Melbourne med omnejd

Melbourne är landets näst största stad efter Sydney och är en modern metropol med natursköna omgivningar. Staden ligger i delstaten Victoria i den sydöstra delen av Australien. Från Melbourne är det lätt att ta sig till många närliggande sevärdheter. Victoria gränsar till New South Wales i nordost, South Australia i väst och Tasmanien rakt söderut över havet. Gå vilse bland Melbournes gator, berömda för sin blandning av viktorianska byggnader och lagerlokaler utsmyckade med artistisk gatukonst. Ta del av kafékulturen som blivit synonym med staden, något övriga delar av landet inte riktigt lyckats med. Grönskande parker lättar upp och hindrar stadsbilden från att anta en alltför grå nyans. Spårvagnar navigerar kors och tvärs bland gator fulla av udda boklådor, prisvärda second hand-butiker och flotta restauranger. Sport tas på blodigt allvar och särskilt vurmas det för Aussie Rules Football. Passa på att se en match på landets största arena MCG. Utforska de hippa stadsdelarna, ta tåget ut till stranden i St Kilda och sippa drinkar på takbarer med strålande utsikt över staden.

Trots det opålitliga vädret med regn och rusk finns flera vackra vindistrikt alldeles i närheten. Både Yarra Valley och Mornington Peninsula har en mängd vingårdar som välkomnar besökare. Följ med på en guidad tur bland spikraka rader av vinrankor och jämför de olika druvsorterna som produceras. Vid Mornington Peninsula finns förutom vin också vykortsvackra stränder och möjligheter att simma med delfiner i det fria.

Är du sugen på ytterligare aktiviteter kan du köra österut till bergskedjan Dandenong Ranges, där du finner pittoreska små byar och unika fik. Trötta ut dig längs vandringleder och upptäck forsande vattenfall i nationalparken. Det finns både lättare promenadstråk och svårare hajker att ta sig an beroende på dina förutsättningar. När du känner dig nöjd kan du övernatta på ett bed and breakfast.

Kom nära inpå djurlivet på ön Philip Island, strax utanför den storslagna kustlinjen, känd för sina små pingviner som tultar omkring. Ön är flack och passar bra för cykling och bilturer. Det finns fina förutsättningar för den surfintresserade men det går lika bra att ta det lugnt och bada. Strax norr om Phillip ligger den mindre kända ön French Island. Långt från turiststråken och fritt från avgaser. Två tredjedelar av denna bilfria zon är nationalpark och det är en perfekt tillflyktsort för cyklister och friluftsentusiaster som söker lugn och ro långt från stadsbruset.

Överblick

Upplevelser

Är du en sportfantast gör du bäst i att se en Aussie rules football-match på Melbournes egna arena Melbourne Cricket Ground, förkortat MCG (mcg.org.au). Aussie rules kallas också för footy och liknar en blandning av rugby och fotboll. MCG Det är Australiens största sportarena och inget mindre än en av stadens ikoner. Här spelas både Aussie rules och cricket men ibland hålls också konserter och andra evenemang. De med ett stort intresse för sport kan gå en guidad tur (wotif.com/things-to-do/behind-the-scenes-mcg-national-sports-museum-tour.a226995.activity-details).

Upplev kafékulturen som får resten av landet att snegla på Melbourne med avund (wotif.com/things-to-do/coffee-lovers-walking-tour.a256096.activity-details). I stadsdelen Fitzroy väntar en gemytligt bubblande atomsfär. Hit kommer studenter från de närliggande universiteten för att bota sin tentaångest med kaffe, öl och shopping. Så kom hit du också för att få en dos av koffein samtidigt som du insuper den omgivande gatukonsten. Många byggnader har fått sig en makeover med hjälp av färg och kreativitet. Stadsdelen Carlton är också känd för sin alternativa stil och sitt breda utbud av restauranger och kaféer. Likt Fitzroy är detta en bra plats för att hitta god mat.

Aktiviteter

Sandstrand och saltvatten väntar i kustförorten St. Kilda, sex kilometer från centrum. St. Kilda har blivit något av en backpackerfavorit genom åren. Varje lördag hålls en stor marknad längs esplanaden. Andra typiska aktiviteter är att ta en promenad längs piren eller tillbringa alltifrån ett par timmar till en heldag på nöjesparken Luna Park (lunapark.com.au).

Föredrar du ett lugnare tempo kan du gå ombord på en av de många färjorna som kör upp och ner på Yarra River. Floden rinner genom Melbourne och tar du en tur här får du se staden ur en annan vinkel (melbcruises.com.au). Du kan också lyxa till det och avnjuta en middag samtidigt som du glider fram över vattnet.

Sevärdheter

Du behöver inte åka långt från staden för att få lite ötid. Det mest givna alternativet är Philip Island (wotif.com/discover/australia/victoria/phillip-island.d6051897), en populär plats att bege sig till för att se vilda djur i sin naturliga omgivning. Här finns både pingviner och sälar. Men överväg också att ta en tur till French Island, strax norr om Phillip. Det är en bilfri zon som till största del är en nationalpark. Alltså passar ön alldeles utmärkt för cyklister och fotgängare.

Victoria har utvecklats till en storfräsare inom vinproduktion. Yarra Valley är en av dessa vinregioner och (vinetrekker.com.au) men också Mornington Peninsula. Det finns en mängd kunniga researrangörer som kan visa dig runt med guide. Ofta ingår vinprovning och någon måltid i priset. Det är fullt möjligt att göra ett besök under en dagstur från Melbourne (wotif.com/things-to-do/search?location=Melbourne,%20Victoria,%20Australia).

Eukalyptustäta Dandenong Ranges (wotif.com/discover/australia/victoria/melbourne/sassafras/dandenong-ranges-national-park.d6126451) är en bucklig bergskedja i det flacka landskapet. Dandenong är ett populärt utflyktsmål bland folk som vill komma bort från storstaden en stund. Det går att ta sig hit med tåg och hoppa av vid Upper Ferntree Gully Station, men du blir rikligt belönad om du tar bil. Njut av lugnet och tillbringa en heldag i skogsområdet med att vandra omkring och dricka Devonshire tea. Mysiga små byar kantar området med många mindre restauranger.

Praktisk information

Planering och förberedelser

Melbourne är känt för sitt milda väder och sin rikliga nederbörd, så var beredd på att det kan regna en hel del. Boende finns det gott om och det finns bra med kommunikationer vilket gör det lätt att ta sig vidare från staden (hotelscombined.com/Place/Melbourne.htm). Det går färjor och flyg över till ön Tasmanien och flyg till de flesta städer i landet (wotif.com/Flights). Från Melbourne kan du exempelvis åka västerut mot Great Ocean Road och Adelaide.

Transport

Du kan enkelt ta dig till Melbourne via bil (wotif.com/Car-Hire), buss, tåg eller flyg. Det finns två flygplatser i området, Melbourne Tullamarine Airport och lågprisflygplatsen Melbourne Avalon Airport. Flygbussar möter alla avgångar, så det är lätt att ta sig in till staden. De största stationerna för buss och tåg är Southern Cross Railway Station och Flinders Street Station.

Kollektivtrafiken sköts av Public Transport Victoria (ptv.vic.gov.au/getting-around/visiting-melbourne) som kör bussar, tåg och spårvagnar. Köp ett myki-kort som du fyller på med en reskassa. Använd reseplaneraren för att kolla upp din resväg (ptv.vic.gov.au/journey/#jpsearch%5Baction%5D=showPlanner). Kortet kostar runt sex dollar.

Utforska

Staden är stor, så vig gärna ett par dagar åt att se vad Melbourne har att erbjuda. Detta är trots allt en av landets bästa platser att äta god mat från världens alla hörn, sippa hantverkskaffe på hippa kaféer och göra slut på shoppingbudgeten på nolltid. Börja från centrum och arbeta dig sedan utåt. Ta det expansiva spårvagnsnätet till hjälp. Hoppa på Circle Line som kör med- och motsols runt staden och är gratis.

Hoppa av spårvagnen vid Federation Square där du finner konstgallerier, museum och utställningar. Besök National Gallery of Victoria och ta sedan en uppfriskande promenad genom den botaniska trädgården. Men missa inte att besöka de ikoniska stadsdelarna Fitzroy och Carlton för det kulturella utbudet. Ta tåget ut till strandförorten St. Kilda, gå på helgmarknad, bada i vattnet eller häng på stranden dränkt i solkräm.

Besök en av vingårdarna i närheten. Tillbringa en heldag eller förläng vistelsen med en övernattning. Följ med på en guidad tur för att lära dig mer om produktionen och provsmaka de olika vinsorterna.

En buss- eller bilresa på ett par timmar tar dig över till Phillip Island. Låt en parkvakt leda vägen och visa dig pingvinerna på ön. Varje kväll ses de lämna vattnet och ta sig upp på torra land efter att ha tillbringat en hel dag med att leta mat. Se när de vaggar omkring på led under vad som kallas pingvinparaden. Utforska sedan stränderna eller varför inte testa på surfingen. Tycker du att Phillip Island är alldeles för mainstream ligger blygsamma French Island en liten bit norrut, en ofördärvad ö som lämpar sig särskilt bra för cyklister och vandrare.

Från Melbourne kan du ta dig vidare i alla vädersträck. Söderut går färjor till Devonport i Tasmanien (wotif.com/discover/new-zealand/auckland/devonport.d179330), västerut kan du färdas längs den dramatiska kustlinjen vid Great Ocean Road (wotif.com/discover/australia/victoria/great-ocean-road.d6135588). Österut tar du dig mot huvudstaden Canberra (wotif.com/discover/australia/australian-capital-territory/canberra.d6049663/canberra-insider-tips) och norr mot Bendigo (wotif.com/discover/australia/victoria/bendigo.d5916).