Simon Russell

Simon Russell från Härnösand lärde känna sin inre surfare på resa med vännerna i Australien. I den här artikeln tar vi en fika med ännu en Australienvän och får tips om Byron Bay, Brisbane och om vikten att ha en ordentligt med pengar på kontot inför resan. En artikel i vår serie ”fika med en Australienvän”.

  • Namn: Simon Russell
  • Ålder: 20
  • Bor: Numera tillbaka i Härnösand

Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?
I det stora hela är min mamma anledningen till att jag ville åka till Australien. Hon var där för 30 år sedan med sin bästa vän och enligt henne är det den bästa resan hon gjort. Därför valde jag att resa dit när tiden passade, och med min bästavän med (min flickvän). Vi hade inga direkta drömmar om Australien, inge mega förhoppningar som jag tror många kan ha, utan vi visste att vi åkte dit med en liten budget på 25 tusen var och behövde jobba ganska direkt när vi kom fram. Varför vi tog det enorma klivet till Australien var nog främst för att vi ville bort från våran stad och uppleva något annat, något sorts äventyr, och tro mig. Det blev ett äventyr. Vi var borta allt som allt i 5 månader.

Var tillbringade du mest tid i Australien, och hur såg din vardag ut under tiden där? Vad gillade du mest med att bo i där?
Vi tillbringade mest tid i Sydney vid Bondi Beach där vi bodde i tre och en halv månad, min vardag bestod av att söka jobb och surfa för det mesta. Vi kom till sydney under februari och det började bli torrt på jobb, jag fann dock några jobb, tex bara ett efter 2 dagar men det gick åt ____ för jag hittade inte busshållplatsen till bussen som skulle ta mig till jobbet inför första dagen, detta var då vi var nykomlingar och inte visste var något fanns.. så jag skyller på det och att jag kan vara en aning klantig från tillfälle till tillfälle.

Jag gillade nog mest att möjligheten att gå 1 minut neråt från vår lägenhet och komma till en strand. Att vara så nära havet har alltid varit en sorts frihet för mig, speciellt då jag är uppvuxen vid kusten på en liten Ö.

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?
Jag har upplevt så mycket. När man gör en sån här resa så hamnar man först i någon sorts trans, i varje fall gjorde jag det, jag kunde inte förstå hur underbara människor vi var runt om. Nu låter det som de människor jag är omkring här i Sverige är dåliga men så är inte fallet, däremot är det en enorm skillnad, jag skulle säga att svenskar är betydligt mer ”gråa” i det stora hela medans Aussies är mer färgranna. Detta är ganska svårt att förklara men ett exempel är om man sätter sig på en buss i sverige så ser man sällan att främlingar pratar med varandra och man sitter helst inte bredvid en främling heller medans i Australien så är det mer inbjudande att starta en konversation med någon man aldrig sett förut och prata om allt mellan himmel och jord.

Vi är alla människor men jag tror att Aussies är en aning mer relaxed, det är i varje fall det jag sett med mina ögon.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?
Vi landade i Brisbane som ligger ungefär i mitten av östkusten, där stannade vi i 4 dagar sedan tog vi ett flyg till Sydney (väldigt billigt) och där stannade vi i tre och en halv månad drygt, sedan valde vi att köpa en backpacker van från en av Emmas (flickvännen) vänner som vi reste med i en och en halv månad tillbaka till Brisbane. Vi tog oss tiden att stanna på alla möjliga ställen och därför tog det så pass lång tid bara att komma 923 km som egentligen skulle ta dryga 10 timmar att åka i en sträcka. Australiens östkust är ett paradis för varje meter så det blev många stop.

Vi ville åka till olika ställen med bra surf längst östkusten med. Vårat första stop blev Blue Mountains, som var helt otroligt. Så ofattbart vackert. Där behövde vi fixa våran bil, redan efter 1 och en halv timme från Sydney alltså! Då åkte vi till en mekaniker alldeles bredvid där vi sov för natten. Mekanikern vi träffade lärde vi känna och träffade sedan hela hans familj på en fishn chips lunch. Sådana möten hände ganska ofta på vår roadtrip upp för östkusten. Vilket var helt fantastiskt.

Mitt favoritställe under hela resan var Byron Bay och Brisbane, Byron Bay för den underbara surfen och atmosfären som ständigt fanns. Vi hamnade vid Byron med vår underbart gula van runt slutet på maj och jag tror det var bra för hade vi kommit i högsäsong hade vi nog inte gillat det så mycket. Nu var det mycket folk där men alldeles lagomt för två stycken norrlänningar från en liten ö.

Sedan var Brisbane något för mig då jag gått musikskola i tre år. Brisbane bjöd på musik överallt, verkligen överallt. Band som spelade mitt på gatan och busking (gatu-musik) fanns överallt.

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?
Oj, detta var en svår fråga men många olika svar skulle jag säga. Jag skulle först och främst säga åt min vän att spara pengarna innan resan rejält för att en enkelbiljett till Australien är bara det otroligt dyrt. Jag skulle råda min vän att ha minst 50 tusen på sitt kort eller mer beroende på vad min vän skulle göra i Australien. För jag hade önskat att jag hade sparat i några månader till före min resa, 25 tusen räckte inte. Speciellt då jag inte hittade något jobb. Jag skulle också råda min vän att alltid ha 10 tusen på sitt konto som min vän aldrig ska röra som ska vara som en sorts säkerhet om man måste hem. Sedan också att planera resan men också att vara spontan, för är det något ställe man kan vara spontan och leva livet till fullo på så är det i Australien.

Jag hade sparat mer pengar till nästa gång jag åker till Australien.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?
Mina bästavänner är både surfare och älskar musik så jag skulle råda dem att börja deras resa runt Coolangatta och Byron Bay och resa runt och hitta olika surfställen. Jag vet att dom skulle älska vilket ställe som helst egentligen men skulle jag ge mitt hetaste tips skulle det bli Hawks Nest vid Port Stephens, en underbar strand, bra surf ibland och man är helt ensam. Ett paradis för många av mina vänner skulle jag säga. Om jag skulle åka tillbaka på ett turistvisum skulle jag vilja åka dit jag inte varit ännu alltså ovanför Brisbane. Jag skulle vilja åka till Noosa Heads och hela vägen upp till Cairns för att dyka.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?
Jag skulle nästan vilja påstå att jag blivit frälst.. haha nej men inte riktigt så kanske men förändrad har man verkligen blivit. Det är som man har spräckt sin lilla bubbla som man så lätt kan hamna i under sin gymnasietid och då man bor i in stad och gör samma grejer varje vecka. Denna resa spräckte verkligen min bubbla. Jag har kommit in mer och mer i surfkulturen och lärt mig att ta det lugnt mer och faktiskt tänka att man har bara ett liv, varför stressa igenom det med utbildningar direkt när man är ung, jag har lärt mig att för MIG är det bästa att uppleva saker och se nya saker, det är bra för min själ. Utbildningar och jobb kommer sedan men just nu vill jag leva mitt liv till den grad att jag känner mig nöjd. När man är i sin bubbla som jag pratade om tidigare så är det lätt att man inte ser något annat och blir bekväm, jag säger att det bästa som hände mig var att bli obekväm och på så sätt lära känna mig själv mer. Gör man en sån här resa så tror jag det är lätt att bli en aning djup och förstå sig på saker mer och mer. Jag har lärt mig att uppskatta en varm dusch bara, under vår roadtrip blev det bara kalla duschar och inte ofta heller. Man lär sig att uppskatta det man har och inte har. Kort och gott har det varit den bästa resan i mitt liv och jag kommer verkligen komma tillbaka till Australien, var så säker.