Jervis Bay

Jervis Bay behöver inte ens försöka. Det krävs ingen särskild ansträngning för att få folk på fall för bukten. Det kommer helt naturligt. Området har ett överflöd av sann skönhet som tilltalar de flesta med svaghet för skog, strand och hav. Jervis Bay sticker ut längs Australiens östkust i New South Wales och ligger mindre än tre timmars bilfärd öster om Canberra och tre timmar söder om Sydney. Det kanske inte är en plats du hört talas om, men för australierna är det en självklarhet. Med sina långa pudervita stränder omgivna av två nationalparker är Jervis Bay en semesterfavorit bland stadsbor som vill komma ut på landet för att varva ner. Området består av en kuststräcka kantad av flera små städer varav Huskisson i mitten av bukten är den största orten. Där finns en handfull restauranger av hög kvalitet att välja bland och en hel del trevliga boendealternativ. Detta är dessutom en bra bas att utgå från när du ska planera dina aktiviteter. Exempelvis kan du hyra en egen kajak för att utforska vikar och sandstränder eller utmana din balans på en stand up paddle board. Jervis Bay passar alltifrån barnfamiljer till pensionärer och backpackers.

Beundra havets färgskala som skiftar i turkos, isblå och indigo medan stranden varierar i toner av benvitt och beige. Vattnen vid Jervis Bay är skyddade som marin naturpark och här lever delfiner, sälar, sköldpaddor och pingviner. Men det finns också ett stort myller av fiskar vilket gör området populärt för dykning och snorkling. Fiske är dock förbjudet inom vissa delar av parken för att skydda djurlivet. Mellan maj och november simmar valar förbi under sin ständiga jakt efter föda och värme. Under denna period är det därför högsäsong för valskådning. Då kan du se knölvalar, men också lekfulla delfiner strax utanför kusten. Har du tur kan dessa ibland ses direkt från strandkanten, men du ökar dina chanser dramatiskt genom att följa med på en guidad tur.

Jervis Bay är en lekplats mellan hav och land. Efter en tur på vatten kan du upptäcka nationalparkerna Booderee i söder och Jervis Bay National Park i norr och leta upp din egen picknickplats eller badstrand. Cykla genom skogar av eukalyptus eller promenera till utsiktsplatser som ger panoramavyer över bukten. I Booderee kan du sedan tillbringa natten i tält på utsatta campingplatser när dagen tagit slut.

Sevärdheter och upplevelser

Huvudorten Huskisson är inte särskilt stor med strax över 1 000 invånare, men här finns det mesta du kan tänkas behöva under en vistelse. Turism är en stor inkomstkälla och en rad turarrangörer håller till i staden. Häng med på en kryssning ledd av Jervis Bay Wild (wotif.com/things-to-do/jervis-bay-dolphin-watching-eco-cruise.a465734.activity-details). De erbjuder olika eko-certifierade turer för att se delfiner och valar eller för att helt enkelt upptäcka de vackra omgivningarna. Vissa båtar har ramper vilket gör det lätt för rullstolsburna att följa med (kolla med arrangören). Det går även bra att hyra kajak, kanot eller SUP genom företaget. Vill du se livet under ytan på nära håll kan du ge dig ut tillsammans med Dive Jervis Bay (divejervisbay.com). Följ med på en snorklingstur under en halv dag eller ta ett testdyk. De håller också i dykarutbildningar för den som suktar efter ett eget certifikat.

Längs Dent Street i staden finns Jervis Bay Maritime Museum (jervisbaymaritimemuseum.asn.au) som har öppet dagligen mellan 10 och 16. Det är en perfekt plats att tillbringa en regnig dag. Museet riktar sig kanske mest till den som vurmar för kombinationen historia, hav och fartyg. Vare sig det gäller frukost, lunch eller brunch passar kaféet 5 Little Pigs (5littlepigs.com.au/the-menu) vid 64 Owen Street i Huskisson alldeles utmärkt. De serverar mättande och fräscha måltider till bra priser. Tänk svampburgare, karamellmilkshakes och passionsfruktspannkakor. Vid middagstid kan du äta gott på Stonegrill, lite längre ner på gatan vid 48 Owen Street som specialiserar sig på kött och skaldjur. Maten tillagas på borden på varma stenar och smakar underbart. På Huskisson Hotel kan du sedan ta ett glas vin, öl, eller varför inte en drink på the Husky pub (thehuskisson.com.au).

Längs Jervis Bay finns flera stränder att besöka. Hyams Beach ligger söderut från Huskisson och sägs ha den vitaste sanden i världen. Oavsett om det stämmer eller inte så är stranden mjuk och bred, vattnet är varmt och skiftar i olika nyanser av blått. Från stranden har du en vacker utsikt över området. Murrays Beach är en annan favorit. Stranden är mindre och ligger längst ut på udden mittemot Bowen Island. Hit kommer du genom Booderee National Park och det är en bra plats för snorkling. Precis intill en campingplats ligger Moona Moona Creek, ett vattendrag som lämpar sig bäst som badplats för barnfamiljer. Vid lågvatten är det lagom djupt för småbarn att plaska omkring och bekanta sig med omgivningen. Andra stränder i närheten är Greenfield, Callala och Blenheim Beach.

Boodeere National Park (parksaustralia.gov.au/booderee) ligger söderut från Huskisson och Vincentia. Det kostar omkring elva dollar per bil för ett inträde som är giltigt i 48 timmar. Besök informationscentret vid ingången för att få reda på mer. Här (parksaustralia.gov.au/booderee/do/itineraries) finns exempel på olika rutter inom parken som du kan ta hjälp av. Parken utforskas bäst med bil eller cykel. Inom nationalparken finner du fyren Cape St George Lighthouse som du når via Old Lighthouse Road. Strax innan du kommer fram till fyren finns en utsiktsplats där du får en vacker vy över bukten. En bit norrut ligger Jervis Bay National Park (nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/Jervis-Bay-National-Park). Parken liknar mycket grannen Booderee, huvudattraktionen är närheten till vattnet samt de uppfiskande skogarna. Det finns flera vandringsleder att ta sig an inom parken. Populärt är White sands walk och den lite tuffare vandringen längs Scribbly gums track (nationalparks.nsw.gov.au/things-to-do/walking-tracks/white-sands-walk-and-scribbly-gum-track). Ta med badkläder, solkräm och vatten och gör dig redo för att avbryta promenaden vid någon av de kritvita stränderna längs vägen.

Bra att veta

Turistinformation

Jervis Bay Visitor Information Centre hittar du vid 11 Dent Street i Huskisson. De har kartor över området och broschyrer. Boderee Visitor Centre ligger längs Village Road och har öppet alla dagar i veckan. Där kan du köpa inträdesbiljetter till nationalparken, fixa campingtillstånd eller bara få hjälp med tips om nationalparken. Även sidan Jervis Bay Tourism (jervisbaytourism.com.au) bidrar med hjälpsam information för att planera en vistelse. Du hittar även aktuella guidade turer i Jervis Bay på wotif hemsida (wotif.com/things-to-do/search?location=Jervis+Bay).

Varningar och förberedelser

Området är populärt året om, men sommaren som infaller mellan december och februari är lika med högsäsong för badare och snorklare. Vintern och hösten är dock hett villebråd för de som vill åka på valsafari. För detta ändamål är det månaderna maj till november som gäller. Vill du campa i Booderee National Park gör du bäst i att planera i tid, platserna går snabbt åt. Du kan boka campingplats upp till fyra månader i förväg (parksaustralia.gov.au/booderee/plan/camping.html).

Transport

Det tar strax under tre timmar att bila från både Canberra och Sydney till Jervis Bay (wotif.com/Car-Hire). Bil är utan tvekan smidigast. På så sätt kan du dessutom ta dig runt mellan nationalparker och stränder. Det går dock att ta sig hit med buss och tåg. Från Sydney kan du ta tåget till Nowra och därifrån byta till buss. Kommer du från Canberra är det betydligt knepigare. Ta bussen norrut mot Wollongong och därifrån söderut. Det blir en lång omväg men det är fullt möjligt.

Boende

Det är ont om vandrarhem i Jervis Bay’s närområde men campingplatser finns det gott om. Inom Booderee finns campingplatser vid Green Patch, Cave Beach och Bristol Point. Bokningar kan göras online fyra månader i förväg här (govbookings.rms.com.au/obookings3/Search/Index/2440/1/?Rd=1&X=1). Green Patch är den enda av de tre dit du kan köra in hela vägen med bil och passar särskilt bra för barnfamiljer. Campingplatserna vid Cave Beach ligger vid en grotta alldeles intill stranden och platserna går åt som smör i solsken och är särskilt uppskattade av surfare som vill leka i vågorna. Ska du sova här måste du bära all packning 300 meter från parkeringsplatsen, så det passar bäst för de med lite mindre packning.

Det finns många olika boenden att välja mellan i Huskisson, de flesta med gångavstånd till strand och bad. Huskisson Beach Motel (hotelscombined.com/Hotel/Huskisson_Beach_Motel.htm) vid 9 Hawke Street är ett rent, ganska enkelt hotell med gratis parkering. De har 33 rum att hyra ut med gratis wifi. Frukost kan köpas till för en summa. Ett annat trevligt alternativ är Huskisson Bed & Breakfast (hotelscombined.com/Hotel/Huskisson_Bed_and_Breakfast.htm) vid 12 Tomerong Street. Alla rum har målats vita för att utnyttja ljuset till max. Rummen har sängar i queensize och eget badrum med dusch och badkar. Till frukost serveras färskpressad juice, kaffe eller te, färsk frukt med müsli samt ägg och toast. Ligger bara några minuters promenad från vattnet.

Lite högre upp på prisskalan finner du Hyams Beach Seaside Cottages (hotelscombined.com/Hotel/Cottage_1_Hyams_Beach_Seaside_Cottages.htm). Sju stycken trästugor har målats i pastellfärger och gjorts om till mysiga små boenden som har plats för upp till två personer, alla med veranda. Detta är en tillflyktsort bara några meter ifrån vackra Hyams Beach och det glasklara vattnet. Hit kommer du för att få lugn och ro. Perfekt för den som reser tillsammans med någon.

Karta

Google Maps