Sofie Li Gao

Sofie Li Gao från Uppsala håller på och packar väskorna innan resan bär av till University of New South Wales i Sydney för ett års utlandsstudier. I vår interju berättar hon om sina tidigare resor som backpacker och delar med sig av massor av destinationer som hon brukar rekommendera för andra resenärer.

  • Namn: Sofie Li Gao
  • Ålder: 21
  • Bor: Precis på väg till Sydney

Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?
Jag åkte till Australien oktober 2011, året då jag gick ut gymnasiet. Jag ville upptäcka något nytt, skaffa nya livserfarenheter och prova på att bo mer självständigt. Australien kändes som ett bra val eftersom det är ett stort land med gott rykte och mycket att se och upptäcka. Jag stannade i Australien i åtta månader, men redan innan jag lämnade landet hade jag bestämt mig för att åka tillbaka som utbytesstudent. Har man varit där en gång vill man tillbaka. Nu är det äntligen dags och jag kommer att plugga på University of New South Wales i ett år från och med i juli!

Var tillbringade du mest tid i Australien, och hur såg din vardag ut under tiden där? Vad gillade du mest med att bo i där?
Största delen av mina åtta månader spenderades i Sydney, där jag mestadels jobbade och umgicks med vänner. Jag arbetade i baren på en tysk restaurang, Bavarian Bier Café, under en ganska lång tid. Restaurangen ligger i norra Sydney vilket gjorde att jag kom bort från de mer turisttäta områdena och jobbade med många australiensare. Det var kul att prova på ett riktigt vardagsliv, då jag fick en större inblick i det lokala livet. Senare under resan jobbade jag även på klubben Ivy, har även haft några ströjobb restaurang/café/klubb. Jag älskar verkligen Sydney som stad. Det är en storstad som är precis lagom stor och man kan promenera överallt i själva stadskärnan. Det finns mycket att göra, och varje område har sin egen charm. Surry Hills känns lite mer ”hipster”, CBD lite mer ”fancy”. Northern Beaches har tomma, fridfulla stränder medan Bondi Beach är översvämmad av människor. Staden har allt – skyskrapor, shopping, hamn, stränder, vackra byggnader, alla typer av restauranger och klubbar… Det finns något för alla.

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?
Mitt första intryck var att de var lite mer ”laid back”, dvs. lite mer öppna för främlingar jämfört med svenskar. I Australien kändes det t.ex. normalt att ha en konversation med en främling på bussen, vilket jag inte upplever som vanligt i Sverige. I övrigt upplever jag ändå att svenskar och australiensare går väldigt bra ihop, och kan inte komma på några större skillnader. Jag antar att det är därför så många australiensare tycker om Sverige, och så många svenskar tycker om Australien.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?
Jag reste med Greyhound-bussarna från Sydney upp till Cairns, med många stopp på vägen. Jag och min vän reste i mars, lite efter de allra varmaste och populäraste månaderna. Det första stoppet var Port Stephens, en stor kontrast mot storstaden Sydney som vi då hade vant oss vid. Vi bodde på Melaleuca Surfside Backpackers som i princip låg mitt i skogen. Det var en mysig och tyst plats. Ägarna bodde på samma ställe och hade flera husdjur. I trädgården fanns en tam känguru, Josie, som man kunde leka med. Efter Port Stephens åkte vi till Port Macquarie, även det en lite mindre stad. Tyvärr hade vi otur med vädret, men jag kan tänka mig att det är jättemysigt att vistas där under sommaren.

Nästa stopp blev Byron Bay, en av mina favoritplatser i Australien. Mysiga gator, fin strand, roliga pubar och klubbar, mycket människor, både backpackers och australiensare. Jag önskar att jag stannade där längre, men vi hade ett schema att följa och fortsatte vidare till Surfers Paradise. Surfers Paradise är värt att besöka för dess nattklubbar som är väldigt ”exklusivt” inredda. Är man tjej har vissa klubbar ”Ladies nights” med fria drinkar vissa dagar. Stranden är fin, men tyvärr lite av en besvikelse då det var blåsigt, och jag blev förvånad över att inte se några surfare… Efter några dagars festande var det dags att besöka en storstad igen, Brisbane. Vi stannade inte så länge utan gick bara en rundtur i staden. Det är en fin stad, men den korta vistelsen gjorde att det mest kändes som en helt vanlig storstad.

Noosa, vårt nästa stopp, blev som ett litet rehab-stopp. Det är en vacker plats med fin strand och fin natur. Hit åker inte bara unga resande utan vi såg även en del äldre par och barnfamiljer. Efter Noosa väntade vår första stora utflykt. Det var Fraser Island som stod på tur. Vi tog båten från Hervey Bay till den kända sandtäckta ön. Väl där åkte vi 4WD-jeepar. Om man 21 år eller äldre har man möjlighet att köra. Ön har flera vackra sjöar och stränder, och är absolut ett måste när man reser östkusten. Dock finns det många farliga djur på ön och man måste klara av att tälta och leva utan dusch. Från Hervey Bay åkte vi till Airlie Beach, och därifrån tog vi en båtresa för att se Whitsunday Islands. Båten vi reste med heter Aviator, och ska vara mindre vinglig och lite lugnare än andra båtar. Trots det kunde det vingla en del ibland, så jag rekommenderar åksjuketabletter om man är känslig. Man sover och äter på båten, och gör stopp vid sevärdheterna. Whitsunday islands har nog de vackraste stränderna jag sett. Vi fick bland annat snorkla i barriärrevet, se en vild jättesköldpadda och mata en vild kakadua. Det var en helt fantastisk resa.

Efter Whitsundays fortsatte vi upp till Mission Beach där vi provade på Rafting i Tully river. Det är väldigt strömt så ibland fick vi hoppa av båten för att glida med i strömmen, superhärligt! Vårt allra sista stopp i Queensland var Cairns. Vi bodde på Gilligan’s, vilket jag verkligen rekommenderar. Fräscht, hyfsat billigt och gratis middag. De har även en egen klubb och pool. En av dagarna i Cairns hoppade vi Bungyjump med AJ Hackett. Något som jag aldrig trodde jag skulle göra i mitt liv, men som jag är otroligt glad över att jag gjorde. Även om det var superläskigt att stå där uppe vägde känslan efteråt helt klart upp det. En riktig adrenalinkick.

Från Cairns flög vi ner till Melbourne, det sista stoppet på vår resa. Tyvärr var det väldigt kallt, regnigt och blåsigt under vår vistelse så jag behöver åka dit igen för att få en verklig bild av staden. Efter Melbourne flög vi tillbaka till Sydney, en av mina favoritstäder i världen! I Sydney rekommenderar jag Wentworth Falls i Blue Mountains. Det är otroligt vackert att promenera där. Jag rekommenderar även att man någon gång under vistelsen i Australien passar på att prova på Skydiving. Jag hoppade i Sydney, men det finns många fler platser där man kan hoppa.

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?
När man anländer i landet är det ganska mycket som ska ordnas i början, i alla fall om man tänkt jobba. Det tar ett tag att bosätta sig och slå sig till ro då man ska fixa boende, jobb, tax file number, bankkonto, medicare card osv. Då jag åkte med Kilroy fick vi ett välkomstbrev med information om hur man fixade dessa grejer. Åker man på egen hand kan det vara bra att redan innan avresa kolla upp hur man ska gå tillväga, det är egentligen ganska simpelt. Om man vill söka jobb på ställen där det serveras alkohol måste man ha gått en alkoholhanteringskurs som heter RSA. Ett tips är därför att gå denna kurs redan innan jobbsökandet då det ökar chanserna att få jobb. Om man tänker stanna i Australien under vintermånaderna rekommenderar jag att man har en del varma kläder med sig då husen oftast inte är isolerade. Det kunde bli jättekallt om nätterna.

Det största problemet som jag stötte på var egentligen att hitta boende. Vi var ganska desperata i början och valde ett boende som vi sedan inte trivdes med. Vi borde kanske ha kollat på fler ställen innan vi bestämde oss, eftersom det blev en krånglig process att byta boende. Vi hade nämligen bundit oss under en längre period än vi ville bo kvar. Viktigt är därför att inte ta för snabba beslut, tänk gärna efter en extra gång… Ett annat tips är att komma senast i början av oktober, innan högsäsongen börjar, för då är utbudet av boenden större, och hyrorna lite lägre.

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?
Hur enkelt/svårt det är att söka jobb beror helt på vart man söker och när man söker. Söker man t.ex. på Bondi Beach under högsäsongen (november-februari) kan det vara lite svårare då de flesta redan anställt säsongens personal. Men generellt sett tycker jag att det var lättare att söka jobb i Australien än i Sverige. De är vana vid att anställa backpackers som arbetar kortare perioder och svenskar har dessutom mycket bra rykte hos arbetsgivarna vilket är en stor fördel. Processen för att få jobb är snabbare än i Sverige, man kan bli tillfrågad om man vill göra en ”trial” inom jättekort varsel. Man kan söka jobb via jobbannonser på exempelvis gumtree.com.au, men det effektivaste sättet är att gå in och lämna in sitt CV på plats.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?
Mina tips på resmål skulle nog vara Sydney, Byron Bay, Whitsunday Islands, Cairns och Melbourne. I Sydney rekommenderar jag att man går till Opera bar vid Operahuset. Det är hur mysigt som helst med världens bästa utsikt. Jag tycker även att man ska gå till Ivy Pool Bar en solig dag och ta en drink vid poolen. Mitt tredje Sydney-tips blir Wentworth falls i Blue Mountains. I Byron Bay bör man hyra en surfbräda, gå upp till fyren och titta på solnedgången samt äta på något av de mysiga caféerna. Whitsunday Islands är bara för vackert för att missa. Cairns rekommenderar jag för att man kan hoppa Bungyjump där och för att man kan dyka i barriärreven. Dykning är något som jag inte gjorde under min resa, som jag definitivt vill göra nästa gång jag åker till Cairns. Även Melbourne skulle jag vilja åka till igen. Det är en mer kulturell stad jämfört med Sydney, som jag bara hört gott om. Min vistelse där blev mindre lyckad och därför vill jag ge staden en ny chans!

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?
Jag tror absolut att jag förändrades av resan. Jag hade levt i samma lilla stad i nästan hela mitt liv, och såg därför livet ur endast ett perspektiv. Jag tror att jag kände mig ganska begränsad, men genom att resa till ett helt nytt land och träffa nya människor från alla delar av världen förändrades denna syn. Jag lärde mig bland annat att vara mer öppen för möjligheter och att våga chansa. Vad som helst kan hända när man minst anar det. Man ska inte begränsa sig själv, utan ta tag i det man vill och förverkliga det. Jag tror att resan fick mig att lära mig mer om mig själv och att jag kom hem som en mycket mognare person.


[Alla foton i den här artikeln: copyright Sofie Li Gao 2014.]

Vill du också bli intervjuad här på SwedesInAustralia.com? Kul! Skicka Anders ett mail så ordnar vi det! :)