Katherine med omgivningar

Den lilla staden Katherine ligger i norra delen av Northern Territory, strategiskt placerad invid floden med samma namn som ringlar sig genom ett i övrigt snustorrt landskap. Det är öde, hett och storslaget, inbäddat i ett tjockt lager ockraröd sand som sätter sig precis överallt. Bilar du längs Stuart Highway mellan Alice Springs och Darwin bör du göra ett stopp i Katherine. Staden må se anspråkslös ut, men här väntar storslagna äventyr i närliggande nationalparken Nitmiluk National Park som gränsar till Kakadu National Park i norr. Befinner du dig i denna del av världen förutsetts det att du hyser varma känslor för natur, för det är områdets allra största tillgång.

I Nitmiluk kan du paddla kanot mellan 9 av de 13 majestätiska bergsklyftorna som tornar upp sig mellan Katherine Rivers blågröna vatten, strömmar och vattenfall. Vissa bergsväggar är så höga som 70 meter. Slå upp ditt tält när solen sänker sig och tillbringa några dagar med att gå till fots längs en av de många vandringslederna. Vill du hellre ta det lite lugnare men inte tumma på upplevelsen kan du åka en båttur tillsammans med en lokal guide som visar dig runt och berättar mer om områdets historia. Men det allra bästa sättet att få en överblick över Katherine är genom att flyga helikopter och susa fram över markerna.

I Katherines omgivningar får du ta del av ett uråldrigt landskap. Vatten har sakta men säkert malt ner sandstenen och format de höga bergsklyftorna, något som tagit miljontals år. Västerlänningar kom till trakten först i mitten på 1800-talet, men området kring floden har varit hemvist åt det aboriginska Jawoynfolket i många tusen år. I dag ägs nationalparken åter av ursprungsbefolkningen som driver den i samarbete med Northern Territory’s Parks and Wildlife Commission. Med sin rika kulturhistoria är Katherine en ypperlig plats att lära sig mer om aboriginsk kultur. Inte mindre än fem konstgallerier ligger inom gångavstånd från stadens centrum, och samtliga specialiserar sig på aboriginsk konst. Efter att ha vandrat omkring i centrum och den intilliggande nationalparken kan du svalka dig i Katherine Hot Springs i utkanten av staden, där vattnet snarare är ljummet än hett. Har du tid på dig, bila då någon timme söderut tills du kommer till Bitter Springs kristallklara vatten som omges av vajande palmträd och tropisk skog. Och glöm inte att inta en måltid under stjärnhimlen.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Tre mil utanför staden ligger Katherines stora dragplåster Nitmiluk National Park. Inom nationalparken finner du majestätiska Katherine Gorge. Välj själv hur du vill upptäcka området. Populärt är att hyra kanot med Nitmiluk Tours (nitmiluktours.com.au/book-a-tour/canoeing-trips) eller att åka på en båttur med researrangör (wotif.com/things-to-do/katherine-gorge-day-tour.a180451.activity-details). De turer som pågår längst tar dig också till de mer avlägsna bergsklyftorna. Det finns möjlighet att använda din egen kanot, men då krävs tillstånd från Nitmiluk National Park Visitor Centre (nt.gov.au/leisure/parks-reserves/find-a-park-to-visit/nitmiluk-national-park). Deras kontatinfo hittar du på hemsidan (nitmiluktours.com.au/contact). Genom Nitmiluk Tours kan du även boka olika helikopterturer (nitmiluktours.com.au/book-a-tour/helicopter-flight).

Längre västerut i nationalparken ligger Leliyn (Edith Falls) som kan nås med bil från Stuart Highway. Kör fyra mil norr om staden och sväng sedan av motorvägen för att köra på grusvägen George Road ytterligare två mil. Från Katherine tar resan trekvart. Packa med en picknick för att tillbringa en hel dag med att vandra i området och bada i vattnet. Vattenfallet är vackert året om. Det finns också en campingplats i närheten med skuggiga gräsplättar, de saknar dock tillgång till elektricitet. Betala gör du i en kiosk bredvid där det också säljs snacks och godis. Alternativet att resa med en researrangör för att se Edith Falls finns för de som föredrar det (wotif.com/things-to-do/katherine-gorge-cruise-edith-falls-day-tour.a180455.activity-details).

27 kilometer söder om Katherine ligger Cutta Cutta Caves Nature Park (nt.gov.au/leisure/parks-reserves/find-a-park-to-visit/cutta-cutta-caves-nature-park) med sina kalkstensformationer som döljer sig 15 meter under markytan. Utanför finns ett besökscenter med information. Boka in dig på en guidad tur för att få ut så mycket som möjligt av din vistelse och låt guiden peka ut både ormar och fladdermöss som bor i grottsystemet. De har öppet mellan 08:30 och 16:30.

Vid Riverbank Drive ligger Katherine Hot Springs (northernterritory.com/katherine-and-surrounds/things-to-do/katherine-hot-springs) varma källor, en perfekt plats att svalka sig efter en dag i solskenet. Temperaturen är mer ljummen än het. Doppa dig i det klara vattnet, inträdet är gratis. Snäppet vackrare är Bitter Springs, men för att ta dig dit får du först köra en timme söderut mot Mataranka.

Konst och kultur

För den konstintresserade finns flera ställen att besöka i Katherine. Ett av dem är MiMi Aboriginal Art (mimiarts.com). Konstgalleriet ägs och drivs av personer med aboriginska rötter och de flesta av utställarna har samma bakgrund. Här finns allt från didgeridoos till korgar och målningar. Prislapparna varierar kraftigt.

Godinymayin Yijard Rivers Arts & Cultural Centre är en kulturell mötesplats där besökare uppmanas att ta del av områdets kultur på olika sätt. Varierande konstutställningar, workshops och teaterföreställningar är några av inslagen som skiftar allt eftersom. Kika in på deras hemsida för att se om det händer något medan du är i stan (gyracc.org.au).

Längs Gorge Road ligger Katherine Museum (katherinemuseum.com). Museet har informativa utställningar som berättar historien om hur staden grundades och hur den har utvecklats sedan dess, men här berättas även om Northern Territory’s multikulturella befolkning.

Under två och en halv timme kan du ta del av traditionell aboriginsk kultur hos Top Didj Cultural Experience (topdidj.com/). Den berömda konstnären Manuel Pamkal är med hela vägen och berättar om olika målartekniker, han lär dig kasta boomerang och spjut och du får själv prova på att måla aboriginsk konst under Manuels handledning. Ditt egna konstverk får du sedan ta med hem som ett fint minne från resan. Manuel är pratglad och delar gärna med sig av sina egna erfarenheter av hur det är att växa upp i bushen och hur han handskas med kulturkrockar.

Uteliv

The Black Russian Caravan Bar (facebook.com/theblackrussiancaravanbar) har snabbt seglat upp som en favorit bland många lokalbor. Två unga tjejer parkerar sin husvagn omgjord till en foodtruck under träden och gör det till det bästa fikastället i stan. Avslappnat och enkelt. Fina bakverk och förstklassigt baristakaffe. Du hittar stället strax intill postkontoret. På Stuart Hotel finns restaurangen the Mahogany Bar and Grill (facebook.com/mahoganybag) som serverar klassiskt pubkäk. Mättande portioner där köttet får spela huvudrollen. Mycket prisvärd mat och goda drinkar. Adressen är 23 Katherine Terrace.

Bra att veta

Turistinformation

På sidan Visit Katherine (visitkatherine.com.au) finns massor av information om vad du bör göra och se i området. När du befinner dig på plats kan du även besöka informationscentret i hörnet av Lindsay Street och Katherine Terrace. Där finns broschyrer och kartor du kan ta med dig samt kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta.

Varningar och förberedelser

Den norra tropiska delen av Northern Territory har två distinkta årstider, regnperioden och torrperioden. Regnperioden löper från november till april och under denna period ökar luftfuktigheten till över 80 procent vilket följs av monsunliknande regn och tropiska stormar. Temperaturen ligger oftast mellan 25 och 35 grader.

Torrperioden startar i maj och fortsätter till oktober. Då är vädret mer stabilt. Dagarna är soliga och nätterna svala. Temperaturen ligger kring 20 och 30 grader och luftfuktigheten är mycket lägre. Även om torrperioden är högsäsong så kan det vara värt att överväga en resa även under regnperioden om förhållandena tillåter. Regnmassorna gör att vattenfallen blir än mer imponerande och växtligheten frodas. Under regnperioden är det även vanligt att se blixtrarna dansa över skyarna.

Tänk dock på att det finns krokodiler i området. Sötvattenkrokodiler rör sig i floden och lägger sig vanligtvis längs strandkanten för att sova. De sägs dock vara ofarliga för människor, men undvik att komma för nära vattnet under regnperioden då de betydligt farligare saltvattenkrokodilerna tar sig in. Under denna årstid bör du därför undvika att bada.

Transport

Katherine ligger drygt 320 kilometer söder om Darwin och hit går det att ta sig med buss, bil (wotif.com/Car-Hire), tåg och flyg (wotif.com/Flights). Det är möjligt att åka vidare i alla fyra vädersträck med en av Greyhounds bussar (greyhound.com.au). De stannar till i staden när de kör mellan Darwin och Alice Springs, men det går också bussar österut mot Mount Isa i Queensland samt västerut mot Kununurra i Western Australia. Busstationen ligger vid 6 Katherine Terrace. Räkna med långa resor på vägarna. Tåget the Ghan (greatsouthernrail.com.au/trains/the-ghan) kör mellan Adelaide och Darwin två gånger i veckan och stannar i Katherine. Tåget är ett dyrare alternativ men också bekvämare. Stationen ligger några kilometer söder om staden. Flygbolaget Airnorth (airnorth.com.au) flyger till Katherine från Darwin, Tennant Creek och Alice Springs.

Boende

Genom Nitmiluk Tours kan du boka campingsplats inom nationalparken Nitmiluk National Park (nitmiluktours.com.au/book-accommodation) och på så sätt ha äventyret nära till hands. Du kan hyra en stuga, slå upp ett eget tält eller välja att bo på lyxiga Cicada lodge (hotelscombined.com/Hotel/Cicada_Lodge.htm) med stora fönster och egen balkong. Annars finns det ett flertal bondealternativ i närheten (hotelscombined.com/Place/Nitmiluk_National_Park.htm).

Ett annat alternativ är Palm Court Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Palm_Court_Backpackers.htm) i hörnet av Third och Giles Street. En plats i sovsal för åtta personer kostar 27 dollar per natt. För en bädd i ett fyramannarum får du betala 30 dollar. De hyr även ut motellrum från 95 dollar natten. Då ingår luftkonditionering, mindre kylskåp, vattenkokare och mikro. Oavsett hur du bor har du tillgång till den gemensamma utomhuspoolen och grillköket.

På Beagle Motor Inn (hotelscombined.com/Hotel/Beagle_Motor_Inn.htm) vid 2 Fourth Street finns 39 olika rum att hyra med både enkelrum, dubbelrum och större familjerum. På området finns bland annat pool, tvättmöjligheter och bar. Rummen är utrustade med tv och kylskåp. Wifi ingår. I restaurangen serveras en prisvärd frukost. Parkeringsplatser finns på området och personalen hjälper gärna till med bokningar av aktiviteter. Ett annat bra alternativ i Katherine är Pine Tree Motel (hotelscombined.com/Hotel/Pine_Tree_Motel.htm) vid 3 Third Street. Med rum i tre prisklasser, tillgång till pool och bra utbud på frukostbuffén.

En lördag i och runt Katherine

08:00 – Mättande morgonmat

Starta dagen i centrala Katherine. Sitt vid borden ute i skuggan eller kura inomhus under luftkonditioneringen hos The Finch Café vid Katherine Terrace. Det är ett relativt nytt kafé som serverar gott fika, frukost och lunch för överkomliga priser.

10:00 – Nitmiluk från ovan

Kör raka vägen till Nitmiluk National Park och hoppa in i en helikopter tillsammans med en pilot från Nitmiluk Tours (nitmiluktours.com.au/book-a-tour/helicopter-flight) samt ytterligare en passagerare. Flyg högt över marken och få ett annat perspektiv av bergsklyftorna och floden. När du är tillbaka på land kan du vandra omkring i nationalparken innan du beger dig tillbaka till Katherine igen.

13:00 – Lunchbad

Inta en lättare lunch på Pop Rocket Café. Du hittar kaféet allra längst söderut på Riverbank Drive. Här kan du exempelvis ta en fruktjuice tillsammans med en toast. Prova sedan vattnet i Katherine Hot Springs varma källor som ligger alldeles intill. Låt benen vila efter vandringen i nationalparken.

14:30 – Kulturell upplevelse

Dagen är inte över än. Bege dig till Top Didjs lokaler för att ta del av lokal aboriginsk konst i alla dess former. Gå genom galleriet för att se om du hittar något som faller dig i smaken. Vill du lära dig mer, strunta då i lunchbadet och kom hit till 13:30 då Top Didj Cultural Experience drar igång under ledning av den konstnärlige guiden Manuel Pamkal.

18:00 – Måltid under stjärnorna

Du har varit förutseende nog att förboka middagen. Smart drag! Bege dig nu till Gorge Road inom Top Didj’s gränser. Hos Marksie’s Stockman’s Camp Tucker Night (marksiescamptucker.com.au) serveras gourmetmåltider under enkla förhållanden. Tre rätter tillagas på campingkök med en blandning av lokala örter och smaker samt västerländska ingredienser. Förvänta dig fin mat utan krusiduller. Bland annat känguru, kamel och krokodil står på menyn.

20:00 – Avsluta med event

Kolla om det är något evenemang på gång hos Godinymayin Yijard Rivers Arts & Cultural Centre (gyracc.org.au/events-calendar) under kvällen. I så fall, skynda dig dit för att få en plats. Annars kan du alltid svänga förbi Savannah Bar & Restaurant vid Knotts Crossing Resort (knottscrossing.com.au) vid Giles Street för att beställa en svalkande dryck.

Karta

Google Maps