Kimberley & Pilbara

I Kimberley & Pilbara kommer allting i stora doser. Regionerna är synonyma med äventyr. En storslagen öken breder ut sig under en himmel så väldig att den aldrig tycks ta slut. Landskapet visar upp extrema kontraster av intensiva färger. Turkost vatten sköljer in vid benvita sandstränder. Solen bränner den rostfärgade marken och närmsta bebyggelse är timmar bort. Några knubbiga baoabträd kantar vägarna av grus och plötsligt öppnas marken upp och djupa raviner väntar. Det är föga förvånande att platser som Kimberley länge varit en favorit bland naturfotografer.
Klimatet är strängt med två skilda säsonger. Antingen är det snustorrt eller så är det dyblött. Ett liv i området är hårt. Naturen kan vara obarmhärtig. Extrem torka kan leda till stora skogsbränder. Detta följs av monsunregn och tropiska stormar då vägar svämmar över och stängs av under längre perioder. En ständig kamp råder mellan människa och natur. Trots det är det tryggt att resa genom området så länge man följer anvisningar och använder sitt sunda förnuft. Men kom ihåg att det inte är någon plats för den som söker yttersta komfort. Mobiltäckning, tv och internet ses som lyx och är inget att ta för givet. Det samma gäller tillgång till dricksvatten. Regionen är isolerad och annorlunda och bjuder in till minnesvärda upplevelser. Det uråldriga landskapet har en känsla av att vara den sista utposten.

Kimberley är tre gånger så stort som England men glesbefolkat med omkring 40 000 invånare. Området ligger i Australiens nordvästra hörn i Western Australia. De största orterna är Broome, Kununurra och Derby. Kimberley området var en av de platser där de aboriginska folken bosatte sig först. I dag har en tredjedel av befolkningen aboriginska rötter.

Kimberley lämpar sig väl för fyrhjulsdrivna bilresor. Särskilt populär är vägsträckan Gibb River Road mellan Derby och Kununurra. Genom att färdas på den 660 kilometer långa vägen täcker du in många av regionens sevärdheter. Vägen leder till majestätiska platser där superlativen inte räcker till. Stanna till vid lummiga nationalparker, bada i iskalla insjöar och se öronbedövande vattenfall. Här finns över 300 sorters fåglar i regnbågens alla färger och fiske i världsklass. Du får garanterat se känguruer, dingo och reptiler i alla dess former och storlekar samt både söt- och saltvattenskrokodiler. Men låt inte djuren skrämma dig. Du kan färdas längs National Highway 1 för att göra en avstickare till Purnululus bikupeformade bergstoppar eller ta en helikoptertur för att se landskapet från ovan.

Pilbara tillhör en av Australiens mest ogästvänliga platser. En region som ligger i landets nordvästra hörn och sträcker sig från kusten och djupt in i landet. Pilbara är främst känt för en sak. Järnmalm. Och det i mängder. Men här finns också salt och naturgas som tas tillvara. Sedan 1950-talet har man utvunnit naturens resurser och de gigantiska gruvorna i Pilbara är en viktig grundpelare i västra Australiens ekonomi. Stora städer har växt fram genom den blomstrande industrin. Karratha, Newman, Tom Price och Port Hedland är alla gruvstäder som dyker upp till synes ur ingenstans. Efter att ha färdats längs ensliga ökenlandskap timmar i sträck känns det surrealistiskt att stora samhällen uppenbarar sig bland sanddynerna. Där lever arbetare som knegar dagarna långa. Och de blir ständigt fler. Det är populärt att söka ett jobb i gruvorna. Anledningen är pengar. Lönerna är ruskigt bra. Men eftersom jobben är eftertraktade så är de också svåra att få. Företagen ställer ofta krav på relevant utbildning och yrkeserfarenhet. Har du tur kan du som oerfaren backpacker dock landa i ett jobb som kock eller diskare. Besöker du Pilbara kommer du garanterat att möta många långtradare. I dessa trakter kan de bli så långa som upp till 55 meter. Ibland kan de ha så pass bred last att du snällt får svänga av vägen och storögt beundra spektaklet som susar förbi i den dallrande heta luften.

Förutom hårt arbete och svett har naturen i Pilbara mycket att erbjuda. Områdets signum är den smuliga sanden som färgar världen röd i kontrast till benvita eukalyptusträd. Mitt bland Hamersley Ranges berg och klyftor ligger Karijini National Park, en av Australiens allra största och vackraste nationalparker i hjärtat av Pilbara. Karijini är en perfekt lekplats för vuxna med barnasinnet i behåll. De djupa bergsklyftorna fylls upp av regn och bildar små insjöar som ger välbehövd svalka efter en vandring i solskenet. Norrut ligger Millstream-Chichester National Park som ofta överskuggas av den mer välkända nationalparken Karijini. Millstream är lugnt och fridfullt. Med sin chokladbruna jord, sina vetefärgade grästuvor och höga klippblock är Millstream minst lika värd ett besök som Karijini. Längs Pilbaras kust väntar det dramatiskt turkosa havet med vidsträckta stränder och korallrev.

Överblick

Kimberley

Broome är den största staden i området och en bra utgångspunkt (wotif.com/discover/australia/western-australia/broome.d6130647). Broome har några trevliga restauranger och kaféer och nära till milslånga stränder där du kan rida på kameler i solnedgången. Staden är också en språngbräda till övriga delar av Kimberley. Längst ut på halvön Dampier Peninsula ligger udden Cape Leveque. Att ta sig hit är en utmaning. Nästan hälften av den 206 kilometer långa vägen består av grus och sand. I skrivande stund finns planer på att asfaltera hela sträckan men ett beslut har ännu inte fattats. Det tar uppemot fyra timmar att köra från Broome. Men destinationen är värd mödan. Cape Leveque känns orörd och visar upp färgsprakande natur. Blodröda sandstenar möter långa paradisstränder.  Vill man bo på Kooljaman (hotelscombined.com/Hotel/Kooljaman.htm) och vakna med utsikt över strändernas lockande vågor och gångavstånd till Cape Leveque gäller det att boka.

Vid Windjana Gorge (parks.dpaw.wa.gov.au/park/windjana-gorge) har du chansen att komma riktigt nära sötvattenskrokodilerna. Windjana Gorge är över tre kilometer lång och vandringslederna är tydligt markerade. Bergsväggarna i klyftan kan vara upp till 100 meter höga och under en promenad passerar du fantastisk natur. Sötvattenskrokodiler finns både i vattnet och på sandbankarna. De varken angriper eller biter så länge man inte stör dem eller försöker göra dem illa. Här finns även en bra campingplats i vildmarken med toaletter, duschar och plats att göra upp lägereld. Hit kommer många som reser i Kimberley för att möta andra. Det kostar tolv dollar per natt (parkstay.dpaw.wa.gov.au/camp-finder/viewproperty/windjana-gorge/78/en) som betalas kontant på plats. Först till kvarn gäller.

Tunnel Creek National Park (parks.dpaw.wa.gov.au/park/tunnel-creek) har ett häftigt tunnelsystem på 750 meter som man kan vandra genom. Minst fem olika fladdermössarter lever i tunnlarna och stalaktiter hänger ner från taket. Ett tips är att ha stadiga gympaskor och en stark ficklampa. Det går bra att genomföra vandringen på egen hand utan guide. På vissa ställen når vattnet upp över knäna, så shorts som tål att bli blöta är att rekommendera och glöm inte tömma fickorna innan du ger dig av.

Det sägs att man kan uppleva det mesta av Kimberley bara genom att besöka El Questro (hotelscombined.com/Hotel/El_Questro_Wilderness_Park.htm). Här finns vandringsleder för den äventyrlige som leder till vattenfall och bassänger som saknar turisthorder. Här kan man fiska efter barramundi, rida på hästar, åka helikopter eller koppla av i Zebedee Springs som är en mycket populär turistattraktion. Ett måste är att besöka Emma Gorge som är lätt att ta sig till i jämförelse med de andra sevärdheterna och fortfarande en av de finaste platserna kring El Questro. Ta med lunch och stanna hela dagen. El Questro har en utomhuspub med livemusik varje kväll och en restaurang som serverar grillat.

Stanna till vid Lake Argyle (lakeargyle.com.au) och slappa en dag eller två. Här kan du göra den mycket populära solnedgångskryssningen på sjön eller hyra kanot och paddla själv. Landskapet är magnifikt och får vem som helt att tappa andan. Ett tips är att bo på campingen som ligger i närheten och ta ett dopp i deras infinitypool.

De bikupeformade bergen Bungle Bungles i Purnululu National Park i nås från National Highway 1 och ligger nästan 300 kilometer från Kununurra. Du kan upptäcka delar av nationalparken på egen hand om du har tillgång till bil. Men att se området från luften är också väldigt givande, så överväg att boka in dig på en flygtur om resekassan inte är ett hinder (wotif.com/things-to-do/bungle-bungles-and-lake-argyle-scenic-flight.a577986.activity-details).

Pilbara

I Pilbara kan du bestiga västra Australiens högsta berg, Mount Meharry. På 1 253 meters höjd kniper berget förstaplatsen framför det 13 meter lägre Mount Bruce. Berget Meharry ligger inom Karijini National Park. Se till att påbörja vandringen tidigt innan solen står som högst. Det finns inte mycket skuggande träd längs vandringsleden. De stora gruvstäderna besöks mer för att fylla på förråden med mat och vatten än något annat. De saknar kultur och är livlösa för en besökare på semester. Men vill du lära dig mer om hur gruvindustrin fungerar kan du hänga med på en rundvandring. Besök informationscentren för att be dem om hjälp med bokning. De är proffsiga och hjälpsamma.

Området kring Millstream-Chichester National Park (parks.dpaw.wa.gov.au/park/millstream-chichester) har länge varit helig mark för ursprungsbefolkningen. Parken är unik för Pilbara eftersom det finns vatten året om. Det bidrar till de frodiga omgivningarna. Grässlätter blandas med karga klippor och djupa sjöar. Det finns mycket vilda djur i parken, bland annat den ikoniska blåvingade kookaburran. Karijini National Park (parks.dpaw.wa.gov.au/park/karijini) är en särskilt spektakulär och avlägsen nationalpark. Känd för sina häftiga raviner och massiva klippor är det väl värt att tillbringa några dagar för att upptäcka parken. Det finns många vandringsleder som tar dig till höga vattenfall och djupa iskalla insjöar.

Murujuga, även känt som Burrup Peninsula ligger ungefär fem kilometer nordöst om staden Dampier. Man tror att Pilbararegionen har varit bebodd i över 40 000 år och här finns bevisen. Vid Murujuga finns flest antal hällristningar i världen som ursprungsbefolkningen lämnat kvar (parks.dpaw.wa.gov.au/park/murujuga). Ristningarna föreställer människor och utdöda djur såsom den tasmanska tigern. Arkeologer har inte kunnat fastställa hällristningarnas ålder men tror att de kan vara så gamla som 30 000 år. 180 kilometer norr om Port Hedland hittar du Cape Keraudren Nature Reserve (eastpilbara.wa.gov.au/default.aspx?WebPageID=83), ett stort naturreservat. Ta med tillräckligt med vatten och ved om du tänkt stanna över natten. Det är en lugn plats utan faciliteter som lämpar sig väl för vandringar och camping i naturen. Då det ligger vid kusten och saknar träd kan det vara ordentlig blåsigt.

22 kilometer utanför Onslows kust finner du Mackerel Islands (mackerelislands.com.au), några öar omgivna av korall. Kom hit för att snorkla, dyka, fiska och framförallt för att slappna av , du kan även övernatta där (hotelscombined.com/Hotel/Mackerel_Islands.htm). Besök informationscentret i Onslow för att få hjälp med att boka resa över till öarna. Strax norr om Karratha ligger Dampier Archipelago. Med 42 öar och ett rikt korallrev är även det en utmärkt plats för att leka i vattnet. Fler än hälften av öarna är klassade som naturreservat och kring dem finns många sorters fisk. Det är heller inte ovanligt att se flasknosdelfiner och valhajar (parks.dpaw.wa.gov.au/park/dampier-archipelago).

Praktisk information

Planering och förberedelser

Planera in ett besök under torrperioden, mellan maj och oktober för att slippa olidlig hetta och översvämmade vägar. Besök Bureau of Meteorology (bom.gov.au/wa) för senaste uppdatering om väderleken. Regnperioden infaller normalt mellan januari och mars. Då är det ingen idé att dyka upp. Det kan vara bra att vänta åtminstone till juni så att alla vägarna är körbara och turistattraktionerna är öppna. Allt beror på hur mycket regn som fallit under regnperioden så kolla alltid upp senaste informationen innan avresa (mainroads.wa.gov.au).

Mellan november och april ska du se upp för den dödliga maneten Box Jellyfish. Den finns året om men är mest aktiv längs Pilbaras kust under just denna period.

Inget specifikt tillstånd krävs för att köra i Kimberley men däremot behövs inträdesbiljetter till nationalparkerna. Dessa kan köpas över disk i delstatens informationscentrer, på plats eller online (shop.dbca.wa.gov.au/).

Det blir väldigt varmt så att skydda dig från solen är ett måste. Vid vandring är det viktigt att du har stadiga skor, solhatt, solskyddsmedel och tillräckligt med vatten. Planera så att du är tillbaka i god tid innan det blir mörkt. Då den livsfarliga saltvattenskrokodilen håller till i flera områden måste du alltid uppdatera dig kring var det är säkert att vandra och bada. Tydliga skyltar finns uppsatta men är du osäker är det bättre att avstå. Tumma aldrig på säkerheten. Utanför städerna finns i stort sett ingen mobiltäckning och hjälpen kan vara flera timmar bort.

Att vara självförsörjande

Det kan vara långt till närmsta hus, affär, bensinstation eller vattenkran. Det är viktigt att du tar reda på vad som finns längs den sträcka du ska köra. Du måste alltid se till att ha tillräckligt med vatten och mat för att kunna överleva några dagar. Det är lätt hänt att man blir fast någonstans på grund av skogsbränder, översvämningar eller andra naturkatastrofer. På många platser i Kimberley kan bensin och mat vara tre gånger så dyrt som i de stora städerna så det kan vara bra att fylla upp så mycket som det går innan du kör ut i ödemarken. Se alltid till att du har tillräckligt med bensin tills nästa bensinstation. På varje bensinstation finns skyltar som visar hur långt det är till nästa station. Det är en god idé att ha minst två extra däck med sig när man ska ut och köra på grusvägar som kan vara väldigt skumpiga.

Att jobba i gruvorna

Att få ett jobb i gruvorna är inte helt lätt. Det handlar om lika delar tajming och tur. Har du sedan tidigare erfarenhet och relevant yrkesutbildning har du större chans till arbete. Annars kan det vara en bra idé att gå till exempel en truckutbildning eller skaffa certifikat som säger att du är kvalificerad att jobba på höga höjder. Håll ögonen öppna efter jobbannonser på hemsidorna Seek (seek.com.au) och Jora (au.jora.com). Registrera dig hos arbetsförmedlare och jobba på att utvidga ditt kontaktnät. Företagen kan vara ovilliga att anställa dig på ett Working Holiday-visum eftersom man endast får arbeta på samma företag sex månader i sträck och gruvjobben ofta innefattar någon typ av introduktionsutbildning som drar ut på tiden vilket gör att du inte blir lika attraktiv i deras ögon. Tänk på att jobben är krävande. Det är hett, dammigt, svettigt och flugor överallt. Och nätterna är iskalla. Vissa jobbar så kallat FIFO – fly in, fly out. De arbetar hårt i två veckor och flyger sedan hem för att vara lediga en vecka. På senare tid har det även blivit vanligt med bostadsbrist i gruvsamhällena. En del företag arrangerar dock bostad åt sina anställda.

Ta sig runt

Det finns ett flertal olika alternativ när det gäller att utforska Kimberley. Ett sätt är att köra själv. Det är starkt rekommenderat att göra detta i en bil med fyrhjulsdrift så att du kan ta dig fram överallt och framför allt köra den välkända vägen Gibb River Road och upptäcka Australien på riktigt. Äger du ingen bil med fyrhjulsdrift finns det att hyra i alla möjliga varianter och prisklasser (wotif.com/Car-Hire). Några kommer med tält, andra har sovplatser i bilen eller så kan du hyra en husbil eller övernatta på lämpligt boende längs med vägen (hotelscombined.com/Place/Kimberley.htm). Var bara noga med att försäkringen gäller för den sträcka du tänkt köra med bilen som du hyrt. Vissa hyrbilar begränsas till huvudvägarna.

Om man är sugen på att köra egen bil men vill resa med lite trygghet kan man följa med på en tag along tour. Då kör man ihop med andra som har egna bilar och en guide som garanterat tar er till de bästa ställena. Detta är mycket populärt och ett trevligt sätt att resa ihop med nya människor. Det ger mer frihet än att resa i en turistbuss och det är tryggare än att resa helt ensam. Här kan man luta sig tillbaka och slippa planera. Exempel på företag är Great Divide Tours (greatdividetours.com.au) och Spirit Safaris (spiritsafaris.com/tag_along_tours).

För den som inte vill köra över huvud taget finns det givetvis gruppresor för alla åldrar och intressen. Här behöver man inte oroa sig för varken körningen eller planeringen av resan. De är bara att slappna av och hoppa av där bussen stannar. Bussarna i Kimberley har givetvis fyrhjulsdrift så de tar dig i stort sett överallt dit du skulle kunna komma i en bil. Några exempel är Outback Spirit Tours (outbackspirittours.com.au/Kimberley) Kimberley Wild (kimberleywild.com.au) och Gibb River Road Tours (gibbriverroadtours.com.au).

I Pilbara är det egen transport som gäller. Bussarna går sällan och du spar varken tid eller pengar på de obekväma resorna även om det är möjligt att ta sig hit från Perth eller Broome med Greyhound (greyhound.com.au). Har du ont om tid kan du välja att flyga direkt till Pilbara och utgå härifrån. På grund av den växande industrin har flygplatsen i Karratha (karrathaairport.com.au) blivit en av västra Australiens största då tusentals arbetare flyger hem och tillbaka varje vecka. Det går flyg mellan Karratha och Perth, och mellan Karratha och Broome. Det finns även mindre flygplatser i Port Hedland och Newman (wotif.com/Flights).

Utforska

Kimberley

För att få ut så mycket som möjligt av en resa till Kimberley ska du köra Gibb River Road. Det är en sträcka på 660 kilometer mellan Derby och Kununurra som går genom hjärtat av Kimberley. Längs vägen väntar dramatiska raviner, lummiga nationalparker och en hel del öken. Fyrhjulsdrift är ett måste men vägen är mestadels lättnavigerad. Husvagn är dock inte att rekommendera. Karta och information om vägen kan man ladda hem från nätet (gibbriverroad.net/map-of-the-kimberley.html) eller köpa billigt på turistinformationen i Derby som ligger på 30 Loch Street (derbytourism.com.au). När bilen är fylld med mat, vatten, bensin och andra förnödenheter är det bara att ge sig av. Kör alltid med halvljus och sakta in när det kommer lastbilar. Rökmolnet som bildas vid mötet gör det omöjligt att se vad som döljer sig bakom fordonet. Campingplatser behöver inte bokas men föredrar du att bo i stuga eller rum kan vara det vara bra att boka detta i förväg (hotelscombined.com/Place/Kimberley.htm). Avsätt åtminstone en vecka för resan.

Lämna Derby och kör mot Tunnel Creek där du vandrar genom tunnlarna och därefter till Windjana Gorges spännande raviner. Tälta för kvällen vid Windjana Gorge. Nästkommande dagar tillbringas med att upptäcka ännu fler raviner, så plocka fram badkläderna. Besök Lennard Gorge och Bells Gorge där du sedan sover kvar. Nästa dag besöker du Galvans Gorge och campa sedan gratis vid Barnett River. Dag fyra innebär en del körning. Stig upp i tid för att bila ändå upp till Mitchell Falls Camping. Stanna till för en matig hamburgare vid Drysdale River Station (drysdaleriver.com.au). Tälta vid Mitchell Falls Campground (parks.dpaw.wa.gov.au/site/mitchell-falls-campground) som kostar från 7,50 per natt. Betala kontant på plats.

Dag fem bokar du in dig på en helikoptertur (helispirit.com.au/all-tours) till Mitchell Falls och Mitchell Plateau. Därefter kan du vandra tillbaka till campingplatsen via Little Mertens Falls. Eller gör tvärtom, att du vandrar till Mitchell Falls och sedan blir upphämtad av helikopter i slutet av dagen. Tillbringa sedan ytterligare en natt vid campingplatsen. Under resans sjätte dag beger du dig till Home Valley station (hotelscombined.com/Hotel/Home_Valley_Station.htm). Fem vandringsleder utgår från ranchen. Följ skyltarna och upptäck området på egen hand men glöm inte att registrera dig innan du ger dig av. Home Valley Station har fläckfria boendealternativ samt en trevlig restaurang och bar. Tryter reskassan kanske en campingplats passar bättre.

Dag sju tar du dig till El Questro (hotelscombined.com/Hotel/El_Questro_Wilderness_Park.htm). Boka in dig på deras camping för ett par nätter. Utforska det närliggande området tillsammans med lokala guider (elquestro.com.au/explore/activities-and-experiences/half-day-tours) eller gör det själv. Missa inte att besöka Zebedee Springs, Champagne Springs, El Questro Gorge och Emma Gorge. Du kan också prova på hästridning och fiske. Ät sedan grillat till middag på restaurangen. Under resans sista dag kör du den sista sträckan mot Kununurra.

Pilbara

Börja din resa genom Pilbararegionen i gruvstaden Karratha. Hyr en fyrhjulsdriven bil. Fyll upp förråden ordentligt och köp med en himla massa vatten. Vill du kika närmare på gruvorna kan du boka en rundvisning genom stadens informationscenter (karrathavisitorcentre.com.au). Passa även på att fråga om Dampier Archipelago, som är ditt nästa stopp. Ta dig sedan mot den närliggande kuststaden Dampier. Därifrån åker du över till öarna i skärgården. Väl på plats kan du snorkla på egen hand vid reven som ligger precis utanför öarna eller varför inte fiska i de artrika vattnen. När du fått nog av det stilla ölivet beger du dig tillbaka till fastlandet. Styr kosan söderut mot Millstream-Chichester National Park (parks.dpaw.wa.gov.au/park/millstream-chichester). Kör in i parken via Millstream Link Road och bege dig mot Python Pool. Den djupa sötvattenssjön ligger kring höga röda klippor och var tidigare en rastplats för kameltransporter. Glöm inte badkläderna för att svalka dig i vattnet. Tillbringa sedan natten vid parkens campingplats.

Nästa dag kör du till Pilbaras andra stora nationalpark, storslagna Karijini National Park. Tillbringa en dag med att utforska vackra Dales Gorge. En bred bergsklyfta öppnar upp sig och långt därnere kan du se Fortescue Falls som en liten rännil. En krokig stig med en oslagbar utsikt över ravinen leder brant nedåt. Du kan ta ett dopp i vattnet nedanför Fortescue Falls. Följ sedan den undangömda stigen genom skogen som leder ut mot sjön Fern Pool. Har du tid och ork kan du även köra mot Hancock Gorge för en lite tuffare utmaning. Resan avslutas med att bestiga ett berg. Välj mellan västra Australiens högsta berg Mount Meharry eller det 13 meter lägre alternativet Mount Bruce som är lättare att nå till. Påbörja vandringen en tidig morgon för att inte bli stekt i solskenet.