Norah Lindhe

Norah Lindhe har bott i Australien i över två år och pluggar journalistik på ett av Sydneys universitet. Studierna är dyra och krävande, men värda investeringen i tid och pengar. Hon planerar att stanna kvar och jobba som journalist berättar hon i vår intervju.

  • Namn: Norah Lindhe
  • Ålder: 25
  • Bor: Sydney, Australien

Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?
Australien var alltid en dröm för mig, dock en något overklig sådan. Jag kommer ihåg hur jag satt på mitt jobb på Konsum, och fantiserade om hur livet skulle se ut om jag åkte. Vem skulle jag träffa? Vad skulle hända? Kanske gick mitt livs kärlek omkring i den där stora staden Sydney och ovetandes väntade pa att träffa mig.

Ironiskt nog, visste jag inte hur rätt jag hade. Kanske väntade jag for länge med att åka. I början av 2012 åkte jag till Sydney för att bli en backpacker. Jag var 22 år och insåg redan första dagen att jag kände mig gammal och ointresserad av att festa, dricka billig alkohol och äta nudlar med palmolja i (no offence, backpackers!). Jag hade kommit över det stadiet, min ringa ålder till trots. Jag ringde min mamma och grät hysteriskt därför att jag kände mig så ensam, fast jag hade blivit omgiven av nya vänner. Jag kände att jag hade lämnat hela mitt liv bakom mig för ingenting.

Hon uppmanade mig att skaffa mig ett jobb och redan nästa dag började jag dela ut mitt CV i Sydney. De ringde från ett fik i Edgecliff och erbjöd mig att göra mackor och sallader och jag tackade ja. Det skulle bli mitt livs bästa val. Jag träffade min pojkvän där och vi har idag rest runt i hela Australien. Jag fick min backpackerdröm tillslut, men på mitt sätt!

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig?
Jag pluggar och har nu avklarat halva min utbildning (Bachelor of Journalism). Första året var som en dans pa rosor men andra året har varit väldigt tungt. Engelskakraven blev vid årsskiftet avsevärt svårare och jag har senaste terminen pluggat runt åtta timmar om dagen, utöver de tre dagar i veckan som jag har spenderat i skolan. Jag bor i Dover Heights med min pojkvän George och min hund Wynstan. På helgerna brukar vi ofta bjuda in folk till en barbeque. Eftersom vi har en stor trädgård är det perfekt!

Varje morgon går jag och Wynstan ner till Rose Bay beach och han får bada och springa i sanden. Både jag och min pojkvän simmar nästan varje dag i havet (tack vare det fina vädret Sydney har haft). Jag springer tre – fyra gånger i veckan och ska springa halvmaraton i september. Jag älskar att röra på mig! Förutom detta pluggar jag konstant. Ibland blir det för mycket, men jag forsöker att tänka pa mitt mål – att klara mina studier så att jag får chans att stanna-, och att jobba som journalist i Sydney.

Vad gillar du mest med att bo i Australien?
Jag älskar värmen, precis som så många andra. Jag älskar havet och jag älskar att jag alltid kan träna ute, vilket är en av de stora dragningskrafterna Sydney har. Jag vet många “smultronställen” som jag åker ut till när jag vill vara ifred.

Men… det är nog min lilla familj som jag har skapat som är den största anledningen till att jag vill vara i Australien. Jag har skapat ett liv med rutiner, vänner och en ny familj som betyder otroligt mycket för mig.

Vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?
Efter att ha bott i Australien så pass länge och spenderat tid både som backpacker och student så har jag insett att Sydney är mångkulturellt – det är omöjligt att dra alla över en kam och säga att folk är si eller så. Alla Australienare är olika, beroende på var de har växt upp. Förorterna har rent generellt väldigt varierande kultur. Jag tycker dock att det finns en gemensam beach kultur i Sydney som är underbar. Människor från hela Sydney tenderar att surfa eller simma pa morgon eller kväll, innan eller efter jobb och skola. Denna kultur har vi givetvis inte i Sverige. Personligen älskar jag havet och alla sporter som möjliggörs i och med det.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?
Jag har spenderat mycket tid i Adelaide och Brisbane med omnejd och älskar dessa områden eftersom de båda städerna har ett vibrerande nattliv samt fantastiska områden att ströva eller springa i.

Jag har också spenderat ett par veckor i Alice Springs och Julia Creek och fick uppleva hur de var att inte vara riktigt välkommen och kanske lite uttittad. Jag och min pojkvän bilade genom öknen och min närvaro var inte uppskattad av urbefolkningen. Jag tyckte att det var en intressant upplevelse att få träffa människor som inte var integrerade med övriga Australien. Jag respekterar deras land och tyckte att deras irritation mot mig var förståelig, även om jag just då var ganska ledsen över att jag inte var välkommen.

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?
Jag har haft många vänner som har besökt mig, tack vare mina goda rekommendationer och uttryckta kärlek till Australien och Sydney.
Hela min familj och mina närmsta vänner har spenderat månader i mitt hus och vi har alltid haft en underbar tid tillsammans. Många har uttryckt en önskan om att stanna för alltid!

Vad jag ångrar är att jag innan min första resa borde ha planerat, eller vetat bättre. Jag borde ha vetat att jag hade backpackat tillräckligt i mitt liv och att jag kanske skulle ha försökt att göra något nytt. Samtidigt fick min vistelse en fantastisk utgång och efter två och ett halvt år är jag fortfarande här. Jag nyper mig själv I armen ibland for att vara säker på att jag inte drömmer.

Du valde att plugga utomlands. Hur är det att studera i Australien, och har du några tips till andra som funderar på utlandsstudier i en stad som Sydney, Melbourne eller Brisbane
Att studera I Sydney dyrt, man måste förstå det innan man ger sig på ett program. Jag betalar runt 100 000 kronor per termin. Varje termin höjs terminskostnaden med runt 7000 kronor. Det har stundvis varit jobbigt att få det att gå ihop ekonomiskt, samtidigt är det värt det. Jag jobbade i åtta år innan jag började plugga. Trots mina besparingar och fullt CSN stöd så kommer jag har spenderat i princip alla mina besparingar efter att jag är utbildad. Man ska veta vad man ger sig in i, samtidigt kan man välja att plugga i bara ett år och sen fortsätta sin utbildning hemma. Jag valde att plugga hela min Bachelor här, eftersom jag träffade min pojkvän här. Det var det stora skälet till att jag började studera överhuvudtaget.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?
När mina vänner var här åkte vi till Whitsunday Islands och Airlie Beach. Whitsundays är fantastiskt, och själva båtresan till de olika öarna är lika fantastisk den. Whitsundays besitter en nackdel och det är att man inte kan bada under sommarmånaderna på grund av Box Jellyfish.

Jag tycker att Adelaide är underbart och det är lätt att lära känna människor i staden. Adelaide har ett fantastiskt museum (South Australian Museum) som är så stort att man kan gå därinne en hel förmiddag. Enda skillnaden mellan till exempel Europa och Australien är att jag tycker man ska resa i par när man reser i Australien. I Europa är det lättare att strosa själv, titta pa kyrkor, museum och så vidare. I Australien är kulturen annorlunda och att ligga på stranden helt själv, eller gå ut och dansa själv är det få som känner sig bekväma med.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?
Jag låter väldigt romantisk när jag säger att Australien till stor del har format mig till den jag är idag. Jag kom hit ensam, med en väldigt luddig inställning till livet. Jag kände mig nog lite “lost” och visste inte vad jag ville göra med mitt liv. Jag tror att jag under de två första månaderna uttryckte en viss desperation, att försöka leva som alla andra ungdomar fast jag kände mig trött på att leva från dag till dag. Nu har jag “hittat mig själv” och jag känner mig stark i den jag är. Mina drömmar är fortfarande att skriva och att slutligen bli författare, men mina närliggande drömmar har ändrats från att leva livet utan ansvar till att vara en ‘permanent’ del av samhället. Jag jobbar ideellt, pluggar och har vänner som jag inte riskerar att förlora nästa vecka! Jag tyckte alltid att det var jobbigt att “klicka” med någon som man visste att man skulle behöva skiljas från inom en kort tid.

Australien har gjort mig lycklig och erfaren tack vare det saker som jag har fått uppleva här, men landet har också gjort mig till en bättre människa. Jag kände mig som ett osäkert barn när jag kom hit. Idag är jag en ansvarsfull och självsäker person.


[Alla foton i den här artikeln: copyright Norah Lindhe 2014.]

Vill du också bli intervjuad här på SwedesInAustralia.com? Kul! Skicka Anders ett mail så ordnar vi det! :)