Kalgoorlie-Boulder

Diggar du västernfilmer? Då har du kommit helt rätt. Få städer i Australien är lika mytomspunna som Kalgoorlie-Boulder. Blodröd sand, en av världens största guldfyndigheter och ett brett urval av pubar. Inte konstigt att staden fått något av en ikonisk status. Kalgoorlie-Boulder ligger 590 kilometer öster om Perth i hjärtat av västra Australiens dammiga Outback. Staden har omkring 33 000 invånare och lockar alltjämt besökare och lycksökare. Kalgoorlie grundades 1893 efter att irländaren Patrick Paddy Hannan och hans resekamrater Thomas Flanagan och Dan Shea funnit guld under sin resa. Detta utgjorde startskottet på guldruschen i området och vidare upptäckten av vad som nu kallas den gyllene milen, vilket är en av de rikaste fyndigheterna i hela världen.

1989 gick Kalgoorlie officiellt samman med grannstaden Boulder och dubbelnamnet var ett faktum. Genom staden löper spikraka gator, breda nog för att ett följe kameler ska kunna svänga, vilket var det transportmedel som användes förr. Längs gatorna finns många historiska byggnader kvar. Anrika York hotel byggdes år 1900 och är en av stadens mest kända byggnader. I Kalgoorlie-Boulder finner du dagbrottet Super Pit, ett fult rostbrunt ärr som visat sig vara en bokstavlig guldgruva. Länge var Super Pit störst, men under 2016 tog Boddington gold mine över stafettpinnen. Med sitt djup på 600 meter är Super Pit fortfarande en av världens mäktigaste dagbrott.

Tidigt tilldelades Kalgoorlie ett rykte om att vara en laglöst stad präglad av banditer, slagsmål och utbredd prostitution. Delar av den bilden lever kvar än i dag. Flertalet bordeller finns kvar, alkoholkonsumtionen är alarmerande hög och prostitution är fullt lagligt. Kalgoorlie-Boulder har länge varit en grabbig gruvstad dit arbetare kommer efter dagens slut för att spendera sina surt förvärvade dollar och svalka sig med litervis av öl. Att varva ner har varit synonymt med att serveras av bartenders i trosor och behå. Det tål att sägas, Kalgoorlie-Boulder, också kallat Kal, är inte för alla. Platsen är på många sätt gammelmodig. Men det är kanske just det som gör det till en annorlunda plats som du troligtvis sent kommer att glömma. Geografin, hettan och karaktärerna gör staden unik (wotif.com/discover/australia/western-australia/kalgoorlie-boulder.d1800).

Trots det håller staden sakta på att förändras. Lokala politiker kämpar för att förändra bilden av Kal. I dag är turismen minst lika viktig som utvinningen av guld och järnmalm. Och många av arbetarna som jobbar i gruvorna väljer att spendera sina pengar på annan ort.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Hannans North Tourist Mine (hannansnorth.com.au) har öppet mellan söndag och fredag mellan 09 och 16. Du betalar en inträdesavgift och får därefter tillträde till vad som bäst kan beskrivas som ett utomhusmuseum. Klättra ombord på en av de gigantiska lastbilarna, vaska guld och se på gamla videoklipp som berättar om Kalgoorlie-Boulders historia. Detta stopp passar även bra för barnfamiljer.

Mellan 07 och 19 är det möjligt att besöka The Super Pit (superpit.com.au). Ta dig till utsiktsplatsen (som är gratis) för att få en överblick över området. Skyltar med information finns utplacerade. För att se mer av området krävs att du bokar en rundvandring med Kalgoorlie Tours (kalgoorlietours.com.au) som är det enda företaget som får visa runt turister i området. Välj mellan ett besök på en och en halv eller två och en halv timme där du får gå omkring i gruvan tillsammans med en kunnig guide. Gruvan som är över 3,5 km lång är till och med synlig från rymden. Du kan förstås se den från ovan via flygplan (wotif.com/things-to-do/big-pit-scenic-flight.a490485.activity-details).

En bra plats att befinna sig vid när solen går ner är Mount Charlotte Reservouir lookout. Därifrån får du utsikt över Kalgoorlie-Boulder. Sväng av vid Sutherland Street från Goldfields Highway och följ skyltarna mot Collier Place.

Konst och kultur

Det är gratis inträde till Museum of the Goldfields (museum.wa.gov.au/museums/museum-of-the-goldfields) och de har öppet varje dag mellan 10 och 15. Museet ligger vid 17 Hannan Street. Här berättas historien om Kalgoorlies guldrusch på ett informativt och lättbegripligt sätt.

Vid flygplatsen i Kalgoorlie-Boulder kan du lära dig mer om det livsviktiga arbetet som sjuksköterskorna, piloterna och läkarna vid the Royal Flying Doctor Service utför (flyingdoctor.org.au/wa). De har ett besökscenter som är gratis men som gärna tar emot donationer. Öppet måndag till fredag mellan 10 och 15. En informativ rundvisning startar 10:15 och är väl värt ett besök.

Historia och parker

Den äldsta bordellen i Kalgoorlie som ännu håller öppet är Questa Casa (questacasa.com) vid 133 Hay Street. Varje eftermiddag kan besökare med åldern inne komma hit för att få en rundvisning bland lokalerna och lära sig mer om hur livet kunde se ut för de prostituerade som arbetade på Questa Casa.

Längs 259 Hannan Street ligger The York Hotel (yorkhotel.com.au) som kanske är den vackraste byggnaden i staden. Kom hit för en bit mat, lite dricka eller helt enkelt för att beundra arkitekturen.

Sport, underhållning och evenemang

Varje år i september hålls Kalgoorlie-Boulder Racing Round (kbrc.com.au/race-round.php). Besökare vallfärdar till staden och klär upp sig till tänderna för att heja och satsa pengar på hästkapplöpning.

Uteliv

Det finns en hel radda pubar längs huvudgatan Hannan street, även om en del fått stänga i takt med att tiderna förändras. Affärerna går inte längre lika bra som de gjorde en gång i tiden. Beaten Track Brewery är ett litet lokalt bryggeri (beatentrackbrewery.com.au) vid 25A Dwyer Street. De serverar sex olika sorters öl. Glöm allt vad blaskig lager heter. Denna pärla ligger i anonyma lokaler. Boka i förväg. En av de bästa restaurangerna i staden är Balcony Bar & Restaurant vid Palace Hotel (palacehotelkalgoorlie.com/balcony-bar-and-restaurant). De serverar matiga pubmåltider som ligger lite högre upp på prisskalan. Öppet från 16 varje dag.

Studier och arbete

Många är de backpackers som satt sin fot i landet med hopp om att få jobb i gruvorna. Vi har alla hört historier om en väns vän som tjänat multum på gruvarbete. Och visst är det möjligt, men för att ha en chans är erfarenhet och utbildning nyckeln. Konkurrensen är stenhård och utan relevant kunskap på cv:t är det svårt att bli anställd. Har du ingen erfarenhet att tala om kan du i stället börja söka mindre krävande jobb som kock, städare eller bartender. Detta kan resultera i kontakter som ger dig möjlighet att gå vidare. Var dock beredd på att arbete under marken inte är någon lätt match, särskilt inte för den som lider av klaustrofobi.

Bra att veta

Turistinformation

Inne i det vackra stadshuset vid 316 Hannan Street finner du Kalgoorlie-Boulder Pure Gold Visitor Centre (kalgoorlietourism.com), ett besökscenter där du kan få hjälp med det mesta. Från tips och råd till bokningar av aktiviteter och boende. På deras hemsida kan du även ladda ner en pdf-karta över staden. För mer information om Kalgoorlie-Boulder och området kan du läsa mer på sidan Australias Golden Outback (australiasgoldenoutback.com).

Transport

Kalgoorlie-Boulder ligger nästan 600 kilometer öster om Perth. Följ Great Eastern Highway hela vägen. Både bussar och tåg går från Kalgoorlie Central Station vid Forrest Street. Trans WA (transwa.wa.gov.au) kör buss mellan Kalgoorlie och Perth fler gånger i veckan. Trans WA kör också tåget Prospector mellan städerna. Resan tar strax under sju timmar men biljetterna är nästan dubbelt så dyra. Även tåget Indian Pacific (greatsouthernrail.com.au/trains/the-indian-pacific) stannar vid Kalgoorlie på sin väg mellan Perth och Adelaide.

Kalgoorlies flygplats ligger cirka sex kilometer utanför stadskärnan. Både Qantas och Virgin Australia
flyger mellan Perth och Kalgoorlie flera gånger om dagen (wotif.com/Flights). Trans Goldfields har tre lokala linjer i Kalgoorlie-Boulder (kalgoorlietourism.com/travel-tips-and-maps/travel-time-tables). Bussarna kör via Hannan Street, Boulder och Somerville.

Boende

I staden finns fem olika campingplatser att välja mellan. En av dem är Acclaim Goldminer Tourist Caravan Park (hotelscombined.com/Hotel/Acclaim_Goldminer_Tourist_Caravan_Park.htm) där man har tillgång till BBQ, en liten affär och chans att fylla på sin LGP gas. Ligger bekvämt nära Western Australian Museum Kalgoorlie.

Kalgoorlie Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Kalgoorlie_Backpackers.htm) ligger centralt vid 166 Hay Street. De erbjuder bäddar i sovsal, enkelrum eller dubbelrum. Du får betala från 30 dollar per natt och uppåt. Tillgång till internet, swimmingpool och biljardbord finns. Det är ett helt okej budgetalternativ för den som vill träffa andra resenärer. På Kalgoorlie YHA Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Golddust_Backpackers_YHA.htm) får du sova en natt från 29 dollar och uppåt. Vandrarhemmet ligger vid 192 Hay Street. I receptionen kan du få hjälp med att boka olika aktiviteter. Lite skruffigt men ett av de billigaste alternativen i staden.

Vill du känna historiens vingslag, checka då in på Palace Hotel (hotelscombined.com/Hotel/Palace_Hotel_Kalgoorlie.htm) vid hörnet av Hannan och Maritana Street. Inredningen är lite utdaterad men det är en häftig byggnad med mer än 100 år på nacken. Det finns många olika rumsalternativ, var dock medveten om att ljudnivån kan bli hög under kvällstid. Mittemot tågstationen, vid 51 Forrest Road ligger Quality Inn Railway Motel (hotelscombined.com/Hotel/Quality_Inn_Railway_Kalgoorlie.htm) med 95 motellrum och sex stycken fullt utrustade lägenheter. Det är nyligen renoverat och rummen är fräscha. På området finns även en restaurang som serverar frukost, lunch och middag.

Är ni fler som reser tillsammans kan Quest Yelverton Serviced Apartments (hotelscombined.com/Hotel/Quest_Yelverton_Kalgoorlie.htm) vara ett bra alternativ. De har fräscha moderna lägenheter med centralt läge vid Egan Street, några minuters promenad från affärer. Här finns allt du behöver men priset är därefter.

En lördag i Kalgoorlie-Boulder

08:00 – Hippt Kafé

Kaffesugen? Dum fråga. Ta ditt pick och pack och slå dig ner på en av stolarna inne på Relish Café, stadens bästa kaffehak (facebook.com/relishkalgoorlie) vid 202 Hannan Street. De slår upp dörrarna vid 06 och det är ett populärt stopp på helgerna så kom i tid. Anamma din inre hipster och beställ smashed avo på surdegsbröd eller varför inte enkla scones med sylt och grädde.

09:30 – Superstort hål

Självklart har du varit ute i god tid och bokat in dig på en rundvisning på två och en halv timme i Super Pit med Kalgoorlie Tours (kalgoorlietours.com.au). Ett besök till Kalgoorlie-Boulder är inte komplett utan att ha sett en av världens största dagbrott med egna ögon och nu får du dessutom chansen att se det på nära håll. Se till att du har rätt kläder med dig och glöm inte kameran.

13:00 – Brandmannalunch

I den gamla brandstationen i Boulder hittar du Blaze Café (facebook.com/Blaze-Cafe-239929059548512) på 110 Burt Street, som är dagens lättare lunchstopp. Här finns mängder av sallader, shakes, kakor, mackor och mycket mer finns att välja bland. Känner du dig rastlös kan du alltid beställa mat att ta med.

14:30 – Lokal historielektion

Efter maten känner du dig manad på ännu mer historia. Tur då att Hannans North Tourist Mine (hannansnorth.com.au) inte är långt borta. Vandra genom utomhusmuseet för att lära dig mer om gruvarbetet och om stadens bakgrund. Ta del av videoklippen och prova på hur det är att vaska guld som en riktigt guldgrävare.

18:00 – Gröna tapas

Vips så har redan blivit kvällstid. Bege dig till Cecilia’s on Hay (ceciliasonhay.com) på 181 Hay Street. Inta middagen på denna mysiga tapasrestaurang. Prova på det generösa utbudet av veganska och vegetariska smårätter för att hitta dina egna favoriter. Sitt inne eller ute efter behag.

20:00 – Avsluta på saloon

Har solen ännu inte gått ner, skynda dig då till Mount Charlotte Reservoir and Lookout för att få den bästa vyn över staden i gyllene ljus. Annars, styr kosan mot Exchange Hotel för att avsluta dagen på Wild West Saloon, ett av de allra äldsta vattenhålen i stan (exchangekalgoorlie.com.au) vid 135 Hannan Street. Ölen är kall, musik spelas och folk strömmar in.

Karta

Google Maps