Suzanna Holmqvist

Suzanna Holmqvist i Perth är inne på sin fjärde långtidsvistelse i Australien, och i vår intervju med henne berättar hon om sina studier, sina många resor, jobbet som ryttare, och ett något annorlunda val av utbildning.

Suzanna Holmqvist

Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?

Första gången jag hamnade i Australien var år 2006 efter att ha tagit studenten. Jag och några vänner åkte ner som backpackers. Att det blev just Australien var för att kontinenten med sina stora ytor hade en viss mystik över sig som jag ville upptäcka. Det faktum att det ligger långt bort och var ett land som kunde erbjuda allt från öken till regnskog på en och samma plats och samtidigt var ett relativt tryggt land att resa i gjorde att valet kändes självklart. Jag hade dessutom ett visst sug till att få uppleva äkta outback till hästryggen, en upplevelse som jag visste att Australien kunde erbjuda.

Jag åkte även ner en andra gång på grund av kärlek, en tredje på grund av en obeskrivlig känsla av att jag måste tillbaka och sedan en fjärde gång på grund av kärlek igen. Jag har allt som allt tillbringat cirka tre år i Australien.

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig? Vad gillar du mest med att bo i Australien?

Jag bor just nu i Perth och jobbar halvtid i en hästbutik som heter Horseland. Min sambo jobbar i gruvorna och ligger ute två veckor, är hemma en. Under de två veckor han är borta jobbar jag och spenderar tid med mina vänner som är ett gäng tjejer från Sverige. Vi brukar hitta på alla möjliga utflykter och försöker ta vara på allt som Perth har att erbjuda, så som att dansa Salsa, gå på festivaler och utomhusbio. Bortsett från det rider jag för att träna till ett race som heter Mongol Derby som hålls i Augusti i år. Jag spenderar också mycket tid till att planera inför mitt bröllop som kommer hållas i Sri Lanka i April.

När min sambo är hemma brukar vi åka antingen söder eller norrut med vänner för att campa. Vi åker då ut på stränderna och sover i så kallade “Swags”. Vi fiskar, badar och utforskar olika områden.

Den 20 febriari kommer jagbörja en kurs för att i fortsättningen kunna arbeta som Provate Investigator, något jag pysslat med hemma och gärna vill fortsätta med här nere.
Det jag gillar mest med att bo i Australien är framförallt vädret – det är inte ofta som solen gömmer sig bakom moln. Vädret bidrar med att jag gärna går ut och hittar på saker, livet blir liksom lite enklare och jag har mer energi än vad jag brukar ha hemma.

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?

Hade jag fått denna frågan för några år sedan hade jag sagt att gästfriheten och den öppna vänligheten är tyiskt australiensare jämfört med svenskar. Men efter mitt senaste äventyr hemma där jag red genom Sverige och fick ofantlig hjälp av främlingar och alltid möttes av vänlighet och gästfrihet hos svenskarna anser jag det längre inte lika utmärkande för Australiensarna. Däremot är det mer vanligt här att man börjar prata med en främling i mataffären mot vad det är hemma. Människor känns mer personliga (när jag gick till banken häromdagen satt vi och pratade om mina bröllopsplaner) och alla hälsar alltid på varandra.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?

Under min första resa reste jag runt östkusten med buss som backpacker – något som jag starkt rekommenderar alla att prova på. Det var en fantastisk upplevelse och jag växte något enormt som person. Jag har nog aldrig haft så roligt som jag hade då.

Min andra vistelse spenderade jag i Sydney och upplevde stan från ett annat perspektiv då jag då bodde hos en australiensisk familj med min dåvarande pojkvän. Jag umgicks med australiensare och fick se för – och nackdelarna med att bo och leva där som “local” snarare än som backpacker.

Tredje gången reste jag sydkusten med bil och flög sedan upp till Sunshine Coast där jag bodde några månader. Senare flyttade jag ner till Canberra för att plugg för att sedan bila därifrån till Perth. Denna gång, min fjärde vistelse, bor jag i Perth med min nuvarande sambo.

Jag har med andra ord rest runt Australien både med buss, bil och flyg. Jag föredrar att resa med bil på grund av friheten det medför och att jag kan förvara all packning i bilen. Buss är dock heller inga problem så länge man bor på hostels.

Den plats som har en speciell plats i mitt hjärta är Mooloolaba som ligger söder om Noosa, Queensland. Jag bodde där i två månader under min tredje vistelse medan jag pluggade på distans. Jag hade inget jobb och inga pengar, men jag träffade några fantastiska vänner och vi levde väldigt simpelt. Vi hängde på stranden, gick till den lokala puben, åkte på dagsturer och skejtade runt i stan. Det är en fantastiskt vacker plats och kulturen är väldigt “chill”. Bortsett från Mooloolaba tycker jag också mycket om Western Australia men känner att jag inte lärt känna området ordentligt än.

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?

Planera inte för mycket – det kommer med största sannolikhet ändå inte bli som du tänkt dig och allt planerande kommer ha varit bortkastad tid. Det är det som är så fantastiskt här, du kommer träffa människor och stå inför flera olika val som kommer ta dig till nya platser i livet. Om du planerar för mycket och inte öppnar upp för flexibilitet kommer mycket av dina möjliga upplevesler gå förlorade.

Var beredd på att Australien är dyrt! Räkna med att du kommer behöva jobba och att många kommer försöka betala löner som är alldeles för låga. Att bo och leva i Australien är tuffare än man tror, men om du är beredd på det så kommer det inte vara några problem.
Var också beredd på att du kommer vilja åka tillbaka. Jag rekommenderar dig därför att i din resplan tillåta tre månaders farmjobb så att du har möjlighet att komma tillbaka på ett andra års Working Holiday Visa.

Jag skulle inte ha gjort något annorlunda om jag rest igen. Det finns så många olika sätt att uppleva Australien på och det är svårt att få in alla vis under en och samma resa, jag är därmed väldigt nöjd över att ha åkt ner fler gånger och fått uppleva landet på flera olika sätt. Jag känner också att jag gjorde det i rätt ordning, med min backpackerresa först medan jag var ung och galen, med en andra resa där jag fick se andra sidor av en stad jag redan upplevt. För att sedan komma tillbaka igen och göra det som jag kände att jag inte hunnit med tidigare.

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?

Under mina första vistelser tyckte jag inte det var särskilt svårt, men då hade jag heller inga särskilda krav. Jag kunde tänka mig att jobba med vad som helst inom vilken branch som helst. Jag hade alltid jobb när jag ville ha jobb.

Under min senaste resa däremot har det varit mycket svårare. Jag hade visserligen intervju spikad på Horseland redan innan min ankomst, men eftersom tjänsten bara var på deltid har jag sen dess även sökt andra, mer kvalificerade, jobb. Denna gång har jag mer erfarenhet och dessutom en universitetsexamen i ryggen, men jag finner det ändå otroligt svårt att hitta ett kvalificerat jobb. Det kan bero på att jag är på visum och dessa jobb kräver att man kommer vara långvarig – något de inte litar på att man kommer vara när man är på visum. Det kan också bero på att ekonomin är sämre nu mot vad den har varit på flera år. Jag vet inte exakt vad det är, men jag har sökt över 100 jobb nu utan någon större framgång, vilket för mig var lite av en besvikelse. Men däför har jag nu tagit saken i egna händer med kursen som jag ska gå då jag därefter kommer kunna starta eget. Jag håller tummarna för att det kommer gå bra.

I övrigt funkar det ungefär på samma sätt som hemma, bortsett från att här kommer du inte få några positiva besked via mejlen utan de kommer endast via telefonen. Var även beredd på att gärna ringa och tjata en del om du vill ha jobb.

Du valde att plugga utomlands. Hur är det att studera i Australien, och har du några tips till andra som funderar på utlandsstudier i en stad som Sydney, Melbourne eller Brisbane?

Jag pluggade i Canberra så kan inte svara för Sydney, Melbourne eller Brisbane. Dessutom stannade jag endast i två veckor i Canberra innan jag tog mitt pick och pack och åkte till Perth och utförde resten av mina studier på distans.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?

Det är lite klurigt, för det beror helt på vad resenärerna vill ha ut från sin resa och hur gamla de är. Men personligen skulle jag antingen rekommendera dem att åka till Western Australia och med Perth som utgångspunkt resa runt södra WA. Detta skulle jag rekommendera att göra i en 4WD och leva det riktiga campinglivet Aussiestyle. Annars skulle jag rekommendera att åka till Sydney och resa med buss längs östkusten. Det finns flera pärlor att stanna vid men det beror som sagt helt på vad de vill ha ut av sin resa.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?

O, ja. När jag ser tillbaka på min första resa ner hit skäms jag nästan lite, då jag inser hur bortskämd och naiv jag var. Jag har lärt mig uppskatta nuet på ett helt annat sätt och att släppa på mitt kontrollbehov. Jag har blivit mycket mer spontan, lättsam och även mer omtänksam. Jag har lärt mig uppskatta andra människor och deras handlingar och visa min uppskattning tillbaka. Jag tar inget för givet som jag gjorde förr och jag har fått upp ögonen för världen och uppskattar naturen på ett helt annat sätt. Förr ville jag alltid långt bort och trodde alltid gräset var grönare på andra sidan. Jag har lärt mig att så är det inte, att människan är tyvärr helt enkelt aldrig nöjd. Det har i sin tur lärt mig att uppskatta och ta vara på det jag har och göra det bästa av varje situation. Jag har lärt mig att sluta ödsla energi på negativitet och att det bara är jag som kan skapa den förändring jag ibland behöver, ingen annan.

Vad som ligger bakom min förändring är bland annat att när jag fick uppleva Australien som “local” och innifrån upptäckte jag att allt faktiskt inte är guld och gröna skogar. Det är tufft att skapa en tillvaro här och du behöver jobba väldigt långa dagar för att ha råd att leva och bo. Jag har upptäckt att droger är snarare regel än undantag och att många som bor här inte är så lyckliga som de verkar vara på utsidan. Australien är inte längre vad det än gång var, utan “västvärlden” har hunnit ikapp och även här handlar det mesta om pengar och stress.

Nu gick jag kanske lite väl in på djupet, men just dessa faktorer har fått mig att inse värdet av att bo i Sverige och jag har lärt mig uppskatta allt vad det innebär snarare än att gnälla över det vi saknar.