbi King Edward River och där finns stora sandstenar i många färger som bildar olika formationer. Detta kallas för King Edward Rock Galleries och är några av de bästa och mest gripande stenmålningarna som är öppna för allmänheten i hela Kimberley. Målningarna visar bland annat figurer i olika ceremonier, när de jagar med bumeranger, spjut och andra vapen eller när de dansar. Här finner du även djurmålningar och Windjina-målningar som avbildar människor med stora runda huvud och stora ögon som stirrar mystiskt.

Bra att veta

Ta sig runt med bil

Det är inte helt lätt att ta sig till Mitchell Falls men det är absolut värt mödan. Följ den välkända vägen Gibb River Road som erbjuder en smakprov av det äkta Australien. Fyrhjulsdrift är ett måste och du bör ha minst två reservdäck med dig. Vägen är inte asfalterad och vissa delar är i riktigt dåligt skick. Gibb River Road tar dig genom ett landskap skapat av naturens kraft. Här kör du förbi höga bergväggar och branta klippor, öde träddungar och korsar kraftiga floder. Du kommer djupt in i naturen och får chansen att se Australiens sällsynta och unika arter av djur och växter. Telefontäckningen är obefintlig och det är långt till närmsta bensinstation. Det kan gå timmar utan minsta tecken på civilisation. Du måste vara helt oberoende när du reser längs Gibb River Road och att ha med dig vatten, bensin, mat och reservdelar till bilen. För att komma till Mitchell Falls svänger du av vid Kalumburu Road. 59 kilometer in på vägen ligger Drysdale River Station (drysdaleriver.com.au) som är den sista platsen att tanka och handla innan du når destinationen. Det finns boende samt mat och dryck om du vill stanna en stund. Därefter fortsätter vägen i omkring 100 kilometer tills du svänger av till Mitchell Plateau Track. Var beredd på att köra sakta och stanna till då och då för att låta motorn och stötdämparna vila en stund. Resan från Gibb River Road tar ungefär fyra timmar så börja i tid innan solen går ner.

Se området med flyg

Det går att boka flyg från Drysdale River Station för att se flera av sevärdheterna i närheten men det kostar från 450 dollar per person (drysdaleriver.com.au/scenic_flights.htm). Du kan också flyga från Broome eller Kununurra med flygbolagen King Leopold Air (kingleopoldair.com.au/broome-scenic-flights) och HeliSpirit (helispirit.com.au).

Gruppresor

Det finns flera både korta och långa gruppresor genom Kimberley och till Mitchell Falls för alla åldrar. Detta är det enklaste sättet att resa då du kan luta dig tillbaka och se det bästa av området. En professionell guide tar dig säkert och tryggt till de bästa naturpärlorna och ut på häftiga äventyr. Exempel är på arrangörer är Outback Spirit Tours (outbackspirittours.com.au) och Gibb River Tours (gibbriverroadtours.com.au).

Varningar och förberedelser

Gibb River Road och Mitchell Falls är bäst att besöka under torrperioden som sträcker sig mellan maj och oktober. Vägarna öppnar för allmänheten runt maj när vattnet sjunkit undan och de är såpass torra att de är körbara och bilarna kan ta sig över.

Innan du ger dig ut och kör på Gibb River Road är det viktigt att ta reda på den senaste informationen så att du vet om några delar av vägen är avstängda. Det finns information att få online (mainroads.wa.gov.au) (exploreoz.com/wa/kimberly/roads.aspx) men du kan även prata med personal som jobbar vid bensinstationer i området. De har ofta bra koll på senaste nytt.

Se till att du har med dig första-hjälpen-kit, rikligt med vatten och solskydd. Ordentliga skor och en huvudbonad som skyddar mot solen är ett måste. Berätta gärna för någon innan ni går ut på en vandringsled så att de vet när ni planerar att vara tillbaka. Läs skyltar och anvisningar och följ dem. Tänk på att det kan finnas krokodiler i området så var noga med att kolla upp om du kan bada eller inte.

Boende

Om du behöver övernatta runt Gibb (hotelscombined.com/Place/Gibb.htm) eller i Drysdale (hotelscombined.com/Place/Drysdale.htm) kan du välja på tält och stugor till hotell.

Att övernatta vid Drysdale River Station är en sann australisk upplevelse.  Det ligger 59 kilometer från Gibb River Road mot Mitchell Falls. Här kan du bo i små rum eller lägenheter och här finns faciliteter såsom dusch, butik, bar, bensin, toaletter och restaurang. Det finns även möjlighet att få hjälp med bilreparationer. Hit kommer många för att njuta av en kall öl i skuggan i på uteserveringen eller för att äta deras berömda hamburgare. Boende kostar från 150 dollar per natt och person. Campingen kostar mellan 12 och 16 dollar per natt. Man kan inte boka i förväg.

Mitchell Falls

Det finns ett stort campingområde vid början av gångvägen till Mitchell Falls. Varje campingplats har en egen plats där du kan göra upp eld och det finns ett flertal utedass. Detta är en skogscamping mitt i naturen och det finns varken duschar eller vatten, däremot kan du gå till Mertens Creek för ett svalkande dopp eller för att hämta vatten. Tänk dock på att vattnet inte är drickbart. Campingen betalas på plats till värdarna och kostar 7,5 dollar per vuxen per natt. Först till kvarn gäller.  Vill man bo i bättre tält med duschar och ha tillgång till restaurang och bar måste man boka in sig på Mitchell Falls Wilderness Logde (hotelscombined.com/Hotel/Mitchell_Falls_Wilderness_Lodge.htm).

Munurru Campground

King Edwards River Crossing Camping ligger omkring 90 minuter innan du kommer till parkeringen och campinplatsen vid Mitchell Falls. Här finns det heller inget dricksvatten men du kan bada i floden som ligger precis intill campingen. Fiske och de magnifika hällristningarna gör att folk väljer att bo här. Avgiften betalas på plats och det är först till kvarn.

En lördag vid Mitchell falls

08:00 – Starta starkt med helikopter

Vakna upp på Mitchell Falls Camping och gå och boka en helikopter till klockan 09:00. Ät en ordentlig frukost, packa ryggsäcken inför dagens äventyr och vandra sedan bort till helikoptern. När det blir din tur hoppar du in och det killar till i magen. Helikoptern lyfter och du får se Kimberleys fantastiska landskap sträcka sig längre än ögat kan nå i alla riktningar. Helikoptern har öppna dörrar så du kan ta riktigt fina bilder av det magnifika landskapet. Snart ser du det mäktiga vattenfall du kommit för att se, Mitchell Falls. Det är stort, vackert och forsar med en imponerande kraft. Helikoptern cirkulerar några varv så att du kan ta bilder och njuta av utsikten innan du blir avsläppt på berget.

09:30 – Bada i väldigt vattenfall

Börja vandra i riktning mot Mitchell Falls och efter en kvart kan du höra vatten forsa och du ser toppen av vattenfallet. Ta av dig skorna och korsa försiktigt floden på de stenar som bildar en liten stig. Du blir stående och tittar ut över vattenfallet ett bra tag för att ta in den vackra utsikten innan du ens funderar på att ta fram kameran. Hoppa i vattnet och sätt dig tryggt i en grop så att du inte dras ner. När kroppen liknar ett russin lägger du dig på bergskanten och torkar i solen.

12:30 – Rutt genom regnskogen

På toppen av vattenfallet äter du lunchen du tagit med dig. Sedan börjar vandringen tillbaka mot campingen. Först klättrar du upp på sidan av vattenfallet för att ta några bilder på Mitchell Falls framifrån. Det är lite klurigt att klättra men spännande. Efter ett litet tag når du Mertens Gorge och här blir det en utmaning att ta sig över. Vissa stenar ligger lösa i vattnet. Kliv försiktigt och titta noga var du sätter fötterna. Ett felsteg kan leda till katastrof. När du tagit dig över till land på andra sidan av vattenfallet vågar du plocka fram kameran och knäppa några bilder.

13:30 – Hällristningar och spa

Forsätt vandra mot campingen genom regnskogen och se spännande djur och växter utefter vägen. Du kommer fram till några av de världsberömda Gwion Gwion-målningarna och stannar upp för att ta en titt. Målningarna är detaljerade och gripande. När du kommer fram till Mertens Falls kliver du in i grottan bakom vattenfallet och sätter dig ner i skuggan för att vila. Sedan hoppar du ner i vattnet och simmar några längder. Ta dig upp över vattenfallet och hoppa ner i en liten bassäng som nästan bubblar av vattnet som forsar ner. Där svalkar du dig och laddar upp inför den sista promenadsträckan.

16:00 – Dagens sista dopp

20 minuter senare når du Mertens Creek och det blir din sista chans att svalka och tvätta dig då campingen saknar duschar. Vandra den sista biten tillbaka till campingen och sätt dig i skuggan för att slappna av och smälta dagens äventyr. Alla på campingen samlas hos värden och tittar på bilder och filmklipp från hur Mitchell Falls ser ut i regnperioden. Vi träffar mycket nytt folk och alla samlas senare runt elden för att laga kvällens middag. Dagen avslutas med historier och lite kall dricka.

Karta

Google Maps