Melbournes förorter

Melbourne är en stad som präglas av sina multikulturella invånare. Det är en inspirerande smältdegel full av liv. I södra Victorias mångmiljonstad bor folk som härstammar från hela världen. Särskilt tydligt är det europeiska arvet. Många greker, italienare och engelsmän slog sig ner här under 1960- och 1970-talen. Men också invandrare från Asien har bidragit till att forma staden. Vietnameser och kineser har tagit med sig sin kultur och skapat en härlig mångfald som tydligt känns av när du vandrar genom de olika stadsdelarna och inte minst förorterna. Det är en sprudlande mix av folkslag med olika etnisk bakgrund, vilket gör Melbourne spännande, oförutsägbart och intressant. Gamla traditioner möter nutid och utvecklar ständigt landets kanske häftigaste och hippaste storstad till en modern destination. Och resultatet blir en uppsjö av smakrika maträtter och kulturella konstverk. Som om inte det är nog så utsågs Melbourne år 2011 till världens bästa stad att bo i.

I stadskärnan hittar du museer, teatrar och butiker. Melbourne är mycket mer än ståtliga skyskrapor och grådassig betongdjungel. Rör dig längre ut till de kringliggande stadsdelarna, och missa inte förorterna. Det är här du hittar det genuina Melbourne och har chans att komma närmare folket som bor här. Kollektivtrafiken bildar ett heltäckande nätverk som gör det lätt att ta sig runt i staden. De olika stadsdelarna har vitt skilda karaktärer. Från kafétäta studentområden till hippa bardistrikt och exklusiva områden söder om flodens vatten. Gatukonsten sprudlar och täcker gränder oh industrilokaler i färgstarka kulörer. Vandra längs lummiga paradgator, fönstershoppa retroaccessoarer i pampiga byggnader och åk sedan ut till strandremsan vid St Kilda. Där kan du hänga med kepsklädda skateboardkids och bronsfärgade kitesurfare. Svalka dig med ett dopp i det ljumma havet. Och köp ett gäng isglassar som snabbt smälter bort i solen. Det härliga med Melbourne är att det är lätt att ta sig runt. Invänta bara första bästa spårvagn som gnisslar genom staden. Hoppa ombord och susa sedan vidare till nästa anhalt. Enhetstaxan gör att du enkelt kan byta mellan buss, spårvagn och tåg. Får du någonsin nog av storstadslivet finns många alternativ att välja mellan. Kör västerut mot den vackra kuststräckan Great Ocean Road. Eller ta färjan över sundet till ön Tasmanien.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Snöra på dig promenadskorna och packa med en stor flaska vatten. Melbournes stadsdelar upptäcks bäst till fots. När du sedan tröttnar på att vandra omkring för egen maskin kan du ta hjälp av kollektivtrafiken. Endast ett par kilometer norr om city ligger Carlton (wotif.com/discover/australia/victoria/melbourne/carlton.d7159), hem åt många italienskättade och därför också den plats där du hittar Melbournes Little Italy. Längs Lygon Street finns beundransvärd viktoriansk arkitektur och otaliga delikatessbutiker. I stadsdelen Carlton finns både University of Melbourne och RMIT University. Grönområdet Carlton Gardens (wotif.com/discover/australia/victoria/melbourne/carlton/carlton-gardens.d508165) ligger inkilat mellan byggnader, med fina promenadstråk och vackra fontäner. Öster om Carlton hittar du Fitzroy (wotif.com/discover/australia/victoria/melbourne/fitzroy.d178400), stadsdelen med massor av övervintrade hippies och mainstreamhipsters. Det här är gatukonstnärernas högkvarter, och du ser ofta tegelhus som piffats till med graffitimålningar. Populära Brunswick Street är gatan för vintageshopping. Längs Smith Street finner du mörka barer och sunkiga ölhak. På lördagar och söndagar kan du leta efter ny design och konst vid Rose Street Artists’ Markets (rosestmarket.com.au).

Rör dig tre kilometer sydöst om city och du kommer till Richmond (wotif.com/discover/australia/victoria/melbourne/richmond.d178451). Denna stadsdel har genomgått en förändring de senaste åren. I dag har gamla industrilokaler förvandlats till shoppinggallerior och finslipade outlets. Dock har fotbollen fortfarande ett starkt grepp om stadsdelen, och det är mer regel än undantag att höra pubarna vibrera av allsång efter matcherna. Många vietnameser och greker bor i Richmond. Vid Victoria Street finns gott om billiga vietnamesiska restauranger, och för en god souvlaki ska du bege dig till Swan Street Hill.

I St Kilda (wotif.com/discover/australia/victoria/melbourne/st-kilda.d181708) bor de som tycker om kombinationen stad och strand. Det är en bohemisk stadsdel som ligger sex kilometer sydväst från city vid Port Philip Bay. Många unga väljer att bosätta sig här, och under somrarna flockas högljudda backpackers hit. Huvudgatan Fitzroy Street är späckad med kaféer och uteserveringar. Längs Acland Street ligger mindra butiker och bagerier. Sandstranden är ett perfekt utflyktsmål under de varmaste dagarna. Vandra ut längs piren med en påse färsk fish and chips eller cykla längs den palmprydda esplanaden. Ta också en tur till den hundraåriga nöjesparken Luna Park (lunapark.com.au) om du tycker om berg- och dalbanor och andra gastkramande attraktioner.

Stadsdelen Northcote ligger sju kilometer åt nordost och växer ständigt. En bit ifrån city är det en plats med närhet till lummiga parker som passar bra för promenader och löpträning. Allt fler kaféer och barer poppar upp och gör att Northcote blivit ett område att räkna med. Det finns en bra utsiktsplats från toppen av Ruckers Hill. Williamstown (wotif.com/discover/australia/victoria/melbourne/williamstown.d178450), även kallat Willy, har ett fantastiskt läge precis där Yarra Rivers vatten mynnar ut i Port Philip Bay. Williamstown har dessutom en vacker utsikt över Melbournes siluett. Stadsdelen har kommit att bli ett litet trevligt hamnsamhälle fullt av segel och båtmaster. På den östra sidan om floden ligger Port Melbourne, där moderna byggnader skjuter i höjd. Söder om Yarra River ligger det mer fashionabla området South Yarra (wotif.com/discover/australia/victoria/melbourne/south-yarra.d6052026). Här huserar finfolk med generösa bankkonton och snabba bilar. Många exklusiva restauranger men också trevliga budgetalternativ finns i dessa krokar. Prahran och Windsor ligger nära varandra och smälter nästan ihop. Vintagefantaster kommer trivas här. Gå längs hela Chapel Street och botanisera bland lokala varor och kläder. Missa inte Prahran Market som marknadsförs som matälskarens marknad (prahranmarket.com.au). De har öppet hela veckan utom måndagar och onsdagar.

Bra att veta

Turistinformation

Det finns ett stort informationscenter vid Federation Square längs 2 Swanson Street och ett lite mindre vid Bourke Street. För aktiviteter, rabatterade turistpass och boenden kan du även titta in på wotifs hemsida (wotif.com/things-to-do/search?location=Melbourne,%20Victoria,%20Australia).

Melbourne är välkänt för sitt ombytliga och nyckfulla väder. Regn är vanligt. Och nog för att vintrarna kan vara kyliga och blåsiga, men sommardagarna kan däremot vara olidligt heta.

Transport

Du kan ta dig till Melbourne via bil, buss, tåg eller flyg. Det finns två flygplatser i området. Den större av dem är Melbourne Tullamarine Airport som ligger ungefär 22 kilometer från staden (wotif.com/Flights). Flygbolaget Jetstar använder sig även av Melbourne Avalon Airport som ligger 55 kilometer bort. Det går dock flygbussar som möter alla avgångar, så det är inga problem att ta sig in till centrum oavsett var du landar. I Melbourne är Southern Cross Railway Station och Flinders Street Station två av de större stationerna för buss och tåg. Greyhound (greyhound.com.au) är störst när det gäller långväga bussar som stannar till i Melbourne. Lokaltrafiken drivs av Public Transport Victoria (ptv.vic.gov.au). De har en bra reseplanerare online som du kan använda. För att resa behöver du ett så kallat Myki-kort som du fyller på med pengar (ptv.vic.gov.au/tickets/myki). Stannar du i några dagar kan du investera i ett besökskort (ptv.vic.gov.au/getting-around/visiting-melbourne). Spårvagnar som kör längs City Circle Line är gratis (ptv.vic.gov.au/route/view/1112). Om möjligt, undvik helst att köra bil i Melbourne. Det är inte helt lätt att navigera sig fram i staden då bussar och spårvagnar ständigt kör fram och det finns speciella trafikregler.

Boende

Att hitta boende i Melbourne är inga problem (hotelscombined.com/Place/Melbourne.htm). Det handlar bara om att du ska bestämma dig för hur mycket pengar du kan punga ut med för en natts sömn. Besöker du någon av förorterna kan du glädja dig med att priserna är lägre än i innerstaden. Är du själv backpacker och ska till St Kilda, checka då in på Base St Kilda (hotelscombined.com/Hotel/Base_Backpackers_St_Kilda.htm) vid 17 Carlisle Street. Det här vandrarhemmet är stort, modernt och ligger verkligen mitt i smeten. Det är ett av de populäraste vandrarhemmen i området och många av besökarna reser ensamma, så det är lätt att träffa nytt folk. Närmsta campingplats är Melbourne BIG4 Caravan Park (hotelscombined.com/Hotel/Melbourne_BIG4_Holiday_Park.htm) som ligger strax under en mil utanför city. Det är en stor park där du kan slå upp ett tält eller hyra en liten stuga att bo i. Området är fräscht och utrustat med kök, pool och lekplats för barnen.

Vill du bo centralt men samtidigt billigt så är Melbourne Central YHA (hotelscombined.com/Hotel/Melbourne_Central_YHA_Hostel.htm) ett bra val. Från 36 dollar per natt och uppåt får du en bädd. Vandrarhemmet ligger vid 562 Flinders Street och har bland annat gratis wifi och en härlig uteplats med grill. Richmond Hill Hotel (hotelscombined.com/Hotel/Richmond_Hill_Hotel_Melbourne.htm) ligger vid 353 Church Street i stadsdelen Richmond. Här finns boendealternativ för 55 personer i ett trestjärnigt boende i en vacker gammal byggnad. Välj mellan enklare rum till fullt utrustade lägenheter att hyra. Richmond Hill Hotel påminner mer om ett bed and breakfast än ett klassiskt hotell då en gedigen frukot ingår i priset. På plats finns även en cocktailbar och en trädgårdsterrass.

En lördag runt om i Melbourne

08:00 – Start i St Kilda

Börja dagen med en stadig frukost i St Kilda hos Il Fornaio (ilfornaio.com.au) vid 2C Acland Street. Säg hej till den ultimata brunchen. Du lär inte gå härifrån hungrig. Bananpannkakor med pistaschglass, pocherade ägg med hollandaise, quinoagröt med färska bär. Och starkt, svart kaffe. Sitt kvar i några timmar och spana in folk som svassar förbi.

11:00 – Stranddags

Du får helt enkelt inte lämna St Kilda utan att ha besökt stranden. Även om det kan vara fullt med folk en solig dag så bör det gå bra om du dyker upp i god tid. Så på med ett generöst lager solkräm och släng ut handduken på sanden. Hoppa i vattnet och svalka dig. Lata dig med en bok i handen. När solen börjar stå för högt är det dags att dra vidare.

13:00 – Lugn lunch

Dagens andra måltid intas på den vietnamesiska restaurangen Uncle vid 188 Carlisle Street. Här bygger kökspersonalen ihop moderna rätter som är en fröjd för ögat. Det finns bland annat färska ostron, mustig nudelsoppa och matig banh mi. Restaurangen har ljusa lokaler med vida fönster och är en av de bästa platserna i området att få lite asiatisk mat i magen.

16:00 – Vagnfärd vidare

Spårvagnar är onekligen ett charmigt sätt att resa på. Om du inväntar spårvagn nummer 16 och åker mot ett av universiteten är du en halvtimme senare i stadsdelen Carlton. Besök pittoreska Carlton Gardens och vandra österut till Fitzroy. Sväng förbi Rose Street Market (rosestmarket.com.au) och leta efter coola konstverk. Stanna till på Smith Street för en öl i solen.

18:00 – Teatralisk Titanicrestaurang

Nästa stopp är Williamstown. Vid 1 Nelson Place ligger Titanic Theatre Restaurant (titanic.com.au). Och det är precis lika knäppt som det låter. Åk tillbaka i tiden och ät middag på restaurangen vars medarbetare är klädda som besättningen på det berömda fartyget som sjönk 1912. Och dessutom spelar de alla olika roller. Till råga på allt är maten i toppklass. Trerättersmeny. Boka i förväg.

20:00 – Mot skyarna

Det bästa sättet att avsluta en fullspäckad dag på? På en takterrass mitt i smeten förstås! Bege dig in mot innerstaden för att slinka in på den mystiska baren Made Brussles (madamebrussels.com) vid 59 Bourke Street. Det här är en gömd bar med lite dyra men väldigt goda drinkar. Gå upp för trapporna för att få utsikt över staden och känn dig som hemma bland växter, bänkar och färgglada kuddar. Det känns lite som att man befinner sig i en galen drömvärld.

Karta

Google Maps