Launceston

Launceston är den näst största staden på ön Tasmanien. Launceston kallas även för Lonnie av lokalbefolkningen och ligger 200 kilometer norr om Hobart. Staden ligger i vackra omgivningar där floderna South Esk och North Esk möts och bildar Tamar River som mynnar ut i Bass Strait 58 kilometer norrut. Launceston grundades 1804 av brittiska kolonisatörer och är landets tredje äldsta stad. Glädjande nog finns massor av historia bevarad längs gatorna. Många pompösa viktorianska byggnader står kvar från glansdagarna i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Launceston är  inte pretentiös utan är en charmig småstad som växer. Invånarantalet ligger strax över 100 000. Staden känns trygg och äkta. Området har fyra årstider och är ett centrum för mat, dryck och kultur på den norra delen av ön. Markerna är bördiga och förutom ett överflöd av färsk frukt och lokalproducerade mejeriprodukter är området i det kringliggande Tamar Valley ett stort vinodlingsdistrikt.

Launceston når man lätt med flyg från fastlandet eller med buss och bil från andra städer på ön. Det är ett ställe att relaxa på. Parker med japanska apor, en livlig matmarknad varje lördag, konstutställningar samt mysiga kaféer och restauranger skapar en härlig miljö. På gångavstånd ligger Cataract Gorge, en liten bit vildmark i närheten av stadens centrum. The Gorge är en populär plats under sommarmånaderna. Flodens vatten flödar genom ravinen och här samlas gärna lokalbefolkningen för picknick bland kringstrosande påfåglar och bland de lummiga träden. För den som söker svalka finns en badbassäng i närheten. Vad som sägs vara världens längsta stollift tar dig högt över vattnet vid Cataract Gorge. Området kring Launceston var länge hemvist åt den svartrandiga tasmanska tigern. Tigern kallades även för pungvarg och det sista exemplaret dog i fångenskap år 1936 i Hobart. Trots att tigern ansågs utdöd under 1980-talet finns det de som säger sig ha sett djuren i det vilda runt om på Tasmanien samt även på det australiska fastlandet. Har du tid kan du tillbringa dagar med att utforska området som innehåller nationalparker och vackra gårdar.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Cataract Gorge är en sevärdhet som inte bör missas. En flod skär genom ravinen och en hängbro leder över vattnet och sammanlänkar de båda sidorna. Det tar en kvart att promenera hit längs med floden från centrum. På norra sidan ligger The Cliff Grounds med en välskött viktoriansk trädgård där påfåglar går omkring och wallabies gömmer sig bland växterna i skymningen. Där finns en kiosk, restaurang, och rotunda. En stollift tar dig över till andra sidan mot en kostnad på 12 dollar för en enkelresa och 15 dollar för en tur- och returbiljett. På södra sida ligger First Basin med ett stort öppet fält och en simbassäng. Om man har lust kan man vandra hit från södra sidan av Kings Bridge längs The Zig Zag Track (launcestoncataractgorge.com.au).

Norra Tasmaniens ölbryggeri James Boags (jamesboag.com.au/brewery) ligger i Launceston och har bryggt öl sedan 1881. Guidade turer kostar 33 dollar och tar en och en halv timme och avslutas med ölprovning för de som är över 18 år. Rundturerna börjar hos James Boag Brewery Experience vid 39 William Street och anordnas tre gånger om dagen, alla dagar i veckan. Förbokning krävs. Men det går lika bra att bara ta en öl eller kaffe i deras mysiga bar i samma lokaler. Föredrar du vin kan du ta dig till Josef Chromy Wines, ca 15 minuters bilfärd söder om Launceston. Förutom vinprovning väntar här en smakrik lunchupplevelse med Tasmaniens slående landskap i bakgrunden (wotif.com/things-to-do/lunch-wine-tasting-experience.a308836.activity-details).

I mitten av staden ligger stadsparken City Park. Ingången vid Tamar Street har sirliga järngrindar som öppnas klockan åtta varje morgon och stängs vid fem på eftermiddagen. Det är en perfekt plats att möta vänner för en picknick och sakta vandra omkring. I en del av parken lever en grupp japanska makaker som gärna vill bekanta sig med besökarna. City Park är också platsen där Festivale anordnas varje år. Festivalen är en tribut till tasmansk mat, dryck, konst och musik och pågår i dagarna tre, vanligtvis i februari. I den sydvästra kanten av parken ligger Design Tasmania Centre (designtasmania.com.au), en plats där samtida konst och hantverk från Tasmanien visas upp och finns till försäljning. Inträdet kostar fem dollar.

Lördagar är synonymt med marknad. Mellan klockan 08:30 och 12:30 hålls Harvest Launceston (harvestmarket.org.au), en stor matmarknad vid 71 Cimitiere Street, på parkeringsplatsen mittemot Albert Hall. Prova lokala råvaror, färsk frukt och nybryggt kaffe. Här kan du också testa spännande små rätter och goda tilltugg.

Att besöka Queen Victoria Museum and Art Gallery (qvmag.tas.gov.au) är ett trevligt sätt att ta del av kultur och konst. Dessutom är det gratis inträde. Konstgalleriet ligger vid 2 Wellington Street medan museet ligger vid 2 Invermay Road. Båda lokalerna har öppet mellan 10 och 16 alla dagar. Närliggande Tamar Valley har över 30 vingårdar uppdelade på de tre områdena The River, Relbia och Piper’s River. Det är möjligt att klämma in besök till samtliga områden under en dag men tillåt hellre lite mer tid. Har du egen bil kan du lägga upp en plan med hjälp av Tamar Valley Wine Route (tamarvalleywineroute.com.au). Vill du upptäcka mer av allt det goda som finns i närheten kan du köra Cradle to Coast Tasting Trail (cradletocoasttastingtrail.com.au) som leder genom den norra och nordvästra delen av Tasmanien. Annars kan du följa med på en gruppresa med Wine on Wheels (valleybrook.com.au) eller Prestige Leisure Tours (prestigeleisuretours.com.au) som tar dig runt kring Tamar Valley.

Mat och dryck

God mat och dryck är lätt att hitta i Launceston. Smokey Joe’s Creole Café vid 20 Lawrence Street är öppet från tisdag till lördag och har god mat och trevlig stämning. Amelia Espresso (ameliaespresso.com.au) vid 56 George Street har öppet mellan 07 och 17 måndag till fredag och serverar välsmakande kaffe och söta bakverk. Allt är i möjligaste mån lokalproducerat, från mjölk till wienerbröd. Om du söker en enkel lunch så sväng in på Morty’s Food Hall längs Wellington Street där du kan hitta prisvärda måltider.

Flera pubar kan stilla din hunger på kvällen. The Irish (theirish1835.com.au) ligger på Brisbane Street och har förutom god mat och dryck även boende. De har öppet sent de flesta nätter. Under fredagar och lördagar spelas levande musik på Alchemy Bar and Restaurant (alchemylaunceston.com.au) vid 90 George Street. Här hittar du välsmakande måltider och redig pubmat. Ta sedan en drink i deras valv. Mud Bar and Restaurant ligger nära den gamla hamnen vid 28 Seaport Boulevard. Där kan du äta en mysig middag och ta ett par drinkar med utsikt över vattnet. För kryddstarka rätter ska du besöka den indiska restaurangen Pickled Evenings (pickledevenings.com.au) som är en lokal favorit. De har dessutom flera vegetariska rätter.

Bra att veta

Turistinformation

Launcestons turistbyrå ligger vid 68-72 Cameron Street och kan hjälpa dig med förslag till besöksmål i staden samt Tamar Valley och andra närliggande områden. De har öppet mellan 09 och 17 under vardagar samt mellan 09 och 13 på helger. Du kan även hitta förslag på aktiviteter med aktuella priser på wotifs hemsida (wotif.com/discover/australia/tasmania/launceston.d553248635003664474).

Varningar och förberedelser

Vill du jobba i Launceston kan du höra dig för när du väl är på plats. Kanske kan du få ett temporärt jobb på en vingård, pub eller restaurang. Fråga runt på vandrarhemmen och i lokala affärer. På vintern blir nätterna kalla och det kan bli nollgradigt. Vintrarna är ofta regniga. På sommaren stiger temperaturen till runt 25 grader, men det kan fortfarande vara kyligt på natten. Glöm inte att packa med varma kläder samt regnjacka. Tasmaniens väder är känt för att vara ombytligt.

Transport

Launcestons flygplats ligger 15 kilometer söder om staden. Flera bolag flyger dagligen till och från Melbourne, Sydney och Brisbane (wotif.com/Flights). Ska du ta dig in till stadens centrum går bussar (airporterlaunceston.com.au) för 18 dollar enkel väg och 25 dollar tur och retur. Att ta taxi kostar mellan 30 till 35 dollar. Det finns flera företag som hyr ut bilar direkt på flygplatsen (wotif.com/Car-Hire). Launceston kan enkelt beses till fots. Med bussbolaget Tassielink (tassielink.com.au) kan du ta dig till Hobart och Devonport där du kan ta dig vidare runt ön.

Boende

BIG4 Launceston har en stor semesteranläggning som ligger nära staden (hotelscombined.com/Hotel/BIG4_Launceston_Holiday_Park.htm). Det finns enkla gräsplaner för tält och uppställningsplatser för husbilar och husvagnar. Dessutom finns enklare stugor att hyra som kostar från 110 dollar per natt för upp till sex personer. Launceston Holiday Park (hotelscombined.com/Hotel/Launceston_Holiday_Park_Legana.htm) ligger tio kilometer nordväst om Launceston i Legana, och erbjuder likt BIG4 flera boendeformer, från tältplatser till lite lyxigare stugor. Anläggningen ligger nära bensinstation, mataffär och apotek.

Launceston Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Launceston_Backpackers.htm) är ett trevligt vandrarhem som ligger lite vid utkanten av stan vid 103 Canning Street men fortfarande inom gångavstånd från allt man behöver. Boendet kostar 27 dollar per natt och uppåt för en bädd i sovsal för sex personer. Arthouse Hostel (hotelscombined.com/Hotel/Arthouse_Hostel.htm) ligger på norra sidan av North Esk River och är Launcestons första ekovänliga vandrarhem. Stället genomgick nyligen en upprustning. De billigaste bäddarna kostar 24 dollar per natt. Batman Fawkner Inn är ytterligare ett vandrarhem i staden. Vandrarhemmet ligger vid 39 Cameron Street och har rum från 25 dollar per natt (hotelscombined.com/Hotel/Batman_Fawkner_Inn.htm).

I Launceston finns också några bed and breakfasts. Ett populärt alternativ är Kurrajong House (hotelscombined.com/Hotel/Kurrajong_House_Bed_Breakfast.htm) vid 18 High Street i den östra delen av staden. Rummen kostar från 145 dollar och uppåt och då ingår en gedigen frukost i priset. Clarion Hotel City Park Grand ligger i en byggnad från 1850-talet som nyligen renoverats till högklassig kvalitet och lyx. Det är ett av de mest kända hotellen i Launceston (hotelscombined.com/Hotel/Clarion_Hotel_City_Park_Grand.htm) och ligger vid 22 Tamar Street. Hotellet har också en restaurang att besöka. Ett dubbelrum kostar från 155 dollar.

En lördag i Launceston

08:00 – Tidig skördefest

Vakna upp och strosa sedan ner till Harvest Launceston på Cimitiere Street. Matmarknaden har öppet varje lördag mellan 08:30 till 12:30. Ta dig tid när du kryssar mellan de olika stånden. Provsmaka rykande färskt bröd tillsammans med en kopp nybryggt kaffe. Köp med dig lite färsk frukt som du spar i ryggsäcken inför dagens utflykter.

09:30 – Ännu mer mat

När du känner dig nöjd med matmarknaden letar du upp ett kafé för att äta en ordentlig frukost. Förslagsvis kan du promenera en liten bit söderut till 242 Charles Street och slå dig ner på Cafe Mondello (facebook.com/Cafe-Mondello-140425712704673) som serverar goda mackor och hett te och kaffe. Efter frukost går du till Coles vid Wellington Street där du köper med dig lite extra matsäck.

11:30 – Vandring mot ravinen

Fortsätt sedan mot Kings Bridge och följ South Esk River till Cataract Gorge. Om du orkar kan du vandra till den norra sidan och leta efter påfåglarna, eller ta de lite längre stigarna till utsiktsplatserna. Du kanske hittar en påfågelfjäder att ta hem som en färgglad souvenir. Leta upp en gräsyta på södra sidan och packa upp din picknick eller grilla gratis på parkens grillar. Om vattnet lockar kan du ta dig ett snabbt dopp i poolen.

15:00 – Bryggeri eller galleri

Efter en avslappnad dag i friska luften beger du dig tillbaka till stan igen. Har du fortfarande tid kan du boka in dig på en guidad tur runt James Boags Brewery som börjar klockan 15. Men oroa dig inte om du är försenad, du kan fortfarande smaka deras goda öl och ostar och antingen sitta inne i deras mysiga bar eller ute om vädret tillåter. Är bryggerier och öl inget för dig kan du i stället besöka Queen Victoria Art Gallery som har öppet till 16.

17:00 – Middagsval

Lämna James Boags längs kanten av North Esk River tills du kommer till Mud Bar and Restaurant vid 28 Seaport Boulevard där du kan ta ännu en drink men den här gången vid vattnet. Om du inte är mätt än så kan du äta middag här eller på den indiska restaurangen Pickled Evenings vid 135 George Street.

20:00 – Dansa bort kvällen

Avsluta kvällen en bit bort på Alchemy Bar and Restaurant vid 90 George Street där de har levande musik. Här kan du njuta av den härliga stämningen. Vill du festa natten lång kan du gå vidare till Lonnies Nightclub (facebook.com/lonniesniteclub) vid 107 Brisbane Street och dansa tills fötterna värker och dagen gryr.

Karta

Google Maps