Kakadu & Arnhem Land

Kakadu och Arnhem Land bjuder på fantastisk natur med storslagna vyer och äventyr för alla. Landskapen är fulla av kontraster och spektakulära sevärdheter. Hit kommer man för att njuta av landskapen och få ta del av australisk kultur. Kakadu ligger 257 kilometer öster om Darwin och det är Australien största nationalpark och den näst största i världen. För att kunna se och göra allt krävs en fyrhjulsdriven bil men det finns alternativ som även passar för den som kör en vanlig bil. Kakadu är känt för sina våtmarker, imponerande vattenfall, hällristningar, otroliga vandringsleder och campingplatser mitt ute i naturen bland djuren. Mobiltäckning är sällsynt så här kan man sänka axlarna, andas in den friska luften och fokusera på det rika djur- och växtlivet. Efter dagens aktiviteter samlas folk runt lägereldarna för att dela erfarenheter och historier.

Kakadu är listad som ett världsarv på grund av parkens kulturella arv men också det stora antalet sällsynta arter av växter och djur. Parken har varit bebodd i över 40 000 år och är ett komplext ekosystem. En stor samling grottmålningar och hällristningar har dokumenterat hur livet såg ut förr i tiden. Målningarna är detaljerade och ger insikt i hur jakt gick till men även vilka sociala strukturer och rituella ceremonier som ägde rum bland de aboriginska folken. Parken spänner över 20 000 kvadratkilometer och inrymmer hundratals olika djurarter och över ettusen olika sorters plantor. Många av dessa finns bara i Kakadu och det är stor chans att du får se mycket spännande under några dagar i nationalparken. Det finns ett betydande antal saltvattenskrokodiler i parken och det är tydligt skyltat var man kan bada, tälta och vandra även om allt sker på egen risk.

Arnhem Land är ett gigantiskt naturreservat öster om Kakadu. Området är nästan lika stort som Island. Det är en plats med stort värde för ursprungsbefolkningen och Arnhem Land tillhör också aboriginerna. Därför krävs tillstånd för att du ska få besöka området. Lyckas du skaffa ett sådant belönas du med en unik inblick i den aboriginska kulturen. Det är en av världens bästa fiskedestinationer och naturen är väldig och vild. Följ med på en guidad tur till denna mystiska plats för att få ut mer av din resa till Australien. Det finns ett flertal guidade turer som kan hjälpa till att berika din reseupplevelse.

Sevärdheter och upplevelser

Jim Jim Falls

150 meter höga klippor omringar en tjärn som matas från ett vattenfall. Det finns även en kritvit sandstrand för de som inte vill hoppa i från klipporna. För att ta sig till Jim Jim falls måste man ha en bil med fyrhjulsdrift och friska ben. Det är en resa på 60 kilometer från huvudvägen i Kakadu till parkeringen. Räkna med cirka två timmar enkel väg från huvudvägen eftersom man kör i mjuk sand de sista tio kilometrarna. Det är väldigt lätt att köra fast om man inte har sänkt lufttrycket i alla däcken på bilen. Promenaden in till vattenfallet är bara en kilometer men genom oländig terräng. Man måste klättra över stenbumlingar och klippor så räkna med att det tar mellan 30 till 60 minuter sista biten. Det är absolut värt promenaden in och man omringas av fantastisk natur med kristallklart vatten som fångar upp alla tänkbara färger från solljuset. Att ta ett dopp i vattnet är ett måste, även om det är iskallt och sticker som tusen nålar på kroppen.

Maguk

En otroligt vacker tjärn och ett vattenfall att beskåda endast tolv kilometer från huvudvägen. Det är en lätt väg att köra även om fyrhjulsdrift behövs. Även här är den promenaden kort men krävande och tar mellan 15 till 45 minuter beroende på tempo. Här vandrar man på en bred stig till en början genom en monsunskog för att sedan kliva över sten och klippor sista biten. Man kan välja att gå mot vattenfallet eller ta av upp mot berget. Det är en magisk promenad och vandringsleden har en unik flora och fauna. Når man tjärnen kan man hoppa från klippor eller simma över till vattenfallet. Det finns ytterligare två vattenhål över vattenfallet. För att komma till dessa väljer man istället stigen som leder upp över berget. Den är markerad innan man når vattenfallet, så håll ögonen öppna. Utsikten över vattenfallet är storslagen och här kan man bada och fika innan man går tillbaka.

Gunlom Gorge

Gunlom Gorge har en utsikt som får dig att tappa andan. Gunlom ligger cirka 37 kilometer från huvudvägen och hit kan man ta sig med en vanlig bil. Men var beredd på att promenaden upp till vattnet är ett riktigt träningspass. En stig och några trappsteg leder uppför ett brant berg. De flesta behöver stanna flera gånger efter vägen för att få ner pulsen. Från andra halvan av promenaden kan man börja njuta av utsikten vilket ger energi till att fortsätta hela vägen upp. Väl uppe på toppen kan man ta ett svalkande dopp i något av vattenhålen och beskåda utsikten över södra Kakadu. Glöm inte kameran. Det går att fortsätta ytterligare en kilometer in genom klipporna för att ta sig till toppen av ett vattenfall och komma bort från allt folk. Har man energi kvar så är det starkt rekommenderat. Låt inte den branta stigen upp stoppa dig från resans vackraste vy.

Yellow Water Billabong

Kakadus mest kända våtmark är allra bäst i soluppgång eller solnedgång. En tredjedel av Australiens alla fåglar håller till i Kakadu och omkring 60 arter finns i närheten av Yellow Water. Här finns även krokodiler som lurar i vattnet eller solar på sandbanken. Det bästa sättet att uppleva Yellow Water är via båt och vill man göra de populära soluppgångs- eller solnedgångsturerna måste det bokas i förväg (gagudju-dreaming.com). Annars finns det en brygga som går ut över våtmarken så att man kan se färglada fåglar och unika växter på egen hand.

Ubirr

Kakadus hällristningar och klippkonst är i världsklass och är en av anledningarna till att Kakadu listades som ett världsarv. Målningarna kan vara över 20 000 år gamla och illustrerar djur, krig, kärleken till naturen och aboriginernas möte med européerna. Några av huvudmålningarna kan man hitta vid Ubirr och det finns två olika vandringsleder att välja på. Den ena är en kilometer lång och är enkel. Under vandringen får du se enastående hällristningar som ger en känsla av hur det har var när aboriginerna levde här. Den längre leden är på sex och en halv kilometer och ger en underbar utsikt över Kakadu. Förutom hällristningar och klippmålningar få du också se East Alligator River. Ubirr ligger cirka 39 kilometer från huvudvägen och du kan ta dig dit med vanlig bil.

Nourlangie & Anbangbang Gallery

Bara 13 kilometer från huvudvägen går en promenadslinga på en och en halv kilometer som leder till fängslande klippmålningar och platser där aboriginerna sökte skydd. Det går även att göra en kort avstickare från stigen och klättra upp för ett berg för att se den imponerade utsikten över Kakadu och Nourlangie. Detta stopp rekommenderas för alla eftersom man hinner med mycket på kort tid.

Arnhem Land

Arnhem Land är ett av Australiens mest spektakulära och svårtillgängliga naturområden. Detta gigantiska landområde på 97 000 kvadratkilometer ligger öster om Kakadu och är av stor vikt för ursprungsbefolkningen. 1931 blev området reservat vilket bidragit till att naturen skyddats. Tillstånd krävs för att komma in. Följer du inte detta kan du få böta tusentals dollar. Fyrhjulsdrift är ett måste för att ta sig runt. Det lättaste och mest givande sättet att uppleva Arnhem Land är genom att följa med på en guidad tur. På så vis kan du vara säker på att du får besöka de bästa platserna inom området, och guiderna har lång erfarenhet och vet var det är säkert att vandra för att uppleva djur och natur. Två exempel är Davidson’s Arnhem Land Safaris (arnhemland-safaris.com) och Lords Safari (lords-safaris.com). Tänk på att Arnhem Land är en spirituell plats för ursprungsbefolkningen. Visa därför respekt och hänsyn när du befinner dig i området.

Bra att veta

Turistinformation

För att besöka Kakadu National Park krävs inträdesbiljett till parken. Detta kostar 25 dollar per person som är över 16 år och gäller i 14 dagar. Biljetter kan köpas online (parksaustralia.gov.au/kakadu/plan/passes/) eller via besökscenter i antingen Kakadu eller Darwin. Besökscentret Bowali Visitor Center längs Kakadu Highway har den senaste information om var man kan simma, köra eller vilka sevärdheter som är öppna. Du kan förstås resa tillsammans med en resarrangör om du bara vill slappna av och låta någon annan stå för planerandet. På wotifs hemsida kan du få förslag på denna typ av aktiviteter i och kring Kakadu National Park (wotif.com/things-to-do/search?location=Kakadu%2C+Northern+Territory).

Varningar och förberedelser

Den bästa tiden att besöka Kakadu är under torrperioden mellan maj och oktober. Kommer du mellan juni och augusti har vägarna torkat men vattenfallen är fortfarande imponerande från regnet.
Gå in på parkens hemsida (kakadu.com.au) och kolla vilka vägar som är öppna och var man kan bada i innan ni ger er ut i naturen. Kakadu har över 10 000 saltvattenskrokodiler i parken men skogvaktarna jobbar flitigt med att kontrollera och lokalisera dem så att besökare kan simma tryggt på ett flertal ställen i parken. Alla aktiviteter i Kakadu sker på egen risk men det är tydligt skyltat var man inte bör bada. Detta ändras dagligen så se till att uppdatera dig med den senaste informationen.

Transport

Kakadu kan enkelt besökas på egen hand med bil. För att få ut mest av resan krävs fyrhjulsdriven bil. I de flesta fall gäller inte försäkringen om man hyrt en bil och ger sig ut på småvägar utan asfalt. Vill du höja komforten kan du hyra fordon med sängplats och köksutrustning för upp till fem personer från till exempel Wicked 4×4 Rentals (wicked4x4rentals.com).

För att ta dig in i Arnhem Land krävs tillstånd från Northern Land Council (nlc.org.au) eller Dhimurru Aboriginal Corporation (dhimurru.com.au) beroende på vilken del av reservatet du planerar att besöka. Därför är det mycket lättare att följa med på en guidad tur eftersom att turarrangörerna som besöker Arnhem Land redan har tillstånd. Det går självklart lika bra att följa med på en guidad tur till Kakadu eller andra delar av Northern Territory (wotif.com/things-to-do/kakadu-national-park-day-tour-from-darwin.a180449.activity-details). Det finns bussresor för alla, vare sig man är gammal eller ung, vill resa i lyx eller budget och om man har barn med sig eller är helt ensam. Dessa bussar från till exempel Travel Wild (travelwild.com.au) har fyrhjulsdrift och tar dig i stort sett överallt. Ett annat alternativ att se Kakadu National Park är via luften med Kookaburra Air (wotif.com/things-to-do/kakadu-mary-river-scenic-flight.a576084.activity-details) eller via nationalparkens flodsystem (wotif.com/things-to-do/2-day-kakadu-national-park-east-alligator-river-tour.a271421.activity-details).

Boende

Camping

Kakadu har boendealternativ i alla prisklasser. Det finns hotell, små stugor eller campingplatser och husvagnsparkering. De billigaste varianterna är också de med enklast förhållanden. En sådan campingplats har inte mer än en toalett och möjligheter att göra upp eld. De kan kosta så lite som ett par dollar per person och är ett utmärkt sätt att träffa andra resenärer. I Kakadu finns fler enklare campingplatser som betalas kontant på plats. Det finns inget bokningssystem utan det är först till kvarn som gäller.

Om man inte vill campa finns det andra alternativ

I närheten av Yellow Water Billabong ligger komplexet Cooinda Lodge Kakadu (hotelscombined.com/Hotel/Cooinda_Lodge_Kakadu.htm) som har fräscha rum med uteplatser. Det finns gott om tältplatser en bit bort, med och utan elektricitet. Och alla gäster får tillgång till områdets faciliteter såsom swimmingpool, restaurang och reception.

Fyrstjärniga Mercure Kakadu Crocodile Hotel (hotelscombined.com/Hotel/Mercure_Kakadu_Crocodile_Hotel.htm) hittar du vid Flinders Street, Jabiru, inte långt från Bowali Visitor Centre. Det är lätt att få syn på eftersom det är format som en krokodil. De har rum som passar både soloresenärer som familjer. Alla rum har luftkonditionering. Det finns pool, restaurang och bar på området.

I Jabiri, nära Kakadu National Park  hittar du Kakadu Lodge (hotelscombined.com/Hotel/Kakadu_Lodge.htm). De har flera fullt utrustade stugor  med luftkonditionering, varav flera är inriktade mot familjer. Tillgång till pool, BBQ och cykeluthyrning är ett plus.

En lördag i Kakadu med egen bil

07:00 – Tidig utsikt

Du vaknar tidigt till fåglarnas kvitter och äter en rejäl frukost innan du packar ihop bilen. Ryggsäcken är packad med kamera, vattenflaskor och solskydd. Du kickstartar dagen med att klättra upp 600 meter för Nawurlandja för att ta några bilder ut över Kakadu som håller på att vakna upp denna fridfulla morgon. Du står kvar ett tag och andas in den friska luften och njuter av det vackra landskapet.

08:30 – Hällristning i världsklass

Vid Nourlangie och Anbangbang Gallery påbörjar du den korta vandringsleden och beskådar de fantastiska hällristningarna. Stanna upp och känn efter. Målningarna är tydliga vilket gör det lätt att föreställa sig aboriginernas kamp för att bevara sitt land. Fortsätt längs stigen där du ser en orm hänga i ett träd och en rad olika fåglar i regnbågens alla färger. Ta en liten avstickare från stigen som är tydligt markerad och du kommer till en annan utsiktsplats.

11:00 – Nära djurlivet

Hoppa på en båttur som tar dig ut på Kakadus mest kända våtmark. Kameran är redo och pulsen ökar eftersom du inte vet när en saltvattenskrokodil kan dyka upp. Vattnet är grumligt men spegelblankt så fåglarna speglas i vattnet när de flyger omkring oss. Efter färden äter du lunch på Cooinda Lodge som ligger i närheten. Det är en äkta australisk matupplevelse och du beställer in krokodil, barramundi eller känguru.

13:00 – På fyrhjulsdrift

Sätt fart mot Jim Jim falls. När du kommer fram till avfarten sänker du lufttrycket på däcken. Därefter är det dags att använda fyrhjulsdriften. Den första timmen är inte särskilt spännande utan det bara guppar lite mer än vanligt. Sen når du mjuk sand och det blir en större utmaning för föraren. Du kör sakta för att ta dig över alla stenar och för att inte fastna i den mjuka sanden.

15:00 – Vattenfallsjakt

Ta ryggsäcken med fika nerpackat och börja gå mot Jim Jim. Snart får du klättra över stenar och klippblock. Stanna upp för att ta foton på naturen runtom. Tillslut kommer du till en grotta med en öppning i taket. En strand inne i grottan har kritvit sand. Vattnet är svart som natten. Du klättrar vidare och kommer till vattenfallet. Det är iskallt men bada måste man. Därefter sätter du dig att torka i solljuset.

18:00 – Sovplats i naturen

En halvtimme från Jim Jim ligger en skogscamping där du letar upp en mysig plats. Du sätter upp tältet och lastar av lite ved vid en av brasorna som redan brinner. Du sätter dig ner och tar ett glas vin. Sedan lagar du till den mat du haft med dig. På campingplatsen träffar du likasinnade som är på semester. Nöjd med dagen somnar du till ljudet av en ylande Dingo.

Karta

Google Maps