Sofia Max

Sofia Max är civilingenjören som i Australien sadlade om till författare. Hon är bokaktuell med sin nya bok Själslig Läsning, och berättar här mer om livsresan från Linköping till Manly i nordöstra Sydney.

Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?

Sverige började kännas mer och mer främmande för mig. Vi har alla en inre längtan till något, alla har vi olika längtan, och min började göra sig hörd. Starkare och starkare för var år. Jag började bli mer och mer nyfiken på andra människor och började prata med folk jag inte kände. De blev bara rädda och misstänksamma. Mina vänner gifte sig och flyttade ut till förorten och hade ingen tid kvar att umgås längre. Jag kände starkt att det inte var min framtid. Att bo i förort och ha barn. Min längtan var något annat. Men jag visste inte vad. Jag förstod att Sverige inte var rätt land längre men jag hittade inget land i tanken som passade.

Jag föreställde mig att bo i USA, Frankrike, Spanien, Skåne (förslag från en av mina chefer), men inget kändes lockande. Tills en dag jag kom ihåg Australien. Jag hade glömt bort hur mycket jag älskade Australien när jag kom hit första gången 1999. När jag nu kom ihåg Australien var min fråga besvarad. Sedan tog det lite tid att verkligen ta beslutet att åka. Jag anförtrodde mina funderingar åt en av mina kollegor på jobbet och han pushade mig varje dag att ta steget. Jag skulle nog säga att han var en viktig katalysator för mig. Så jag sade upp mig, sålde allt och stack!

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig? Vad gillar du mest med att bo i Australien?

Jag har bott i Australien i sex år nu. När jag klev ut ur planet och tog det första andetaget av den fuktiga, varma Sydney-luften så visste jag att jag kommit hem. Sedan dess har jag känt mig hemma. Inte en sekunds hemlängtan eller tvekan. Visst är det lustigt? Att något så avlägset kan kännas hemma och hur något som hemvant som Sverige kan kännas främmande… De första 4.5 åren arbetade jag som pres-sales, sales ex och account manager på EPiServer.

De senaste 1.5 åren har jag tagit en paus från IT-världen (lite små-konsulting bara i mitt eget bolag) och bara varit för mig själv och fokuserat på min inre utveckling. Jag har satt nya rutiner i mitt liv och helt ändrat hur jag lever mitt liv från grunden. Utifrån har jag kanske sett ganska passiv ut, men inuti har stora förändringar skett. Verktyge n intensiv meditation och självanalys har varit de mest använda. En typisk vecka för mig är kanske ganska otypisk just nu då jag är mitt emellan två faser i livet kan man säga. Men jag går upp och kanske tar ett dopp eller går direkt till meditation. Sedan blir det frukost, jag kanske skriver en dikt eller en berättelse.

Jag brukar gå till Swedish Fika och jobba ett par timmar, sätta ihop min bok eller arbeta med ekonomin. Sedan blir det fika med en kompis, lunch, träning, spela gitarr och sjunga på balkongne, kanske mer datajobb, meditation och sova. Helgerna är otypiska. Det kan vara en surf-tur söderut med en kompis och sova i en van vid havet. Eller så kan det vara 4 timmars meditation med mina meditationsvänner inne i stan. Min party-era har jag lagt bakom mig, jag går i princip aldrig ut på fest, det tilltalar inte längre.

Det bästa med Australien är variationen. Jag möter nya människor varje vecka. Jag har nära vänner som jag bara känt i ett par månader. Livet har öppnat upp och är så otroligt rörligt och spännande sedan jag flyttade till Australien. Det är sådan dynamik, i alla fall här i Manly. Och det fina är att när jag pratar med folk jag inte känner så svarar de och det slutar ofta med att vi byter nummer och ses igen! Det är så mycket jag älskar med Australien. Naturen är så otrolig – djuren, landskapet, floran, havet, stränderna. Jag älskar mitt liv här. Det här är hemma.

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?

Australiensare är öppnare än svenskar. Kanske delvis på grund av klimatet och kanske också för att de flesta är invandrare! Det är ett så oerhört mångkulturellet samhälle. Där de olika kulturerna integrerats på ett så mycket bättre sätt än i Sverige. När jag jobbade med sälj inom IT och träffade upp till 50 nya människor per vecka så var det lätt 10 olika nationer representerade på en vecka, och alltid flera namn man aldrig någonsin hört förut.

Australiensare är också alltid redo att hjälpa till. Som ett typexempel så ramlade jag på mina inlines en dag och då var det genast tre personer där innan jag knappt förstått att jag ramlat, alla frågade hur jag mådde och plockade upp alla saker åt mig.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?

Det finns så mycket att upptäcka! Du kan lätt ägna en hel livstid åt att resa runt i Australien. Jag har inte ens börjat känner jag. Jag har varit i Perth – soldränkt sleepy expensive city. Broome – mystisk, naturdramatisk, äventyrlig ort. Melbourne – hipp, europeisk modestad (här har jag varit mycket med jobbet). Byron Bay – hippie, spirituell, hälsofreaks-ort med vacker kustlinje. Jag har haft en romans med Mulliumbimby, som ligger lite utanför Byron Bay inåt landet. Men det har gått över :).

Just nu är jag mycket nöjd i Manly. Det är som en grymt cool smältdegel av superrika och superfattiga, turister och de som bott här hela livet, Australiensare och utlänningar från hela världen. Och alla göra samma saker. Så det är som att klassamhället är helt bortsuddat i vissa aspekter. Du går ut på morg onsimmet (1.6 kilometer varje morgon från en strand till en annan på djupt vatten och tusentals fiskar) tillsammans med 200 andra och de du simmar med kommer från all walks of life. Fantastiskt stimulerande.

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?

Försök inte ta reda på allt innan du åker. Det är ingen idé. Åk bara. Var ödmjuk. Det är ett nytt land. Så mycket av den du är är bara en produkt av din omgivning. Så var beredd att låta de delarna förändras. Öppna upp dig för en ny kultur, ett nytt sätt att umgås på, ett nytt sätt att arbeta på, ett nytt sätt att äta osv. Var öppen och ödmjuk.

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?

För mig var det lätt. Men det beror på vilken bransch du är i, vilka kontakter du har, vilka tider som råder. Arbetsmarknaden är mycket mer rörlig här. De bryr sig inte om din utbildning. Civilingenjör har nada status här. De bryr sig mer om exakt vad du gjort om du har gjort tidigare. Om du har rätt ord i CV:t kan du få nästa tjänst. Man byter jobb ofta här. Inte ovanligt att stanna bara 1-2 år per jobb i genomsnitt. Det anses att vara hoppjerka i Sverige. Sedan finns det ingen arbetsförmedling men massvis med jobcoacher som hittar jobb åt dig och anställda åt företag. De få betalt för varje anställning de förmedlar så det är ganska bra att koppla ihop sig med ett antal sådana.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?

Svårt att säga. Det beror på vad man gillar. Alla är olika. Det finns så mycket bra information om Australien så alla hittar lätt det som tilltalar dem och kan bygga sin unika resa. Jag dras själv till the outback, öknen, det stora vilda. Ayers rock och att åka genom öknen i en 4WD och sova under stjärnorna.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?

Jamen skojar du. Jag ser världen och livet helt annorlunda. Jag har gått från att leva ett liv från yttre förväntningar och slutat jaga sådant som ska göra en lycklig (pengar, resor, nöjen, restaurangbesök, utekvällar, upplevelser). Jag lever mer och mer ett liv från min själ. Min själ är mycket tystare och kommer inte fram innan man sitter tyst i meditation och lyssnar uppmärksamt på tystnaden. Nu har jag lärt mig att känna igen min själs röst och hör den oftare och oftare. Det är ett mycket enklare liv, ett mycket mer spännande liv och ett mycket mer avslappnat liv. Jag är så mycket lyckligare nu.

I princip var dag är jag nöjd med allt precis som det är och vill inte ändra något. Men ändå ändras allt mycket oftare nu, av sig självt. Det är ifrån det hä r nya sättet att leva som jag skrev min bok som jag släppte förra veckan: Själslig läsning. Det är en bok som hjälper dig att hitta tillbaka din själ. När vi lever från vår själ försvinner all stress, all oro, all missnöjdhet. Livet är så annorlunda så det går inte att jämföra. Boken är lättläst och innehåller 24 berättelser som kan få dig att känna och minnas vem du egentligen är. 59 kronor på Dito, Bokon, iBooks, Amazon. Se länkar ifrån min webbsajt forfattaresofiamax.se/sjalsliglasning/.