Kangaroo Island

När du stiger i land på Kangaroo Island möts du av ödslighet. Ön omges av en mystik som inte återfinns på fastlandet. Det är lite utav en Jurassic Park-känsla som infinner sig på Australiens tredje största ö. Kangaroo Island kallas kort och gott för KI och tillhör delstaten South Australia. Ön ligger lite mer än 100 kilometer sydväst om Adelaide, en kort resa med färja från Cape Jervis vid Fleurieu Peninsula. Den brittiska upptäcktsresanden Matthew Flinders gav ön sitt namn efter att hans besättning ätit kängurukött på ön i början av 1800-talet. Och namnet är verkligen passande. Här finns ett överflöd av djur, och särskilt känguruer. Men också vild, vindpinad natur och en intensiv grönska, skrovliga klippblock och lockande sandstränder. Kangaroo Island mäter 155 kilometer från öst till väst och är 90 kilometer bred vid dess bredaste punkt. Ön är numera en självklar semesterdestination för både européer och lokalinvånare. För varje år som går hittar allt fler besökare till ön, som lockar såväl friluftsentusiaster som lyxlirare. Strax under 5 000 personer bor permanent på ön med detta fantastika djurliv. Koalor som livnär sig på eukalyptusbladen vilar i trädkronorna. Skuttande känguruer och wallabyer strosar fritt fram längs markerna. Och dessutom finns det också en mängd olika fågelarter att se, såsom nyfikna pelikaner och skrattande kookaburra. Lägg även till sjölejon som lapar sol på stränderna, ludna sälar och vaggande pingviner.

En tredjedel av Kangaroo Island skyddas genom att tillhöra olika naturreservat samt nationalparken Flinders Chase National Park i väst. Man jobbar aktivt för att bevara ön som en naturlig fristad för djur och natur. Den ökande turismen gör att allt fler lyxresorter byggs på ön. De vita sandstränderna, dolda stengrottorna och de skumpiga grusvägarna står i skarp kontrast till fina restauranger med vita dukar. Där tillagar kockarna  mästerliga måltider som avnjuts med vidunderliga vyer över havet. Öborna producerar förstklassiga råvaror såsom honung, ost och vin. Den lokala marknaden blomstrar. Lämna inte ön utan att ha provat på de färska skaldjuren. Det finns även goda möjligheter för den som vill komma bort från hotellen och resorterna, utan för att för den skull ge upp allt vad bekvämlighet heter. Det finns flera semesterstugor att hyra nära vattnet. Eller varför inte slå upp ett tält under stjärnhimlen och njuta av lugnet.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Vill du ha tid att upptäcka Kangaroo Island bör du avsätta minst tre till fyra dagar. Annars blir det lätt stressigt. Längst västerut på ön ligger Flinders Chase National Park (environment.sa.gov.au/parks/Find_a_Park/Browse_by_region/Kangaroo_Island/Flinders_Chase). Det finns ett informationscenter (southaustralia.com/places-to-go/south-australia/visitor-information-centres/kangaroo-island-vic) i Penneshaw och ett i anslutning till Flinders Chase. Inträdesbiljetter till nationalparken kan köpas på informationscentren.

Det finns många vandringsleder genom parken. Fråga personalen om hjälp med att hitta ett passande alternativ. Flinders Chase består till stor del av skog och vildmark och lämpar sig väl för turister. Även bilar utan fyrhjulsdrift går bra att köras i parken. De mest spektakulära sevärdheterna är bland annat Remarkable Rocks och Admirals Arch som ligger åt sydväst. Remarkable Rocks rostfärgade bumlingar har formats av väder och vind och ligger som utkastade och skrovliga tärningar på bergshällen. Inte långt bort hittar du Admirals Arch vars tak bildar ett valv där stalaktiter hänger ner. Strax framför grottan har en stor koloni med sälar tagit över. Men det finns även gott om andra vilda djur att se. Koalor, känguruer och wallabyer finns på de flesta platser inom nationalparken. Och har du tur kan du se näbbdjur bada i något av vattenhålen.

Utforska kalkstensgrottorna vid Kelly Hill Conservation Park (environment.sa.gov.au/parks/Find_a_Park/Browse_by_region/Kangaroo_Island/Kelly_Hill) längs ön södra kust. Grottsystemen är fulla av imponerande stalaktiter och stalagmiter. Följ med en erfaren guide på en rundvisning i grottorna. Besök parkens informationscenter för hjälp med bokningar. Inträdesavgift gäller. Längre österut ligger Seal Bay Conservation Park (environment.sa.gov.au/sealbay/home). Hit kommer du för att se de australiska sjölejonen. En stor koloni på kring 1 000 sjölejon bor här och latar sig på stranden. Det finns ett informationscenter dit du kan vända dig om du vill följa med på en guidad tur. Annars är det helt gratis att gå omkring och titta på egen hand.

Kingscote är öns största stad. Här finns det mesta du behöver, bank, mataffär, butiker och restauranger. Ungefär hälften av öns invånare bor i Kingscote, som är en ganska sömnig men trevlig stad. Hit kommer du mer för att fylla på förråden än för att stanna flera dagar i sträck. Världens minsta pingvinart, dvärgpingvinen, finns kring Penneshaw och Kingscote. Dräkten är blågrön och vit, och de små djuren är strax över 30 centimeter höga. Antalet dvärgpingviner på Kangaroo Island har dock sjunkit drastiskt de senaste åren. Sälarna som lever kring ön sägs vara orsaken till problemet. Fortfarande finns en chans att se pingvinerna vid stränderna kring Penneshaw och Kingscote vid skymning. Vid 1157 Elsegood Road strax utanför Kingscote ligger Clifford’s Honey Farm (facebook.com/CliffordsHoneyFarmKI/) en familjeägd biodling som använder sig av renrasiga bin som härstammar från Italien. Sedan början av 1990-talet har paret Jenny och Dave Clifford sålt honungsrelaterade produkter till kunder i sin butik. Bland annat finns bivax, läppcerat och ljus till salu. Men också glass, mjöd, och såklart olika sorters honung. 20 minuters bilfärd norrut från Kingscote ligger Emu Bay, en lång krämfärgad sandstrand där du kan svalka dig efter en lång dag i området.

Restauranger och kaféer

Vid 26 Telegraph Road i Kingscote ligger Kangaroo Island Fresh Seafood (tripadvisor.com.au/Restaurant_Review-g261647-d1640937-Reviews-Kangaroo_Island_Fresh_Seafoods-Kingscote_Kangaroo_Island_South_Australia.html). Det är svårt att tro att det ska smaka riktigt gott, särskilt när stället ligger sammanlänkat med en sliten bensinstation. Men här finns färsk fisk och prima skaldjur direkt från vattnet, redo att köpas med hem eller ätas på plats. Friterat, stekt eller kokt. Här kan en beställning inte gå fel.

Kockarna på Isola  Di Capri Pizza (https://isoladicapri.com.au/) slänger ihop pizzor av alla de slag, men de lagar även färggranna sallader och serverar också chokladkakor, kaffe och juicer. Tål du inte gluten? Inga problem. Det finns även glutenfria alternativ.

Bra att veta

Turistinformation

Den officiella hemsidan Tour Kangaroo Island (tourkangarooisland.com.au) är full med tips inför en resa till KI. Där hittar du relevant information och bra telefonnummer att ha till hands. Väl på ön finns informationscentret Kangaroo Island Gateway Visitor Centre  längs Howard Drive i Penneshaw, dit färjorna anländer. De kan hjälpa till med att boka in aktiviteter och kommer gärna med tips om vad du kan göra på ön. Inträdesavgifter gäller för nationalparken Flinders Chase samt en del naturreservat. Om du planerar att besöka flera av dem kan det vara värt att investera i ett Kangaroo Island Tour Pass (environment.sa.gov.au/parks/Park_Entry_Fees/Parks_Passes/Kangaroo_Island_Tour_Pass), där inträde till de flesta platser ingår, samt en del guidade turer.

Att ta sig hit

Du kan ta en färja från Cape Jervis vid Fleurieu Peninsula till Penneshaw på öns östra sida. Sealink (sealink.com.au) plöjer vanligtvis genom the Backstairs Passage tre gånger per dag, men antalet avgångar utökas ofta under högsäsong. För att försäkra dig om att få plats gör du bäst i att förboka. Vill du slippa en gungig färja så flyger Regional Express (rex.com.au) dagligen till Kangaroo Island från Adelaide. Resan tar knappt en halvtimme. Öns flygplats ligger i Kingscote.

Att ta sig runt

Kollektivtrafik är ett okänt begrepp på KI. Därför krävs det att du planerar din vistelse i förväg. Vill du köra bil är det billigast och lättast att hyra fordon på ön (wotif.com/Car-Hire). Vissa vägar är inte asfalterade, försäkra dig därför om vad som gäller för bilen ifall du planerar att hyra. Ett trevligt alternativ är annars att boka in sig på en guidad tur runt ön. Det finns många varianter att välja mellan (wotif.com/things-to-do/search?location=Kangaroo%20Island,%20South%20Australia). Det familjeägda företaget Exceptional Kangaroo Island (wotif.com/things-to-do/kangaroo-island-life-day-tour-with-lunch.a193094.activity-details) är omtyckt bland turister. De arrangerar små gruppresor över ön där god mat och dryck i kombination med häftiga naturupplevelser står på schemat.

Boende

Det finns fyra bra campingplatser inom Flinders Chase National Park (environment.sa.gov.au/parks/Find_a_Park/Browse_by_region/kangaroo-island/flinders-chase-national-park#see-and-do), Rocky River, Harvey’s Return, Snake Lagoon och West Bay. Campingen vid Rocky River är den största och den har även allra flest faciliteter såsom toaletter, duschar och utomhusgrillar. Campingplatsen ligger vid 4 South Coast Road, fyra kilometer från nationalparkens ingång. Bokningar görs med fördel på nätet i förväg men det går även att boka via informationscentret. Det finns inte många vandrarhem på KI, men KI Dragonfly (hotelscombined.com/Hotel/KI_Dragonfly_Guesthouse.htm) är ett bra alternativ som ligger längs 19 Murray Street i Kingscote. Vandrarhemmet ligger centralt i staden och har genomgått en renovering i början av 2017. Det är rymligt, rent och fräscht. Priserna är rimliga och sänglinnen ingår. De har wifi, tvättmaskiner och säkerhetsskåp. En fin bakgård med grill. Välj mellan att dela rum med upp till åtta personer eller hyr ett helt eget.

Reser du med sällskap kan det vara en bättre idé att hyra en lägenhet. Kangaroo Island Acacia Apartments (hotelscombined.com/Hotel/Acacia_Apartments_Kingscote.htm) hyr ut fina tvårummare som är utrustade med kök, luftkonditionering, uppvärmd inomhuspool, wifi och grill. Lägenheterna ligger vid 5 Rawson Street i Kingscote, precis vid vattnet. Företaget drivs av Deidre som gör sitt bästa för att du ska trivas på ön. Längre västerut står Southern Ocean Lodge (hotelscombined.com/Hotel/Southern_Ocean_Lodge.htm) uppe på en höjd med fantastisk utsikt över det turkosblå havet. Southern Ocean Lodge är det allra finaste boendealternativet på ön och det kostar därefter. Ett stilrent enplanshotell med stora fönsterytor. Menyn i restaurangen ändras varje dag och de använder sig främst av lokala råvaror. Förutom lyxiga och ljusa rum att sova i finns även ett stort spa. Personalen hjälper gärna till att boka in olika aktiviteter runt ön.

En lördag på Kangaroo Island

09:00 – Tidig start

Ta den tidigaste färjan från Cape Jervis till Penneshaw. 45 minuter senare stiger du iland på Kangaroo Island. Hyr en bil i Penneshaw och kör mot den största staden Kingscote. Väl i staden svänger du förbi Kangaroo Island Fresh Seafood vid Caltex bensinstation på 26 Telegraph Road. Köp med dig en hop färska skaldjur som du lägger i en kylbox. Åk sedan vidare norrut för att käka lunch med utsikt över stranden Bay of Shoals.

13:00 – Sälar söderut

Efter en liten lunch- och badpaus forsätter du färden söderut och styr kosan mot Seal Bay. Sväng in på South Coast Road och stanna till vid informationscentret i Seal Bay Conservation Park för att få en karta över rområdet. Gå sedan ner mot havet där du sannolikt kommer få se en grupp sjölejon som håller till nere på stranden. Ett tusental av dem lever här och låter sig gärna fotograferas.

16:00 – Stalagtit och stalagmit

Ge dig sedan ut på vägarna igen. Nästa givna stopp blir Kelly Hill Conservation Area, längs den södra kusten. Närmare bestämt är det kalkstensgrottorna Kelly Hill Caves som ska besökas. Be personalen på informationscentret boka in dig på en guidad tur i grottsystemen om det finns möjlighet. Annars kan du gå runt och kika på egen hand. Grottorna är inte vattenfyllda, så vanliga bekväma gympaskor duger bra som skodon.

18:00 – Park i väster

Från Kelly Hill Caves far du vidare västerut mot Flinders Chase National Park. När du anländer till nationalparken beger du dig mot den naturliga stenbron Admirals Arch. Där kan du se sälarna som bor utanför det vackra stenvalvet. Sedan tar du dig vidare till de fotovänliga stenformationerna i granit, de rödbruna Remarkable Rocks.

20:00 – Natt i naturen

Har du fortfarande tid och ork kvar efter en långa dagen så kan du åka till ett vattenhål för att leta efter näbbdjur som simmar omkring. Annars är det hög tid att slå läger för kvällen. Parkera vid Rocky Rivers campingplats och laga till en middag på stormkök med medhavda råvaror. Säkerligen träffar du fler resenärer att tala med som också semestrar på KI. Sov sedan gott under stjärnorna i Flinders Chase National Park.

Karta

Google Maps