Jobba i Australien

Annons

Den australiska arbetsmarknaden kan vara väldigt tuff eller väldigt välkomnande. Hur lätt det är för dig att hitta ett jobb beror på den lokala konjunkturen, dina utbildningar och erfarenheter, vad för jobb du söker och i vilken bransch du vill jobba. Precis som i Sverige är det såklart lättare för dig att hitta ett välbetalt trevligt jobb om du har relevant utbildning och erfarenhet. Erfarenhet verkar vara viktigare än utbildning för arbetsgivare här nere och om du kan peka på att du gjort samma eller liknande uppgifter tidigare så är det mycket lättare att få jobb för dig.

Lönespridningen mellan olika yrkesroller är mycket större än i Sverige. Den nationella minimilönen ligger skatteåret 2018-19 runt $18-19 i timmen (fairwork.gov.au/pay/minimum-wages). Om du har särskilda färdigheter och relevant erfarenhet så kommer du att hitta jobb med mycket högre lön än du kan få i Sverige och är du välutbildad inom rätt område med några års erfarenhet kommer du bli positivt överraskad över lönen du blir erbjuden här.

I genomsnitt är arbetslösheten lägre i Australien än i Sverige. Den allmänna arbetslösheten ligger på omkring 5% mot nästan 6% i Sverige (augusti 2018). Ungdomsarbetslösheten för unga vuxna i åldrarna 15-24 är i Sverige enligt EkonomiFakta.se runt 17% och i Australien ”bara” omkring 11% (okt 2018).

Att hitta jobb

Jobbsajter i Australien

Det finns flera stora jobbsajter i Australien och många av jobben utannonseras via rekryteringsfirmor som arbetar på uppdrag av den riktiga arbetsgivaren. Rekryteringsfirman agerar grindvakt och tar kanske hand om den första intervjun och beslutar sedan om de tycker du är intressant nog att presenteras för deras uppdragsgivare.

 • Career One (careerone.com.au): Den lokala versionen av Monster.com (en stor amerikansk jobbsajt).
 • Jobs Jobs Jobs (jobsjobsjobs.com.au): En mindre jobbsajt, inte lika många annonser som Seek och MyCareer.
 • Job Search (jobsearch.com.au): Sökmotor som i sin tur söker flera andra jobbsajter.
 • Adzuna (adzuna.com.au): Sökmotor som sägs lista varje jobb från alla platser och websajter.
 • My Career (mycareer.com): Utöver en massa jobbannonser har MyCareer också en rad olika artiklar med tips för hur du skriver CV och karriärplanering. Du kan sätta upp bevakningar som skickar dig epost när ett jobb postas som möter dina kriterier.
 • Seek (seek.com.au): Den största jobb-sajten med tusentals jobb och massor av artiklar och verktyg för arbetssökande och dig som funderar på att byta karriär.

Bara för att du inte har en läkarexamen och 10 års erfarenhet i bagaget så finns det ändå många jobbmöjligheter för dig. Unga svenskar anses vara skötsamma, hederliga och är uppskattade som tillfälligt anställda. Om du inte är alltför kräsen så får du troligen inte svårt att hitta försörjning under din tid i Australien.

Förutom de största jobbsökarsajterna ovan finns det också flera mindre och några av dessa specialiserar sig på backpackers och resenärer:

Att förbereda jobbsökandet

Arbetslösheten är låg i Australien och i allmänhet är dina chanser att få jobb goda. Tyvärr kommer du dock att upptäcka att dina meriter från Sverige inte väger särskilt tungt (såvida du inte arbetat för ett företag som också finns här i Australien) och din fina utbildning från det svenska prestigeuniversitetet kommer inte att höja några ögonbryn.

Istället kommer man att fråga dig om vad du har för specifik erfarenhet av liknande jobb och vara intresserad av att hitta en anställd som är produktiv redan från första dagen.
Det är svårt att söka jobb från Sverige (även inom yrken med brist på folk) och det underlättar väldigt att vara på plats så att du kan gå på intervjuer och ha ett lokalt australiskt telefonnummer. Men för att spara lite tid så kan du förbereda lite redan före resan:

 • Plan A: skriv ett 2-sidors allmänt CV (på din bästa engelska så klart) med inriktning på den bransch du vill jobba i (du skräddarsyr sedan detta för att passa varje ansökan).
 • Plan B: Som plan B kan du också förbereda ett CV och personligt brev för enklare jobb (som att jobba i butik eller i en bar) utifall det visar sig ta längre tid än du trodde att få ditt första jobb när du väl kommit fram.

För mer kvalificerade anställningar är det bra att ha några referenser förberedda (och som är villiga att intyga hur bra du är via epost och telefon). Allra bäst är det om du kan få rekommendationsbrev på engelska från ett par före detta arbetsgivare och kollegor. Ett bra rekommendationsbrev förklarar tydligt:

 • Kort om vad din förra arbetsgivare sysslar med (räkna inte med att den australier som läser brevet känner till några svenska företag).
 • Vad för roll och titel du hade på din tidigare arbetsplats och vad för uppgifter du var ansvarig för.
 • Vad dina chefer och kollegor tyckte om att arbeta med dig.
 • Hur din australiska rekryterare kan kontakta dina referenser (via epost och telefon) för att ställa frågor och eventuellt be om mer information om dig.

Har du inte så mycket arbetslivserfarenhet ska du ändå göra ditt bästa för att identifiera erfarenheter som kan vara relevanta för ditt jobbsökande. Har du sommarjobbat någonstans där man kan tänka sig att ge dig ett gott vitsord? Har du varit verksam i någon förening (kanske som ungdomsledare inom en sportklubb, eller i kyrkan)? Har du haft förtroendeuppdrag inom studentlivet? All erfarenhet av att jobba självständigt, ta ansvar och lösa problem i grupp kan presenteras som nyttig erfarenhet när du söker jobb!

En sista sak du kan göra när du fortfarande är i Sverige är att logga in på de olika jobb-sajterna och sätta upp epost-notifieringar så att du får mail när jobb du är intresserad av utannonseras. Låt sajternas automatiska filter sköta ditt jobbsökande åt dig! Läs också några av de många artiklar om jobbsökande, cv-skrivande och den australiska arbetsmarknaden som du hittar under artikelsektionen på My Career (mycareer.com.au).

En del backpackers jag talat med säger att det för dem var svårare än väntat att hitta jobb. Många australiska arbetsgivare antar att backpackers kommer att resa vidare om någon månad, och är därför tveksamma att anställa unga svenskar på working holiday. Det kan därför vara värt att i din ansökan understryka att du inte är som andra resande utan planerar att stanna en längre tid, och på så sätt lugna eventuella misstankar om att du kommer att säga upp dig efter bara några veckor.

Annons

Samma backpackers har också berättat för mig att det kan vara svårt att hitta jobb när det är många andra backpackers som konkurrerar om jobben. Till exempel är det särskilt många backpackers i Sydney i december och januari, så under den tiden kan det vara svårt att hitta jobb på caféer och i butiker i centrala staden (där många vandrarhem ligger). Om det går trögt med jobbsökandet kan det kanske vara värt att söka jobb i någon förort eller annan stadsdel.

Checklista innan du börjar på enklare jobb

På mer kvalificerade och seniora jobb så får du en detaljerad arbetsbeskrivning och ett anställningskontrakt med allt nedskrivet, men på många jobb för backpackers är detta inte fallet. Det är upp till dig att ta kontrollen och klargöra vad som gäller innan du börjar arbeta (men känn in situation och var inte allt för besvärlig – om du ställer för många kritiska frågor till din arbetsgivare löper du risk att stämplas som svår att ha att göra med).

Klargör jobbvillkoren

 • Vilken är din titel? – Om du jobbar i glesbygden och vill använda det här jobbet för att kunna ansöka om ett andra working holiday-visum så är det viktigt att du är anställd inom ”rätt” yrkesroll.
 • Kan du få en rollbeskrivning och kontrakt? – Om din arbetsgivare ger dig en lista med dina ansvarsområden och ett anställningskontrakt så läser du igenom det noga, skriver under och sparar en kopia för dig själv.
 • Vilka är dina anställningsvillkor? – Är du casual eller kontraktanställd? Det här har en direkt påverkan på vad för lön du får. Om du måste jobba övertid, hur kommer ni att hantera en sådan situation?

Klargör vem din arbetsgivare är

 • Vilket företag jobbar du för? – På vissa arbetsplatser (till exempel på en bondgård) är det inte helt tydligt vem som anställer dig; bondgården, vandrarhemmet eller ett bemanningsföretag?
 • Se till att du vet din arbetsgivares företagsnamn, ABN (bolagsnummer), postadress och vem du kan kontakta om du har frågor om din lön och skatt. – All den här informationen är guld värd när du senare vill be att få tillbaka skatt eller om du upptäcker att något är fel med dina löneutbetalningar.

Klargör lönen

 • Vad kommer du få betalt per timme / dag / vecka / år som du arbetar? – Många försäljningsjobb betalar utifrån hur mycket du säljer. Om de inte också betalar en garanterad grundlön så löper du risk att jobba hela dagen och inte få något vidare betalt. Om du jobbar på bondgård under högsäsong kan du komma att jobba 12-timmarsdagar med att få in skörden så även om dagslönen är ok så blir timlönen inget vidare.
 • Kommer du få något mer i ersättning utöver din lön? – Om du jobbar på café eller restaurang kanske du får ett gratis mål mat efter arbetspasset? Om du jobbar på bondgård kanske du får rabatterat boende i anslutning till gården?
 • Provanställning? – Många arbetsgivare vill att du ska arbeta på prov för dem. Se till att ni redan på förhand ha klargjort huruvida du får betalt för prövotiden. Många barer och caféer låter dig provjobba i ett par dagar och betalar ibland inte för detta.

Frågor om skatt och pension

 • Kommer de att betala all din skatt åt dig? – Om du får betalt kontant i handen är risken stor att du jobbar svart och att de inte betalar någon skatt för dig. En del företag säger att de betalar skatt för dig, ger dig din ”lön” kontant och låter dig sedan själv upptäcka att de aldrig betalade in någon inkomstskatt och istället behöll dessa pengar själva.
 • Kommer de att ge dig en PAYG-rapport? – En PAYG Summary (Pay As You Go) är en rapport som i slutet av varje år (eller vid slutet av din anställning) sammanfattar hur mycket lön och skatt din arbetsgivare har betalat för dig. Du måste ha en sådan från varje jobb där du jobbat för att deklarera och kunna be om skatteåterbäring i slutet av året. För dig som är heltidsanställd år efter år så kommer din PAYG Summary tillsammans i slutet av juni varje år (eftersom skatteåret börjar den första juli).
 • Betalar de pension och till vilken fond isåfall? – Om du tjänar mer än $450 (före skatt) i månaden skall din arbetsgivare också betala in 9.25% av din lön i pension in i en pensionsfond. När du sedan lämnar Australien kan du be att få tillbaka en del av dessa pengar så det är viktigt att veta exakt var dina pensionspengar sätts in.

Frågor om arbetsplatsen

 • Hur är området där du ska arbeta? – Att jobba i butik på Bondi är en sak, men om du åker på ett lantbruksjobb i någon håla kan det vara värt att ta reda på hur det är att bo där. Vad gör de anställda på sin lediga tid? Hur mycket kostar det att bo där och hur tar du dig från hemmet till din arbetsplats? Finns det kollektivtrafik eller måste du ha egen bil? När du är ledig, hur tar du dig till puben, stranden eller butiker?
 • Vilka andra jobbar där? – Kommer du att arbeta så gott som ensam, eller kommer du att vara omgiven av 30 andra backpackers? Kommer du att ha likasinnade kollegor och arbetskompisar att dela dagarna med?

Varningar

Istället för en massa detaljerade varningar så vill jag påminna om det gamla vanliga talesättet: om något låter för bra för att vara sant så är det förmodligen inte så. Dra till exempel öronen åt dig när du blir erbjuden försäljningsjobb eller jobb på bondgård där de lovar att du garanterat kommer tjäna tusentals dollar om du bara jobbar hårt nog. Du vill inte bli jobba tiotimmarsdagar med att plocka frukt bara för att sedan upptäcka att du knappt tjänat ihop till hyran.

Dra också åt dig öronen om du måste betala för att få jobba. En del vandrarhem försöker få dig att betala boende flera veckor i förskott och lovar att du i gengäld kommer att få jobb (som sedan inte dyker upp).

Om du blir tillsagd att åka någonstans omedelbart för att inte gå miste om ett jobberbjudande, krävs på en förskottsbetalning för att få jobbet, eller om din arbetsgivare undviker att ge dig detaljer om vad jobbet innebär så bör du vara skeptisk. Det finns gott om jobb, så ge dig inte in i något som inte känns rätt eller där du känner dig tvingad och olustig.

Jobb för backpackers

Här är några vanliga jobb för unga resenärer med begränsad arbetserfarenhet.

Bartender, servitris och diskare

Om du bara har lite erfarenhet så är det lätt att hitta jobb på något café eller restaurang (särskilt under turistsäsongen då antalet gäster ökar). Om du kan bära tallrikar och ta beställningar på ett trevligt sätt, kan hantera en kassaapparat eller kan göra goda cappucinos så lär det inte vara så svårt att få ett jobb på restaurang eller hotell.

Gör ”studiebesök” på några caféer innan du söker jobb. Sätt dig som en vanlig gäst, men var uppmärksam på hur servitriserna tar upp beställningar, vad för frågor och vanliga fraser man använder och hur de arbetar. När du sedan blir ombedd att provjobba en dag så har du redan en bild i huvudet av vad jobbet går ut på. Det lättaste sättet att hitta dessa jobb är genom att gå omkring och presentera dig. Ha med ett personligt brev eller ett kort cv med dina kontaktdetaljer så att de kan kontakta dig efter stängningsdags (cafét har inte tid att hantera en arbetssökande under ”rusningstid”).

En del av dessa jobb annonseras också på de stora jobbannonssajterna – tilll exempel finns en lista över ”Hospitality & Tourism”-jobb i Sydney på Seek (www.seek.com.au/jobs-in-hospitality-tourism). Du kan också ha tur och hitta jobbannonser under jobs-sektionen av Gumtree (gumtree.com.au/jobs).

För att kunna servera alkohol måste du ha ett RSA-certifikat. RSA står för Responsible Service of Alcohol och är ett ramverk med regler kring utskänkning av alkohol. Om du inte har ett sådant certifikat i bagaget så är det svårt att få restaurangjobb. På NSW-regeringens hemsida (www.liquorandgaming.nsw.gov.au/working-in-the-industry/training-to-work-in-the-industry/getting-trained/training-courses) hittar du en lista över företag som anordnar godkända RSA-kurser.

Jobb på vandrarhem (reception, städare, kökshjälp)

En del resenärer som bor på vandrarhem lyckas förhandla sig till fritt boende mot att de varje dag jobbar några timmar på vandrarhemmet (med att städa, måla om, göra underhåll eller jobbar i receptionen). Prata med cheferna på vandrarhemmet där du bor om det finns möjlighet att jobba extra mot rabatterat boende. De kommer att vara mer intresserade att låta dig jobba om du vet att du planerar att stanna på deras vandrarhem en längre tid.

Jobb på bondgårdar och farmer

Dessa jobb är väldigt säsongsbaserade beroende på skördetider och vilka grödor som skördas. Underskatta inte hur krävande dessa jobb är – du får inte ha problem med att jobba fysiskt och att bli smutsig! Många väljer att arbeta på bondgård i 3 månader för att få stanna ytterligare ett år på working holiday-visum. När skördetiden kommer så är farmarna desperata efter hjälp och du kommer lätt att kunna hitta jobb på någon bondgård. Skörde- och fruktplockningsarbete varierar mellan olika områden och olika säsonger. Det finns jättemånga olika saker att skörda och plocka (äpplen, vinbär, persikor, bananer, aprikoser, meloner, apelsiner) över hela landet.

Annons

Du kommer att träffa andra resenärer från hela världen och kommer att få se Australiens fantastiska landskap på nära håll. Att vara i god fysisk form och klara av långa dagar med hårt fysiskt arbete är ett måste. På många bondgårdar börjar fruktplockarna jobba runt 7 på morgonen för att undvika den värsta hettan mitt på dagen och du måste själv se till att du har solskydd, hatt, grova kläder och skor med dig.

Du kommer att upptäcka att det finns vandrarhem som inriktar sig på att förmedla jobb mellan farmare och backpackers och dessa ”working hostels” är en bra start för dig att hitta jobb i regionen. När jag själv jobbade som bananplockare utanför Cairns så bodde jag på ett sådant vandrarhem. Där är de boende mest inriktade på arbete och vila, mindre på fest och resor. En del farmer betalar timlön, medan de flesta betalar utifrån hur mycket du plockar (hur många hinkar du fyller, hur många lådor du packar och så vidare). En del bondgårdar ger dig boende och mat, men det varierar. Goda arbetare som vill stanna en längre tid är ovanliga så om du är duktig och pålitlig så kommer du att få mer omväxlande och utmanande uppgifter. Du får vanligtvis lön i slutet av varje vecka.

Regeringens jobbsökarsajt Harvest Trail (jobsearch.gov.au/harvest) har en stor lista med jobb på bondgårdar och information om vilka grödor som plockas var och när. På Harvest Trail kan du söka jobb i olika delar av landet samt hitta information om vilka frukter och skördar som är aktuella i en viss stad under en viss tid på året. Väldigt användbart för att planera din resa, särskilt deras guidebok ”The National Harvest Guide” (PDF) (jobsearch.gov.au/content/documents/harvest%20guide.pdf) med runt 120 sidor om att jobba som fruktplockare.

WWOOF – Willing Workers on Organic Farms (wwoof.com.au) är en stor organisation som ordnar jobb på bondgårdar där du får mat och uppehälle mot några timmars arbete varje dag.

Steg för steg, så här gör du för att hitta ett jobb på bondgård:

 1. Börja med att bestämma när på året och i vilken delstat du vill jobba.
 2. Gå in på Harvest Trail och använd sökfunktionen ”Town and Crops Map” (jobsearch.gov.au/harvest/towns-and-crops/map) för att hitta vad för grödor som skördas de aktuella månaderna och i vilka städer.
 3. Välj ut en stad från listan med områden och börja leta efter vandrarhem som förmedlar kontakt med bondgårdar i området. Googla efter saker som ”Working Hostel [område]”.
 4. Ring vandrarhemmen och fråga om jobbsituationen och om de har några lediga sängar. Om de säger att det finns gott om jobb så ordnar du transport och åker dit och börjar jobba.

Jobba som au-pair

Att jobba som au-pair är att jobba med barnpassning och hushållssysslor i en familj mot mat och husrum (och ofta fickpengar). Väldigt kul för de flesta, men ibland en besvikelse om det blir oenighet mellan dig och din värdfamilj så se till att du och din värdfamilj är överens i viktiga frågor innan du slår till. Aupair World (aupairworld.com/en) är en stor sajt för au pair-annonser runt om i världen, bland annat Australien. En annan au-pair-sajt är Aussie Au Pairs (aussieaupairs.com), med fokus på annonser från familjer i Australien.

Ett vanligt misstag är att du och din värdfamilj inte skriftligt på förhand har kommit överens om vad som ingår i dina arbetsuppgifter och hur mycket du förväntas jobba. Undvik missförstånd genom att dokumentera (i till exempel ett email) hur många timmar per vecka du ska jobba, under hur lång tid, dina arbetsuppgifter och vad för ersättning du kommer att få. Då har du och familjen en skriftlig beskrivning som ni kan gå tillbaka till om du senare upptäcker att du förväntas jobba mer än vad ni kom överens om, eller göra saker du inte vill åta dig. Då kan du också be om extra betalt eller extra ledighet om du måste jobba extra några gånger, men utan ett avtal är det väldigt svårt att argumentera för varför du förtjänar en extra dag ledigt.

Det finns många svenska au-pairer i Australien och på din lediga tid kommer du att hitta många vänner i samma situation att söka stöd hos och upptäcka staden ni bor i tillsammans med.

Frivilligarbete

Att jobba som oavlönad frivillig kallas volunteering och kan vara ett kul sätt att få nya erfarenheter (men givetvis inte något som gör dig till miljonär) samtidigt som du är med och gör en god gärning för någon ideell förening eller organisation. Jobbsökarsajten Seek (seek.com.au) har en hel sektion ämnad för voluntär-arbete med namnet Seek Volunteer. (volunteer.com.au) Den ideella föreningen Volunteering Australia har en egen rekryteringssajt för volontärer med namnet Go Volunteer (govolunteer.com.au).

Bra att veta vid jobbsökande

Här är några olika termer som är värda att känna till när du söker jobb i Australien.

Industrial award

Ett award påminner om kollektivavtal i Sverige men är till skillnad från en överenskommelse mellan facket och arbetsgivaren istället ett bindande beslut från en statlig myndighet (antingen federala Fair Work Australia eller respektive delstats arbetsmarknadsmyndighet [industrial relations commission]) som reglerar villkoren på arbetsmarknaden. Ett award dikterar saker som minimilön och semesterersättning för alla anställda i en viss bransch (industry) och inte bara på en viss arbetsplats.

Enterprise Bargaining Agreement (EBA)

När fack och arbetsgivare förhandlar om ett ramavtal för alla anställda kallas detta enterprise bargaining och avtalet man kommer överens om ett enterprise bargaining agreement (EBA) eller collective agreement. Till skillnad från awards som gäller i en hel bransch är kollektivavtal oftast begränsade till en viss arbetsplats.

Casual employee

Att vara anställd som casual kan liknas vid att vara timanställd i Sverige. Företag använder sig av casuals för att snabbt skaffa extra personal vid arbetstoppar. Många backpackers som jobbar på timbasis är anställda som casuals. En casual kan jobba regelbundna timmar eller skift på en arbetsplats, men får inte samma fördelar som fastanställda (heltids- eller deltidsanställda), till exempel betalda semesterdagar eller sjukdagar. Som kompensation för den otrygga anställningen och bristen på semestersparande får du som casual en något högre timlön än vanliga fastanställda.

Annons

Uppenbara nackdelar med att jobba som casual är:

 • Inga garanterade arbetstider (vilket gör det svårt att veta när du kommer att få jobba och hur mycket du kommer att tjäna).
 • Ingen eller väldigt kort uppsägningstid om din arbetsgivare vill säga upp dig samt svaga möjligheter att protestera mot din uppsägning.
 • Ingen betald semester eller betalda sjukdagar.

Permanent eller full-time employee

Att vara fastanställd eller tills-vidare-anställd kallas att vara en permanent employee. Att jobba heltid och deltid kallas att vara en full-time eller part-time employee. Heltid motsvarar 38 timmar i veckan men i många branscher är övertid vanligt och många jobbar omkring 40 till 50 timmar i veckan. Semesterlagen ger dig rätt till åtminstone 20 dagars betald ledighet och du tjänar in semesterdagar från första dagen du börjar jobba.

Som deltidsanställd har du rätt till semesterledighet och sjukledighet i proportion till hur mycket du arbetar; om du till exempel jobbar halvtid eller halva dagar (50%) har du rätt till 10 semesterdagar per år (50% av de heltidsanställdas 20 dagar).

Fler termer att känna till

Här är ytterligare några termer som du kan stöta på och som är värda att känna till.

 • Fixed-term employee – Fixed-term employement motsvarar en svensk kontraktsanställning och används ofta för tidsbegränsade projektanställningar.
 • Contractor – Någon som jobbar som contractor är inte anställd av företaget de jobbar för, utan är ofta ett fåmansföretag som skickar fakturor för sina tjänster. Många frilansare jobbar som contractors och har egna enmansföretag.
 • LAFHA – Living Away From Home Allowance är ett sorts traktamente som en del anställda får av sin arbetsgivare för att täcka ökade levnadskostnader till följd av att man arbetar på en annan ort än hemorten. Om du förhandlar om en fastanställning med hög lön kan du ha möjlighet att få in en LAFHA-klausul i ditt kontrakt – hör med din arbetsgivares personalavdelning. LAFHA kostar inget för din arbetsgivare, men låter dig sänka din inkomstskatt och är därför ett attraktivt sätt att höja din disponibla inkomst varje månad. Många svenskar har tjänat tusentals dollar på LAFHA när de jobbat i Australien.
 • Package eller Total Package – När du förhandlar lön (detta gäller endast fasta anställningar, backpackers får sällan sådana här frågor) kommer din arbetsgivare att fråga dig vad du har för löneanspråk. Om du bara säger till exempel $100000 kommer du att få motfrågan ”base or package?”, vilket betyder att din arbetsgivare vill veta om du begär detta i grundlön (exklusive pensionssparande) eller om detta är det totala lönepaket du vill ha (inklusive 9,5% pension och kanske andra ersättningar).
 • Base Salary – Den grundlön du får i ersättning av din arbetsgivare. Inkluderar inte dina pensionsinbetalningar (9,5% ovanpå).

Sjukdagar och semestersättning

Alla fastanställda i Australien får minst 4 veckors (20 dagars) betald semester (annual leave) varje år och precis som i Sverige så tjänas dessa in under året som du är anställd. Efter att ha jobbat i 6 månader på ett företag så kommer du ha tjänat in 2 veckors semester. Du börjar din anställning med ett semestersaldo på 0 och för varje vecka du jobbar så fyller du på timmar i din semesterbank. Semester fungerar alltså inte som i Sverige där du får dina nya semesterdagar i början av semesteråret (1 april) utan i Australien är din semesterbank något du sparar ihop kontinuerligt. Om du inte har tillräckligt mycket innestående semester för en längre ledighet så kan du ansöka om obetald semester. Detta kallas unpaid leave eller leave without pay.

Sjukpenning och sjukdagar fungerar annorlunda än i Sverige. Som fastanställd har du rätt till 10 betalda sjukdagar (sick days) per år. Du kan också använda dessa dagar för att ta hand om en familjemedlem som är sjuk – detta kallas att ta ut carer’s leave. Sjukdagarna sparas från år till år, vilket gör att du andra året kan ta ut totalt 20 sjukdagar om du inte varit sjuk det första året av din anställning.

Om du blir långvarigt sjuk och får slut på sjukdagar så får du ta av dina sparpengar eller en privat sjukförsäkring för att försörja dig. Din arbetsgivare kommer alltså inte att betala ut mer lön än vad som ingår i de kontrakterade sjukdagarna. På grund av detta så skaffar många income insurance som täcker upp delar av eller hela inkomstbortfallet.

Läs mer i serien Inför resan.<< Resa inom AustralienSkatt och pension i Australien >>

383 Responses to Jobba i Australien

 • Therese Larsson

  Hej Mattias & Michelle,

  Kanske ni kan ta en titt på Skilled occupation list då era yrken verkar finnas listade under denna i åtminstone någon form; https://archive.homeaffairs.gov.au/trav/work/work/skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/combined-stsol-mltssl. Om ni sedan läser mer om just de visum de går under (se koderna högst upp på sidan jag länkat till) så kan ni ansöka enligt de kraven. För vissa visum kan man senare ansöka om permanent, andra kan man få permanent på en gång, beroende på vilka visum ni kan ansöka om under skilled occupation list. Vad det handlar om är huruvida Australien är i behov av just ert yrke, eller huruvida ni är beredda att arbeta regionalt där man ofta är i stort behov

  Hoppas detta är en start på ert nya äventyr!

  Mvh Therese

 • Mattias & Michelle

  Hej hej!

  Jag och min tjej vill emigrera från Sverige känner vi och har funderat lite på Australien.
  Hon har examen från FIDM i California som fashion designer och jag i visual architect. Min examen är dock en yrkeshögskoleutbildning. Dvs ingen kandidat eller master. Minskar det chansen att senare få permanentvisum eller medborgarskap?

 • Alexandra

  Hej Anders,

  Min amerikanska pojkvan flyttar till Melbourne om en manad for ett 3-ars transfer med hans nuvarande jobb, vilket innebar att han kommer ha ett temporart jobbvisum upp till 4 ar. Ar det korret att anta att jag, som ogift med honom, kan folja med pa hans visum? (bara vi kan bevisa var relation de senaste 6 manderna?) Jag jobbar i finans i London for tillfallet och vill helst inte saga upp mig innan jag vet att jag kan fa ett nytt jobb. Maste visum helst vara klart innan man soker jobb? Manga jobb-spec sager ”Citizens or permanent residents only”.

  Tack for en bra sajt!

 • Therese Larsson

  Hej Samir!

  Ursäkta sent var, Anders är inte tillgänglig.
  Har du fått svar på din fråga?
  Är lite osäker på vad du menar, men Ja, man måste själv fixa jobb i Australien, ansöker om dem precis som i Sverige. Skall du till Australien måste du själv boka och fixa allt om du inte använder dig av en betald tjänst där de vägleder de dig med papper och dokument osv.
  Är det svar på din fråga?

  Mvh Therese

 • Therese Larsson

  Hej Karin!
  Ursäkta sent svar, Anders är inte tillgänglig.
  Har du fått svar på din fråga?

  Annars rekommenderar jag att ni tittar på jobbsajter och jobbannonser, man kan lägga in profiler, eller önskemål som automatiskt genererar email med specifika jobbannnonser, samt få tips på flera av sidorna. Har tyvärr inga tips på rekryteringsfirmor.

  https://www.careerone.com.au/
  https://www.jobsjobsjobs.com.au/
  http://www.jobsearch.com.au/
  https://www.adzuna.com.au/
  http://mycareer.com/
  https://www.seek.com.au/

  Hoppas det gick bra för er och att ni kom iväg.

  Mvh Therese

 • Therese Larsson

  Hej Eva!

  Ursäkta sent svar, Anders är inte tillgänglig.
  Hur gick det?
  Numer finns inte visumet 457 kvar. Man får söka sig inom skilled sektorn eller turista utan att jobba/turista och göra affärsrelaterade aktiviter (ej jobba). https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visa-1/visa-listing#Visitor%20Visas

  Hoppas du fick komma iväg på något vis.

  Mvh Therese

 • Therese Larsson

  Hej Ida!

  Ursäkta sent svar, men Anders har varit otillgänglig och jag försöker nu gå igenom obesvarade meddelanden. Du har säkert redan varit i Australien, om så inte fallet är mitt svar att du inte kan arbeta i Australien annat än på ett working holiday visum eller som permamenet eller temporär boende. Se mer via hemsidan https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visi/visi-1
  Vill starkt avråda från att ta en risk med att söka jobb under ett turist visum. Åker du fast kommer du antagligen att bli nekad andra visum i framtiden.

  Hoppas allt gick bra för dig. Lycka till i framtiden!

  Mvh Therese

 • Ida Ruder

  Hej!

  Jag vill inte använda mitt working holiday visum i Australien än för jag kommer bara kunna spendera ca. 2 månader där i sommar, men undrar, kan jag jobba där och fakturera från mitt svenska företag utan att använda ett wokring holiday visum ?

  Mvh, Ida Ruder

 • Samir Erfani

  Hej ; jag har en fråga, måste man själv hitta jobn där eller finns nån att ordna jobben? dessutom ska man själv boka biljetten eller?

 • Alireza

  Hej Anders Tack för en bra sida! Mitt namn är Alireza och jag och min familj funderar på att bo och arbeta i Aus. Jag är utbildat till civilingenjör i farkostteknik och är 52 år gammal. Jag undrar om man får flytta till Aus med investering liksom öppna en affär eller liknande. Om svaret är positivt i så fall hur mycket pengar ska man ha med sig och var ska man börja från? Tack för en informativ hemsida.

 • Eva

  Hej Anders. Har genom en kompis fått möjlighet till ett jobb i butik i Sydney. Arbetsgivaren är villig att sponsra men jag undrar om det är lönt att ansöka om ett 457 visum.  Det är ju inte ett ”skilled” jobb. Fyller snart 40 så ett Working Holiday visa är uteslutet.

 • Karin

  Hej Anders och stort tack för en jättebra sida! Jag och min man tillsammans med vår son skulle vill prova på att bo ett år i Sydney eller Melbourne. Min man är specialistläkare och jag undrar on du kan tipsa om bra rekryteringsfirmor för läkare och kanske har andra tips?
  Stort tack på förhand!  Bästa hälsningar Karin

 • Jenny

  Hej Anders!

  Vet du hur arbetsmarknaden för personalvetare ser ut i Australien? Går det och få jobb?

 • Henrik Jonsson

  Hej,
  Jag och min sambo har tänk att emigrera. Jag slutförde tyvärr inte min master utbildning i Datalogi, har ett år kvar men tyvärr började jag jobba (kändes bra då). Startade eget (2003) och vi är nu 5 anställda. Hur stort problem är det att inte ha examen? Referenser kan jag säkert få från mina kunder.
  Min sambo har släkt här nere och vi hoppas kunna bli sponsrade av dem för ett visum. Hon har en Master i biologi och geovetenskap. Om min sambo får visum och jag ingår i det, har jag då rätt att starta förtag i Australien? Eller går det först när jag har permanent uppehållstillstånd?

  mvh
  Henrik

  • Anders Liljeqvist

   Hej Henrik,

   1: Om ni försöker emigrera under ”Skilled Migration”, alltså som utländsk arbetskraft, så kan det vara en nackdel att du inte har din examen klar. Australien använder ett poängsystem för att prioritera de sökande med starkast meriter, och du kan använda din utbildning för att tillgodoräkna dig ett visst antal poäng mot den yrkesroll du nominerat. När jag skaffade mitt visum använde jag min examen som bevis. Du kan dock få en del poäng för din yrkeserfarenhet, men jag tror att du skulle få fler poäng ifall du hade en färdig examen.
   2: Om din sambo får ett permanent uppehållstillstånd och du är medföljande familjemedlem får får du också permanent uppehållstillstånd på samma gång. Och med det följer möjligheten att starta företag. Du kan i och för sig starta enklare företag på andra visum (som enskild firma i Sverige), men för att vara Director i ditt eget lokala aktiebolag måste du ha permanent uppehållstillstånd.

   -Anders.

 • Pontus

  Hej. Är det relativt lätt att få olika typ av farming jobb i australien i nuläget för oss svenskar?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Pontus,

   Ja det tror jag, under förutsättning att:
   * Du är fokuserad och villig att verkligen göra lite hårt fysiskt arbete.
   * Du kollar upp i vilken region det är skördetid just nu, och tar dig dit.
   * Du bosätter dig på ett Working Hostel, och ber personalen om hjälp att hitta farm-jobb i närheten.

   -Anders.

 • Isak

  Hej Anders!

  Tycker som många andra att detta är en mycket bra sida som du har utformat för alla som behöver direkt hjälp, hittar mycket bra info bara genom att läsa igenom allas frågor och dina svar. Men jag tänkte fråga för att kanske få någon input ad gäller min egen planerade resa.

  Jag tänkte resa dit i Februari är tanken, för att jobba och hänga i landet typ. :) Har släkt som bor i Brisbane och jag är själv utbildad tennistränare så tänkte ex använda mig av denna site (eller liknande för något idrottsrelaterat jobb) http://www.backpackerjobboard.com.au/jobs-in/brisbane/

  Min första fråga är vilket visum jag ska använda mig av? Tänkte nog inte stanna längre än tre månader men tyckte du skrev att man inte kan jobba åt en australisk arbetsgivare om man är på ett work and holiday-visum? Och den andra frågan är huruvida man får tillåtelse för allt detta om man bara har mellan 10-20k på fickan? (jag kan visa att jag har gratis boende och mat osv)

  Tack på förhand!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Isak, kul att du gillar sajten.

   1: Kolla även på https://workingholiday.co/ som drivs av Nomads. Inom kort hoppas jag ha någon form av samarbete med dem för de av våra medlemmar som letar jobb i Australien. Vår egen sajt The Nordics är också ett alternativ – https://www.thenordics.com.au.

   2: Om du ska jobba och inte har energi att ansöka om ett långtidsvisum så finns det väl bara två alternativ. Antingen ett Working Holiday som låter dig jobba heltid 6 månader för en och samma arbetsgivare, eller ett studentvisum som låter dig plugga och jobba deltid medan du studerar.

   3: OM du har gratis boende och mat låter 20k ok, men annars tycker jag det är tight med pengar såvida du inte fixar jobb omedelbart. Jag skulle försöka fixa fram upp emot 40k själv, kanske genom kreditkort så du har tillgång till akutpengar om någon nödsituation inträffar.

   -Anders.

 • Nazifah

  Hej Anders! Grym sida du har. Jag är 38 år gammal, har 5 barn varav 2 som är äldre än 18år och resten är minderåriga. Jag är undersköterska och medicinsk fotterepeut. Min man är också undersköterska, vi har tänkt flytta till Australien med hela familjen, min man vill stanna kvar och behålla huset och sitt jobb under första året som vi är där och jag har några frågor. 1: Finns det någon möjlighet för mig att jobba som undrersköterska eller medicinsk fotterepeut? 2: Går det att få permament uppehållstillstånd eller att man får stanna parmament i Australien och vilken visum ska vi söka? 3: Hur mycket kostar det för 3 barn att gå i skolan?
  Vi är svenska medborgare och mina 2 vuxna barn vill studera och samtidigt jobba valfritt jobb. Tack!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sanam / Nazifah / Zarafshan:

   Jag har redan svarat på din fråga här:
   https://www.swedesinaustralia.com/visum-begrepp/#comment-80724

   -Anders.

   — Begin Quote ———————-

   Ursäkta sent svar, jag har varit på resa mellan Sverige och Australien och inte haft tid att svara på kommentarer tills nu.

   Det finns inga särskilda visum för fotterapeuter, men det finns flera sorters uppehållstillstånd som låter dig bo och arbeta i landet. Istället för att jag försöker analysera din situation och komma med tips så föreslår jag att du besöker det australiska migrationsverkets verktyg Visa Finder, som ger dig en bra översikt över de olika sorters visum som du kan söka beroende på vad du vill göra i landet:
   http://www.border.gov.au/Trav/Visa-1

   -Anders.

   — End Quote ————————

 • Angela Gottschalk

  Hej Anders,
  Jag och min familj har planer på att flytta till Australien inom några år.
  Jag är utbildad förskollärare som jobbar i skola med förskoleklass och vill utbilda mig till specialpedagog innan vi flyttar.
  Jag undrar om det finns efterfråga på specialpedagoger i Australien, nsw , om min kommande utbildning kommer att vara till min fördel, eller om jag har större chanser att få jobb som förskollärare?
  Finns det förskoleklasser i Australien som i sverige?

  Min man jobbar sedan länge inom ett stort bilföretag på prototyp avdelningen och är finsnickare från början. Han har stor erfarenhet av industriella maskiner av olika slag och håller just nu på att gå en ledarutbildning. Finns det liknande jobb att söka i Australien?
  Tack i förhand!

 • Robin Johansson

  Hej Anders. Jag har en del erfarenhet som truckförare/ Industriarbetare och undrar om det är svårt eller hyfsat lätt att få jobb som i Australien som helsvensk som antingen truckförare eller inom industri? Vet jag måste betala runt $1000 för att ta ett nytt certifikat i Australien.
  Och en till fråga. Tror du det är lättare eller svårare att få jobb runt Maj/Juni i Australien jämfört med September/Oktober?
  Hälsningar Robin

  • Anders Liljeqvist

   Hej Robin och ursäkta sent svar – jag har varit på semester i Sverige.

   * Jag kan inte tänka mig att det är svårt för dig om du har t.ex. en Heavy Rigid License och är villig att flytta ditt jobben finns..
   * Jag tror inte att det spelar någon roll när på året du söker jobb. Gruv- och byggindustrin är aktiv året om, och du konkurrerar inte med några säsongsarbetare.

   -Anders.

 • Helen

  Hej. Vet du hur arbetsmarknaden i australien ser ut för tandhygienist yrke. Och fungerar eu licensen där lr vill de att man pluggat där?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Helen och ursäkta sent svar – jag har varit på resa mellan Sverige och Australien.

   Just nu i skrivande stund ligger det runt 100 lediga jobb ute för tandhygienister på Australiens största jobbsajt seek.com.au:
   https://www.seek.com.au/jobs?keywords=dental+hygienist, så det verkar som att marknaden ser bra ut.

   Angående att tillgodoräkna dig din europeiska licens så misstänker jag att du kommer att behöva få ett intyg från Australian Dental Council om att dina svenska färdigheter är likvärdiga med en australisk utbildning innan du kan börja jobba:
   http://www.adc.org.au/index.php?id=6

   -Anders.

 • Mathias

  Hej Anders! Riktigt intressant sida måste jag säga!
  Jag är en kille på 20 år som i dagsläget endast har en gymnasieutbildning i naturvetenskap och undrar om det finns några jobbmöjligheter i Australien där man inte behöver någon vidare utbildning men där du ändå kan tjäna en bra slant, runt 30-40k/månad. Har inga problem med att jobbet kan vara lite riskfyllt eller slitsamt, är ute efter något där man ändå kan tjäna en slant.

  Tack på förhand

  Med Vänlig Hälsning,
  Mathias

  • Anders Liljeqvist

   Hej Mathias,

   Jag tycker att du ska göra lite sökningar på en sajt som seek.com.au. Där kan du hitta jobb och filtrera efter lön och bransch, och på så sätt bilda dig en uppfattning om vad för jobbmöjligheter du kan ha. Beroende på din läggning och dina talanger så skulle jag försöka fixa antingen ett IT-jobb i någon storstad, eller kanske ett hantverkarjobb där du kan gå som lärling och efter ett tag kanske ta dig upp till en lite högre lön.

   -Anders.

 • Clara

  Hej Anders!

  Din blogg har varit till stor hjälp! Jag ska resa till Australien i början av Januari på ett Work Holiday visum.
  Jag tänkte med att börja söka cafe/resturang jobb osv. Men brinner för att jobba med barn.
  Vad finns det för möjligheter att få jobba på en förskola? Har tidigare erfarenheter inom yrket men ingen utbildning. Om detta inte går, finns det jobb som nanny utan att behöva bo hos familjen?

  Med vänliga hälsningar
  en längtansfull Clara

  • Anders Liljeqvist

   Hej Clara,

   Jag känner inte till några begränsningar för dig att jobba med child care på ett Working Holiday-visum. När du väl är på plats tycker jag att du ska kontakta dagis och förskolor och fråga dem om möjligheten att jobba för dem.

   -Anders.

 • Nerijus

  Hej Anders!

  Jag har bestämt att det är dags för något nytt och vill flytta till Australien till min flickvän.

  Min flickvän kommer att hjälpa mig med jobb sökningen, men från min vinkel så ser det inte så bra när någon annan söker jobb åt dig.
  Eller är det bara jag som tycket så?

  Tänkte att klämma in till fråga här.
  Angående visum, jag som vill kunna få starta nytt liv i Australien vill kunna ha visum som har längsta tid för att få stanna, vilket ska man ha då?
  Eftersom jag har jobbar som soldat för försvarmakten och jobbar inom IT men inget specific men runt omkring nätverk, hur ser dom det?
  Kan man ta det som skill eller kan jag ta nån trainee job till nåt helt annat?

  Tack så mycket, tackar för din hemsida, måste köpa också köpa din bok.

  Mvh Nerijus

  • Anders Liljeqvist

   Hej Nerijus,

   1: Din flickvän kan väl hjälpa dig med forskning, men om hon kontaktar arbetsgivaren å dina vägnar så ser det nog lite konstigt ut tycker jag. Om en kandidat måste be sin fru om hjälp för att ansöka om jobbet så skulle jag inte fyllas av förtroende om att han klarar av jobbet själv.

   2: Titta på Visa Chooser på migrationsverkets sajt för en lsita över olika visum som kan passa dig:
   https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1

   Lycka till,
   -Anders.

 • Rikard

  Hej Anders,

  Jag är intresserad av att arbeta med marknadsföring/produkthantering inom medicinska apparater- eller läkemedelsbranschen i Australien och har två år kvar tills WH-visa ej är aktuellt längre. Har tyvärr endast möjlighet att söka jobb från Sverige.

  Jag har master inom management från Köpenhamns handelshögskola och har något år inom marknadsföring i större läkemedelsföretag och något år inom IT-sälj&marknadsföring. Tror du det blir väldigt svårt att få tag i ett bra jobb med endast ex. WH och distanssökande?

  Tack så mycket på förhand.

  Med vänlig hälsning,
  Rikard

  • Anders Liljeqvist

   Hej Rikard. Jag kan inte bedöma om det är lätt / svårt, men om du har erfarenhet inom en smal nisch och därför knappt några lokala konkurrenter så kan det gå vägen. Jag hade själv försökt att söka på distans, och sedan åka ned och gå på intervjuer under en månads semester från Sverige. Eller så åker du på WH-visum för att göra ”enklare jobb”, och sedan försöker du uppgradera till ett bättre jobb och visum när du väl är på plats.

   -Anders.

 • Rosanna

  Hej Anders!

  Jag råkade hamna på den här tråden när jag kollade lite om jobbmarknaden i Australien. Vet du hur arbetssituationen för oss som jobbar inom kommunikation ser ut? Jag jobbar som kommunikatör här hemma i Sverige och har gjort det i 6 år. Det är ju ett jobb som kräver bra kunskaper i det språk man använder, vilket inte utgör något problem här hemma eftersom svenska är mitt modersmål.

  Jag har tidigare jobbat som journalist i Australien (2 år), men det var efter min utbildning för flera år sedan och i en mindre ort på västkusten. Nu 10 år senare skulle jag och min man vilja prova på att jobba i Australien igen och på östkusten. Jag har australiskt medborgarskap genom min pappa och min man permanent uppehållstillstånd där, så visum är inget problem, men jag har inte engelska som modersmål då jag växt upp i Sverige. Kommer språket göra det svårt för mig att hitta jobb inom PR, webb och communications?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Rosanna,
   Jag har tyvärr inte koll på Communications, sorry. -Anders.

 • Anders Liljeqvist

  Hej Anna,

  Du svarar väl på din egen fråga. Det är klart att det inte är så lätt att argumentera för att du ska kunna få uppehållstillstånd på dina utbildnings- och yrkesmeriter, men att skaffa ett partnervisum vore väl ingen omöjlighet. Däremot tror jag inte att något café kommer att kunna sponsra dig för ett arbetstillstånd. Men att åka på semester och pröva lyckan låter väl som ett kul projekt.

  -Anders.

 • Anna

  Hej!
  Grym sida!
  Om man är 35 år med bara gymnasieutbildning, är det lönt att tänka tanken att åka dit, söka jobb på ett kaffe typ (med start längre fram), åker hem, söker arbetsvisum baserat på det och kan flytta dit sen? :-/
  Iaf ett tag? Sen kanske man finner kärleken, vad vet man, och stannar pga det.

 • Jennie

  Hej Anders,

  Tack för en super inspirerande sida!

  Har under ett par år varit intresserad utav att upptäcka Australien, resa runt och pröva på att arbeta där. Innan man blir ”för gammal” jag ska strax fylla 25.
  Jag har en fråga till dig: Har du någon aning om hur hotell & turism branschen ser ut där nere, när det gäller arbete? Eller har tips på någon bra sida där man kan hitta jobb inom den branschen.
  Hade varit super snällt.

  Ha en fin dag!

  Jennie

 • Anna Ringheim

  Hej Anders,
  Tack för en bra sida!

  Mitt namn är Anna och jag och min familj funderar på att inom ngr. år bo och arbeta till att börja med två år i Perth. Jag har arbetat med kvalitetsfrågor och utvecklat sjukvården i 15 år och är i dag 40 år gammal. Vi har beställt din bok men en fråga jag funderar över är vad trycker man på i en CV och personligt brev, har du ngr. tips och råd (har nio år på universitetet). Tack på förhand Anna

  • Anders Liljeqvist

   Hej Anna,

   Kolla CV skrivna på STAR format. Situation-Task-Actions-Results. Betona tidigare uppgifter och vad du gjorde på tidigare jobb, istället för hur (som många svenskar säger) trevlig person du är och samarbetsvillig du är. Australiska företag anställer dig för att fylla en funktion, inte för att anställa någon med generella färdigheter som ska passa in i gruppen. Många svenskar gör misstaget att inte vara tillräckligt specifika om sina faktiska kunskaper i sitt CV, och istället skriva om vilka trevliga människor de är, vilket här är av mindre intresse.

   -Anders.

 • Lennart

  Hej!

  Var kan man söka jobb som rope access arbetare i Australien. Är certifierad.

  Lennart

  • Anders Liljeqvist

   Hej Lennart,

   Jag skulle om jag var du leta reda på företag i storstäderna som erbjuder dessa tjänster, och kontakta dem direkt.

   -Anders.

 • Emelie

  Hej Anders!

  Toppenbra sida! :)
  Jag håller just nu på att utbilda mig till lärare inom fritidshem på högskolan, och blir även behörig lärare i musik och bild när jag är klar. Hur ser arbetsmarknaden ut för fritidshemslärare/musik och bildlärare i Australien? Jag har sett att typ alla svenska skolor endast har några timmar i veckan som de undervisar, kan man arbeta på både svensk skola och australiensk?

  Vänliga hälsningar
  Emelie

  • Anders Liljeqvist

   Hej Emelie,

   1. Kolla på jobbsajter som seek.com.au för att bilda dig en uppfattning om hur många lediga jobb som finns inom en viss roll och delstat / område.
   2: De svenska skolorna i Australien är i stor utsträckning hemspråksundervisning drivet av frivilliga, eller ett fåtal svensk-lärare. Om du vill undervisa inom musik / bild så finns det inga svenska skolor för det i Australien. Du kommer att behöva få dina meriter översatta till engelska / den australiska motsvarigheten innan du kan jobba som lärare. För att få undervisa i NSW till exempel kan du börja med att kolla in den här sajten (ansökning för att få lärarcertifikation i NSW):
   https://online.det.nsw.edu.au/eat3/welcome.do

   -Anders.

 • Johan

  Hej ,

  Tack för en bra sida.
  Förstår att jag kan kolla på arbetssöksidor efter jobb, men vad tror du om möjligheterna för en svensk ekonom till jobb? Blir man bortprioriterad som utlänning?
  Vågar man åka ner utan jobb och hitta på plats?
  Jag tänker mig främst mindre kvalificerade ekonomi, eventuellt assistent jobb. Vad tror du om lönen?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Johan,

   1: Att döma av de tusentals svenskar som jobbar i Australien skulle jag säga att du inte löper någon risk som helst att bli bortprioriterad som utlänning. Däremot är din brist på uppehållstillstånd och arbetsvisum ett problem som gör dig krångligare att anställa.
   2: Ja, jag känner många som åkt ned på ett eVisitor Business (visumtyp) och sökt jobb.
   3: Med mindre kvalificerade ekonomjobb så kommer det bli svårt för dig att hitta ett företag som vill sponsra ditt uppehållstillstånd. Fixa ett Working Holiday-visum för att vara säker på att få jobba.
   4: Jag har inte så bra koll på vad juniora ekonomer tjänar, men skulle gissa på att 50-70kAUD i årslön inte vore helt orimligt för någon med något års erfarenhet från Handels.

   -Anders.

 • Sarah

  Hallå Anders!

  Du driver en fantastisk hemsida o din bok är exceptionell :-)

  Jag behöver din hjälp med följande:

  Q: Vilka krav och vilken utbildning krävs för fastighetsmäklare (Real Estate Rep vs Agent, Agents Rep Course vs Cert IV)
  A:

  Q:Som utbildad mäklare i NSW, kan man då tex mäkla i QLD & VIC?
  A:

  Q: Lätt att få jobb som mäklare?
  A:

  Q: Ingångslön, provision & bonus (hur är provison & bonus upplagt).
  A:

  Q: Lön, provision & bonus efter ett par år i brancshen.
  A:

  Q: Hur lätt/svårt är det att få ett arbetsvisum o sponsring via arbetsgivaren som mäklare, Advertising Specialist o Management Consultant?
  A:

  Q: Behöver man anlita en jurist angående arbetsvisumet? Anlita du en jurist el sköter arbetsgivaren detta?
  A:

  Q: Hur lätt/svårt är det att få Permanent Residency som mäklare, Advertising Specialist o Management Consultant? och när kan man ansöka om detta?
  A:

  Q: Har alla fastigheter, hus/villa, lägenheter följande avgift: Strata/Body Corp per Quarter
  A:

  Q: Vilka städer Melb, Syd el Brisb skulle du rekommendera att arbeta som mäklare?
  A:

  Slutligtvis, jag funderade på att studera Master of Property Studies o bli godkänd som CPV (Certified Practising Valuer) via API (Australian Property Institute), för att öka mina chanser att få ett arbete som mäklare och ett Permanent Residency. Av din erfarenhet, är dettta nödvändigt el kan du rekommendera en lättare väg att uppnå Permanent Residency?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sarah,

   Föreslår att du kontaktar någon i mäklarbranschen, eller letar efter Sverige-födda mäklare som jobbar i Australien i någon av de Facebook-grupper som finns för svenskar i Australien. Jag har inte tid och råd att göra den här formen av research för dig. Att svara på alla dina frågor skulle ta mig en halv dags arbete och det har jag inte råd med.

   Lycka till,
   -Anders.

 • Sofie

  Hej!

  Jag ska jobba som au pair i 2 månader i Aus. Jag har ett working holiday visa och får betalt i form av mat, boende och fickpengar. Jag kommer att känna under 10.000kr i rena pengar och undrar om jag behöver betala skatt?? Hur betalas den isåfall in, hur mycket är det och behöver jag deklarera det i Sverige sedan?

  Tack för en informativ hemsida.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sofie,

   1: Du kommer inte att behöva deklarera i Sverige vad du tjänar i Australien.
   2: Jag tror att din familj kommer att ge dig pengar svart i handen och inte bry sig om att betala skatt för dig. Om de vill göra det så be dem om hjälp med att reda ut hur de gör inbetalningarna och hur du ska deklarera senare. De flesta au-pairs jag känner till får betalt i handen och bryr sig inte om att deklarera pengarna.

   -Anders.

 • Dennis

  Hejsan!

  Du, jag har en fråga.

  De är så att jag arbetar som tatuerare i sverige och funderar på att flytta till aus
  och jobba.

  Är det möljigt att starta eget företag i aus?

 • Jake

  Du jag funderar på att flytta till Sydney o undrar hur fastighetsbranschen ser ut i Aussie? Är branschen stark o är det vanligt att köparna bjuder över varann? Detta är standard i Sverige.

  Önskar arbeta som fastighetsmäklare, vet du vilken utbildning som krävs för detta i Sydney o vad de tjänar?

  Är det lätt att få ett jobb som fastighetsmäklare o vilken visa söker jag då, sponsored 457 visa?? Jag har en Bachelor of Science i Business Admin koncentrerad i management, marketing & international business.

  Vidare är det dyrt med hyra, mat, krog, restaurang osv du vet.

  Sajten är underbar o stort tack till dig, Anders

  • Anders Liljeqvist

   Hej Jake,

   Q: Är branschen stark o är det vanligt att köparna bjuder över varann?:
   A: Ja. Husbubblan i Australien överträffar den i Sverige.

   Q: Önskar arbeta som fastighetsmäklare, vet du vilken utbildning som krävs för detta i Sydney o vad de tjänar?
   A: Kolla med Real Estate Institute of NSW: http://www.reinsw.com.au/ Som jag förstår det måste du gå en kort kurs och fixa en licens / certifikat för att jobba som agent / mäklare. Jag har inte koll på vad de tjänar, men gissar på en grundlön runt $60k med bonusar ovanpå.

   Q: Är det lätt att få ett jobb som fastighetsmäklare o vilken visa söker jag då, sponsored 457 visa?
   A: Jag har inte koll på hur lätt det är att få jobb inom den branschen i Sydney. Utan erfarenhet och utan lokal kännedom om Sydneys marknad så tror jag det kan vara svårt att inte börja som assistent först. Du behöver ett av alla de visum som ger dig rätt att arbeta i landet, 457 är ett av dem.

   Q: Vidare är det dyrt med hyra, mat, krog, restaurang osv du vet.
   A: Kostnaderna är ungefär som i Sverige skulle jag säga, förutom boende som ligger på runt det dubbla mot i Sverige i genomsnitt.

   Lycka till,
   -Anders.

 • shabnam

  Hej! Jag har precis kommit hem från Melbourne och är väldigt intresserad av att flytta ner. I nuläget är jag eget företagare, liten skönhetssalong. Kan man möjligtvis med jobbvisum, hyra in sig i salonger so egenföretagare på samma sätt som i Sverige? För jag vill fortsätta med mitt eget yrke.
  Tack!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Shabnam,

   Ja, det misstänker jag att det går. Men du kommer nog inte att lyckas får ett 457-visum för en sådan lösning. Om du istället har ett permanent uppehållstillstånd som låter dig jobba helt fritt ser jag inga problem med vad du beskriver.

   -Anders.

 • Linus

  Hallo Anders!

  Har kvar min dröm om Australien, var där för tio år sedan på mitt Working Visa.
  Funderar på hur jag skall gå till väga om detta ”sponsorship” visa.

  Min fråga till dig är; Hur ser bygg branschen ut där nere nu, byggs det ut mycket?
  Är rörmokare sen många år tillbaks, och som vi vet är det eftertraktat yrke här hemma iallafall :D Vad tror du personligen om en röris chanser i Australien?

  Tack för en händig sida samt din tid!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Linus,

   1: Kolla en sajt som seek.com.au för att bilda dig en uppfattning om mängden lediga jobb inom en viss bransch på en viss plats.
   2: Jag tror att du kommer att ha det lätt att hitta jobb i Australien. Om jag var du skulle jag skicka in en EOI genom SkillSelect-systemet.

   -Anders.

  • Linus

   Tack för svaret!! :D

 • Carina kapoor

  Hej
  Jag bor just nu i indien och har ansökt om working holiday visum. Jag kan alltså inte åka hem till sverige utan måste göra i ordning packning inför australien härifrån.  Jag vill jobba på farm och undrar nu vad som är ett måste i packlistan? Vilken typ av kläder, skor, mediciner etc. Behöver börja jobba omgående och vill vara fit for fight så fort som möjligt jag kommer ned :) just nu äger jag bara flipflop och indiska kläder vilket inte alls är passande för ett cowboy liv i Australien!

 • Emma Jernle

  Hej Anders!
  Om en månad åker jag och min pojkvän till Melbourne. Vi ska resa längs östkusten och förmodligen jobba längs vägen.
  Jag har lite svårt att veta hur jag ska göra med mitt cv som jag har med mig. Är det smartast att ha ett allmänt bra cv som presenterar mig som person att använda? Eller är det smartast att skriva några olika personliga brev? Det känns så himla svårt att skriva PB innan man ens vet vilket sorts jobb eller arbetsgivare man söker.

  Tack för en himla bra blogg med mycket svar på ens frågor!

  Mvh Emma

  • Anders Liljeqvist

   Hej Emma,

   Jag skulle ha med mig några personliga ansökningar på 1-2 sidor som är skräddarsydda för respektive jobb (servitris, butik, bartender, t.ex.). Sedan skriver du ut dem och går och delar ut när du väl är på plats. Jag tror chansen är större med skräddarsydda ansökningar än ett allmänt brev för alla olika jobb.

   -Anders.

 • David Harry

  Hej Anders!

  Skulle vilja fråga dig angående om det är lätt för en civilingenjör att hitta job just nu i Australien. Jag är civilingenjör väg- och vatten och har en inriktning mot jord och berg plus att jag kan väldigt mycket om underhåll.

  Jag funderar på att flytta dit men har ingen idé om det är lätt eller svårt att hitta job.

  Hälsningar

  • Anders Liljeqvist

   Hej David,

   Ja, lätt som en plätt skulle jag säga. Beror givetvis på stad, men jag kan inte tänka mig att det är svårt för dig att hitta jobb med den profilen. Kolla seek.com.au för annonser.

   -Anders.

 • Pernilla

  Hej Anders!
  Jag planerar att åka till Australien (Gold coast) i början på juni för att stanna på obestämd tid (på ett working holiday visum). Är det enkelt att få jobb i en klädbutik eller liknande och hur mycket betalt är det drygt på butiksjobb? Går man bara in och söker jobb direkt i butiken och tar man i så fall med CV/personligt brev och lämnar?

  MVH,
  Pernilla

  • Anders Liljeqvist

   Hej Pernilla,

   Ja det brukar vara lätt att hitta jobb, men om du letar där alla andra studenter och backpackers letar så kommer du kanske få en del konkurrens.

   Jag gissar att din lön landar på runt $15-$20 i timmen. Skriv ihop ett A4 med personligt brev / presentation som visar hur du kan hjälpa dem och gå runt och dela ut din ansökan i affärerna.

   -Anders.

 • Viktoria

  Hej Anders. Tack för bra hemsida. Jag bor i St kilda och har blivit erbjuden ett cafe jobb. Har dock förstått att det är svart jobb, 15 dollar i timmen. Vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till att det är ett svart jobb. Vad tycker du? Vad kan hända om man blir ”påkommen” att jobba svart. Är här på work and holiday visum. Är 20 år.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Viktoria,

   Om du blir ”påkommen” så händer (tror jag) samma sak som i Sverige; du och din arbetsgivare blir påkomna med att inte betala skatt och får betala extra i nästa deklaration. Eftersom du har ett arbetstillstånd (ditt visum) så har du ”bara” brutit mot skattereglerna, inte mot visumreglerna.

   -Anders.

 • Kalle

  Hej! Är en 23 årig kille som åker till Australien i januari. Har i Sverige arbetat som industriarbetare. Är det lätt att få olika typer av fabriksjobb Down Under?

  Sen undrar jag, kan man som svensk utbilda sig till lokförare där alt utbilda sig i Sverige sen emigrera?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Kalle,

   1: Mitt intryck är att det finns massor av jobb inom tyngre industri här i Australien, särskilt utanför storstäderna.
   2: Angående lokförarjobb skulle jag prata med det företag där du vill jobba (t.ex. Sydney Trains) och fråga deras personalavdelning om råd hur du kan bli en trainee train driver.

   -Anders.

 • jenny

  Hej Anders!

  Jag (27 år) och min make (27 år) och vår dotter (2 år) funderar på att flytta till Australien. Jag har en utbildning som Bank och Försäkrings tjänsteman och har jobbat med det i ca 5 år. Min make har tidigare jobbat på en av världens största byggföretag i 10 år men har startat egen byggfirma som går väldigt bra. Hur tror du utsikten ser ut för oss om vi vill jobba med dessa yrken? Är det jobbigt med daycare för vår dotter? Hur långa brukar arbetsdagar vara? Grym hemsida måste jag poängtera!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Jenny,

   1: Börja med att fixa visum för er familj. Jag tror att ni kommer att ha goda möjligheter då ni är unga och har goda möjligheter att direkt kunna börja jobba.
   2: Daycare kan vara väldigt dyrt i storstäderna.
   3: Som i Sverige, runt 40-timmarsvecka, med obetald övertid för mer karriärsdrivna jobb.

   Jag har skrivit om hur ni flyttar i min bok Stora Australienmanualen som ni hittar på http://www.australienmanualen.se.

   -Anders.

 • Gunnar

  Vi är många Svenskar som oroar sig för samhällsutvecklingen och hur barn/barnbarn kommer att drabbas.

  Hur ser den Islamska & afrikanska befolkningsutvecklingen ut i Australien?

  Mvh Gunnar

  • Anders Liljeqvist

   Hej Gunnar,

   Australien har en helt annan situation och debatt kring invandring och integration än Sverige. Jag har med intresse följt de svenska nyheterna, och svensk media och svenska politiker verkar ha en total oförmåga att debattera och planera landets invandringspolitik.

   Den här artikeln kan vara intressant läsning:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Australia

   -Anders

 • Fadi

  Hej Anders ,och tack för den här härliga sidan.

  Jag är 21 år och pluggar till apotekare, och vill gärna flytta utomlands och jobba i några år. Hur ser det ut för apoteks bransch i Australien/ efterfrågan på apotekare? och var ligger snittlönen för en apotekare i Australien?
  Jag har ca 3 år kvar på min utbildning och jobbar i ett apotek som egenvårdsrådgivare, så erfarenhet är inte ett problem.
  Jag sökte på seek.com med sökord ”Pharmacist” i Sydney och det kom upp en hel del annonser, så jag antar att framtiden är ljus :)

  En till fråga.
  Min far är en affärsman och är alltid intresserad efter nya möjligheter. Vi tänkte starta ett medicin tillverkningsföretag som då tillverkar olika slags mediciner. Problemet är att maskinerna kan kosta upp till 1 miljon dollar styck och flera stycken behövs.
  Är det något som banken i Australien hjälper till med som ett lån? Har hör att man betalar 10-20% av projektets totala kostnad och resten betalar banken som ett lån som man såklart måste betala av sen.

  Tack på förhand och ha en underbar dag!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Fadi,

   1: Kolla en sajt som mycareer.com.au för lönestatistik. Jag kan inte tänka mig annat än att det finns gott om jobb i din bransch.
   2: Lån för entreprenörer känner jag inte till. Om ni inte är Permanent Residents i Australien och har en historia i landet så tror jag inte att många banker är så lockade av att låna ut pengar till er, men kan ha fel. Kanske svenska banker kan hjälpa till istället.

   -Anders.

 • Roger Hemberg

  Hej Anders och tack för en bra informationssida och engagemang!

  Om man, tillsammans med familjen, vill skapa en härlig förändring i livet och försöka flytta till Australien mer permanent, kan man anlita dig eller annan person som konsult/rådgivare och hjälp att träffa rätt på arbetsmarknaden mm?

  Tack på förhand!

  Roger Hemberg

  • Anders Liljeqvist

   Hej Roger,
   Det finns en lag i Australien som säger att bara migrationsjurister får agera konsulter i samband med visumrådgivning. Därför aktar jag mig noga för att ge personlig rådgivning i visumfrågor. Dessutom är den här sajten något jag mest driver som en hobby, och jag har inte tid att ta mig an att försöka hjälp klienter som flyttar till Australien.

   Jag har skrivit en bok på svenska som heter Stora Australienmanualen (se http://www.australienmanualen.se) som går igenom steg för steg hur du emigrerar från Sverige till Australien. Företag jag har hört gott om är t.ex. Absolute Imigration Services i Melbourne som hjälpt många svenskar fixa visum: http://absoluteimmigration.com/

   -Anders.

 • Astrid

  Hej!
  Har just nu ett working holiday visum och är i Australien på praktik. Kommer dock bara var här i fem veckor och har under den tiden inte möjlighet att jobba eftersom jag praktiserar. Därefter åker jag hem och går klart skolan som slutar i juni. Prbolemet är att jag gärna skulle vilja komma tillbaka när jag gått ut skolan, men mitt visum går ut i September så kommer troligtvis inte hinna göra dedär tre månaderna man behöver för att få second holiday visum?? Hade gärna kommit tillbaka till landet och jobba/backpacka/resa runt nästa år, finns det något annat visum man kan söka eller kommer jag ej kunna åka tillbaka hit?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Astrid,

   Det finns andra visum för att komma tillbaka, som t.ex. studentvisum som låter dig plugga och jobba deltid. Däremot låter det som att du kommer att få svårt att kvalificera dig för ett andra WH-visum tyvärr. Många i din situation åker tillbaka och pluggar någon kortare kurs och använder studentvisum för att stanna en andra vända.

   -Anders.

  • Astrid

   Hej Anders,
   tack för att du tog dig tid och svara, har goda nyheter! Hade blivit missförstånd mellan mig och hon som sökte visumet åt mig (var skolan som sökte) så är här på ett affärsvisum!
   Vilket jag antar inte alls borde påverka min chans till att få ett Working Holiday visa om ett år??
   Tack för mycket bra hemsida!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Astrid,
   Då låter det som att du inte borde ha några problem med att få ett WH-visum i framtiden.

   -Anders

 • Erik

  Hej!

  Jag utbildar mig till att bli lastbilsförare och jag har en dröm om att köra i Australien.

  Så jag undrar hur ser Transportbranschen ut där nere och vad behövs för att få köra i Australien??

  //Erik

  • Anders Liljeqvist

   Hej Erik,

   Mycket av Australiens transporter sker via lastbil och om du har tungt lastbilskort och erfarenhet tror jag att det finns många möjligheter för dig. Varje delstat har lite olika körkortsregler; på den här sidan länkar jag till de varje delstats motsvarighet till svenska vägverket:
   http://www.swedesinaustralia.com/korkort-australien/

   -Anders.

 • Katarina

  Hej!
  Vet ni hur arbetsmarknaden ser ut för arbete inom ventilation/montage(min kille) och förskola/skola(jag)?
  Området vi är intresserad av är Brisbane och upp mot Townsville.

  //Katarina

  • Anders Liljeqvist

   Hej Katarina,

   Tyvärr har jag inte sådan detaljkoll på arbetsmarknaden, men om du går in på en sajt som seek.com.au, så kan du se hur många lediga jobb som finns i det området och som matchar era profiler. Genom att söka efter lediga jobb i rätt städer så kan ni lätt bilda er en uppfattning om hur lätt det kan bli att hitta jobb. Jag gissar att utmaningen handlar mest om att hitta ett visum som låter er att jobba; sedan blir det nog inte så svårt att hitta ett kul jobb.

   -Anders.

 • Sabina

  Hej Anders!
  Tack för en bra hemsida!
  Jag ska snart till Australien i 6 månader och hoppas jag får jobba under tiden.
  Jag undrar om det är värt att söka jobb via svenska hemsidor, som hjälper att söka jobb i Australien mot en summa pengar?
  Eller är det lika bra att söka jobb själv genom vissa reketeringssidor?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sabina,
   Jag vet inte. Mitt intryck är att det viktigaste är att du är tillgänglig på plats för att kunna komma och provjobba eller gå på intervju. Själv hade jag sparat pengarna och sökt arbete på plats istället för att försöka söka från Sverige.

   -Anders.

 • Kaos

  Hej!
  Jag kommer att åka jorden runt och tänkte jobba lite utomlands under resan för att få in lite pengar. Jag förstår att de flesta vill att man stannar länge, men jag önskar egentligen inte uppehålla mig på en plats mer än ca 2v. Tror du jag kan få jobb på farm och tjäna lite slantar även om jag är öppen med att jag bara stannar 2v?

  Hur mycket ungefär tjänar man i snitt som fruktplockare, och vad kostar vandrarhemmen? Jag förstår att det är olika, men ungefär? Poängen är ju att jag vill gå plus på jobb-veckorna :)

  Tack för en bra sida!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Kaos,

   Ja, jag tror att du kan jobba bara ett par veckor på farmer där de bara är ute efter okvalificerade bärplockare. Jag jobbade som bananplockare i ett par veckor när jag backpackade i Australien för 16 år sedan. Jag har inte koll på lön, men vet att minimilönen i Australien är omkring $15 i timmen så antar att en dags arbete kommer att dra in cirka $120 om dagen. Vad vandrarhem i respektive stad kostar kan du se på en sajt som hostelworld.com, men jag skulle gissa på omkring $35 natten.

   Vänligen,
   -Anders.

 • tony

  Hej Anders, jag och en polare ska till australien vid okt-nov och jobba nån månad för att sedan fara vidare till indonesien. Jag har läst lite här och var att man behöver working holiday visum, gäller det oss också? Vart ansöker jag om det? Vad kostar det?

  Tacksam för svar. Ha det bra!

 • Aston

  Hallå.

  Vid vilken tid på året skördas vete och havre m.m.? och i vilka regioner?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Aston.

   Läs artikeln ovan igen och använd sökmotorn jag länkar till för att ta reda på detta själv.

   Från artikeln:
   ”Gå in på Harvest Trail (läs mer om vad detta är nedan) och använd sökfunktionen ”Town and crops search” för att hitta vad för grödor som skördas de aktuella månaderna och i vilka städer.”

   -Anders.

 • fredrik

  Hej,

  Jag undrar en sak ang mitt visum. Jag är 29 år, fyller 30 den sista september.Har varit i Australien i 6 månader nu, mitt visum går ut den 12 November 2015… Jag har tänkt att börja farma i Byron Bay nu så jag hinner få mina 88 dagar innan jag fyller 30 år. Min fråga är om jag under tiden som jag farmar får ha inkomster från annan arbetsgivare under tiden också från tex företag från Sydney. Jag jobbar som frilansare med web/film och fakturerar dem och får betalt till mitt australienska bankkonto?

  -Fredrik-

  • Anders Liljeqvist

   Hej Fredrik.
   Jag känner inte till något som förbjuder dig från att samtidigt jobba extra på distans.
   Lycka till med andraårsvisumet,
   -Anders

 • Tony arndold

  Great resources guys, you can also try

  Fruit Picking Jobs http://www.fruitpickingjobs.com.au/
  Working Holiday Jobs http://www.workingholidayjobs.com.au/
  Australian harvest trail website http://www.jobsearch.gov.au

 • Therese

  Hej
  Måste säga att din bok är toppen och ger mig möjlighet att förbereda mig bättre inför kommande resa. Jag är inte igenom hela boken än men snart så :)

  Jag har ansökt om ett Working holiday visum och hoppas givetvis att jag får detta godkänt efter min röntgen som jag behöver göra pga jag bott utomlands i mer än 3månader…

  Min första fråga är om du har någon erfarenhet eller hört andra berätta om hur lång tid det kan ta att få sitt visum godkänt efter att alla papper ifrån en godkänd klinik är registrerat hos den Australienska ambassaden? Förstår givetvis att varje fall är unikt men om du har någon info är jag tacksam!

  Fråga två, när jag åker på ett Working holiday visum är det då godkänt att veta vart jag ska jobba redan innan min ankomst till Australien?  jag har alltså redan ett jobb när jag kommer ner i några månader. Denna fråga hittar jag inget svar på någonstans. Varför jag undrar är om jag skulle få frågan vid passkontrollen tex.

  Hälsningar,
  Therese

  • Anders Liljeqvist

   Hej Therese,

   Så kul att du gillar min bok och att den är till hjälp.
   1: Det jag har hört är att det tar upp till 2 veckor att få sitt Working Holiday-visum när väl ansökan är inne.
   2: Javisst, jag känner inte till några sådana problem. Om du redan från början har ett ställe där du kan få jobba under ditt Working Holiday-år så kul för dig.

   -Anders.

 • Christian

  Hej jag och min flickvän funderar på att flytta till sydney och uppna en BB har hittat ett hus som är byggt för det är de svårt att få tillstond för sådant

  • Anders Liljeqvist

   Hej Christian. Jag har inte koll på vad för tillstånd som krävs för någon att driva ett Bed & Breakfast i Australien. -Anders.

 • Margarete

  Hej Anders,
  Vet du om det skulle kunna gå och isåfall kanske också var jag kan söka en praktikplats i Austalien. Läser HR och 5e terminen som börjar31 augusti har vi 10 veckor. har hittat IKEA så ska söka där.
  Med vänlig hälsning
  Maggie
  0ch tack för en jättebra sida

  • Anders Liljeqvist

   Hej Margarete,
   Jag har tyvärr inga tips på företag som söker HR-praktikanter.

   Jag skulle söka mig till svenska företag i Australien, men kanske också åka hit till Australien på vinst och förlust och sedan söka jobb / praktik på plats.

   Ett företag som kan vara värt att kolla in är Dream Internship i Sydney som jag hört anordnar praktikplatser: http://www.dreaminternship.com.au/

   -Anders.

 • Daniela

  Hej Anders,

  Tack för en bra Au-blogg!
  Nu har jag en fråga, vi är en familj, mannen o jag är 32, resp 34 år, 2 barn. Vår dröm är att flytta till Au men vi kommer inte på vilket sätt vi kan åka dit, jobba o stanna i landet iom vi är så ”gamla”. Nu är vi helt lost och nära på att ge upp.

  Vi vill gärna att en ska börja jobba så snabbt som möjligt så vi får en inkomst o en hemma m barnen tills vidare.

  Tacksam för svar,

  Daniela

 • marcell

  Hej Anders först vill jag bara säga att din sida är sjukt grym och uppskattar verkligen all info du lägger upp , jag undra om man vill åka ner till Australien och jobba , behöver man något slags visum , vilket i så fall ?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Marcell,

   1: Ja, svenskar behöver alltid någon form av visum för att vara i Australien oavsett syfte.
   2: Om du vill kunna arbeta så behöver du ett temporärt eller permanent uppehållstillstånd med ett arbetstillstånd kopplat till det. Vanliga sådana visum är studentvisum som låter folk plugga och jobba lite deltid, samt working holiday-visum som låter ungdomar (under 31) resa runt och jobba i ett års tid.
   3: Du hittar alla visum på sajten immi.gov.au (australiska migrationsverket).

   -Anders.

 • Ida

  Hej Anders! Har en fråga om RSA. Håller på med mitt för Queensland online på http://www.onlinersa.com.au De vill att man först skapar ett account och fyller i ”your primary ID address” vet du någonting om det? Kan det ha att göra med födelse ort i passet? Står under att ”your address must match the details on your primary form of identification, exactly! Så det borde ju vara min svenska, som matchar med mitt visum då antar jag? Eller vad tror du?
  Mvh Ida

  • Anders Liljeqvist

   Hej Ida,
   Jag har aldrig gjort ett sådant, men jag antar att det är den adress som står på den ID-handling du använder. Om du använder ditt pass så antar jag att du får ta din svenska address. Kanske du kan komplettera den med en c/o-adress hos någon vän i Australien.
   -Anders.

  • Ida

   Hej igen!
   Det var som jag trodde, de använde sedan mitt visum som identifikation och det var därför tur att jag tog min svenska adress (som visumet är registrerat med) kunde sedan fylla i postadressen dit certifikatet skickas (min adress här i Australien.)

   Förresten gick det bra vid spärrarna, även om jag skrev fel efternamn i mitt visum (en fråga jag ställde till dig förut om du minns det.)

   Tack för dina råd!
   Mvh Ida

  • Anders Liljeqvist

   Hej igen, så bra att allt löste sig. Tyvärr har jag inget avancerat CRM-system som håller koll på vem som ställer vilka frågor, men jag minns att jag fått många frågor från folk som skrivit fel namn i visumet. Skönt att höra om ännu en som kommit igenom utan problem.
   -Anders.

 • Annica

  Hejsan

  Tack för många bra tips och en bra bok

  Jag och min man planerar att åka till Noosa i 6 mån (nov 2015) och ta paus från våra ordinarie jobb (IT-projektledare och polis) här i Sverige. Vi vill gärna jobba lite för att lära känna landet och människorna men absolut inte några 40-50 h veckor inom det vi är utbildade inom (planen är ju att ta en paus :-). Har försökt lusläst all visa-dokumentation det är verkligen en djungel. Working Holiday Visa är inte aktuellt då vi är över 30 år och att hitta någon sponsor känns inte heller helt lätt när vi bara vill jobba lite och inte med så kvalificerade uppgifter.

  Ska vi ge upp vår ambition att jobba under vår vistelse eller har du något tips?

  Mvh Annica

  • Anders Liljeqvist

   Hej Annica,
   Jag känner tyvärr inte till något visum som ger besökare över 31 möjligheten att jobba och semestra i Australien. Ni kan så klart försöka ordna ordentliga arbetsvisum (som du nämner) och sedan bara jobba deltid. Eller så fixar ni studentvisum, läser en kurs och jobbar deltid vid sidan om. Ytterligare ett alternativ är kanske att vara i Australien som turister, men jobba på distans mot Sverige. Tyvärr kommer jag inte på några bra visumalternativ för er.
   -Anders.

  • Annica

   Tack för svar!!

   Tror kanske att studentvisum kan vara något för oss

 • Stefan

  Hejsan Anders, kanonsajt du har byggt upp här!

  Jag har planer på att dra till Sydney med en kompis som sökt skola där.
  Själv har jag tänkt jobba där, jag har många års erfarenhet av lagerjobb här i Sverige.

  Mina frågor är som följer.

  1. Hur lätt är det att få jobb på ”lager”, truckarbete i Sydney?

  2. Vilka priser kan man räkna med i boende för oss två? Tänkte hyra lägenhet eller dylikt..

  Tack på förhand

  • Anders Liljeqvist

   Hej Stefan,
   1: Jag kan inte svara på detta. Se själv hur många annonser som ligger ute på en sajt som seek.com.au för att få en uppfattning om mängden lediga jobb.
   2: Jag betalar $450 i veckan för en etta ganska centralt men har nog en ganska låg hyra. Under $550 i veckan borde ni kunna hitta en ok etta för. Billigare om ni är villiga att pendla och bo längre från själva centrum.

   -Anders

 • Frida Sand

  Hejsan Anders!
  Jag har varit au pair i USA i ett år och ska nu åka hemåt och vill ut på nya äventyr. Jag har kollat på att eventuellt kunna jobba inom sjukvården som undersköterska i Australien. Jag har redan jobbat utomlands ett år och innan dess har jag varit aktiv inom äldre/sjukvård i ca. 4 år. Jag har bara ett orosmoment och det är att jag själv har diabetes typ 1, kommer detta bli ett problem för mig?

  Tack för hjälpen!
  – Frida

  • Anders Liljeqvist

   Hej Frida,
   Jag kan inte tänka mig att din diabetes kommer att vara ett problem. Det finns subventionerat insulin även här, och (även om jag inte är diabetes själv) så verkar allt fungera som hemma. Ta med dig ett brev på engelska från din läkare med recept, fixa Medicare när du kommer hit och gå sedan till en lokal GP (General Practitioner – som vårdcentralsläkare) och så fixar du insulin och sprutor lokalt.
   -Anders.

 • Viktor

  Tjenare Anders!

  Befinner mig för tillfället i Australien och har lite planer kring att jobba på en farm. Har hört mig för det senaste bland backpackers och blivit varnad för att man ofta blir lurad vid farmjobb? Kan till exempel handla om att du betalar någon form av bond till ett working hostel som du sedan inte får tillbaka eller att du inte får så pass mycket jobb som du blivit lovad osv. Vet du om detta stämmer eller om det bara är tomt prat?

  Med Vänliga Hälsningar, Viktor

  • Anders Liljeqvist

   Hej Viktor,
   Jag tror inte att det är så att man ”ofta” blir lurad, men visst finns det lite fällor att vara vaksam på, som till exempel att bli fast att betala en veckas hyra på ett working hostel eller att de inte har så många jobb i området som de lovar. Säg till dem på förhand att du stannar några dagar för att se om de har jobb eller ej, du är ju fri att göra vad du vill.
   -Anders.

 • Simon

  Hej Anders!

  Jag och min flickvän funderar på att först och främst iallafall fara och testa jobba i AUS/NZ. Sen om vi trivs kanske bosätta oss där.

  Hon har ett pass från NZ, hur funkar det i AUS och kan jag ”utnyttja” hennes pass på något sätt eller måste vi vara gifta?

  Mvh Simon

  • Anders Liljeqvist

   Hej Simon,

   Det här gäller för din flickvän:
   https://www.immi.gov.au/allforms/travel-documents/new-zealand.htm

   Jag känner inte till att Nya Zeeländare kan sponsra partners för partnervisum i Australien dock. Kanske blir det lättast om ni emigrerar till Nya Zealand först, för jag tror inte att du kommer att få det lättare att bosätta dig i AU bara för att din tjej är från NZ.
   -Anders.

 • Silver adel

  Hej Anders jag fyllde precis 18 år och har ett år kvar tills jag går ut transport utbildningen, jag undrar på vilket sett kan jag flytta och bo där för alltid

  • Anders Liljeqvist

   Hej Silveradel,
   Börja med att åka dit på ett år och känn efter hur det känns. Till exempel på ett Working Holiday-visum. Sedan finns det många sätt att stanna längre; t.ex. genom att fixa ett 4-års jobbvisum. Därefter kan du t.ex. ansöka om ett permanent uppehållstillstånd och stanna resten av livet.
   -Anders.

 • Zarah

  Hej Anders!
  Härlig sida du har! Jag är med en Australien vän. Var där 2008 och hade då ett working Holiday visum! Nu några år senare bor jag i Sverige och är färdigutbildad frisör! Hur ser jobbmarknaden ut för hos frisörer? Jag har hört från håll att det ska vara brist på just frisörer, något du hört för dig.
  Tack på förhand! / Zarah

  • Anders Liljeqvist

   Hej Zarah.
   Jag har inte jättebra koll, men känner till flera svenska frisörer här och har inte hört talas om att någon av dem haft problem med att hitta jobb. Jag tror inte du ska ha några stora problem att få jobb som frisör, särskilt inte om du har erfarenhet.
   -Anders.

 • Qaanso

  Hej!
  Jag undrar hur marknaden ser ut för Piping Engineers, rörkonstruktörer som dessutom har utbildning i maskiningenjör?
  Tack för att du tog tid att svara!

  • Anders Liljeqvist

   Hej. Du, jag har ingen aning. Kolla efter antalet jobbannonser i ditt fält på en sajt som seek.com.au för att bilda dig en uppfattning. -Anders

  • Qaanso

   Hej!
   Tack för det snabba svaret, Anders!
   Hur är det jobbkulturen där, är australiensare lika tystlåtna, konflikträdda, duktiga, kollektiva och följa punkt i prick ( läs tråkiga med glimt ögat) :D som svenskar är?

  • Anders Liljeqvist

   Hej igen.

   Nej, den dynamiken är helt annorlunda än mot Sverige. I Australien är det starkare hierarkier och rakare kommunikation. 1-timmes fika på betald arbetstid, gruppkramar och konsensuskultur i möten skulle man fnysa åt här om det förekom.

   Här är chefen chef, och den anställde är här för att få ett jobb gjort.
   -A.

 • Johan

  Hej Anders!
  Fantastiskt bra sida måste jag säga. Det är så att jag och min flickvän alltid har velat flytta till Australien. Just nu studerar jag Systemvetenskap och hon jobbar. Tanken är att när jag är klar med min utbildning hon ska börja plugga på University of the Sunshine Coast och jag söka jobb i någon närliggande stad som t.ex. Brisbane.

  Hur är det för en nyexaminerad att få jobb direkt i t.ex. Brisbane? Hur söker jag på enklast sätt? Bör jag åka ner och söka på plats eller ska jag börja söka hemifrån innan?

  Tacksam för svar.

  Mvh
  Johan

  • Anders Liljeqvist

   Hej Johan.
   Åk med henne som medföljande partner, så får du möjlighet att jobba deltid tack vare hennes studentvisum. Sedan söker du deltidsjobb och hittar förhoppningsvis ett jobb som kan sponsra er för ett 457-visum så du kan jobba heltid. Sök på plats, inte från Sverige.
   -A.

  • Silver adel

   Hej Anders jag fyllde precis 18 år och har ett år kvar tills jag går ut transport utbildningen, jag undrar på vilket sett kan jag flytta och bo där för alltid

  • P-son

   Tack för svaret.

   Jag har aldrig använt min engelska i tidigare arbeten men tycker ändå att språket är OK. Hur viktigt är det med att kunna språket prickfritt från början? Tänker speciellt eftersom jag ska in i IT-branchen där många ord kan vara svåra att förstå. Har de överseende med sådant?

   // Johan

  • Anders Liljeqvist

   Hej Johan.
   Prickfritt kräver nog ingen, men om din engelska är så stapplande att du och dina kollegor / kunder inte förstår varandra kommer du nog att få problem.
   -Anders.

 • Lisa

  Hej igen Anders!

  Jag har en till fråga som jag har snubblat över nyligen men inte hittar något bra svar på. Jag har läst att man måste genomgå en hälsoundersökning för att få jobba inom vården i Australien, vet du om det stämmer och hur man går till väga för att göra en sådan?

  Hälsningar Lisa!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Lisa.
   Om de kräver en hälsoundersökning i samband med ditt visum så kommer du att få instruktioner om det från migrationsverket, samt en lista med läkare som du bör använda dig av. Om din arbetsgivare istället kräver det när du väl är i landet, så kommer du då att få instruktioner om hur du gör läkarundersökningen på plats i Australien. Helt enkelt: vänta tills du får kravet på dig och följ instruktionerna.
   -Anders.

 • Rebecca

  Hej Anders!

  Jag undrar om jag får jobba med vad som helst med ett working holiday visa eller om det endast gäller vissa typer av yrken? Kan jag exempelvis jobba med ett socionomyrke?
  Och så undrar jag även om du har tips på socialt arbete i Sydney, kanske finns det kända organisationer? Och var kan jag leta kontakter, förutom Ethical jobs och jobseek?

  Tackar så hjärtligt,
  Rebecca

  • Anders Liljeqvist

   Hej Rebecca,

   Jag känner inte till några begränsningar för vad för yrken du får jobba inom på WH-visum.
   Jag skulle leta efter Social Work / Care Work / Councelling jobb på seek.com.au, mycareer.com.au och jobsjobsjobs.com.au.

   -Anders.

 • Helena

  Hej Anders. Jag undrar om du vet något om hur det funkar om man har barn i skolålder och flyttar till australien för jobb, har de rätt till fri skola då, eller måste man bekosta den själv? Jag har sökt runt lite efter svar på det men tycker inte att jag får ett tydligt svar någonstans. Jättetacksam om du kan bringa lite klarhet! / Helena

  • Anders Liljeqvist

   Hej Helena,
   Det beror på flera saker:
   1: Vad för visum du och dina barn har.
   2: Vilken delstat ni bor i.
   3: Vilken sorts skola barnen går i (privat eller statlig).

   Om ni flyttar på permanent uppehållstillstånd och de går i statlig skola så är det gratis, men det i vissa stater kostar om ni är här på 457-visum t.ex. Läs på respektive delstats hemsidor (t.ex. http://www.dec.nsw.gov.au/ i NSW) om vad som gäller för just er delstat och visumsituation.
   -Anders.

 • Kalle

  Tack så jätte mycket för all info Anders.  Mvh Kalle

 • Kalle

  Hej igen Anders

  Är det något speciellt arbetsvisum man ska ha . vad heter den ? eller vad är det för nr på den ?  Får jag arbetstillståndet med arbetsvisumet ?  Önskar dig en riktigt trevlig helg .Mvh Kalle

  • Anders Liljeqvist

   Hej Kalle. Läs på immi.gov.au om olika sorters visum för att jobba i Australien. Det finns många olika alternativ. -Anders.

 • Kalle

  Hej Anders

  Jag är snart 35 år och skulle jätte gärna vilja flytta till queensland för att börja jobba som bil försäljare , har 6 1/2 erfarenhet . Är det lätt att hitta jobb som bil försäljare i australien som utlänning?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Kalle. Att hitta jobb är inte något problem om du har ett visum som låter dig jobba i landet. Med erfarenhet och ett arbetstillstånd tror jag det är rätt enkelt. -Anders.

 • Veronika

  Hej Anders! :)

  Jag heter Veronika och ska åka ner till Australien nu i Oktober,kommer bo i Sydney första tiden och min fråga är hur lätt det kan vara att få jobb därunder den perioden jag åker ner? och ungefär hur ekonomin ligger till där? (är det dyrt i Sydney).
  Jag kan ju också nämna att jag åker via organisationen Kilroy så att jag har fått ett extra stöd när jag är i Australien.

  MVH Veronika.

  Ps. jätte bra sida, man får många tips. :)

  • Anders Liljeqvist

   Hej Veronika,
   Jag kan inte ge dig något svar på hur lätt det är. Alla som anstränger sig hittar så småningom ett ok jobb i oktober, då det är före de flesta backpackers anlänt för säsongen. -Anders.

 • Nils

  Hej Anders. Vilken service du tillhandahåller. Mkt bra.
  Jag undrar om du har koll på var man kan gå en kortare engelska kurs. Typ 4-6 veckor och vad det kan kosta? Jag vet att det finns Svenska företag typ Avista som ordnar kurser. Men vet du någon billigare kanske? Jag tänkte att man kanske kunde vara inneboende hos någon.

  Mvh Nils

 • Fredrik N

  Hej!

  Jättebra hemsida som jag och min polare funnit väldigt bra nu när vi ska till Australien om ett tag!

  En enkel fråga; vi ska till Sydney, och vill bosätta oss där under vårt working holiday visum (till att börja med). Hur rekommenderar du att man går till väga när det gäller boende? Vi tänkte först boka hostel i max en vecka, medan vi letar lägenhet att hyra. Hur ser du på det, och om du vet, finns det ett bättre tillvägagångssätt?

  Tack på förhand,
  Lord Fredrik N.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Fredrik,

   Kul att ni gillar sajten. Det låter som en god plan. Det enda jag skulle säga är att om ni kommer runt jul/nyår så kommer det vara svårt att fixa hostel runt den tiden så se till att boka tidigt. Det kan också ta längre tid än 1 vecka att hitta ett kollektiv att flytta in i, jag skulle gissa på 3 veckor istället för 1.

   -Anders

  • Fredrik N

   Hej igen!

   Vi skall åka 3:e november, hur ser det ut med hostel då? Vilka priser ska man förvänta sig att behöva lägga på hostel per vecka?

   mvh,
   Fredrik N.

  • Anders Liljeqvist

   Du kan kolla priser på hotell och vandrarhem via den här länken:
   http://www.hotelscombined.com/sv/City/Sydney.htm?a_aid=24573&brandId=100271
   -Anders

 • Fredrik

  Hej!

  Då är det så att jag fått upp ögonen för att flytta o jobba i austrailen, just nu är ja 19, tagit studenten för inte så länge sen. Just nu arbetslös. Men hade tänkt att jobba o spara pengar här ett tag till men sedan dra mig o jobba i australien hur ska man gå till väga då? forskar runt lite och vill verkligen göra detta. Men har som sagt ingen vetskap om hur det fungerar men spanar runt o läser massa om det! Jätte bra text du skrivit också!

  MVH

  • Anders Liljeqvist

   Hej Fredrik. Jag har skrivit en bok som heter Stora Australienmanualen och som går igenom hur du steg för steg går tillväga för att dra och jobba. Du kan köpa den i bokhandeln eller här på http://www.australienmanualen.se.

   -Anders

 • galawesh

  Hej!

  Hur mycket ær rimligt att ha med sig om man åker ivæg 6 månader? som fick pengar. Och kan man leva +-0 om man har ett jobb dær eller måste man snåla, eller jobba ihjæl sig før att att klara sig? Tacksam før svar :)

  • Anders Liljeqvist

   Hej. Jag skulle gissa att 60k är rimligt att ha med sig i kontanter och som buffert. Du kan absolut försörja dig helt ok i Australien om du har ett heltidsjobb. Med bara ett deltidsjobb på låg lön kommer du behöva ta av dina sparpengar för att få det att gå ihop. -Anders.

 • Ida

  Hej Anders!

  Jag är sugen på att resa till australien i några månader. Jag vill jobba på hästfarmer och har hört att det finns mycket jobb inom det, men har du några tips på hur man kan få tag på något sånt jobb från sverige? ska nämligen resa själv och skulle kännas skönt att ha någonstans att ta vägen från början!

  • Anders Liljeqvist

   Nej tyvärr, jag har inga farmkontakter. Googla var de största hästområdena är i Australien (kolla t.ex. runt Scone i NSW), hör av dig till vandrarhem i området och fråga om de har jobbkänningar. -Anders.

 • Karl

  Hej Anders!
  Du gör ett grymt bra jobb med den här sidan, hoppas du får lön för mödan med bokförsäljningen.

  Jag har en snabb undring angående jobb.
  Jag har flera års erfarenhet från jobb inom sälj. Hur ser de lite seriösare arbetsgivarna på att man söker jobb på ett Work & holiday-visum där man endast får jobba i 6 månader?
  Jag letar ett bra jobb som sträcker sig längre. Borde man i så fall inrikta sig på en annan form av visum tror du?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Karl,

   WH är inte ett problem, om du är öppen med att du inte kan jobba längre och kommer att behöva konvertera till ett annat visum senare. Många på mer ”seriösa” jobb börjar jobba med ett Working Holiday-visum och konverterar efter några månader till ett 457-visum sponsrat av arbetsgivaren. Ett alternativ är att du åker på WH-visum, och sedan skickar in en ansökan om ett PR-visum (en EOI via SkillSelect-sajten på immi.gov.au). Har du tur får du ett bättre visum, eller kan bli sponsrad för ett 457 som låter dig stanna längre.

   Lycka till,
   -Anders.

 • Katarina

  Hej! Jag funderar på att åka ner till Australien för att jobba under nästa sommar, alltså från början av juni till slutet av augusti då jag studerar men vill göra nånting speciellt under sommaren. Finns det någon minimitid som man måste vara i landet och jobba eller är ca 3 månader godkänt?

  Mvh Katarina

  • Anders Liljeqvist

   Hej Katarina. Nej, så länge som du har ett visum med arbetstillstånd så känner jag inte till några regler om minimitid. Om du skaffar ett Working Holiday-visum men bara använder det i 3 månader så är det som jag tror mig förstå reglerna helt ok. -Anders.

 • Jenny

  Hej Anders,

  Jag och min man skulle väldigt gärna vilja prova på att jobba och bo i Australien några år. Vi har båda bra karriärer här i Sverige och vill ha kvalificerade jobb om vi flyttar till Australien. Vi har precis börjat titta på om det ens är möjligt att få jobb och flytta till Australien. Hur svårt är det att få ett kvalificerat jobb genom att söka från Sverige? Förstår att det givetvis beror på vilken position och vilken bransch man jobbar i. Min man jobbar inom hotell t ex som hög chef. Hur skulle du rekommendera att man går tillväga för att hitta ett bra jobb inom hotellbranschen? Vi har funderat på om man skulle kunna kontakta olika rekryteringsfirmor eller internationella jobbsajter som t ex utlandsjobb.nu?

  Med vänlig hälsning, Jenny

  • Anders Liljeqvist

   Hej Jenny. Min erfarenhet är att arbetsgivarna är väldigt skeptiska till att anställa och intervjua kandidater som inte är i landet, såvida de inte sitter på enormt unika egenskaper. Jag skulle ta mig till Australien och söka jobb på plats om jag var ni.

   -Anders.

  • Jenny

   Ok, tack för svaret och för en jättebra sajt!

   Jenny

 • Azer

  Hej Anders!

  Min flickvän har Australiensiskt medborgarskap och eftersom just nu har vi inga planer i Sverige , så tänkte vi prova något nytt , hur blir det för mig isf? Är det lätt för mig och få passet eller måste man vara där viss tid?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Azer. Du kommer inte att få något pass, det får du först efter minst 4 år i landet. Det du kan ansöka om är istället ett uppehållstillstånd, vilket inte borde vara alltför krångligt beroende på din och er situation. Läs mer på immi.gov.au.

   -Anders.

 • Anna

  Hej! Vilken bra sida, verkligen! Jag har funderat på hur det fungerar att arbeta som fastighetsmäklare i Australien. Krävs en särskild licens, och hur får man det i såna fall? Ser arbetsuppgifterna ungefär ut som här, och är det svårt att få jobb? (Bortsett från att jag inte känner till marknaden osv..)

  Tack på förhand!
  Anna

  • Anders Liljeqvist

   Hej Anna. Mitt råd är att börja förstå hur visumsystemet fungerar så att du överhuvud taget har rätt att jobba i landet. Därefter kan du börja forska på hur mäklarbranschen fungerar. Som jag förstår det är Real Estate Institute of Australia den största branschorganisationen. Läs mer på:
   http://reia.asn.au/

   -Anders.

 • Jesper

  Hej!

  Hur ser det ut angående starta eget företag på working holiday visum? Är nyfiken om jag på detta visum kan göra en satsning på youtube och förhoppningsvis bygga upp en karriär. Som du kanske vet så kan man då, bland annat, tjäna pengar på Youtube (Adsense) osv. Ska detta vara några konstigheter?

  Fortsätt med det du gör, nyttig information!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Jesper. Jag känner inte till några begränsningar. Men om du bara är där ett år hade jag själv startat företaget i Sverige i stället och jobbat på distans / online. Efter 1-2 år så måste du ju annars flytta företaget när du själv lämnar Australien.

   Kul att du gillar sajten och mitt arbete.
   -A.

  • Jesper

   Okej. Jag tänker liksom i banorna att eventuella partnership kunna få fortsätta sin verksamhet efter ett år, då det kan handla om någon form av sponsring för visum osv. Lite fria tankar här men för mig låter det inte allt för konstigt och omöjligt för den delen.

   Tack för svar!

  • Anders Liljeqvist

   Ah ok. Då förstår jag bättre. Om jag förstår reglerna rätt så är det inte alla företag som kan sponsra dig för arbetsvisum, utan de måste ha varit etablerade ett tag och vara av en viss storlek. Kanske är det lättare för dig att stanna om du exempelvis tar dig till Australien under dess program för oberoende arbetskraftsinvandring (Skilled Migration). Du kan läsa mer på immi.gov.au. Lycka till!

   -Anders.

 • Robert

  Hej Anders! Tack för en kanonsajt med nyttig information! Planerar själv att röra mig mot Australien och söka jobb inom IT-branschen, är en front-end utvecklare, med ca 2 års erfarenhet efter 2 års studier inom webbutveckling. Har haft kortare kontrakt hos olika företag inom sökordsoptimering samt webbredaktör samtidigt som jag själv frilansat med webbshoppar och andra sidor under tiden.

  Vart någonstans finns det störst möjligheter att få jobb? Behövs det mer erfarenhet från mitt håll innan jag åker ner? Vad ligger snittlöner på ett ungefär inom denna bransch?

  Mvh Robert

  • Anders Liljeqvist

   Hej Robert. Du kan hitta svar på de frågorna själv genom att göra lite research på en sajt som seek.com.au. Jobbannonserna där visar dig var det finns efterfrågan, och vad för löner som erbjuds. -Anders.

 • Robin Martinsson

  Hej Anders!

  Jag planerar att flytta till Gold Coast i slutet av året och tänker söka jobb inom IT. Jag har en ej fulländad (10 hp fattas) bachelor inom systemutveckling. Har haft ett sommarjobb som utvecklare och kommer ha 1 års erfarenhet som supporttekniker då jag flyttar. Vad tror du om chanser till ett IT-jobb i Gold Coast-området? Och hur mycket tror de värderar ett examensbevis?
  Du som är inom IT-sektorn.. Hur mycket kan jag förvänta mig i lön som, säg PC-support?

  Mvh, Robin.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Robin.
   1: Kolla på sajter som seek.com.au för att bilda dig en uppfattning om efterfrågan och löner i ett visst område. Gold Coast har inga stora IT-företag såvitt jag vet (de stora bolagen sitter i huvudstäderna) men det finns säkert en hel del IT-jobb där ändå.
   2: Erfarenhet och certifieringar väger tyngre än utbildning i Australien. Om du kan berätta en bra story om dina tidigare uppgifter och hur du kan gå rätt in på ett jobb och vara en värdefull medarbetare med kort startperiod så ser det bra ut.

   Lycka till,
   -Anders

 • Rebecca

  Tack så mycket för otroligt matnyttig info. Är en 22-årig student som blir färdig med min kandidatexamen nu i juni, och är himla sugen på att resa ner till Australien då jag började studera på universitetet direkt efter gymnasiet och känner mig verkligen redo att göra något HELT annat.

  Jag har två frågor:

  1. Jag är en hyfsat liten och späd tjej (160 cm och väger ca 52 kilo), men är vältränad och van vid fysiskt arbete (har varit hästtjej nästan hela livet fram till för några år sedan och tränar numera mycket både styrka och kondition, har dessutom haft flertalet fysiska jobb), tror du jag kommer mötas av skepsis inför skördearbete?

  2. Hur tror du det blir att resa ensam och vilja jobba inom jordbruk? Känner att det finns risk att man inte ”kommer ut” och träffar lika mycket folk som om man t ex velat bo i city och jobba på random bar/cafe/butik , men det känns inte som min grej. Tankar?

  Tacksam för svar! :)

  Mvh Rebecca

  • Anders Liljeqvist

   Hej Rebecca,

   1: Nej, när jag själv jobbade på farm med att skörda bananer fick vi stora killar göra de tunga lyften och tjejerna skötte sortering / packning. Det kommer finnas jobb åt dig.

   2: Du kommer att träffa gott om folk på de olika vandrarhemmen där du bor och jobbar. Och du kommer att se mer av ”det riktiga” Australien än om du fastnar i backpackerområdena i storstäderna. Det är mycket backpackers från hela världen som jobbar på barer och dricker lådvin, men som inte upplever så mycket av Australien utan mest hänger i en bubbla av andra utländska resenärer. Inget ont i det, men jag tycker att det är häftigt med folk som åker från city och letar sig till de mindre besökta platserna.

   -Anders.

  • Rebecca

   Tack så mycket för bra svar! Blev lite klokare. Så himla svårt att lägga upp en plan, jag vill testa på lite av allt liksom! Skulle nog ändå gärna vilja testa på både lite stadsliv och lite farmliv. Har du några tankar om vad som är bäst att börja med? Förlåt att jag bombar med frågor :’) Din sida är guld värd.

  • Anders Liljeqvist

   Ett förslag: börja med några veckor i en stad för att fixa telefon, bankkonto och bankkort, Tax File Number och andra eventuella admin-saker och dra sedan ut på landet.
   -Anders.

 • Davi

  Hej Anders

  Jag jobbar inom IT-branschen och tur är väl att MS certifikaten är internationella. Men frågan är ändå hur mina förutsättningar skulle se ut då jag inte har en högskoleutbildning utan en sk yrkesutbildning? Jag räknar mig som Windowstekniker med en släng av PKI hantering med runt 7 år i branschen, både helpdesk och serversida. Personligen så skulle jag gärna vilja bo i någon av de medelstora städerna då Sydney verkar väldigt dyrt.

  //David

  • Anders Liljeqvist

   Hej David,
   Det är lugnt, företag bryr sig knappt om utbildning här; om du har certifieringar och faktisk erfarenhet så väger det väldigt tungt. -Anders.

 • Lisa

  Glömde att skriva också att jag redan jobbat heltid inom äldrevården sedan sommaren 2011

  Hälsningar Lisa

 • Lisa

  Hej Anders, måste först säga att jag har fått oerhört mycket bra information här och genom din bok!

  Nu till min fråga, jag håller på att plugga till undersköterska här i Sverige, när jag blir klar (i februari 2015) tänkte jag dra ner till Australien i slutet av året, och funderar på att söka jobb inom äldrevården där. För det första, vad exakt heter undersköterska på engelska, hittar inget riktigt svar hur mycket jag än letar och för det andra, vet du om det är lätt/svårt att få ett sådant jobb. Har förövrigt en dröm att bosätta mig i där nere mer än ett år.

  Hälsingar Lisa

 • Jessika

  Hej
  Vi funderar på att flytta till Australien… Vem kontaktar man ang att barnen kan gå i en svensk skola, som fungerar som de här hemma ?
  Hoppas du kan hjälpa mej !
  Med vänlig hälsning,
  Jessika

 • Fredde

  Ska flytta ner till Australien i november, hur stor är chansen att man får en permanent visum som gör att man får stanna där hur länge man vill?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Fredde. Det är så gott som omöjligt för mig att svara på. Chansen är 0 om du inte medvetet anstränger dig, och så gott om 99% om du gör allt rätt, från att se till att du har rätt meriter till att skicka in rätt sorts visumansökan.
   -Anders.

  • Fredde

   om jag skulle jobba inom resturang branschen, skulle de funka då?

  • Anders Liljeqvist

   Visst, jag har svenska vänner som kommit hit som duktiga kockar och stannat så varför inte.
   -A.

 • Angelika

  Hej!

  Jättebra information på din sida! Jag undrar en sak, måste man ha ett arbetsvisum om man ska bo hos en familj o hjälpa till i deras hem några timmar i veckan men inte få något betalt i utbyte mot gratis boende och mat, handlar om en tid på cirka 2 månader? Går det bra att åka på turistvisum i detta fall då vistelsen inte är längre än 3 mån och ingen betalning eller pengar är inblandat i hjälpen? 

  Tacksam för svar!
  mvh

  • Anders Liljeqvist

   Hej Angelika,
   Jag tror att det beror mycket på vad för arbete det rör sig om. Om det är dina vänner och du är där som turist och bara hjälper till lite med städning och matlagning precis som du skulle gjort om du hälsade på hos kompisar i Sverige kan jag inte tänka mig att det ses som att du är där och jobbar. Men om du inte känner familjen, och i själva verket jobbar som någon form av au-pair eller hemhjälp så kan jag tänka mig att det kan ses som att du jobbar för mat och husrum. Om det är som i det första fallet skulle jag personligen inte oroa mig, men du kan ju alltid höra av dig till migrationsverket och fråga när du ansöker om ditt visum. -Anders

 • Jennifer

  Hej Anders! Tack för din hemsida och bok, de har hjälp jättemycket med min planering inför Australien. Jag är här på ett 3 års studentvisum och har precis fått jobb inom restaurang branchen. Däremot så vill min arbetsgivare betala mig svart, alltså cash in hand. Jag undrar vad det skulle bli för konsekvenser för mig ifall detta skulle bli påkommet av myndigheterna?

  MVH

  • Anders Liljeqvist

   Hej Jennifer,

   Jag vet inte, men jag misstänker att du mest kommer att stöta dig med skatteverket och inte migrationsverket eftersom du har ett arbetstillstånd i Australien i och med ditt studentvisum. Min gissning är att du kan åka på en skatteskuld, och att din arbetsgivare kan få problem med skatteverket också.

   -Anders

 • Kimberly

  Hej,

  Jag är både amerikansk och svensk medborgare så jag undrar vilket medborgarskap jag bör ”utnyttja” när jag söker visum? Vad skiljer det i pris och finns det fördelar med en av dessa?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Kim. Jag känner inte till någon skillnad, både för US citizens och svenskar så kostar ett Working Holiday $420. Whatever works for you, I guess. :)

 • Hussein

  Tack för hjälpen Anders

 • Hussein

  Tack Anders för svaret.

  Jag undrar om det finns engelska kurser för nybörjare som man kan söka och i så fall vart kan man söka?
  Jag skulle kanske prova åka till Australien som student och sedan medan jag är där söka jobb som passar mig. Få höra vad du rekommenderar. Tacksam för allt svar

  MVH
  Hussein

 • Hussein

  Tack på förhand

  • Anders Liljeqvist

   Hej Hussein,
   Jag har inte koll på vårdbranschen, men är övertygad om att det finns jobb att få för dig. Ett sätt att börja är att leta på jobbsajter som seek.com.au efter jobb som ”carer”, eller kanske ”assistant nurse”. I anslutning till annonserna kan du också se vad för löner som erbjuds. Lycka till, -Anders.

 • Hussein

  Hej,
  Jag är en man som är utbildat undersköterska som har erfarenhet på äldreboende och jobbar på sjukhuset i Umeå. Jag är intresserat att byta miljö och åka till Australien. Jag undrar om det finns möjligheter att hitta jobb som undersköterska i Australien och hur söker man det? Hur mycket känner man?

 • Elin

  En kommentar: Det är olagligt, iallafall i NSW, att jobba gratis under en så kallad ”provanställning”. Minimilön måste ges. Kan vara bra att veta!

  • Anders Liljeqvist

   Bra tips! Jag var inte medveten om att det är ett problem med fulingar som inte betalar för provjobb.

 • Mårten

  Hej Anders.

  Jag är utbildad Slöjdlärare sen många år. Har familj och hus i Sverige. Rest mycket även runt om i Aus. Pratar flytande Engelska har jobbat på en Engelsk skola. Jag försöker få tag i hur man gör för att få ett sponsrat VISA. Det är ju ganska dyrt annars! Har du några råd kring det.

  Mvh Mårten

 • Jens

  För Er som är ingenjörer eller sjuksköterskor/sjukskötare, så har reglerna för ett 457 visum blivit hårdare även om yrkena står med på SOL/CSOL. Nu krävs det LMT (Labour Market Testing) i varje fall. Det innebär att arbetsgivaren måste bevisa för DIAC att de försökt anställa en Aussie (eller ngn annan med rätt att arbeta i AU) och även att de annonserat ut tjänsten och var. Arbetsgivaren skall alltså visa vad de har gjort för tilltag de senaste fyra månaderna innan man kan ta in en utifrån.

  http://www.minister.immi.gov.au/media/mc/2013/mc209591.htm

 • Mikaela

  Hej Anders!
  Jag undrar hur det är om jag åker ner till Melbourne för bara 3 månader för att jobba? Kan jag åka på turist visa och söka jobb, eller måste jag ansöka om jobbvisum i förväg? Undrar om det finns några genvägar att ta då jag bara kommer jobb i 3 månader och sedan åka tillbaka till Norden. Och finns det några som möjligtvis kan lova jobb i förväg?
  Väldigt tacksam för svar!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Mikaela,
   Jag vågar inte ge för mycket personlig visumrådgivning här på bloggen, men vad jag vet är att om du vill jobba i Australien så måste du ha ett visum som har ett arbetstillstånd kopplat till sig. Jag skulle inte åka på turistvisum, utan istället fixa ett Working Holiday-visum i förväg som låter dig börja jobba direkt. Det verkar finnas gott om jobb här nere, så du kommer nog ganska snabbt att hitta ett arbete när du väl kommit fram. Lycka till! -Anders

 • Frida

  Hej! Jag är en 18 årig tjej som ska ta studenten i vår. Jag funderar på att resa till Australien i framtiden för att jobba, mot hösten, och jag undrar vilka dina tips är? Skulle vilja veta hur man ska gå till väga och vad är första steget? Vad kan man tänka på? Vad skulle du rekommendera för mig? Supertacksam för svar!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Frida och ursäkta sent svar. Jag har just börjat på ett nytt jobb här i Sydney.

   Jag har listat de viktigaste sakerna i olika artiklar här på bloggen, men mest heltäckande är min bok Stora Australienmanualen, som du kan köpa i bokhandeln eller via min sajt http://www.australienmanualen.se.

   -Anders.

 • Tor

  Hej Anders liljeqvist! En lita dum fråga jag har inte svenskmedborgare och jag vill åka till Australia och hur ska jag göra för att åka till Australia måste jag söka svenska medborgare för att kunna åka ditt ?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Tor. Alla kan åka till Australien, men du får följa de regler och visummöjligheter som gäller för medborgare från ditt land. Du ansöker bara om ett visum med ditt vanliga pass, se sajten immi.gov.au för olika visumalternativ för dig. -Anders.

  • Tor

   Vadå Medborgare från mitt hem land? Jag Hr inte den hellre…Vad jag Hr de är ett främlingpass Och jag vet inte om man kan åka till Austrlia Utan Svenskamedborcare..?

  • Anders Liljeqvist

   Hej. Jag vet inte vad ett främlingspass låter dig göra och vad Australien har för regler för dem som vill resa till Australien på ett främlingspass utfärdat av Sverige. Jag skulle kontakta australiska ambassaden i Berlin eller australiska migrationsverket på immi.gov.au och fråga dem om råd. -Anders.

 • Natalie

  Hej Anders!
  Din sida är till stor hjälp, uppskattar det väldigt mycket! Jag har dock en fråga angående RSA, Responisble Service of Alcohol. Har hört att det är obligatoriskt att göra det testet för att få ett jobb inom bartender yrket. Har du tips om en bra hemsida där man kan göra detta prov? Det finns en del sidor men man blir ju alltid nojig när det gäller betaltjänster.
  Tack på förhand!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Natalie. Jag har tyvärr inga tips om bättre eller mindre bra RSA-utbildningstjänster. Jag skulle googla recensioner och göra prisjämförelser, men har inga kompisar som skaffat RSA genom något särskilt bra företag. -Anders.

 • Simon

  Hej,

  Kanonbra blogg med mycket info! Har en liten fundering på hur mycket pengar man gör av med per dag om man bor/jobbar i Sydney exemplevis. Jag och en kompis funderar på att åka till Australien och kombinera jobb och resa, ungefär 50/50. Men vad bör man sätta av för enbart levande per dag ungefär?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Simon, kul att du gillar sajten.
   Jag har hört om backpackers som klarar att leva på runt 15000 svenska kronor i månaden, men själv brukar jag föreslå att backpackers budgeterar omkring 20000 i månaden för olika kostnader (boende, mat, lite utgång och kul aktiviteter). Att äta pasta, dricka lådvin och bara bo på vandrarhem kan så klart bli billigare, men är en rätt tråkig livsstil. -Anders.

 • Ino

  Hej!
  Jag undrar om man kan jobba i australien med svenska examen utan att komplettera via någon utbildning,, jag är biomedicinsk analytiker och tänker flytta dit. Är det möjlig? Hur Mycket får man i lön efter skatt?
  Tacksam för svar
  Mvh
  Ino

  • Anders Liljeqvist

   Hej Ino. Javisst, för flera yrken finns det inga krav att behöva komplettera sin utbildning. Jag jobbar som ingenjör och IT-konsult, och hade inga problem med min Chalmers-examen. Angående lön kan du kolla på jobbsajter som seek.com.au och mycareer.com.au för att bilda dig en uppfattning om löneläget i din bransch. Sedan kan du räkna ut din eventuella lön efter skatt med hjälp av skattetabellerna hos australiska skatteverket på ato.gov.au.

   Lycka till,
   -Anders.

 • Ali

  Hej Anders jag är en 31 årig familjefar med två små barn o vill flytta o börja om i Australien jag har Arbetat genom transport o industri i många år. Vilken är bästa sättet tycker du att jag åker till Australien o letar jobb eller ska jag söka 4 års visum som Australien har?
  Skulle vara jätte tacksam om jag kunde få lite tips av dig.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Ali,

   Om jag var du skulle jag börja med att kolla på de olika yrkesvisum som finns under SkillSelect-programmet under immi.gov.au, alternativt ta dig till Australien och på plats försöka hitta ett jobb som kan sponsra dig för ett 457-visum. Kanske ett studentvisum kan vara en annan väg in i landet för dig?

   -Anders.

  • Ali

   Hej Anders tack för tipsen men hur menar du med stundentvisum?

  • Anders Liljeqvist

   Hej igen. Jag menar att du kan börja plugga något på deltid, och med det studentvisum du då får så kan du jobba deltid vid sidan av studierna. -Anders.

 • Robin

  Tjenare! Sjyst sida detta! Jag tänkte kolla vad du vet om utsikterna att jobba som mek-ingenjör där nere? Vad jag förstått är det mycket IT och sånt som går mest. Min fästmö ska till Sydney och studera en master på 1½ år från och med nästa år, så jag tänkte haka på men kunde ju vara bra att jobba inom det man själva är utbildad till. Jag har en bachelor i mechanical engineering samt 4 års arbetserfarenhet att luta mig mot. Är det attraktivt från ett australienskt företag att anställa en sån som mig?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Robin,
   Ja absolut, jag tror att du inte kommer att ha några större problem att hitta jobb. Titta på sajter som seek.com.au för att hitta jobbannonser som passar. Vad som är bra för dig också är att som partner till en ”graduate student”, så får du jobba heltid också så det lär inte vara för svårt för dig att hitta ett arbete. Kolla upp jobbannonser via den länken, och vad för jobbtillstånd du får genom ditt visum och lycka till. -Anders.

 • Madeleine

  Hej Anders,

  Jag är en 26 årig svensk young professional som fulltidsarbetar inom HR på välkänt internationellt i London. Har en masterexamen inom HR/Business Management. Jag ser på möjligheter att flytta över till Sydney i maj/juni och undrar om du skulle kunna hjälpa mig med ett par frågor/ärenden. Jag ser främst på möjligheter att bli sponsrad av en arbetsgivare, för att kunna ha jobb där och sedan flytta över, men vet inte hur realistiska de chanserna är? Vidare, om jag åker över på WFH, är arbetsgivare intresserade av att anställa mig på ett sådant visa och sedan konvertera till ett mer långsiktigt? Givetvis försäkra dem om att jag ska stanna i ett par år (min partner bor i Sydney).

  Väldigt tacksam för din input/erfarenhet!

  Med vänliga hälsningar Madeleine

  • Anders Liljeqvist

   Hej Madeleine,
   1: Hur realistiskt det är att få jobb kan jag inte säga, jag vet att många tidigare gjort på det sättet och blivit sponsrade men det är omöjligt för mig att säga hur stora dina chanser är.
   2: Ja, jag känner till flera som konverterat från Working Holiday till ett längre jobbvisum.

   -Anders.

  • gabbe

   Hej Anders!
   Jag är intresserad av att flyta till AU, men vet inte riktigt vad som är bäst. Jag arbetar som ingenjör i Sverige och känner mig sugen på nya utmaningar. Vad rekommenderar du för väg som man ska ta (jobb sponsring, söka asyl, mm )?? Jag vet inte hur värdefullt är att ha ingenjörsexamen från Sverige!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Gabbe. Köp min bok ”Stora Australienmanualen”, där går jag genom hur visumsystemet fungerar och pratar om hur folk gör för att fixa visum, flytta och hitta jobb. -Anders.

 • Jan-Erik

  Hej

  Hur är det med körkort? Kan jag köra med svenskt körkort eller det blir till att ta om alla behörigheter för att få köra i Australien?

  Jan-Erik

 • caroline

  hej jag började nyss plugga min engelska på komvux men helt plötsligt bestämmde jag mig ist för att dra till Australien är det en bra ide ? och jag undrar var de flesta farm jobben finns

  • Anders Liljeqvist

   Hej Caroline. Huruvida dina livsval är bra eller dåliga kan tyvärr bara du svara på. Om det känns och verkar rätt för dig så varför inte? Var farmjobb finns kan du lista ut genom att kolla på regeringens sajt Harvest Trail:
   https://jobsearch.gov.au/harvesttrail/
   -Anders.

 • Stephanie Graae

  hej
  om man är utbildad undersköterska och personlig assistent i Sverige – kan man få jobb inom det i Australien då?

  • samira

   hej
   om man är utbildad undersköterska och personlig assistent i Sverige – kan man få jobb inom det i Australien då?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Stephanie / Samira,

   Du kan få jobb inom alla yrken i Australien, det är bara en fråga om att få din svenska utbildning och yrkesmeriter tillgodoräknade när du söker jobb och visum.

 • Sofia

  Hej Anders!

  Min pojkvän har fått permanent uppehållstillstånd i New South Wales. Han är ingenjör (dator) och indisk medborgare. Nu söker han arbete i Australien samtidigt som han arbetar i Indien, men han har hört att det är lättare om han kommer ner på plats i Sydney och söker, vilket ju kan vara lite riskabelt eftersom det innebär att han måste säga upp sig från sitt fasta arbete. Han har har väldigt stor erfarenhet från stora kända företag och han är omtyckt så jag antar att det hjälper honom, men hur ser marknaden ut för datoringenjörer i Sydney and around? Har du några tips på länkar och vad han ska tänka på?

  Tanken är att jag kommer efter när han har fått uppehållstillstånd och jag är socionom. Några tips till mig? Tacksam för hjälpen!

  Vänligen, Sofia

  • Sofia

   ”…när han har fått arbete*” ska det stå

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sofia,

   Utan att veta hans expertis så får jag säga att IT-marknaden i Australien är god. Han kan kolla på jobbsökarsajter för att få en uppfattning om mängden lediga jobb, t.ex. seek.com.au.

   Jag skulle rekommendera att ta ledigt och åka ned och söka jobb på plats, att söka jobb från Europa eller Indien är mycket svårare då han inte kan gå på intervjuer på plats.

   Angående din kommentar om uppehållstillståndet, om han har fått sitt PR så innebär det att han när som helst kan flytta dit och stanna där, så han har redan allt han behöver när det gäller visum.

   -A.

 • Anders Liljeqvist

  Hej Julia,

  Du kan kanske hitta terminologin du söker från jobbannonser som dessa:
  http://www.seek.com.au/jobs-in-healthcare-medical/dental/in-australia/

  Precis som för andra kvalificerade jobb handlar det om att få tillgodoräkna dina svenska meriter genom en meritprövning, samt sedan skaffa sig ett uppehållstillstånd som låter dig jobba i landet. Jag har skrivit om hur processen (rent generellt) går till i min bok Stora Australienmanualen som du kan köpa i bokhandeln.

 • MARCUS

  tjenare!!
  undrar bara om hur mycket kostar holiday and work visum?? och vilken hemsida kan jag köpa visum säkert ifrån ? är tacksam för ditt svar .
  MVH
  Marcus

 • Miro

  Hej! Är det okej att komma tidigare än vad man har skrivit i sin visumansökan om man har fått den godkänd? Miro

  • Anders Liljeqvist

   Hej Miro. Så länge som du har fått ett visum beviljat innan resan så tror jag att det är helt ok, ja.

   -Anders.

 • Johan

  Hej jag är 23 år och jobbar som snickare i Sverige,
  Och undrar om det finns möjlighet att jobba som det i Australien också? Vad kan man tjäna isåfall? Med vänlig hälsning, Johan

 • Viktor Engberg

  Hej på er!
  Verkligen en kanon sida!
  Jag har bott och jobbat i Australien för ca. 5 år sedan och mitt working holliday visum är förbrukat. Har länge velat flytta ner igen och verkligen bosätta mig en tid för att jobba och leva helst i Sydney. Vad finns det för möjligheter att åka ner, på plats söka jobb och jobba utan working holliday visumet? Går det och finns det i så fall något hyfsat lätt sätt att göra det på? Jag har inte hittat någon innan som kunnat hjälpa mig. Har fått tips om att söka jobb på Ikea som tydligen kan hjälpa till på något sätt, men jag har inte hittat något sätt att få kontakt med Ikea i Sydney.

  Tack på förhand!

  Med vänliga hälsningar

  Viktor

 • Milla

  Hej!

  Vilken toppensida!

  Jag är 33 år och legitimerad djursjuksköterska. Vet du hur den branschen ser ut i Australien, och var det är lättast att hitta sådana jobb?

  Undrar också vad någon i min ålder ska söka för visum ifall jag planerar att söka permanent uppehålls (och jobbtillstånd) där? Alternativt enbart för ett år. Har inget arbete än utan tänkte isåfall åka ner någon månad eller två och leta arbete på plats.

  Tack!

 • Ulrica

  Hej Anders,

  Jag har redan varit ”Down under” 2ggr, 1år Sunshine coast TAFE-Nambour 09 och 5veckor revisit 12.
  Har nu funderingar på att åka ner och jobba 1år innan man hinner bli för gammal
  för ett working holiday visa.

  Läste här längre upp om elektrikern och är själv målare, har pratat med mina australiensiska kompisar som säger att de inte alls borde vara några problem att få ett jobb som målare för mig.
  Stämmer detta? Och hur ser dom på tjejer i ”manliga” yrken?

  Sen så hade jag funderingar på att läsa färdigt 2kurser som jag inte gjorde helt färdiga 09, så ja kan få mitt certificate i interior design.
  Men hittar ingen info om man kan läsa upp TAFE kurser separat eller måste gå om hela utbildningen..vet du något om detta ? eller ska man kontakta skolan ?

  Tack på förhand & för en bra sida :)
  /Ulrica

  • Anders Liljeqvist

   Hej Ulrica.

   1: Jag kan inte tänka mig annat än att det kommer att vara lätt för dig att få jobb som målare. Och även om Australien kan ha en grabbig kultur ibland så tror jag nog att du kommer att vara väldigt välkommen när du söker jobb.
   2: Angående att läsa ikapp dina kurser tycker jag du ska börja med att kontakta din gamla skola. Jag antar att det fungerar som i Sverige där du kan få skriva omtentor eller bara göra om de saker på kursen du inte läst, att behöva läsa om hela kursen låter osannolikt tycker jag.

   -Anders.

 • Sofia

  Hej!

  Bor i Australien och har nu fått ett helgjobb i en blomsteraffär i 1 månad. Behöver jag skatta även om jag bara tjänar några hundra dollar? Planerar inte att jobba mer än i 1 månad då jag ska resa. Hur går man tillväga när man ska skatta?

  Tack för svar
  Sofia

 • Nisse

  Hej Anders. Tack för snabbt svar. Om jag förstår dig rätt så måste jag ordna jobb från Sverige innan jag kan ordna visum. Har du fler tips på sidor att hitta jobb inom jordbruk? Jag kan även tänka mig att jobba i receptionen på hotell.

  Mvh Nisse

  • Anders Liljeqvist

   Hej igen Nisse. Nej, det är inte det jag säger. Du kan åka dit som besökare, hitta jobb på plats och sedan konvertera till en annan typ av visum medan du är i landet. Några att prata med kan vara workonfarm.com som är några svenska killar som försöker sätta ihop en jobbförmedling för farmer. Jag känner dem dock inte, men det kanske är värt ett email i alla fall.

 • Miranda

  Hej!
  Jag ä i asien nu och skulle vilja åka till Australien för att plocka frukt/grönsaker. Problemet är att jag baa kommer a ca 10 000 kr med mig. Måste man skaffa working visum? Har jag frstått rätt om att man måste ha 30 000 på kontot för att få ett visum?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Miranda.
   1: Ja, om du vill jobba i Australien måste du ha ett visum som har ett arbetstillstånd kopplat till sig, och vanligast är att svenska ungdomar fixar ett Working Holiday-visum. Jag har skrivit om det här:
   http://www.swedesinaustralia.com/working-holiday-work-and-travel-visum-till-australien/
   2: Gränskontrollen vill ibland se att du har tillräckligt med pengar och möjlighet att ta hand om dig i landet, och med bara 10k på kontot så kommer du ha rätt ont om pengar att klara dig ifall du inte hittar jobb direkt. Jag skulle personligen avråda från att åka till Australien med så lite pengar, då jag gissar att man som backpacker bränner omkring 20000 i månaden. Om du dock kan låna pengar hemifrån eller kanske använda kreditkort så har du ju tillgång till mer pengar och kan på så sätt klara mer oförutsedda problem. Läs på länken ovan om kravet på pengar.

   Lycka till,
   -Anders.

 • Nisse

  Hej Anders.

  Jag undrar om du har några tips på hur jag kan få jobb på en stor gård med att köra traktor eller tröska under skörden? Samt hur det fungerar när man är 44 år. Måste jag ha ordnat jobb innan jag åker dit för att få visa?

  Med vänlig hälsning Nisse

  • Anders Liljeqvist

   Hej Nisse. Du behöver ett visum med arbetstillstånd innan du börjar jobba. När du är över 31 så kan du inte åka på Working Holiday vilket är det vanligaste sättet för svenskar att jobba en kortare tid i Australien. Jag skulle försöka fixa ett 457-visum vilket är ett arbetsgivarsponsrat visum som låter dig jobba för ett och samma företag. Jag vet dock inte om man sponsrar för sådana visum i jordbruket, men leta reda på ett jobb och fråga arbetsgivaren om de kan fixa ett jobbvisum åt dig,

   En jobbsajt att börja leta via är http://www.seek.com.au.

   Sedan har regeringen en sajt som heter Harvest Trail om att jobba på farm: http://jobsearch.gov.au/harvesttrail/ Från Harvest Trail tror jag också du kan hitta länkar till företag som förmedlar jobb för farmjobbare.

   -Anders.

 • Ida

  Hej Anders,
  Jag är utbildad miljövetare och jobbar just nu med miljö och kvalite på ett byggföretag. Jag är sugen på att flytta till Australien men undrar hur man ska gå till väga på bästa sätt.
  Vet du hur det ser ut med miljöjobb?
  Jag kan gärna tänka mig att stanna kvar inom byggbranschen eller jag har även jobbat i en gruva i Sverige så kan också tänka mig det. Vet du om dom har något miljöfokus i gruvorna i Australien?
  Går det att få ett jobb i Sverige via seek, eller borde man flytta ner och söka på plats?

  /Ida

 • Tobias

  Hej! En kollega till mig pratade med en gammal vän som är australienare och han sa att mitt yrke är väldigt eftertraktat, Jag är bilplåtslagare, alltså jag lagar krockskadade bilar, Har haft praktik hela sista skolåret och har haft jobb direkt efter skolan på ett känt vw företag (Tovek’s Bil)
  Då jag i princip bara jobbat med Vw, Audi, Skoda och Seat så skulle jag gärna vilja jobba med dom märkena i Australien också, men kanske inte är så mycket sådana bilar där? Jag har inte en blekaste aning och vill gärna få svar på detta om det möjligen går?

  Mvh!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Tobias,
   De vanligaste bilarna i min erfarenhet är Ford, Holden (ett lokalt General Motors-märke som har många Opel-varianter) samt japaner som Toyota, Mitsubishi o.s.v.

   Du kan bilda dig en uppfattning om hur vanliga olika bilar är från en begagnat-sajt som den här:
   http://www.carsguide.com.au/mlp/car-makes/

   Jag skulle åka ner och börja jobba ändå och lära mig de nya modellerna – det finns flera VW och Audi där (men ofta mer i lyxsegmentet) och sedan lära mig de lokala märkena också.

 • Jacob

  Hejsan Anders!

  Jag är en kille på 24 år och innehar snart min kandidat i Marknadsföring från Universitet.
  Jag vill inte stanna i Sverige nu när jag snart är klar. Har sett att det finns mycket jobb i Australien inom Marketing and Communication.

  Har du några råd till mig. Är det en bra idé att flytta?
  Tror du att där finns en möjlighet att få ett bra jobb?
  Vilket visum ska jag söka och var vänder jag mig för att få detta visum?

  tänkte flytta ditt med min flickvän som har en kandidat i Psykologi, hon har endast amerikansk medborgarskap och jag undrar om du vet om det finns något speciellt vi ska tänka på där?

  Vi vill ju gärna ha jobb inom det vi studerat och helst inte arbeta på en farm i 3 månader innan vi kan göra det.

  Tack på förhand Anders och tack för att du tar dig tid på att svara på frågor!

  // Jacob

  • Anders Liljeqvist

   Hej Jacob. Huruvida det är en bra idé att emigrera eller inte kan jag inte svara på – det är helt beroende på hur du vill designa ditt liv och jag kan inte svara på om du kommer att bli lyckligast i Sverige eller Australien. Men jag tror överlag att arbetsmöjligheterna och världsekonomin är bättre i Asien och länder som Australien som ligger närmare de asiatiska ekonomierna. Arbetslösheten är lägre i Australien och lönerna i regel högre för välutbildade där än i Sverige.

   Jag kan inte förklara hela emigrationsprocessen och regelverket i en bloggkommentar, men jag har skrivit allt du behöver veta för att flytta från Sverige i min bok Stora Australienmanualen.

   Om jag var 24 och ville flytta skulle jag fixa ett Working Holiday-visum, flytta till Australien på det och väl på plats under det året försöka hitta ett kvalificerat jobb som kunde sponsra mig för ett längre arbetstillstånd (457-visum) medan jag försörjde mig på kortare jobb eller sparpengar. Din amerikanska partner kan också skaffa ett Working Holiday visum, men reglerna är lite annorlunda för amerikaner: http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/462/

   Lycka till, -Anders.

  • Jacob

   Tack för det snabba svaret!

   Bara så jag förstått det rätt, när jag kommer till Australien med mitt Working-Holiday och får ett kvalificerat jobb kan mitt Visum ändras till 457-Visum?

   /Jacob

  • Anders Liljeqvist

   Hej igen. Just det, du kan konvertera till ett 457 när du är på plats.

 • Anna Croona

  Hej Anders! Vi är två tjejer från Sverige som är intresserade av att jobba på en bondgård i Australien. Har du några tips på en bondgård nära Sydney?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Anna! Nej, jag har personligen inga bondgårdskänningar, men om jag själv skulle vilja hitta en farm att jobba på i närheten av Sydney skulle jag åka till någon av de regionala städerna som Orange t.ex. och därifrån leta bondgårdar i närheten med hjälp av något av de många working hostels som lär finnas där. Hör till exempel av dig till Orange Backpackers och fråga om de har några jobb just nu: http://www.visitorange.com.au/accom_result1/orange-backpackers/

   Lycka till,
   -Anders.

 • johan

  hej
  jag är en man på 39år med fru och 4 barn men har släktingar är det möjligt att flytta dit och starta firma??? har drivit egen firma i 9 år i sverige

  • Anders Liljeqvist

   Hej Johan. Visst det ska nog gå att flytta till Australien beroende på hur dina meriter ser ut. Läs på immi.gov.au under sektionen SkillSelect om de olika migrationsalternativ som finns. Jag har också skrivit en del om detta i min bok Stora Australienmanualen som finns i bokhandeln, på bibliotek och på min sajt http://www.australienmanualen.se.

   -Anders.

 • Maria

  Hej Anders,

  Jag & min syrra vill åka till Australien och jobba på bondgård.
  Men är det sant att man tjänar bra pengar på sånt?
  Vad tjänar man ungefär?
  Finns det inte folk som kan fixa allt sånt åt oss och vi betalar
  till dom för jobbet de gjort (boende,jobb,flyg,visum osv)?? – Maria

  • Anders Liljeqvist

   Hej Maria.

   De flesta backpackerjobb i Australien betalar mellan $15-$25 i timmen (100-150 kronor i timmen), men om ni bor på farmen och inte har några stora utgifter så kanske ni kan spara undan en del under tiden.

   Det finns flera företag som tjänar pengar på att förmedla farmjobbare, men om jag var ni skulle jag ordna allting själv. Mycket billigare och tämligen enkelt. Jag har skrivit om hur ni gör i mina böcker Stora Australienmanualen och Working Holiday i Australien som ni kan köpa på http://www.australienmanualen.se.

   -Anders.

 • Robert

  Hej igen

  En fråga till angående visum.

  Jag och min fru har två barn och är 30 år. Kan vi ansöka om arbetsvisum, och få det beviljat utan att ha ett jobb klart i Australien, för att sedan flytta dit och söka arbete på plats?

  Läraryrket står med på listan CSOL och SOL.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Robert,

   Javisst, ni kan skaffa ett permanent uppehållstillstånd och sedan åka till Australien och söka jobb med det visumet. Arbetsgivarsponsrade jobbvisum kräver så klart att ni har ett jobb innan.

   -Anders.

 • Robert

  Hej och tack för en mycket bra sida. Har även köpt din e-bok för något år sedan och är väldigt nöjd med den!

  Jag är utbildad gymnasielärare och undrar om du vet hur arbetsmarknaden ser ut för lärare i Australien. Kan man med svensk examen arbeta som lärare i Australien? Och vet du ungefär vad medellönen ligger på för lärare i Australien?

  Min fru är sjukgymnast och ergonom, vet du några företag som arbetar med företagshälsovård eller liknande?

  tack på förhand

  • Anders Liljeqvist

   Hej Robert och så kul att du gillar min bok Stora Australienmanualen.

   Förlåt att jag inte svarat snabbare, jag har varit sjuk samt haft mycket att stå i med en resa till Sverige (just nu i skrivande stund är jag på besök hos mina föräldrar i Sverige).

   Här är en intressant artikel om att jobba som gymnasie- och högstadielärare i Australien:
   http://www.tes.co.uk/article.aspx?storycode=6000147

   Om brittiska lärare kan åka och jobba i Australien så ser jag inte varför en svensk lärare inte skulle kunna göra det samma.

   Här är en intressant forumdiskussion på samma tema.
   http://community.tes.co.uk/tes_overseas_trained_teachers/f/32/t/458309.aspx

   Och här är slutligen en intressant artikel om att flytta som lärare:
   http://www.nextstepaustralia.com/jobs-in-australia-19/teaching-jobs-in-australia-25.html

   Angående löner verkar snittlönen för en gymnasielärare ligga någonstans runt $60k, vilket motsvarar drygt 30-32 tusen svenska kronor i månaden.

   För att hitta företag och jobb för din fru, kolla på jobbsökarsajter som seek.com.au och mycareer.com.au. Jag har tyvärr inte någon vidare koll på hennes bransch.

   Lycka till,
   -Anders

  • H

   Hej!

   Jag är också utbildad gymnasielärare och vill jobba i Australien som det. Jag undrar om jag kan åka på Working Holiday och få arbeta som lärare? Sen hoppas jag att jag inte får problem med visum då jag varit i Aus på studentvisum i 5 månader förra året?

   För övrigt tror jag att svenskar som vill jobba som lärare i Australien måste bli godkända något slags engelsktest, jag mailade lite med Svenska skolan i Sydney förra året nämligen.

  • Anders Liljeqvist

   Hej H.

   1: Jag känner inte till något med Working Holiday-visumet som begränsar vad för sorts jobb du kan ta (men du får inte jobba längre än 6 månader för samma arbetsgivare).
   2: Att du har haft ett studentvisum tror jag inte är något problem.

   -Anders.

 • jakob

  Hej Anders, har nyligen dykt upp en möjlighet för en jobbtransfer inom IT sälj. Verkar spännande, men samtidigt sitter jag bekvämt i nuvarande jobb. Tänkte höra vad du tänker om minimum nettolön för att täcka hyra, mat, transport, dvs det vanliga för ett par och en två-åring.

  btw, bra sida du har styrt upp!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Jakob.

   Grovt räknat skulle jag uppskatta att priserna är som i Sverige här nere, med lite dyrare mat och dyrare barnomsorg. Boende kostar omkring det dubbla. Jag har svårt att tänka mig att du inte kan försörja din familj som IT-säljare, men du kan kolla in jobbsajter som seek.com.au och mycareer.com.au för att få en uppfattning om vad motsvarande löner är här nere. Om du har möjlighet att förhandla kontrakt skulle jag försöka få in att kostnaderna för barnomsorg täcks av din arbetsgivare, för det kan vara snordyrt med dagis i storstäderna.

 • Nathalie

  Hej Anders! Jag & 2 kompisar funderar på att åka ner till Australien i början av Oktober och stanna i minst 6 månader. Vi har hittat en Work and Travel sida (studin.se) som sägs ska hjälpa till med att hitta jobb & boende där, har du någon aning om hur snabbt det kan gå att få jobb/lägenhet? Vi kan jobba med vad som helst! :)
  Sen undrar vi även ungefär hur mycket pengar du råder oss att ha sparat förutom flyg, visum & boende första veckan :)
  Mvh Nathalie

  • Anders Liljeqvist

   Hej Nathalie,

   Det är rätt lätt att hitta boende och jobb på egen hand om ni bara har lite driv, så pengarna ni betalar till det företaget kan ni lägga på annat. Jag tror att det är en fråga om självförtroende och trygghet, om det känns bättre att ha någon att fråga om råd på vägen så tycker jag att ni ska åka med ett företag, men om ni har självförtroende nog att lösa problemen på egen hand så är jag övertygad om att ni kan ordna allting själva.

   Angående pengar så gissar jag att ni som backpackers bränner omkring 20 tusen kronor i månaden på att resa och vara i Australien. Kanske ni ska ha med er 40 tusen vardera så att ni har en buffer ifall ni inte får jobb första månaden? Bara en gissning.

   -Anders.

 • Lovisa

  Hej Anders! Fantastiskt kul med en sa bra sajt! Jag har ett par fragor som jag hoppas du kan hjalpa mig med.
  1. Jag har varit I australien som utbytesstudent med rotary ett ar. Sedan har jag varit dar pa whv ett ar. Dessutom har jag varit dar pa semester ett par ganger. Jag och min pojkvan som ar australiensare vill ansoka om partner visum om ett ars tid ungefar. Vi har varit tillsammans I 3.5 ar nu, och har bott tillsammans I 2.5 ar bade I Sverige och Australien. Vi har inte haft mojllighet att bo ensamma utan bor med hans foralder eftersom vi bara ar 21 ar och har pluggat och sparar pengar. Hur kan vi bevisa kraven for delad ekonomi m.m? Och har det stor betydelse?

  2. Jag aker till Australien med mitt andra whv snart, jag vill dekarera sa att jag far skatt tillbaka. kan jag gora det nar jag aker tillbaka dit? Betalar jag skatt enligt svensk skattesats istallet?

  Tack sa mycket!
  Tack

  • Anders Liljeqvist

   Hej Lovisa, kul att du tycker om min sajt. :)

   1: Att ni haft delad ekonomi är bara ett av många sätt som migrationsverket använder för att övertyga sig om att ni verkligen är ett par. Att du och han varit skrivna på samma adress c/o hans föräldrar är ju också ett väldigt övertygande faktum. Om ni inte haft gemensamma konton kan ni använda andra saker, som sparade biljetter, fotografier, vittnesintyg från australier som känner er båda med mera.
   2: Svensk och Australisk skatt har väldigt lite med varandra att göra, se dem som separata saker. Den sista dagen för att deklarera i Australien är den sista oktober varje år, så skicka in din deklaration före det datumet (för alla inkomster du haft mellan 1/7 och 30/6 under de föregående 12 månaderna). Hur mycket skatt du ska betala avgörs sedan av hur länge du jobbat och bott i Australien under året, samt hur mycket du tjänat. Jag har skrivit en artikel om hur du deklarerar här på bloggen: Skatt (tax) och skatteåterbäring (tax back) i Australien.
   -Anders.

 • Beatrice

  Tack för all hjälp på vägen, då vet jag vilken ände jag ska börja i.

 • Anna Nordin

  Hej. Mitt namn är Anna och jag önskar att få ett andra visum men jag jobbade enbart två veckor på farm på mitt första visum. Vet du om det finns ett alternativ att skaffa ett andra visum utan farm jobb på första?
  Vet du om det går att arbeta på turist visumet i tre månadeer och sen förlänga?
  Tacksam för svar
  Anna

  • Anders Liljeqvist

   Hej Anna. Jag känner inte till något sätt att få ett andra Working Holiday-visum om du inte möter kraven att ha jobbat 88 dagar i glesbygden inom jordbruk eller liknande. Du kan heller inte åka ned på ett turistvisum och jobba då turistvisum inte inkluderar något arbetstillstånd. Sorry.

 • Beatrice

  Hej, Jag har bott i Australien som barn och gick i skolan där, Låg och mellanstadiet. Min mamma gifte sig med en Australiensare och min lillasyster föddes där, och bor där nu. Dom skilde sig och vi flyttade till Sverige. Finns det någon väg för mig att få tillbaka det permanenta visum jag hade eller är det helt kört? Jag är 33 år, Och längtar tillbaks!

 • Rebin

  Hej Anders och andra australienvänner!

  Jag har en fråga: Är det någon som har en aning om hur försäkringsbranschen ser ut i Australien? Vilket är deras ledande försäkringsbolag? Hur ser arbetsmarknaden ut?
  Jag har planer på att studera 1 år och varva detta med arbete helst inom försäkringsbranschen där jag har 6 års erfarenhet från Liv, sak och gruppförsäkring.
  Är min bakgrund meriterande även inom den australiensiska försäkringsmarknaden?

  Tack.

 • Emma

  Hejsan!

  Jag undrar om du möjligtvis vet hur jobbchanserna ser ut för en svensk socionom i Australien (Brisbane, Surfers paradise i första hand)? Jag har erfarenhet från arbete på Socialkontoret samt som behandlingsassistent bland annat. Fyller 25 år i år. Är sugen på att prova på Australien men vill i så fall ha ett arbete inom mitt utbildningsområde men har fått för mig att det främst är okvalificerade arbeten man får om man har ett whv?

  Mvh, Emma

  • Anders Liljeqvist

   Hej Emma,

   Jag har tyvärr inte så bra koll på socionomjobb i Australien. Jag har turen att jobba inom IT, och där är det lätt att översätta meriter mellan Sverige och Australien. För socionom-jobb så misstänker jag att du måste ha utbildning inom Australien, men jag kan ha fel. Jag föreslår att du letar efter lämpliga tjänster på en sajt som seek.com.au, och ser om du hittar något som passar dig; om det vill sig väl så kanske du kan ansöka om jobbet även utan en australisk socionomexamen. -Anders.

 • Sandra

  gumtree och monsterboard ar ocksa bra siter for jobbsokande i oz :)

  • Anders Liljeqvist

   Tack Sandra, Monsterboard kände jag själv inte till.

 • Jerry

  Hej Anders!

  Jag en del frågor, de är så att jag o min familj vill flytta till australien och ”börja om” som de så fint heter om ca två år. Vilket innebär permanent visum för alla i familjen osv, så jag undrar om de går att ordna även om ingen av oss är australiensare eller har någon koppling till Australien. Givetvis så fixar vi jobb antingen innan eller väl på plats där och har även sparade pengar på kontot. Men hur funkar de med allt de praktiska som tex att sätta barnen i skolan där borta? Är de dyrt med boende hyra el att köpa? Hur funkar sjukvården? Och vad kostar kostar visum osv osv??? Och om man nu skulle lyckas få permanent visum och bli Australienska medborgare, hur länge måste man ha bott där och jobbat och varit Australiensk medborgare innan man tex kan ta ett bostadslån eller tom ett enkelt billån el ja du fattar nog vad jag menar..

  Väldigt tacksam för alla svar och all hjälp du kan bidra med:-)

  Mvh
  Jerry

  • Anders Liljeqvist

   Hej Jerry,

   Jag har svarat på alla dina frågor förutom de om banklån/billån i min bok Stora Australienmanualen som finns att köpa hos de stora online-bokhandlarna eller på min sajt http://www.australienmanualen.se.

   För banklån och billån fungerar det mesta som i Sverige. Man gör en kreditupplysning på dig, men jag kan inte säga om det finns banker som lånar ut pengar till dem som inte har permanent uppehållstillstånd. Det borde inte vara så svårt att söka online hos de olika bankerna när du väl etablerat dig.

 • Amenah

  Hej Anders..!

  Min pappa ska resa till Australien för att studera och jag tänker resa med honom.
  Jag undrar om det finns svenska gymnasieskola där så att jag kan fortsätta.

  Tack

  Amenah

  • Anders Liljeqvist

   Hej Amenah,

   Det finns gymnasieskolor precis som i Sverige, men inga svenskspråkiga. Du får läsa motsvarande gymnasiekurser på en australisk High School istället.

  • Amenah

   Tack så mycket Anders,

   Men kostar det något på de australiska höga skolor eller finns det skolor som är gratis?

   Amenah

  • Anders Liljeqvist

   Hej igen Amenah, Skolan är bara gratis för familjer som har permanent uppehållstillstånd eller är medborgare. Om din familj är i landet på ett tidsbegränsat visum (som till exempel ett 457-arbetsvisum) så kostar din utbildning i vissa delstater. I NSW kostar ett år i statlig grundskola eller gymnasium omkring $5000, och i ACT ligger motsvarande avgift mellan $9000 och $14000. I VIC och QLD å andra sidan behöver du inte (så vitt jag vet) betala terminsavgift om din pappa och du är här på ett temporärt visum. Du får leta reda på informationen på Department of Education (eller motsvarande) för den delstat dit ni tänker flytta.

  • Anders Liljeqvist

   Förutom statliga skolor så finns det också privata gymnasieskolor som kan vara dyrare att gå på. Om din pappa är utsänd av ett företag bör han se till att din skolavgift räknas in i hans ersättning.

  • Amenah

   Tack så jättemycket….!!!

 • Martin

  Tack Anders för ditt svar!

 • Martin

  Hej Anders…!

  Jag har läst din bok om Australien och den är bra för att den innehåller bra och viktiga information, men jag har en fråga.
  Jag ska studera på ett universitet i 3-4 år och jag undrar hur jag kan få permanent uppehållstillstånd när jag ska sluta min utbildning och vad jag måste göra för att detta ska ske.

  Tack

  Martin

  • Anders Liljeqvist

   Hej Martin,

   Läs i kapitlet om Permanenta Uppehållstillstånd. Förutom de visum som jag listar och går igenom i boken så kan du också läsa på immi.gov.au om Skilled Graduate visumet – http://www.immi.gov.au/visas/students/485/ som flera som pluggat i Australien använder för att stanna.

   -Anders.

 • Dzenita

  Hejsan!

  Jag har en del frågor, undrar ifall du skulle kunna svara på dem via mail om det den möjligheten finns. Vi är två som vill åka ner och har en del frågor kring jobb & boende.

  Tacksam för svar. Mvh, Dzenita.
  Dzenita160@hotmail.com

  • Anders Liljeqvist

   Hej Dzenita.

   Jag har tyvärr inte tid att ge personlig rådgivning för alla som vill flytta till Australien. Du kan skicka en läsarfråga till mig och då kan jag svara på den här på bloggen. Som du kanske vet har jag skrivit en bok som går igenom allt viktigt kring jobb och boende, den kan du köpa på http://www.australienmanualen.se.

   -Anders.

 • Fanny

  Hej Anders,

  Tack før en fantastiskt bra sida! Jag undrar om du har någon erfarenhet kring yrke som massør eller personlig trænare? Jag ær utbildad i båda och har arbetat som PT i øver 3 år så har funderingar på att jobba lite som något av det nær jag åker neråt :)

  Tack på førhand,
  Fanny

  • Anders Liljeqvist

   Hej, nej jag har inte koll på sådant. Men jag vet att Bootcamp-trenden är stor här, samt hela träningskulturen. Du lär inte ha svårt att hitta jobb gissar jag om du bara tar dig till rätt områden där folk är hälsofokuserade och har pengar att lägga på träningen.

 • Viktor

  Hej!
  Har du någon uppfattning/erfarenhet om hur situationen generellt ser ut för ingenjörer med en master som flyttar till australien?  Visst premieras arbetslivserfarenhet oavsett om man söker jobb i sverige eller australien men menar du att man som nyutexaminerad svensk ingenjör kan ha problem att hitta ett jobb om man direkt efter examen söker sig till australien?

  //Viktor

  • Anders Liljeqvist

   Hej Viktor,

   Ingen här känner till Chalmers eller KTH, så man väljer kanske hellre att anställa någon från ett lokalt universitet innan man tittar på en utomlands ifrån. Jag har några vänner från Chalmers som gör exjobb här och en del av dem har varit på intervjuer och det verkar se ljust ut för dem, men jag har också träffat andra svenskar som inte haft lätt att hitta jobb. Det beror en del på var i landet du är, och hur marknaden är för tillfället. Med lite jobberfarenhet skulle du ha en starkare position, men försök att närma dig företag via nätet och kolla efter jobbannonser innan flytten – så kan du bilda dig en uppfattning om hur marknaden ser ut för just din profil.

 • Malin

  Hej Anders!
  Mycket fin sida bra tips:)
  Jag är en tjej på 23 år och har precis kommit hem från australen för dryga 3 veckor sedan, när jag var där så träffade jag en kille och vi blev mycket kära så jag planerar att flytta ner till honom i oktober-nov någon gång i år. När jag var där i år så reste jag bara runt och turista så jag jobbade inget, därför har jag ingen koll alls på hur man skall gå till väga för att få jobb eller vad det gäller för regler när man skall vistas i landet och jobba.
  Men jag har hört ryterna om att man MÅSTE jobba på farm tre månader innan man kan söka nått annat jobb?? stämmer detta? Jag har jobbat som kallskänka/köksbiträde hela mitt liv här hemma och tänker att det är ett sånt jobb jag har chans att få om jag skulle åka ner och jobba, eller vad tror du?? Han som jag har tänkt att flytta till bor i Perth och han jobbar själv i gruva. Vad är reglerna för mig hur skall jag göra ? är det lätt att hitta jobb??

  tacksam för svar// Malin

  • Anders Liljeqvist

   Hej Malin,

   Jobb är lättare att hitta än i Sverige, det finns massor av annonser och jobbsökarsajter som du kan använda. Seek.com.au och mycareer.com.au är två.

   Du måste inte jobba på farm. Det du har hört talas om är en regel för dem som är på Working Holiday-visum. Om de under sitt år i landet jobbar 88 dagar på en farm eller i glesbygden inom några andra branscher så kan då få ansöka om ett andra visum och stanna i ett år till. Det är bara några hundra svenskar per år som använder den chansen, de flesta är bara här i mindre än ett år.

   Ekonomin i Perth är god, och kanske kan du också få ett jobb i anslutning till gruvan din vän jobbar på (men gruvorna ligger långt från Perth). Jag skulle inte oroa mig för jobb i Perth om jag var du.

   Bry dig inte om jobb först, se till att du har rätt sorts uppehållstillstånd först som låter dig vara med din vän. Kanske ett Working Holiday om du inte redan använt det, eller ett partnervisum t.ex.

   Lycka till,
   -Anders.

  • David

   Hej!
   Jag bor i Sverige och jag vill gärna arbete och leva i Australia så var gör man för att få chansen att bo och leva i Australia och får uppehållstilstånd.
   Jag har utbildning som undersköterska och vill jobba och leva med min familj där i Australien.
   Tacksam för svaret.
   David

  • Anders Liljeqvist

   Hej David.
   Det är en rätt stor fråga. Jag har skrivit en bok som heter Stora Australienmanualen, som i detalj går igenom olika sätt för en svensk att emigrera till Australien. Du kan köpa den på http://www.australienmanualen.se. -Anders.

 • Ebba Carlsson

  Hej Anders!

  Vi är tre tjejer som skat åka till Australien i oktober. Vi har redan fixat ett jobb på en restuarang i Brisbane och papper är klara.

  1. Måste man ha en särskilld summa på sitt konto så man kommer in i Australien?
  Isf, det svenska eller australienska kontot?
  2. På vilket sätt visar man i gränskontrollen hur mycket pengar man har?
  3. Eftersom man skriver upp sitt australienska konto på en adress i Australien, vad händer om man börjar flytta runt?

  Tack så jättemycket!!!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Ebba,

   Brisbane låter kul, jag bodde där i ett år när jag först flyttade till Australien. Hoppas ni bor någonstans roligt som West End eller The Valley. Här är några snabba svar på dina frågor:

   1+2) Det handlar om att kunna visa vid gränsen att du har tillräckligt med pengar för att ta hand om dig själv i landet. En del backpackers går rakt igenom gränsen utan att få några frågor, medan andra ombetts bevisa att de verkligen har tillräckligt med pengar. En tumregel är att gränskontrollen brukar vilja se omkring $5000 för ett års vistelse, och det kan du visa att du har genom ett utdrag från din internetbank t.ex. Det spelar ingen roll vilket konto du har pengarna på, så länge som du har tillgång till pengarna och kan använda dem för att betala för dig i landet.

   3) Det är mest bankutdrag och skattebesked som skickas till den adressen. Försök att ordna så att någon som bor kvar på den adressen kan skicka dig kopior av din post. Eller gör en adressändring till din nya adressen hos din bank när du flyttar.

   Lycka till!
   -Anders.

 • Sophie

  Hej Anders!
  Vi är två tjejer som är sugna på att åka och jobba i Australien, men vi funderar hur mycket pengar man borde ha med sig innan man reser från Sverige?

  Vi gillar din sida, har fått mycket svar och har redan klickat hem boken!

  Mvh,

  /Sophie

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sophie,

   Kul att ni gillar min sajt. De flesta backpackers och studenter jag pratat med verkar bränna omkring 20 tusen svenska kronor i månaden förutom biljetter / terminsavgifter. Jag skulle ta med mig tillräckligt med pengar för att klara mig några månader om ni inte hittar något jobb till en början.

   -Anders

 • wei wei wu

  Hej Anders,

  först och främst tack för en jätte bra sajt om Australien! jag pluggade i Brisbane och har alltid tänkt att flytta tillbaka en dag till ”down under” men aldrig lyckats hitta rätt tillfälle…

  Nu har jag hunnit bli civilingenjör i maskinteknik och jobbat ca 5 år i olika internationella tillverkningsföretag (bla. 1 år i Kina) inom Marketing&Sales samt Purchasing och undrar vilka alternativ det finns för mig att jobba och bo i Australien ( mest Melbourne och ev. Sydney för jag trivs bäst i storstäder)?

  Är det enklast att åka dit, hitta jobb och bli sponsrad eller emmigrera genom Australien arbetskraftsinvandring? Om jag inte har fel så har de en lista varje år för visst yrke som kvalificerar emmigrering till landet…

  tack för alla tips!

  • Anders Liljeqvist

   Hej,

   Jag såg att du även skickade mig den här frågan som läsarfråga. Jag ska försöka svara dig lite längre i en artikel inom kort. -Anders.

 • Robert

  Hej!

  Grymm Blogg!

  Jag är 36 år, har jobbat hela mitt liv inom IT-Support/Administration typ Helpdesk/Servicedesk. Finns sådana jobb tillgängliga för Svenskar? eller är det PERFEKT Engelska som gäller på sådana positioner eftersom man pratar med slutanvändare? Pratar ju dock bra Engelska, men visst hörs det att man är ifrån Sverige…

  Jäkligt sugen på att byta ut Vintrarna mot Sommar och emigrera, bodde 3 år i Thailand men där är ju anställning kört, såvidare man inte startar eget dvs.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Robert,

   Nej jag ser inte varför du inte skulle kunna jobba inom IT-support, jag träffar dagligen folk inom IT-branschen som inte talar perfekt engelska. Så länge som du kan grejerna bra så är det nog ok med lite brytning.

   -Anders.

 • Anders Liljeqvist

  Hej Malin,

  :-D Kul att du gillar sajten och att min bok är på väg till dig.

  1: Om du inte ska vara i Australien ett helt år på de pengarna så tror jag att det är lugnt, för att vara säker på att kunna klara eventuella oförutsedda utgifter skulle jag om jag var du fixa en kreditfunktion på mitt bankkort så att du snabbt kan ordna fram 10,000 kronor ifall något otrevligt händer (och du måste åka hem på kort varsel). Att kunna visa att du snabbt kan fixa fram en sådan kredit är också bra att kunna visa ifall de ber dig styrka att du har ordentligt med pengar i gränskontrollen. Jag svarar kanske inte på din fråga, men istället för att övertyga gränskontrollen om att du har pengar tycker jag att du bör ordna så att du själv känner dig trygg. 3 veckors boende betalt, 25k på banken plus ett kreditkort ifall det krisar tycker jag låter som en ok plan för att du ska klara dig i 6 veckor innan du hittar ett jobb.

  2: Jag har skrivit om hur du söker WH-visum i en annan artikel här på sajten och där hittar du ansökningslänken;
  http://www.swedesinaustralia.com/working-holiday-work-and-travel-visum-till-australien/

  Lycka till, -Anders

 • Malin

  Hej Anders!

  Jag är så tacksam för att du är en så fin person och hjälper oss alla med frågor om allt angående resa/jobba i Australien! (beställde din bok häromdagen)

  Har bestämt mig för att ensam åka i slutet av månaden till Perth och jobba/resa och mycket av mina funderingar har jag fått svar på här! Suverent!

  Dock undrar jag två saker som du kanske kan hjälpa mig med.

  1. Kan det hända att jag får vända om jag bara kan visa att jag har 25.000 kr på mitt konto att röra mig med där nere. (enkelbiljetten+work/holiday-visum+försäkring+3veckors hostel är isf redan betalt)

  2. Kan du ge mig den säkra sidan för att betala work/holiday visa? Har hört att man kan bli lurad att betala mer.

  Tack på förhand!

 • sandra

  Hej!
  Passar på att fråga nu när Anna ändå tagit upp det. Ska även jag snart åka till Australien, med whv men utan hembiljett. Har ett sparkonto på 50.000, men undrar bara, lite dum fråga kanske, räcker det att jag skriver ut kopia på det då, när det står på svenska, eller måste jag ordna på något sätt så jag kan uppvisa att det är rätt i deras pengar? Kanon att den här sidan finns, det är verkligen en stor trygghet!
  MVH
  Sandra

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sandra,

   Jag skulle inte bry mig om att översätta något, en utskrift från din svenska bank borde vara tillräckligt. Så länge som du kan tala för dig och förklara att du har pengar till en returbiljett samt tillräckligt för att klara dig några månader tills du inte hittar jobb så är det bra. Många jag har talat med har inte ens behövt visa att de hade tillräckligt med pengar med sig på kontot.

   Lycka till, och kul att du gillar sidan.
   -Anders

 • Anna

  Tack så mycket!

 • Anna

  Hallå!

  Jag ska snart åka till Australien och har bara en enkel biljett, då jag inte vet när jag ska resa där ifrån eller var jag ska resa efter. Brukar detta vara ett problem när man åker på ett work and Holiday visa?
  Hörde att man behöver kunna uppvisa att man har minst 35 000. Är dom hårda med sånt? Kan jag behöva visa upp någonting mer?

  MVH Anna

  • Anders Liljeqvist

   Hej Anna,

   Jag har skrivit om Work and Travel här:
   http://www.swedesinaustralia.com/working-holiday-work-and-travel-visum-till-australien/

   $5000 i reskassa + returbiljett eller pengar för en biljett hem är en tumregel för folk som planerar att jobba och resa i ett år. Om du planerar att resa en kortare tid är de nog läggare på pengakravet. Jag har också hört från folk som inte behövde visa upp att de hade pengar när de gick igenom gränskontrollen. Det viktiga för dem verkar vara att du kan visa att du kan ta dig hem igen, så om du har pengar nog för att köpa en enkel biljett tillbaka till Sverige är det nog ok.

   -Anders

 • Carola

  Hej
  Mitt namn ar Carola och jag jobbar som payroll manager i Brisbane.

  I Australien har vi National Employment Standards som reglerar saker som semesterdagar och arbetstider. Alla har ratt till 20 dagar semester och 10 sjukdagar per ar. En arbetsvecka ska inte overskrida 38 timmar, om du jobbar mer an 38 timmar sa ska din arbetsgivare antingen betala obekvamt eller ge dig motsvarande ledighet. Men, om du jobbar inom IT sa tjanar du formodligen mer an minimum lon och all overtid brukar darmed vara ”inkluderad” i din lon.

  Mvh
  Carola

  • Anders Liljeqvist

   Hej Carola, tack för ditt inlägg och ditt förtydligande!

   -Anders

  • Lena

   Hej!! Min son är i Australien // han jobbar inom IT branschen fått precis jobb och fixat kontrakt på fem mån // han bor förtillfalläet på sin gammal arbetsplats. Men nu måste han flytta. Han kommer att jobba i Noosa han bor i nu i perigean Bech, men vill flytta till noosa// de har hittar ett resort boende för honom och det kostar 10 000 ke i mån // måste finnas billigare än så!!?? Kan nån hjälpa mig med detta mvh Lena

  • Anders Liljeqvist

   Hej Lena,

   Välkommen till den australiska bostadsmarknaden. 10k i månaden låter inte som en orimlig hyra tycker jag. Jag betalar 13k för min etta i Sydney, och det är relativt billigt. Noosa är en av de mest populära platserna på Sunshine Coast så vill han bo där så får han betala för sig.

   Här kan du söka nya bostäder åt din son och se om du hittar något som du tycker passar honom bättre:
   http://www.domain.com.au/search/rent/state/qld/area/sunshine-coast/region/south-east/suburb/noosa/?ssubs=1&bedrooms=%3E1&searchterm=noosa

   Lycka till,
   -Anders

  • Veronica

   Hej Carola och Anders!

   Har några frågor till er.
   Jag är utbildad lönespecialist i Sverige och är över 30 år.
   Jag skulle jättegärna vilja jobba åt ett Australiensiskt företag med deras löner men över nätet. Går det att göra det från Sverige?
   Just nu har jag ingen som helst möjlighet att flytta till Australien och för mig vore det den bästa lösningen för tillfället.
   Har ni några förslag om hur jag ska gå till väga för att kunna skaffa mig mig drömjobb?

   Mvh Veronica

  • Anders Liljeqvist

   Hej Veronica,
   Jag vill inte vara tråkig, men för mig låter det något osannolikt att ett företag i Australien skulle anlita någon i Sverige för att hantera deras löner. Skattereglerna är annorlunda i Australien mot Sverige, och jag antar att man gärna vill anlita någon som har koll på de lokala reglerna för lön och pension med mera. Men jag kan ha fel – du kan leta runt på jobbsajter som till exempel seek.com.au och se om du hittar några lediga jobb som lönespecialist där, och sedan fråga dem om de är intresserade av att anlita någon på distans. Kanske kan någon av de internationella sajterna där man kan rekrytera frilansare vara ett alternativ för dig att hitta uppdragsgivare; till exempel ODesk eller ELance.
   Lycka till, -Anders.

 • Emma

  Har dessutom en australiensisk vän i Brisbane så det vore klart fördelaktigt om jag kunde arbeta/studera där och därmed bo hos henne!

 • Emma

  Hej Anders!
  Jag planerar att åka till Australien i 2-3 månader (kan inte stanna längre, då jag börjar studera i september). Frågan är om man kan finna något jobb och arbeta under denna tiden? Du skriver att få arbetsgivare vill anställa någon i endast ett antal veckor, men finns det undantag? I annat fall, om arbete är uteslutet för en sådan kort tid, funderar jag över om jag kan studera något (en engelskakurs exempelvis) och ifall det isåfall kostar, samt hur mycket i sådana fall?
  Jag är 19 och fyller 20 i år.
  Tack på förhand!
  Med vänliga hälsningar, Emma

 • Dejan

  Jag undrar hur många timmar i veckan är normalt och jobba inom IT yrket och även alla andra yrken självklart. Sen hur många dagars semester brukar man vanligtvis ha från sin arbetsgivare.

  Tacksam för alla svar.
  Dejan

  • Anders Liljeqvist

   Hej Dejan,

   Enkla frågan första; i Australien har alla minst 4 veckors semester per år. På en del företag kan du förhandla till dig längre semester så klart, men lagen säger minst 4 veckor här (till skillnad från i Sverige där jag tror att regeln är 5 veckor).

   Jag har jobbat inom IT i Australien i 7 år och har personligen legat någonstans runt 50 timmar i veckan. Jag skulle gissa att de flesta IT-roller ligger på runt 40-50 timmar i veckan, men ju mer ansvar du har desto mer jobbar du tror jag.

   -Anders.

 • Magnus Aideborn

  Hej

  ArrivalGuides, världens största nätverk av destinationsinformation söker en Country manager för Australien.

  Återkoppla till mig för närmare information.

  Mvh

  Magnus Aideborn , magnus.aideborn@arrivalguides.com

  • Anders Liljeqvist

   Hej Magnus, tack för din kommentar. Jag har skickat dig ett mail med en förfrågan om hur jag kan hjälpa dig.

   -Anders

 • Zandra

  Hej!

  Tack för en bra sida med många intressanta tips!

  Jag är på väg att flytta ner till Australien nu i vår och önskar stanna länge då jag träffat min kärlek där. ”Tyvärr” är jag 32 år och behöver ett working visa eller liknande. Har du/ni några tips på vad jag bör tänka på, eller var jag ska börja för att kunna vistas längre än 3 månader på turistvisa? Hur pass lång tid tar ansökningsprocessen för jobbvisum? Hur fungerar Skillselect egentligen? Hur pass specifik i arbetskvalifikationerna måste man vara? Jag har 7 år arbetslivserfarenhet inom bank och finans, samt universitets studier..men det verkar inte vara intressant arbetskraft enligt ”listan”. Vad kan jag göra? Tacksam om ni har några tips och/eller råd.

  Tack på förhand!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Zandra,

   Allt det du frågar om är precis vad jag skrivit om i detalj i min bok ”Stora Australienmanualen” som du kan köpa på http://www.australienmanualen.se eller hos Bokus och Adlibris. Det finns många olika jobbvisum, och kraven för dem skiljer sig åt. Partnervisum kan också vara ett alternativ för er. Kolla särskilt på 457-visum och ”skilled migration”-visumen.

   Förlåt att jag inte är så hjälpsam, men att svara grundligt på din fråga skulle kräva en uppsats på hundra sidor (boken är på 250+ sidor). :-(
   -Anders

  • Zandra

   Hej,

   Tack Anders för ditt svar!

   Jag kommer definitivt att köpa din bok för att hitta svar på många av mina frågor.

   En sista fråga dock, stämmer det att man har rätt att åka till Australien på vanligt turistvisum och söka jobb? Om man sedan blir erbjuden en tjänst så kan arbetsgivaren ansöka om Temporary Business Visa för mig?

   Tacksam för svar!

   Hälsningar,

   Zandra

  • Anders Liljeqvist

   Hej igen. Det du frågar om är en gråzon. Om du åker till Australien på ett turistvisum för att leta jobb så är syftet med din resa inte turism, och gränskontrollen kan vägra dig inresa vid gränsen om de hittar meritförteckningar och betyg m.m. i ditt bagage. Jag vet att vissa har åkt på turistvisum med syfte att hitta jobb och blivit stoppade vid gränsen.

   Däremot vet jag också att det finns de som åkt på semesterresa, haft en trevlig tid som turister och sedan ”snubblat” på ett jobberbjudande under besöket, och därefter konverterat till ett jobbvisum.

   Jag vet också om folk som åkt till Australien på studentvisum, pluggat men hittat jobberbjudanden som passade dem toppen och därefter stannat genom att bli sponsrade av arbetsgivaren.

   Det finns ett besöksvisum som är för affärsresenärer som heter eVisitor Business, och jag *tror* att det tillåter dig resa till Australien för att gå på ett par intervjuer (men du får _inte_ jobba med det). Jag har själv tänkt att skriva till migrationsverket för att få klarhet i vad som gäller inför en senare artikel här på bloggen, men tills dess kanske du själv kan fråga australiska migrationsverket om de är ok med att du använder ett eVisitor Business Visa för att åka till Australien och leta jobb i ett par månader och ta en kort semester samtidigt. Om du inte hittar jobb så åker du hem, och om du hittar ett bra jobb så hoppas du på att bli sponsrad för ett 457-visum. (Jag vill inte ha på mitt samvete att jag gett dig missvisande tips.)

   Här är evisitor-visumet:
   http://www.immi.gov.au/visitors/tourist/evisitor/

   Lycka till, -Anders.

 • Josefine

  Hej! Jag och min pojkvän ska till Australien. Jag har kollat runt på många olika försäkringar men igen reseförsäkring täcker om man ska jobba. Är man försäkrad av arbetsgivarna som man är i Sverige så det räcker med en reseförsäkring?

  mvh Josefne

  • Anders Liljeqvist

   Hej Josefine,

   En ypperlig jämförelsesajt för svenska reseförsäkringar är rådgivningsbyrån ”Konsumenternas Bank- och finansbyrå” som du hittar här:
   http://bankforsakring.konsumenternas.se/

   Där kan du kolla på olika reseförsäkringar för långresor och jämföra olika paket. Där finns några olika försäkringar som också täcker dig som jobbar utomlands en längre tid.

   Om du tänker jobba skulle jag personligen skaffa en försäkring som också täcker utlandsarbete, exempelvis rättsskydd om du blir stämd för något. Akutvård får du ju gratis i Australien, men det kan vara skönt att ha en försäkring som flyger hem dig till Sverige om något illa händer.

   -Anders.

 • Malin

  Heej!

  Jag hade tänkt dra till australien, perth eller sydney i september iår. Hadr tänkt ta in på vandrarhem och sedan fixa saker dagen efter. Nu till min fråga, vad behöver jag fixa? Hur och vart vänder jag mig med ny mobil och bank. Läste lite om tax-file. Vart fixar man det?
  Och läste högre upp att det fanns visum som kunde vara gratis? Berätta mer om det snälla :)

  // tack på förhand! :)

  • Anders Liljeqvist

   Hej Malin,

   Helt kort:
   * Mobil fixar du genom att ha en olåst mobil med dig och köpa ett kontantkort på plats.
   * Bankkonto fixar du genom att skaffa en postadress i landet (c/o hos en kompis eller ditt vandrarhem) och sedan gå till en lokal bank där du bor och öppna konto med ett kort.
   * Tax file nummer (TFN) fixar du gratis på skatteverkets sajt ato.gov.au.
   * Korta visum för besökare är gratis, men working holiday-visum kostar pengar. Du fixar båda genom migrationsverkets sajt immi.gov.au. Jag har skrivit mer om det här:
   http://www.swedesinaustralia.com/working-holiday-work-and-travel-visum-till-australien/
   och här:
   http://www.swedesinaustralia.com/visum-till-australien/

   Utan att låta som att jag försöker sälja på dig något så kanske du ska fundera på att skaffa min bok ”Working Holiday i Australien” som du kan köpa och ladda ned på http://www.australienmanualen.se. Där har jag skrivit om *allt* praktiskt du behöver förbereda inför ett Work and Travel-år i Australien.

   -Anders.

 • Ricard

  Tack för en bra sida…

  Tänkte bara fråga, vad kan man göra om man är över 30? är det helt kört att hitta nått res och jobb visa då om man inte hittar nån som kan sponsra en?! jag fyller om några dagar å gissar att jag inte kommer hinna att få ett visa inom det =( haha…

  vad har man för andra alt vet du det?
  tack

  • Anders Liljeqvist

   Hej Ricard,

   Det är ok om du är 30 också, regeln för Working Holiday-visumen är att du inte ska ha fyllt 31 när du ansöker.

   Citat:
   ”You must have turned 18, but not turned 31, at the time of your visa application.”
   Från sidan:
   http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/417/

   -Anders.

  • Anders Liljeqvist

   Sedan finns det många andra visum på samma sajt som jag länkade till (immi.gov.au). Jag har skrivit om dem i min bok, och kommer gradvis att publicera fler artiklar om dem här på sajten.

   -A.

  • Ricard

   Tack så mycket Anders. Lovar att köpa din bok om det bär av =)

 • Kevin

  Tack Anders!

  Haha en sista fråga, Tror att det stod att när vi köper visum så får vi max vistas i landet i 6 månader sedan komma tillbaka? Vilket låter lite tråkigt iof… Kan man skaffa ett vanligt working visum för 12 månader? Och måste man boka tur/retur eller kan man boka enkelresa? Om man måste boka tur/retur är det inte svårt/dyrt som fan att lägga hemresan 6 månader senare?!

  • Anders Liljeqvist

   Köpa visum? Luras inte att betala dyrt för visum som antingen är gratis eller betydligt billigare genom att skaffa dem någon annanstans än på den officiella sajten immi.gov.au.

   Alla WH-visum är 12 månader. Tur och retur är att rekommendera, annars bör ni ha med er pengar för att köpa en returbiljett. En ombokningsbar långtidsbiljett är ofta billigare än 2 enkelbiljetter är min erfarenhen, men ni kanske hittar något billigare alternativ.

   -Anders

  • amanda paugart

   Hej! Har du nå tips på vart man hittar en ombokningsbar långtidsbiljett??? Har också hört att det går att flyga med ”en lång mellanlandning” i australien. Alltså man mellanlandar i australien i typ ett halvår. Sedan fortsätter man flygresan till något annat land och flyger hem därifrån. Vad vet du om det?

  • Anders Liljeqvist

   Det är inget ovanligt, köp en multi-leg ticket från vem som helst. Jag brukar söka på momondo.se när jag bokar, men de flesta bolagen har möjlighet att boka multi-city / multi-leg-biljetter på sina sajter. -A.

 • Kevin

  Tjena! Sjukt bra inlägg! Jag och en polare tänkte dra ner i början på augusti och bosätta oss lite utanför Sydney i ca: 6-10 månader. Vilket jobb vi får spelar ingen större roll men så länge det går runt med hyra, mat och skoj!

  Hur ska man packa för denna långvistelse då? Tips? Tips på jobb? Är det lätt att fixa bankkonto eller fixar man med banken i Sverige? Lägenheter? Lite panik har man ju!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Kevin,

   Ok att svara utförligt på den frågan skulle medföra ett rätt långt svar, men helt kort så är det lätt att etablera sig här nere om ni bara har sparpengar med er. Bankkonto öppnar ni på en vecka, lägenhet är lätt att hitta, många bor i kollektiv efter ett tag och på vandrarhem första veckorna eller månaden. Att packa är väl också som vilken långresa som helst, det mesta finns att köpa här nere.

   -Anders.

 • Emmy i Melbourne

  Kanonbra inlägg, och jag får ofta frågor om just detta hos mig också, så jag lägger upp ett inlägg med länk till dig imorgon! Ha det gott!

  • Anders Liljeqvist

   Grymt! Love your work! :-)

   Förresten Emmy; jag håller på och startar ett nytt bokprojekt, den här gången för att skriva en ny sorts guidebok om Australien på svenska. Om du känner för att vara med på ett hörn så är du väldigt välkommen – jag skickar ett mail separat.

   -A.

Svara

Your email address will not be published. Required fields are marked *