Karajini National Park

Med sina 6 200 kvadratkilometer är Karijini National Park inget annat än gigantiskt. Western Australias näst största nationalpark ligger 50 mil öster om Tom Price, 140 mil norr om Perth i landets nordvästra hörn. Karijini är det Australien du sett i filmer. En plats med ilsket röd ökensand, benvita eukalyptusträd och studsande känguruer under den obarmhärtiga solen. Nationalparkens natur är väldig och unik. Klipporna är uppbyggda i flera lager likt en hög staplade pannkakor som vridits och formats under årens lopp. Böljande kullar skjuter upp ur det platta landskapet och döljer oanade skatter. Djupa och breda klyftor i bergen fylls upp under regnperioden och skapar kraftiga vattenfall som forsar fram och bildar iskalla sötvattensjöar som ger svalka under de varmaste dagarna. Karijini är isolerat och svårt att nå, men det är långt ifrån monotont. Nationalparken är en fröjd för ögat med ett kalejdoskop av färger.

Har du någonsin drömt om att vara Indiana Jones så har du chansen här. Karijini handlar om äventyr. Vada genom slingrande vattendrag, balansera på klippavsatser och pressa dig genom trånga utrymmen. Till slut når du fram till kristallklara och bitande kalla sjöar som får blodet att pumpa då kroppen utstår extrema temperaturskillnader. Nationalparken är onekligen dramatisk med en otämjd natur. Långt från större städer och komfort är det inget för den kräsmagade. Hettan och torkan kräver en del av sina besökare och kan snart få vem som helst att känna sig liten och hjälplös. Men respektera naturens krafter och i gengäld får du uppleva The Outback i all sin prakt. Tillbringa dagen med att utforska de utmejslade bergen och avsluta kvällen med att blicka upp mot himlavalvet och se tusentals stjärnor tindra omkring dig.

Karijini är oländigt men spektakulärt. Nationalparken ligger avsides men dess sevärdheter är lättillgängliga då parkeringsplatserna är utplacerade nära utsiktsplatser över bergsklyftorna. Det finns bra möjligheter att vandra och klättra bland de skarpa ravinerna som finns i olika svårighetsgrader. Antingen gör du det på egen hand eller tillsammans med en erfaren guide. Undvik att komma hit under sommarmånaderna då temperaturen närmar sig stekheta 50 grader. Planera i stället in ditt besök till hösten då det är mer behagligt eller kom hit under våren då växterna står i full blom som ett färggrant lapptäcke. I Kariijni National Park hittar du dessutom några av Western Australias högsta berg. Förutom svindlande höjder och djupa raviner finns ett rikt djurliv i parken och du har stor chans att se både myrpiggsvin och kragagam krypa över klipporna.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Vandringslederna i Karijini delas in i sex olika svårighetsgrader. Klass ett till tre klarar de flesta av men sedan ökar motståndet. Klass fyra till fem går bra för de som är vana att röra på sig. En vandring i klass sex bör man endast försöka sig på iförd nödvändig utrustning tillsammans med en guide som känner till området. Pete West och hans trevliga guider på West Oz Active Adventure (westozactive.com.au) navigerar grupper av äventyrare genom Karijinis bergsklyftor mellan april och november. Välj mellan olika turer som håller på från en dag upp till fem dagar. Viss nivå av fysik krävs. Guider med gedigen erfarenhet inom äventyrsturism visar dig runt och hjälper dig längs vägen medan ni utforskar delar av Karijini som är svåra att nå på egen hand. Företaget är baserat i nationalparken sedan 2007 och de har vunnit flera priser i tävlingen WA Tourism Award. All utrustning ingår i priset.

Vid östliga Dales Gorge ser Fortescue Falls ut som en liten rännil djupt ner mellan bergen från utsiktsplatsen. På nära håll blir intrycket ett annat när stora platta stenklippor formade likt breda trappsteg leder ner mot sjön som fylls på av det höga vattenfallet Fortescue. Uppe vid vattenfallet följer du skylten mot Fern Pool. Gå in mellan träden längs den lilla stigen tills du kommer fram till det undersköna vattenhålet Fern Pool där det sägs att stora undervattensdjur lever. Simma över till andra sidan och kravla upp under vattenfallet.

Västerut ligger fler raviner. Vandringen vid Hancock Gorge stämplas som klass fem och bjuder på en dos adrenalin. Det tar ungefär två timmar att ta sig fram och tillbaka. Ta på dig gympadojor innan du lämnar parkeringsplatsen och promenera den branta leden neråt längs klyftan. Klättra nerför stegen och fortsätt längs botten av ravinen tills du kommer till the Amphitheatre, en hög vägg av klippblock du kan klättra upp på för att få utsikt över ravinen. Vada eller simma genom det kyliga vattnet som når högt upp till midjan och klättra vidare längs den slingrande vägen. När du kommer fram till Spiders Walk får du pressa dig mot klippväggarna med utsträckta ben och armar som en spindel och balansera på hala stenar tills du kommer fram till den spegelblanka juvelen Kermits Pool. Inte långt från Hancock Gorge hittar du Weano Gorge som är en av parkens lättare raviner att nå. Följ skyltarna som visar vägen som går brant neråt. Ravinen smalnar sedan av och klassificeringen ändras från tre till fem. När du kommer ut mot vattnet går ett räcke du kan hålla dig i för att ta dig den sista hala biten ner mot Handrail Pool. Där väntar en perfekt plats för ett uppfriskande bad. I Weano Gorge syns det tydligt hur ravinen har formats av vattnet under tusentals år. Gå inte längre bort utan att tala om det för parkvakten.

I närheten finns Oxers Lookout där de fyra ravinerna Joffre Gorge, Hancock Gorge, Red Gorge och Weano Gorge möts och liknar ett djupt öppet sår i det annars flacka landskapet. Det är en plats att bege sig till för att uppskatta Karijinis massiva omfång. Stanna till vid Knox Gorge för att få utsikt över vattenfallet Joffre Falls som följer ett sicksackmönster när det sköljer längs klippblocken. Du kan följa leden neråt mot vattnet på tre kilometer. Det tar tre timmar att gå tur och retur.

Berget Punurrunha, också känt som Mount Bruce reser sig i den sydvästra delen av parken. En nio kilometer lång vandringsled går upp till toppen av bergets 1 235 meter med en fantastisk utsikt över omgivningarna. Räkna med fem timmars vandring fram och tillbaka. Packa med mycket vatten och solkräm och börja vandra under morgonen för att komma en bit innan du smälter bort i solen.

Bra att veta

Turistinformation

Det finns ett informationscenter i nationalparken. Karijini Visitor Centre (parks.dpaw.wa.gov.au/site/karijini-visitor-centre) ligger på Banyjima Drive. Det finns även ett informationscenter i Tom Price (tomprice.org.au/karijini-national-park) på Central Road i stadens centrum där du kan få kartor och broschyrer över Karijini.

Varningar och förberedelser

Då Karijini är en nationalpark krävs det att du betalar en inträdesavgift. Du kan köpa ett Park Pass i förväg eller så kan du välja att betala tolv dollar per bil och dag på plats vid informationscentret, vid Karijini Eco Retreat eller lägg pengarna i ett kuvert vid den lilla hållplatsen vid parkens östra ingång. I parken finns skyltar som visar vägen och en del räcken vid klippkanterna. Utöver detta gäller att vara vaksam. Under ihållande regn kan klyftor bombarderas av vatten som gör det svårt att ta sig därifrån. Läs varningsskyltar om översvämningar och ta dem på allvar. Skulle du hamna i en nödsituation är det svårt att få hjälp. Sjöarna som bildas kan bokstavligt talat vara iskalla så känn på vattnet innan du tar ett dopp.

Den största faran med att besöka parken är att inte ha nog med vatten. Det finns få platser att fylla upp flaskor på inom parkens gränser så ta med gott om dricksvatten. Du lär göra av med två liter per dag på grund av värmen. Ta också med dig tunna, skyddande kläder som du kan täcka dig med under dagen då solen står som högst. Ha också med dig bränsle till stormkök och tänk på att du måste ta med dig allt skräp ut ur parken eftersom det inte finns soptunnor.

Transport

Chartrade bussar kör inte till Karijini. För att ta dig hit är det egen transport som gäller. Fyrhjulsdrift är att rekommendera då vägarna inte är asfalterade och kan vara väldigt guppiga. Respektera avstånden mellan platserna. De må se små ut på kartan men i verkligheten kan det ta timmar att köra. Håll låg hastighet. Chansa inte och åk inte bil efter att solen gått ner.

Närmaste plats att hyra bil på är i Paraburdoo som ligger åtta mil från Tom Price. Du kan också hyra bil i Newman (wotif.com/Car-Hire). Kolla hyresavtalet noga och se till att du får lov att köra på grusvägar. Bilar du i stället hela vägen från Perth bör du räkna med en resa på två till tre dagar. Det går inrikesflyg dagligen mellan Paraburdoo och Perth, alternativt man kan flyga till Newman (wotif.com/Flights).

Boende

Det finns två platser att sova på inom Karijini National Park.

Karijini Eco Retrat (hotelscombined.com/Hotel/Karijini_Eco_Retreat.htm) ägs av Gumula Aboriginal Corporation som består av tre aboriginska folkgrupper. Tillsammans erbjuder de ett miljövänligt boende med varierande grader av komfort. Här finns enklare campingplatser till större eko-tält och privata stugor. Campingen vid Karijini Eco Retreat ligger ett par mil närmare bergsklyftorna vid Joffre Gorge än campingplatserna vid Dales Gorge Campground. Deras duschar som värms upp av solenergi kan vara kalla under morgnarna. Det finns också toaletter, utomhusgrillar och en egen restaurang med bar som serverar gott krubb med australiska smaker. Personalen är hjälpsam men boendet är dock en aning dyrt. Det kostar uppemot fyra gånger så mycket som att tälta vid Dales Gorge Campground. Men vill du inte bo på en torr jordplätt så är detta ditt enda alternativ.

Dales Gorge Campground (parks.dpaw.wa.gov.au/site/dales-gorge-campground) ägs och sköts av staten. Ligger nära Fortescue Falls, och flera kortare vandringsleder startar härifrån. Billigare camping än hos Eco Retreat i ett fint läge på andra sidan parken i öster med enklare toaletter, picknickbord och utomhusgrillar. En natts camping kostar cirka tio dollar per person och det finns omkring 140 platser. Campingen saknar duschar, men om du kör till informationscentret får du en varm dusch i utbyte mot ett par dollar. Ta med varma kläder om du är här under vintern då nätterna blir långa och kalla. Det går inte att förboka plats utan först till kvarn gäller (parkstay.dpaw.wa.gov.au/camp-finder/viewproperty/dales/77/en).

En lördag i Karijini National Park med fyrhjulsdriven bil

08:00 – Djupa raviner

Kör sakta längs den skumpiga vägen ändå ut till Oxer’s Lookout. Där stannar du till för att njuta av utsikten över de fyra mäktiga ravinerna som möts över hundra meter nedanför dina fötter. Se hur vattnet skär genom de röda klipporna allra längst ner. Också häftiga vattenfall och grönska syns härifrån. Oxer’s Lookout ger dig en känsla av hur pass isolerat Karijini verkligen är.

11:00 – Äventyrlig klättring

Kickstarta förmiddagen med att utforska raviner á la Indiana Jones. Bege dig till Hancock Gorge. Parkera bilen i skuggan och dra på dig ett par sköna gympadojor. Ta med en liten ryggsäck med vattenflaskor. Lägg kameran i en plastpåse och påbörja klättringen neråt i ravinen. Kravla, vada och pressa dig framåt genom Spiders Walk tills du kommer till grottan vid Kermits Pool där du doppar dig i vattnet innan du tar dig tillbaka samma väg.

13:00 – Vila innan snäll vandring

Ät en medhavd lunch vid ett av picknickborden under träden. Efter att hjärtat fått arbeta hårt i Hancock Gorge besöker du den lite lugnare ravinen Weano Gorge. Följ stigen så långt du orkar, som allra längst tills du når metallräcket som leder mot Handrail Pool. Den sista biten av vandringen klassas som svår men om du tar det försiktigt så går det bra. Lyckas du vandra ända hit belönas du med ett kyligt dopp i en surrealistisk vacker sjö.

16:00 – Naturens fristad

Dagens sista ravin ligger i vackra Dales Gorge. Vid den breda bergsklyftan kan du kika ner så ser du Fortescue Falls långt där nere, ett av Karijinis vackraste vattenfall. Följ stigen som leder brant neråt och stanna till då och då för att beundra utsikten över ravinen. Bada nedanför vattenfallet Fortescue och följ sedan den knappt synliga stigen som är full av lianer och stenbumlingar in mot magiska Fern Pool.

18:00 – Middag under stjärnhimlen

Ta dig tillbaka till campingplatsen för kvällen. Väl på plats är det dags för middag. Rota fram stormköket för att laga till något på egen hand eller lyxa till det med ett besök på Eco Retreats restaurang och beställ grillad känguru eller barramundi och ett glas vin. När solen sänkt sig för dagen kan du titta upp mot himlen och räkna stjärnorna som träder fram en efter en och fyller himlavalvet likt diamanter.

Karta

Google Maps