Manly

En halvtimmes resa med färja från centrala Sydney tar dig till Manly. Sedan mitten av 1850-talet har den skumpiga färjan transporterat folk över vattnet. Och själva resan är sannerligen en del av upplevelsen. Du får en vacker vy över Sydney medan du rör dig mot semesterorten 17 kilometer norrut. Det lilla surfsamhället Manly ligger vid en smal halvö som sticker ut längs östkusten. Manly är ett självklart val för de som vill långt bort från Sydneys höghus men som samtidigt inte lockas av tempot i Bondi. Dess närhet till storstaden gör att du kan åka över dagen. Manly har en helt egen karaktär. Det är en liten förort som formats av sin koppling till Tasmanhavet. Alltfler européer lockas till hit, varav en betydande del är från Skandinavien. Det finns fina sandstränder att koppla av på, varav den populäraste stranden sträcker sig längs östkusten och delas upp i Queenscliff Beach, North Steyne Beach och Manly Beach. Vill du bada mer avskilt kan du fortsätta ännu en bit österut så kommer du till lugnare Shell Beach som är perfekt för snorkling och dykning. Vattenaktiviteter är stort i Manly. Inte minst surfing är en del av mångas vardag. Med rivande vindar och höga vågor som väller in lämpar sig omgivningarna väl.

På den västra sidan av halvön ligger färjeterminalen och informationscentret. Hotellen och affärsbyggnaderna får inte längre byggas för högt, då man anser att det inte passar Manlys stil. Och tur är väl det. Det ger området ett lite hemtrevligare intryck. Huvudstråket i Manly kallas för The Corso och är en bred gågata full av affärer, butiker, kaféer, restauranger och pubar. Den byggdes under mitten av 1800-talet som en strandpromenad. Från The Corso leder sidogator till mindre uteserveringar och butiker. Nattetid står dörrarna öppna till stadens pubar och barer. Inte minst det egna bryggeriet 4 Pines Brewery är ett mysigt vattenhål, där ölen är kall och smakrik. Tycker du om att röra på dig så finns det gott om cykelbanor som slingrar sig kring Manly. Söderut vid North Head ligger nationalparken Sydney Harbour National Park, med flera vandringsleder att trampa på. Ta dig fram genom regnskog, förbi sandstränder och ta del av aboriginska grottmålningar. Stanna upp längs vägen för att beundra utsikten. Hela tiden med havet som glittrar vid din sida.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Kom iväg från Sydneys storstadsstress och besök Manlys strand. Endast en kort promenad från färjeläget ligger den långa och inbjudande sandstranden. Tasmanhavet är svalkande och smaragdfärgat och får dig snart att koppla av. Manly Beach kantas av vajande rumsgranar och små kaféer. Det finns duschar, toaletter och omklädningsrum att tillgå. Souvenirer eller surfsaker hittar du enkelt längs The Corso. Om du vill ha tips på bra platser för snorkling och få insikt i områdets marina liv kan du följa med på en tur tillsammans med EcoTreasures längs Shelly Beach (wotif.com/things-to-do/manly-snorkel-walk-talk-tour.a257068.activity-details).

Söder om Manly finner du det stora grönområdet Sydney Harbour National Park (nationalparks.nsw.gov.au/Sydney-Harbour-National-Park). Den tio kilometer långa vandringsleden Manly Scenic Walkway (manly.nsw.gov.au/attractions/walking-tracks/manly-scenic-walkway) går genom parken och delas upp i ett stort nätverk av kortare vandringsleder. Det är en av de bästa lederna i Sydney och det finns en hel massa platser att stanna upp på för att fotografera eller bara insupa omgivningen. Du bjuds på vattenfall, djupa skogar och landmärken. Håll utkik om du vandrar här mellan juni och november, har du tur kan du se valar som simmar förbi. Längst söderut på udden vid North Head får du en vacker utsikt över klipporna och du kan se ända till Sydney i fjärran. För att få en ännu bättre vy över staden kan du vandra från Manly till Spit Bridge (blog.nationalparks.nsw.gov.au/sydney-harbour-walk-spit-bridge-to-manly). Hela leden är tio kilometer lång och tar uppemot fyra timmar att vandra, men den delas upp i kortare sträckor om du inte känner för att gå hela vägen. Ett annat sätt att ta sig fram längs kusten är att hyra cykel hos Manly Bike Tours (wotif.com/things-to-do/self-guided-hybrid-bike-tour.a260083.activity-details). Om du föredrar att färdas i en luftkonditionerad bil med lokala guider som tar dig till utvalda platser i Manly och Sydney kan du följa med på en av AAT Kings turer (wotif.com/things-to-do/city-sights-with-manly-beach-morning-tour.a228586.activity-details).

Konst och kultur

Manly Art Gallery & Museum (manly.nsw.gov.au/attractions/gallery) öppnade under 1930-talet som ett av de första konstgallerierna i New South Wales. De har varierande utställningar som visar upp australiska konstverk, målningar, skisser och aboriginska verk. Inträdet är gratis. Adressen är West Esplanade, väster om färjeterminalen.

Sport, underhållning och evenemang

Sedan snart 40 år tillbaka hålls den årliga jazzfestivalen Manly Jazz (manly.nsw.gov.au). Funk, blues, swing och traditionell jazz blandas över en långhelg i början av oktober. Under festivalen fylls Manlys gator av folk i alla åldrar som vill uppleva livemusik nära stranden.

Uteliv

Om du känner hemlängtan hittar du bredvid biblioteket i Manly Australiens bästa svenska cafe: Fika Swedish Kitchen (fikaswedishkitchen.com.au), komplett med allt från kanelbullar och filterkaffe till pytt-i-panna och skagentoast. Sushi Izakaya Waka (sushiwaka.com.au) är namnet på Manlys populära sushiställe. Restaurangen ligger en bit norrut vid 155 Pittwater Road. Ring helst i förväg för att försäkra dig om att få ett bord. Det är litet med mörka träbalkar i taket. Förutom himmelsk sushi och sashimi har de teriyaki och dumplings. Brezel Bar (brezelbar.com.au) på 5A Raglan Street är ett tyskt bageri och kafé. De slår upp dörrarna redan klockan sju på morgonen och stänger inte förrän 17. Har du tröttnat på att käka vit formfranska till frukost ska du komma hit. De bakar en mängd olika sorters bröd. De har dessutom urgott kaffe, saftiga fruktpajer och äkta tysk korv.  Belgrave Cartel (belgravecartel.com.au) vid 6 Belgrave Street är ett italienskt kafé med rustik inredning. Antipasto, glutenfritt och vegetariskt finns på menyn. Med stora fönster och en uteservering kan du sitta och njuta av solen medan du dricker ditt kaffe. Ligger en bit bort från de värsta turiststråken. På kvällar fungerar kaféet som bar där lokala band spelar. Om du är nyfiken över de lokala ölsorterna kan du följa med Dave’s Brewery Tours som tar dig till tre strandnära lokaler där du får höra om bryggeriprocessen, smaka hantverksöl och äta lunch (wotif.com/things-to-do/northern-beaches-brewery-tour-with-lunch.a430023.activity-details).

Bra att veta

Turistinformation

Det lokala informationscentret ligger i direkt anslutning till färjeterminalen. De har öppet mellan nio till 17 från måndag till fredag och tio till 16 under helger. De har också en bra och uppdaterad hemsida att kolla in, Hello Manly (hellomanly.com.au). Du kan läsa mer om området på Manly Australia (manlyaustralia.com.au). För rabatterade aktiviteter, biljetter och boende i Manly kan du titta in på wotifs hemsida (wotif.com/discover/australia/new-south-wales/sydney/manly.d7055).

Ta sig hit

Det bästa sättet att ta sig till Manly är med färja. Transport New South Wales (transportnsw.info) sköter färjan Manly Ferry som trafikerat sträckan mellan Circular Quay och Manly Wharf sju dagar i veckan sedan 1850-talet. Resan tar runt en halvtimme. Även företagen Manly Fast Ferry (www.manlyfastferry.com.au) plöjer fram genom vattnen på strax över en kvart. Under resan över får du en fin utsikt över Port Jackson med operahuset och Harbour Bridge, så det finns ingen anledning att stressa. Väl på plats i Manly ligger det mesta inom behagligt gångavstånd, men vill du hellre spara på krafterna så går flera bussar (transportnsw.info).

Boende

Manly Bunkhouse (hotelscombined.com/Hotel/Manly_Bunkhouse.htm) ligger vid 35 Pine Street, några minuters promenad från stranden. Det är ett aningen daterat vandrarhem men det har det mesta som krävs. Varje rum är utrustat med eget badrum och minikök med bland annat vattenkokare. De har även gratis wifi och en rymlig uteplats med grill. Bunkhouse är ett lugnare ställe än andra vandrarhem i området.

Kan du tänka dig att gå upp en aning i pris finns det lägenheter att hyra av Manly Surfside Apartments (hotelscombined.com/Hotel/Manly_Surfside_Holiday_Apartments.htm). De har stora ljusa lägenheter som ligger mittemot stranden med upp till tre rum. Dessutom är de fullt utrustade med fräscha kök vilket är smidigt om man vill bo lite avskilt och kunna laga egna måltider. Quest Manly (hotelscombined.com/Hotel/Quest_Manly.htm) har lägenheter i närheten av färjeterminalen. Här finns balkonger med utsikt över vattnet, perfekt för att ta en drink medan solen går ner. Rummen är stora och rena. De har lägenheter för upp till tre personer. Gym och bastu finns på området och receptionen har öppet dygnet runt.

Vill du upptäcka mer av vad Sydney Harbour National Park har att erbjuda? Då ska du bo på Q Station Sydney Harbour National Park Hotel (hotelscombined.com/Hotel/Q_Station.htm). Att köra hit tar endast fem minuter från Manly. Här finns fyra olika rumstyper att välja mellan, och dessutom finns små stugor att hyra. Du bor mitt i naturen och det utgör en bra bas för att vandra omkring i nationalparken.

En lördag i Manly

08:00 – Bagles på Belgrave

Sväng förbi 6 Belgrave Street för en skön och slapp helgfrukost på kaféet Belgrave Cartel (belgravecartel.com.au). Sätt dig utomhus och känn solen värma ansiktet medan du sippar på en sojalatte eller en krämig cappuccino. Rycks med i den familjära stämningen när du sitter bland lokalbefolkningen som kommer och går. Eller norpa åt dig ett bord inomhus bland den missmatchade inredningen och de udda tavlorna.

11:00 – Strandhäng i öster

Rör dig österut, tvärsöver landremsan. Gå längs den breda gågatan the Corso. Kika på kläder, souvenirer eller badlakan i affärerna och butikerna som kantar gatan. Gör ett sista-minuten-köp om du saknar något för stranden, för nästa stopp är Manly Beach. Vandra den korta sträckan för att komma till stranden. Vid den här tiden på dygnet bör det inte vara något problem att breda ut sig. Ta det lugnt och svalka dig i vattnet när solen bränner.

13:00 – Mexikansk mat

Bege dig tillbaka mot the Corso. Inta dagens lunch på mexikanskt vis hos Chica Bonita (chicabonita.com.au). Det är ett väldigt litet ställe, med en enkel meny och smakrika rätter. Chica Bonita är populärt så fundera på om en take away kanske fungerar. Prova deras fish taco, ceviche eller hugg in på en lunchspecial.

16:00 – Svettig upptäcksfärd

På med bekväma gympadojor. Det är dags att svetta ut dagens kaloriintag. Vandra hela eller delar av tio kilometer långa Manly to Spit Bridge Walk. (nationalparks.nsw.gov.au/things-to-do/walking-tracks/manly-scenic-walkway). Du går genom mångskiftande landskap. När du når Spit Bridge belönas du med vyer över Sydney. Ta sedan en buss 144 tillbaka till Manly (transportnsw.info).

18:00 – Manlys mikrobryggeri

Vila fötterna med ett besök Manlys eget mikrobryggeri, 4 Pines Brewing Company (4pinesbeer.com.au) vid 29 East Esplanade. Lokalerna är inbjudande med rustik trädekor, menyer skrivna med krita på svarta tavlor och utsikt över Manly Wharf. Beställ in dagens fiskrätt tillsammans med en bärnstensfärgad Pale Ale. Eller provsmaka små glas av alla deras ölsorter.

20:00 – Ett sista barhopp

Stanna hela kvällen på 4 Pines för livemusik och bra häng eller ta dig vidare. Manly Wharf Hotel (manlywharfhotel.com.au) ligger också längs East Esplanade och är ett annat trevligt alternativ. Med stora bänkar i massivt trä finns det plats för många och kvällen kan bli slå lång du vill. Det finns gott om goda drinkar i en lugn atmosfär.

Karta

Google Maps