Omkring Margaret River

I Western Australias sydvästra hörn ligger Margaret River som är hjärtat i regionen. Tre och en halv timme söderut från Perth väntar denna destination för vänner av natur, mat och dryck. Orten är liten men är en bra utgångspunkt för att upptäcka vinodlingarna i området. Margaret River har på kort tid blomstrat till ett exklusivt vindistrikt. Efter att en agronom sammanställt en rapport som påpekat likheter mellan området och Bordeaux planterades de första rankorna av hjärtspecialisten Tom Cullity år 1967. Senare skulle området växa till att bli vingården Vasse Felix. Somrarnas eviga solsken följs av rikligt med regn under vintermånaderna. Detta i kombination med en jordmån av sand och grus som släpper igenom mycket vatten visade sig vara gynnsamma för vinproduktion. Och i dag över 50 år senare finns över 200 vinproducenter kring Margaret River varav en betydande del av dem tillverkar i liten skala. Främst produceras Chardonnay och Cabernet Sauvignon men också Semillon och Sauvignon Blanc. Margaret River står för några procent av Australiens totala vintillverkning men producerar en stor andel av de exklusivaste vinerna.

Western Australias varierande landskap blir tydligt under en visit till Margaret Rivers omgivningar. Det prunkande landskapet står i skarp kontrast till inlandets solbrända öken. I stället för torr flack mark finns skyhöga träd, skummande vågor och svala grottsystem. Vågorna älskas av surfare i elitklass och stränderna är skimrande vita. Lägg till böljande kullar och underbar mat och dryck. Vindistriktet Margaret River är en destination för goda viner och vackra omgivningar att fotografera. Området är inte bara lämpligt för vinodling utan här odlas många råvaror som sedan säljs längs vägkanten eller till någon av de lokala restaurangerna. Det är tveklöst en av landets bästa platser för flotta middagar med smakfulla viner.

Området kring Margaret River må ha undgått européer en längre tid, men australierna är väl medvetna om Maggies många fördelar. Under somrar och långhelger fyrdubblas befolkningen i området. Samtliga orter fylls upp och bokningar trillar in långt i förväg. En strid ström besökare från Perth dyker gärna upp för att slappna av en helg, så planera i förväg för att undvika besvikelse.

En trevlig överraskning till skillnad från resten av delstaten är körtiderna. Du behöver inte färdas särskilt långt mellan sevärdheterna. Oavsett var du stationerar dig under en vistelse har du allt nära till hands.

Sevärdheter och upplevelser

Själva orten Margaret River är relativt liten men mysig att upptäcka till fots. Orten ligger tre och en halv timme söder om Perth. I det närliggande området finns flera semesterorter att besöka. Busselton ligger norrut och är en av de större orterna. Därifrån är det inte långt till Dunsborough och Yallingup. Längst ut på udden ligger fyren Cape Naturaliste Lighthouse. Klart vatten som skiftar i turkos och smaragd slår mot kusten. Oavsett vart du vänder dig finns en sandstrand i närheten. Gnarabup har en fin lång strand där vattnet lämpar sig för bad. Hamelin Bay ligger söderut vid bukten, inte långt från Augusta. Här kan du med stor sannolikhet få syn på vilda stingrockor som ofta kommer in till strandkanten och letar efter mat. Vill du surfa har du kommit helt rätt. Det finns otaliga stränder som passar för sporten. En populär plats är Surfer’s Point vid Prevelly där vinden blåser in nästan jämt.

Kusten består delvis av underliggande kalksten som skjuter ut i havet. Det porösa materialet släpper igenom vatten och gör att grottor bildas över tid. Över 300 kalkstensgrottor har hittats i området varav ett fåtal av dem är öppna för besökare. I Yallingup ligger Ngilgi Cave som ett välbesökt turistmål i regionen (geographebay.com/great-outdoors/ngilgi-cave). Två andra sevärda grottor är Lake Cave som är den enda grottan i regionen med en sjö inuti (wotif.com/things-to-do/lake-cave-fully-guided-tour.a488160.activity-details) samt Jewel Cave som ligger i närheten av Augusta. Jewel Cave är en av de största grottorna i regionen och har fem meter höga stalaktiter (wotif.com/things-to-do/jewel-cave-fully-guided-tour.a488394.activity-details). En avgift tillkommer för att besöka grottorna. För att nå grottorna krävs att du kan ta dig upp och nedför branta trappsteg. De passar därför mindre bra för de som har svårt att gå.

Margaret River ligger nio kilometer inåt landet. Bussel Highway löper genom Margaret River och längs dess sidogator finns restauranger, pubar och kaféer. Missa inte ett besök på Miki’s Open Kitchen (facebook.com/mikisopenkitchen) vid 131 Bussel Highway som komponerar underbara rätter och matchar med lokala viner. Fika, frukost eller lättare luncher hittar du på Margaret River Bakery (margaretriverbakery.com.au) vid 89 Bussel Highway. Kan du ta dig bortom stadskärnan är Cheeky Monkey Brewery vid 4259 Caves Road värt ett besök. Förutom egentillverkad öl och cider finns ett bra utbud av maträtter. När du fått nog av mat och vill ta del av lite kultur ligger Margaret River Gallery nära vid Charles West Avenue (margaretrivergallery.com.au). Galleriet ställer ut lokala verk i ljusa lokaler. Är du sötsugen finns en lokal chokladfabrik (chocolatefactory.com.au) där du kan gå på gratis chokladprovning och se på när chokladen tillverkas. Givetvis finns choklad till försäljning om något faller dig i smaken.

Vingårdar

Regionens vinodlingar har snabbt fått stjärnstatus och här produceras en femtedel av landets mest exklusiva viner. Vingårdarna ligger utspridda men du behöver inte färdas särskilt långt innan du hittar en inbjudande vinkällare. De flesta erbjuder smakprover och guidade turer på ägorna. Många av vinsorterna produceras i liten skala och anses vara exklusiva. Besök något av informationscentren för att få hjälp med att sätta ihop en lämplig rutt. Nedan följer några exempel på vingårdar att besöka. De flesta vingårdar har tillhörande restauranger som serverar goda luncher.

Två vingårdar med flotta egendomar är Voyager Estate (voyagerestate.com.au) som ligger i pittoreska omgivningar med en rosenträdgård, samt Leeuwin Estate (leeuwinestate.com.au) som har en egen landningsbana och som anordnar uppskattade konserter. Servicen är oklanderlig och vinerna likaså. För en mer intim upplevelse kanske undangömda Howling Wolves (howlingwolveswines.com/margaret-river) eller Island Brooke (islandbrook.com.au) passar bättre.

Aktiviteter

Cape to Cape Track (capetocapetrack.com.au) anses vara en av landets bästa långvandringar. Leden löper 135 kilometer längs kusten mellan Cape Naturaliste i norr och Cape Leeuwin i söder. Vandringen beräknas ta mellan fem till åtta dagar. Större delen går genom nationalparksområden (parks.dpaw.wa.gov.au/park/leeuwin-naturaliste) och erbjuder ett varierat kustlandskap. Vandringen klassas som lätt till medelsvår. Kartor över området och mer information kan fås hos någon av turistbyråerna. Delar av leden har anpassats så att den lämpar sig för rullstolar och barnvagnar.

Rundturer

Att följa med på en guidad tur mellan vingårdarna är ett uppskattat sätt att se Margaret River. Det finns många researrangörer som anordnar gruppresor bland vingårdar och andra sevärdheter i området (wotif.com/things-to-do/search?location=Margaret+River%2C+Western+Australia). Mellan september och november kan du åka på valskådning från staden Busselton. Det finns också möjlighet att åka ut från Augusta, mellan början av juni till slutet av augusti (legendcharters.net.au/whale-watching-tours).

Festivaler

Ett flertal festivaler anordnas årligen kring Margaret River. En som sticker ut är Gourmet Escape (gourmetescape.com.au) som är en hyllning till det goda livet. Lokalproducerade råvaror förvandlas till magnifika rätter av kända kockar från hela världen. Allt serveras med läckra viner från regionen. Långbord dukas upp och musik fyller luften. Den populära mat- och vinfestivalen anordnas i november och är en njutning för både öga och gom.

Bra att veta

Området har ett härligt klimat med varma, torra och soliga somrar och svala, regniga vintrar. Margaret River är ett väldigt populärt resmål under långhelger. Boka långt i förväg om du planerar en vistelse kring jul eller påsk då efterfrågan på boende ökar markant. Festivaler, tävlingar och andra evenemang skapar också ett högt tryck på hotellen så kolla upp i förväg om något är på gång då du tänkt besöka området.

Tänk på att rattfylleri är ett brott i Australien. Vill du prova viner på vingårdarna är det bättre att boka in dig på en gruppresa eller att hyra en privat chaufför som är nykter. Många kängurur lever kring Margaret River. Under nattetid och tidig morgon är de som mest aktiva, så se upp om du kör bil.

Turistinformation

Du hittar flera hjälpsamma turistbyråer i området. I Margaret River ligger ett kontor vid 100 Bussel Highway, i Dunsborough hittar du ett kontor vid 31 Dunn Road, i Busselton vid 17 Foreshore Parade och ytterligare ett i hörnet av Ellis Street och Blackwood Avenue i Augusta.

Transport

Bussar går mellan alla de stora orterna i regionen och kollektivtrafiken sköts av TransWA (transwa.wa.gov.au) men du kan också resa med South West Coach Lines (southwestcoachlines.com.au). Att smidigt ta sig mellan mindre orter är lite svårare. Då är bil ditt bästa alternativ. Du kan hyra bil av företaget Margaret River Rent A Car (margaretriverrentacar.com.au) så länge du är över 21 år och har giltigt körkort.

Boende

Hela regionen kryllar av boendealternativ som passar alla smaker och plånböcker. Det finns både lyxiga resorter med havsutsikt och pittoreska små boenden på vingårdar. Givetvis finns även vandrarhem i de större orterna och några campingplatser att välja mellan. Planera och boka långt i förväg om du vill göra ett besök under högsäsong (hotelscombined.com/Place/Margaret_River_Wine_Region.htm).

Dunsborough

För resenärer som kan tänka sig att bo spartanskt men samtidigt ha nära till stranden finns Dunsborough Beach Lodge (hotelscombined.com/Hotel/Dunsborough_Beach_Lodge.htm). Ett enkelt vandrarhem där surfbrädor, cyklar och våtdräkter finns att hyra för en utflykt till stranden. I mellanklassen finns Dunsborough Inn (hotelscombined.com/Hotel/Dunsborough_Inn_Backpackers.htm), ett vandrarhem som har fler enkel- och dubbelrum jämfört med Dunsborough Beach Lodge. Söker du ett exklusivt boende finns Pullman Bunker Bay som ligger längs kusten, en kvarts bilfärd utanför Dunsborough (hotelscombined.com/Hotel/Pullman_Bunker_Bay_Resort_Margaret_River.htm).

Margaret River

Margaret River är huvudort och hjärta i regionen. Här finns således en hel del boendealternativ i olika prisklasser. Basildene Manor erbjuder närhet till både golfbana och strand. Utsikten från huset som byggdes 1912 vetter mot natursköna trädgårdar. Här finns bra möjligheter att vila ut och samla energi (hotelscombined.com/Hotel/Grand_Mercure_Basildene_Manor.htm). Som med allt i livet så kostar det om man vill att det ska smaka. Margaret River Hotel (hotelscombined.com/Hotel/Margaret_River_Hotel.htm) ligger mitt i staden. Hotellbaren är en naturlig mötesplats vilket gör att det kan bli mycket folk och stimmigt. För backpackers som vill njuta av staden men inte spendera för mycket pengar finns (hotelscombined.com/Hotel/Margaret_River_Lodge.htm) som ligger nära turistkontoret i staden. Söker du jobb kan du ta en titt på anslagstavlan där jobb ofta annonseras. Vill du campa kring Margaret River finns exempelvis Wharncliffe Mill Bush Retreat (hotelscombined.com/Hotel/Wharncliffe_Mill_Bush_Retreat_Margaret_River.htm) eller Margaret River Tourist Park (hotelscombined.com/Hotel/Margaret_River_Tourist_Park.htm) att välja mellan.

En lyxig långhelg kring Margaret River

Torsdag kväll

Börja bila från Perth och två och en halv timme längre söderut stannar du till vid Busselton som är inkörsport till Margaret River-regionen. Boka en natts boende på Dunsborough Beach Lodge för deras närhet till både stranden och till stadens affärer. Tillbringa eftermiddagen på den vida stranden och njut av det behagliga klimatet. Kika på pelikanerna som glider omkring i vattnet och övervakar alla besökare. Vandra ut längs den nästan två kilometer långa vågbrytaren. Ät sedan middag på närliggande The Goose som har utsikt över viken Geographe Bay (thegoose.com.au).

Fredag morgon

Efter tidig uppstigning och en lång välbehövlig frukost bokar du in dig på valskådning om det är säsong (whalewatchingcharters.com.au). Efter ett spännande par timmar till havs sätter du dig bakom ratten igen. Sväng västerut till Cape Naturaliste och fyren. Där kan du gå en guidad tur upp i fyren eller bara insupa omgivningarna. Fortsätt sedan söderut mot Ngilgi Cave mellan Dunsborough och Yallingup. Ha kameran redo under besöket av den häftiga kalkstensgrottan. Därefter är det dags att köra vidare mot Margaret River.

Fredag eftermiddag.

Ta in på ett central boende så att du har möjlighet att utforska staden till fots. Tryter reskassan kan du välja ett vandrarhem. Ägna eftermiddagen åt att upptäcka vad Margaret River har att erbjuda. Ta en välförtjänt fika på Sidekick Café vid 116 Bussel Highway och besök konstgalleriet vid Charles West Avenue (margaretrivergallery.com.au).

Lördag förmiddag

Lördagen är här och det har blivit dags att upptäcka vingårdarna. Gör det enkelt för dig och följ med på en gruppresa eller skaffa dig en nykter chaufför. Sväng förbi turistbyrån för att be om tips för att lägga upp en lämplig rutt i området. Kanske blir det pittoreska Stella Bella Winery (stellabella.com.au) vid Rosa Brook Road och senare Watershed Winery (watershedwines.com.au) eller gör en utflykt till Vasse Felix (vassefelix.com.au), där regionens första vingård planterades under 60-talet. När hungern gör sig påmind kan du beställa en smaklig lunch på någon av vingårdarna.

Lördag kväll

Efter en lång dag i sydväst beger du dig återigen till Margaret Rivers centrala delar. Middagen avnjuts på Miki’s Open Kitchen vid 131 Bussel Highway. Välj deras uppskattade avsmakningsmeny om du har plats kvar i magen. Är du mot förmodan fortfarande vinsugen kan du ta med en flaska till restaurangen som har en avslappnad BYO-policy.