Oscar Friberg

Oscar bor en strax mil utanför centrala Brisbane och har bott i Australien både som turist och numera för att plugga utomlands. I den här intervjun delar han med sig av sina erfarenheter och tips för den som funderar på att studera och resa i Australien.

  • Namn: Oscar Friberg
  • Ålder: 22
  • Bor: Coopers Plains, 11 km sydväst om Brisbane

Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?
Det känns som en halv evighet sen jag först slog mig ut på denna upptäcktsfärd här i Australien trots att det nu bara har varit lite över drygt ett och ett halvt år. Allt började år 2010 på en hårdrocks festival i Tyskland där jag träffade på ett gäng Australiensare som jag blev god vän med. Det var sedan två år senare då jag ville studera vidare och då frågade jag mig själv vart jag ville ta vägen och vad jag ville göra med mitt liv. Så jag började titta på skolor runtom världen och det var en av dessa dagar av studie sökande då jag blev kontaktad av en av mina Australien vänner. Efter ett lång samtal blev det nästan som på impuls att det var Australien jag så absolut ville resa till så jag fixade mitt visum. packade väskan och gav mig av mot nya äventyr.

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig?
En vecka i Australien för mig är fylld med alla olika slags aktiviteter. Många av veckodagarna tar jag mig ifrån den lilla staden Coopers Plains till Brisbane och närmare bestämt Fortitude Valley för mina studier. När jag inte är iväg och studerar eller gör läxor hemma så är jag antigen ute på något slags äventyr med mina kamrater eller tar mig an ett jobb att ut och fotografera. Under helgerna har jag lite mer tid att göra vad jag känner för. Så då brukar jag antigen ta mig ut med mina kamrater för att träna våra eldkonster. Antigen det eller så sitter jag och tar det lugnt under palmerna på min bakgård och läser en bok.

Vad gillar du mest med att bo i Australien? 
Oj, ja detta var en svår fråga och det finns många olika faktorer som gör detta land otroligt unikt och beundransvärt. Med de alla olika slags fantastiska saker som finns i detta land så  måste jag konstigt nog säga att det jag mest tycker om i Australien är att jag nu nästan varenda dag kan gå runt barfota ute i naturen på alla mina äventyr och känna mig lika fri och frisk som en sommar natt hemma i Sverige. Här borta i Australien känns det ofta som att det alltid finns någon slags aktivitet eller äventyr att ge sig ut på och att det helt enkelt arrangeras mer evenemang och händelser här. Detta tycker jag ger ett rikare liv för alla inblandade och är absolut en av de sakerna jag älskar mest med att vara här.

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?
Detta är något jag själv har funderat på ända sedan jag kom hit och fortfarande försöker lista ut om jag ska vara helt ärlig men en klar skillnad mellan våra länder och folk är hur vi generellt beter oss och för samtal. Hemma i Sverige så har vi en massa ord och uttryck för mitt i mellan, lagom osv, här i Australien skulle jag istället säga att man är mer öppet bestämd av sig och visar sina åsikter mer öppet på gott och ont. jag skulle också vilja säga att en annan enorm skillnad i våra olika kulturers är sättet man för samtal och vad som anses roande eller inte. Nu säger jag inte att det måste kännas så för alla men och man ser på våra båda länder i det stora hela så är detta något jag tror alla kan hålla med om.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?
Sannerligen är det så men även om det redan har varit över ett och ett halvt år så känns det som tiden bara har flugit förbi med alla otroligt fantastiska äventyr som jag har haft redan. Än så länge har jag bara varit i staten Queensland men mängden olika sorters äventyr och natur det finns att se här så har jag inte tröttnat än. Ett av mina mest minnesvärda upplevelser var första gången jag besökte Burleigh Heads och tog ett dopp i havet här. Det började som en för mig vanlig söndags utflykt med mina nära vänner, dom hade förklarat för mig vart vi skulle och berättade om allt folk som kom dit där varje söndag för att trumma och dansa runt med sina eldkonster. Inte förrän jag kom dit dock så insåg jag hur underbart det skulle bli. Så otroligt mycket folk där var i alla åldrar och olika stilar men alla var i ett underbart humör och kvällen var fylld med gott sällskap,musik och stämning. Att dessa typer av ute dagar organiseras och att folk i mängder kommer dit varje vecka för gott umgänge är inte något man upplever ofta i Sverige. Kvällen slutade perfekt med att vi sprang ner i havet och plaskade runt med meter höga vågor.

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?
Hela min resa med att komma till Australien har varit fylld av utmaningar och särskilt eftersom jag valde att ta reda på och klara ut alla regler och papper som man behövde ha i ordning på egen hand. Ett misstag jag gjorde redan hemma i Sverige var att jag inte tog Australiens värme allvarligt nog, detta gjorde att drygt 80% av alla kläder var i princip värdelösa eftersom det oftast är runt 20-40 grader celsius här. Vintrarna som faller under våra sommar månaderna hemma i Sverige kan bli kyliga om nätterna dock beroende var man bor i Australien. Något som jag starkt rekommendera även om jag inte är så förtjust i det är att skaffa ett körkort hemma så du kan snabbt och smidigt få ett här också. Avstånden är så stora här och kollektivtrafiken är inte alls som hemma i Sverige som om du vill kunna ta dig någonstans annat än inne i de stora städerna så behöver du tillgång till en bil.

Du valde att plugga utomlands. Hur är det att studera i Australien, och har du några tips till andra som funderar på utlandsstudier i en stad som Sydney, Melbourne eller Brisbane?
När jag åkte till Australien så var det först under ett turistvisum för att hinna ha tid att bekanta mig och bli mer bekväm i hur man lever och tar sig runt i landet och kulturen. Detta är något jag rekommenderar starkt för andra att göra även om det blir en liten extra utgift för att först skaffa sig ett turistvisum och sedan ett studentvisum. Varför rekommenderar jag detta då? Jo för även fast jag var resevan och klarar mig ganska duktig i att ta hand om mig ute i den stora världen så är det en hel annan sak att bosätta sig i ett främmande land för en längre tid. Eftersom ett studentvisum endast tillåter dig att komma dit en vecka innan skolstart så kan det lätt bli att början av din skolstart är fylld av mängder av onödig stress när du försöker att anpassa dig till allt nytt runt omkring.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?
Även om jag planerar att resa runt Australien när min skolgång är slut så har jag än så länge mest bara hunnit att upptäcka staten Queensland i syd östra Australien. Oavsett var du åker till i Australien så rekommenderar jag att stanna där i minst en månad eller två, detta dels för att det är nära så långt bort från hemma i Sverige som man kan komma men också för att det så otroligt stort land. Om jag dock skulle trots detta försöka göra så mycket som möjligt på en kort tid så tycker jag absolut att man ska besöka och dyka det stora barriär revet, det är en upplevelse som är magisk bortom ord och ger en natur älskare allt som dom kan drömma om. Ett annat restips är att besöka Australiens storstäder (Sydney,Melbourne och Brisbane) som alla har sin egen lilla personlighet och charm. Till sist så vädjar jag till alla framtida Australien besökare att ta sig över till Nya Zeeland när de har chansen som också är ett otroligt vackert land med helt underbart landskap som du inte vill missa att uppleva om du ar någonstans i närheten av en sådan möjlighet.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?
Det kan vara svårt tycker jag att se förändringar i sig själv dels för att dom ofta utvecklas under en lång tid efter många olika slags upplevelser men jag måsta att säga att jag redan har känt förändring i mig som människa och vad jag prioriterar att värdera här i livet. Den viktigaste förändringen är förmodligen vad jag nu prioriterar att få ut av mitt liv och att jag nu tar mig närmare det målet. Att leva ensam på det här sättet där man är så långt bort från familj, vänner och system man har lärt sig att vänja sig vid och inte kan lösa sina problem utan att ta tag i dom själv har också hjälpt mig att mogna mycket snabbare än vad jag någonsin skulle ha kunnat gjort hemma i Sverige. Jag tror dock också att vädret och människorna här har haft en mer subtil influens i mitt mående generellt och jag känner ofta nu att jag har en lite mer positiv syn på livet och att jag har lite mer energi i kroppen som ibland kan vara svårt att hitta motivation i vårt ofta ganska gråa Sverige.


[Alla foton i den här artikeln: copyright Oscar Friberg 2014.]

Vill du också bli intervjuad här på SwedesInAustralia.com? Kul! Skicka Anders ett mail så ordnar vi det! :)