Maja Sundberg

Idag träffar vi Maja Sundberg, som driver bloggen ”I’m Down Under” och där skriver om sina resor både i Australien och Nya Zealand. I vår intervju pratar hon om att ha pluggat på universitet i Sydney, samt att därefter börja jobba inom IT i Australien.

Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?

Australien har varit ett drömresemål för mig så länge jag kan minnas. Naturen, miljöerna, människorna… Jag ville uppleva detta på riktigt! När jag tog studenten så flyttade jag till Örebro för att studera på universitetet och hade en dröm om att ta en termin utomlands, men det blev inte av. Sedan började jag arbeta direkt efter min examen och arbetade vidare i några år innan jag insåg att “Om jag inte gör det nu så kommer jag aldrig att göra det!” samtidigt som jag hade planer på att vidareutbilda mig. Jag bokade en träff med Kilroy Education för att diskutera olika kurser och utbud. Jag visste att om jag skulle utomlands så var Australien givet och Sydney låg i topp. Jag tänkte att det var värt att ge det ett försök och spontansökte till UTS (University of Technology) och fick några veckor senare beskedet att jag var antagen till några kurser och ja, då var valet självklart! Jag skulle flytta till Sydney! Nu har jag varit här i ungefär sex månader.

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig? Vad gillar du mest med att bo i Australien?
Under mina första månader i landet så studerade jag på UTS. Grundtanken var att jag skulle vara här i ett år och studera två terminer på universitetet, men eftersom jag redan har en färdig utbildning från Sverige och jag verkligen saknade att arbeta heltid så valde jag att studera klart min första termin och sedan ansöka om ett annat visum så att jag skulle kunna arbeta heltid isstället. Jag har rätt så nyligen börjat på ett rekryteringsföretag inom IT-branschen där jag fokuserar på att rekrytera personer som är verksamma inom IT-infrastruktur (vilket innebär allt från systemadministratörer till nätverkstekniker och mycket, mycket annat).

Detta gör jag måndag till fredag och på kvällar och helger så umgås jag med mina underbara vänner, tränar eller fotograferar. Min älskade systemkamera följer nästan alltid med mig – vart jag än går och det finns så många fina saker att fotografera här. Allt från natur och miljö till söta koalor och läskiga spindlar! Jag vet att mina vänner och familj i Sverige uppskattar att se hur jag har det (…tja, om man bortser från spindlarna kanske).

Just nu bor jag i Tempe. Det området är nog förmodligen mest känt för IKEA (men nej, det var inte därför som jag flyttade hit). Innan jag hamnade här så bodde jag i Bondi i några månader.

Vad gillar jag mest med att bo i Australien? Oj, ska jag kunna välja en sak? Jag tycker verkligen om klimatet och miljön, människorna och atmosfären. Det är helt enkelt underbart!

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?

Nu är det givetvis olika från person till person, men jag upplever att man ofta är mycket mer öppen och spontan här än i Sverige. Många australiensare som jag umgås med är väldigt sociala och bjuder med allt och alla. I Sverige kan många vara introverta och inte alls lika spontana. Kanske beror det på klimatet och vardagslivet, vad vet jag?

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?

Jag kan faktiskt erkänna att jag har varit i Australien i sex månader utan att ens lämna Sydney. Eller okej, jag har varit i Blue Mountains en dag, men det är allt. Blue Mountains är verkligen ett underbart ställe som jag absolut rekommenderar alla att åka till. Jag ska garanterat åka tillbaka dit igen så fort jag får chansen.

Sydney har verkligen allt att erbjuda och trots att jag har varit här i ett halvår så upptäcker jag fortfarande nya områden nästan varje vecka. Den enda gången som jag har lämnat Sydney var när jag åkte till Nya Zeeland i två veckor för att kunna ansöka om mitt nya visum.

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?

Jag tror faktiskt inte att jag ångrar någonting. Jag har hittills haft sex underbara månader här i Sydney och ser fram emot att stanna kvar här. Jag åkte hit med inställningen “Om jag inte trivs eller känner att det blir fel så kan jag alltid åka hem igen, men om jag inte åker så kommer jag garanterat att ångra mig!” Så ja, ett råd kanske är att inte tänka för mycket på beslutet att flytta hit. Visst är det ett stort steg, men jag har hittills inte träffat någon som har ångrat sig när de väl är här!

Givetvis finns det mycket som jag saknar från Sverige, men när det gäller vänner och familj så finns det ju både Facebook, Skype och många andra sätt att hålla kontakten på!

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?

Jag har arbetat inom rekryteringsbranschen både i Sverige och nu även här och kan säga att huruvida det är enkelt eller svårt att hitta arbete beror på vilken typ av arbete som du söker. Jag visste att det var inom HR- och rekryteringsbranschen som jag ville vara i och gjorde helt enkelt en lista på de företag som jag tyckte såg intressanta ut och som jag trodde skulle passa mig. På måndagsmorgonen så satte jag mig ner och ringde till de företag som jag hade skrivit ner, samtidigt som jag sökte på några annonser som jag tyckte var intressanta. De flesta företag hade inga annonser ute just då, men jag presenterade mig som ”Hej, jag heter Maja och har en utbildning inom HR från ett svenskt universitet.”

Jag har utöver det arbetat som IT-rekryterare i tre år och söker nu efter ett heltidsarbete här i Sydney och tänkte fråga om ni möjligtvis kan ha någon ledig roll för mig?“ Visst, det kan låta lite konstigt, men detta gav mig faktiskt flera intervjuer och många som sa ”Oj, ett sådant här samtal har jag aldrig fått, men vad kul! Det är just den här inställningen som vi vill ha hos våra medarbetare!"

Jag kan meddela att fem dagar efter att jag påbörjade mitt arbetssökande så hade jag varit på några intervjuer, gått vidare i processer och på fredagen samma vecka som jag började så hade jag skrivit på ett kontrakt för ett underbart företag. Och vet ni vad det bästa är? De har erbjudit sig att sponsra mig så länge jag vill vara kvar!

Jag vet att många svenskar som reser till Australien är unga, kanske har de precis tagit studenten och aldrig haft ett arbete innan och vet därför inte hur man går tillväga när man söker? Det rådet som jag kan ge är att aldrig ge upp. Ibland kan man söka många arbeten och få nej från alla företag som man kontaktar, men vad du än gör – ge inte upp! Fortsätt att dela ut CVn, ring runt till företag, återkoppla, sök på olika karriärsidor. Var inte rädd för att kontakta företag. Rätt som det är så får du ett arbete!

Du valde att plugga utomlands. Hur är det att studera i Australien, och har du några tips till andra som funderar på utlandsstudier i en stad som Sydney, Melbourne eller Brisbane?

Jag har studerat både i Sverige och här i Australien och det är väldigt stor skillnad mellan upplägg, innehåll och studierna överlag. Jag läste fyra kurser parallellt och hade följande schema:

Måndag: 09.00–12.00, 13.00–16.00
Tisdag: 09.00–10.30, 10.30–12.00
Onsdag: 16.00–17.00, 18.00–20.00

Vissa perioder var det väldigt lugnt och andra perioder (speciellt under tentaveckorna) så hade jag väldigt mycket att göra. Den största skillnaden mellan mina studier i Sverige och här är att jag läste kurserna “en och en” i Örebro, medan jag som sagt läste dem parallellt här. Vi hade tentaperioder vid två tillfällen då vissa av mina studiekamrater kunde ha fyra salstentor under fem dagar. Jag klarade mig dock med två tentor som mest. I resten av kurserna skrev jag uppsats eller hade grupparbete.

Den andra stora (största) skillnaden är kostnaden. Jag betalade närmare $9000 för mina fyra kurser. Visserligen så täcker CSN detta om man tar lån, men det är svårt att klara sig på de pengarna som blir över så se till att antingen ha en bra budget innan du kommer eller skaffa ett deltidsarbete vid sidan av studierna!

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?

Jag hade nyligen besök från Sverige under 14 dagar. Vi stannade i Sydney under denna period (förutom en dag i Blue Mountains som jag rekommenderar) och som sagt – i Sydney finns det någonting för alla. Men jag skulle faktiskt vilja åka runt lite i Australien för att se andra områden och upptäcka nya platser. Jag skulle gärna vilja åka ut till outbacken och uppleva Australien “på riktigt”, det vill säga som jag drömde om det när jag var liten.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?

Jag vet inte riktigt. Jag kom hit strax innan jag fyllde 25 år och hade både erfarenhet från skola, universitet, arbetsliv och mycket annat och har levt med ungefär samma inställning sedan jag kom hit. Däremot så kan jag tro att jag hade förändrats mer om jag hade åkt när jag var yngre, till exempel direkt efter gymnasiet. Jag tror att man växer väldigt mycket som person när man gör någonting sådant här, speciellt om man reser helt ensam som jag gjorde.