Kända Australier

Australierna har stora sympatier för ”mateship” och allas rätt till en ärlig chans, samt känner stark välvilja med den som kämpar i underläge, värderingar som finns kvar från tiden då kolonierna etablerades. Gång på gång går dessa värderingar igen i olika hjälteberättelser, och väl kända australier är kända och omtyckta just för deras strävan att förbättra livet och villkoren för den lilla människan.

Ned Kelly, Australiens mest kände ”bushranger” (stråtrövare), var visserligen en gangster, men protesterade samtidigt mot fattigdomen och orättvisan i det brittiska klassystemet som exporterats till den nya kolonin. Temat med passionerade men långt ifrån felfria hjältar som kämpar för det goda går igen i många situationer och har inspirerat flera böcker och filmer i Australien; kanske är Julian Assange (känd från Wikileaks och anklagad av två svenska kvinnor för övergrepp mot dem) den senaste att spela rollen av australisk hjälte som kämpar både för det goda och mot personliga demoner.

Berömda australiska skådespelare

Kanske utan att känna till det har många svenskar sett australiska skådespelare på film, till exempel:

Berömda australiska idrottsutövare

Sport är en central del av den australiska kulturen, och landet har fostrat ett flertal stora idrottare, till exempel:

Australiska sångare och kompositörer

Precis som hemma i Sverige finns i Australien massor av musiker som slagit stort i sitt hemland, men bara haft begränsad internationell framgång. Här är några världskända och mindre kända australiska musiker:

Berömda australiska konstnärer

För den konstintresserade finns mycket kul att upptäcka i Australien, med konstnärer som låtit sig inspireras från olika delar av världen. Om du hinner slita dig från stranden en dag kan kanske ditt lokala konstmuseum vara värt ett besök. Några av många konstnärer att känna till är:

Kända författare från Australien

Några författare och skribenter du kan komma att stöta på är:

Historiska författare och poeter är:

Australiska politiker

Nutida politiker att känna till är:

Tidigare politiker som ibland dyker upp i tidningsartiklar:

Berömda upptäcktsresande

Efter att kapten Cook landsteg strax söder om nuvarande Sydney 1770, och efter att den första flottan anlänt 1788 så begav sig många äventyrare iväg för att utforska den nya kontinenten:

Andra kända australier

Namnkunniga australier som inte lätt kan kategoriseras i listorna ovan, men ändå kan vara värda att känna till är: