Lovisa Stenlund

”Jag har spenderat 9 månader i ett fantastiskt lyckorus som inte verkar försvinna” berättar Lovisa i vårt möte med henne. I skrivande stund bor hon i svensk-täta Cairns och delar här med sig av sina tips om både resmål och hur man som svensk tjej gör för att hitta jobb på resande fot.

  • Namn: Lovisa Stenlund
  • Ålder: 23
  • Bor: Cairns
  • Sajt / Blogg: steenlundarn.tmblr.com

Hej Lovisa! Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?
Svårt att sätta fingret på, enda sen jag var cirka 13 år så har jag haft en känsla av att ”Det finns något mer där ute, jag vill se mer och göra mer” Det är en sån där brinnande längtan som nog inte går att förklara, den bara finns där och alla som känt samma sak verkar förstå ändå.

Jag har alltid varit en väldigt ansvarsfull människa, lärde mig tidigt att jobba hårt, utbilda mig och se till att skattepapperna skickades in i tid och att räkningarna betalades i tid. Då skulle ju allt fixa sig. Jag tjänar ihop pengarna till min första fina bil, staketet ska vara vitt, huset rött och jag ska ha 2,5 barn. En dag vaknade jag bara upp och visste att jag ville åka någonstans, Australien var helt ärligt bara det första landet som dök upp på Google och jag tänkte ungefär att ”Jamen värme, kängurur och solbränna. Varför inte?”

Nu har jag tillbringat nästan precis nio månader i detta fantastiska land, tidsuppfattning finns inte och det känns som att jag kom igår och samtidigt som att jag aldrig haft ett annat ställe att kalla hemma.

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig?
Jag bor i Cairns och herregud vad det är mycket svenskar här! Jag flyttade in i ett ”share-house” för cirka sex veckor sedan. Här ser boendeförhållandena helt annorlunda ut, du bor helt enkelt med en hel drös spännande människor, att skaffa sig en egen lägenhet är inte direkt vanligt. Har under min tid i Australien bott på flygplatsen, i en truck, på en byggnadsplats, ett gästrum, ett par hostel och två hus. ”Hemma” för mig nu är ett stort och fint vitt hus väldigt nära centrum, jag har fått mig en stor pool och delar just nu ett rum med en tjej från Estland. Huset delar jag även med en kille från Kalifornien och ett sött par från Kanada och Tyskland. Eftersom att du inte har din familj nära så bildar du lätt din egen här, vi lagar mat tillsammans, du har alltid någon att luta dig mot när det är tufft och jag lovar att det säkerligen är någon som tar mammarollen där med.

Jag har svårt att förklara hur en vardag ser ut för mig här, mest för att jag inte direkt har någon. När du lever i en resväska och du inte har en klar bild över hur morgondagen kommer att bli så vaknar du upp varje morgon utan att veta vad som kommer att hända näst. Jag får helt enkelt beskriva veckan som gått. Vaknar fortfarande upp på morgonen och springer till närmsta café, efter ett tag så inser du hur viktigt det är att hitta ett mysigt ställe som har riktigt bra wifi! Ofta sitter jag och min bästa vän Mann här och dricker ”Voltage”(Beroendeframkallande superkaffe). Surrar och letar efter jobb. Efteråt så köper vi med oss något gott och traskar ned till lagunen. En stor pool mitt på esplanaden där alla samlas för att grilla, ta ett dopp och sola.

I Cairns finns det ingenting som kallas helg, lördagar och söndagar spenderas mer troligt på arbetet och om du vill gå ut och ta dig en öl så är det nästan vettigare att göra det på en måndag. Av någon anledning, så är det större risk att dina vänner är lediga den dagen ändå. Lilla Cairns har inte världens bästa utbud av klubbar, men ölen är billig och efter ett tag så börjar du trivas med att gå på just din favoritpub.

Efter att du tillbringat dagen med att simma i ett vattenfall, så är det mest bara konstigt att du fortfarande måste tvätta när du kommer hem. Det finns ingen vardag, tror att det är den vi rymmer från när vi lämnar Sverige, men tvätta måste du fortfarande göra.

Vad gillar du mest med att bo i Australien?
Livsstilen och att hitta sidor av dig själv som du inte trodde fanns. Möjligheterna är oändliga, helt plötsligt så inser du att bergsklättring är något för dig, hoppa fallskärm var inte så läskigt som du trodde att det skulle vara. Istället för att cykla så kanske du provar att glida fram på en long board. Att du alltid måste utmana dig själv, du är tvungen att prata med människor konstant och du lär dig att be om hjälp när du har tio minuter kvar till en jobbintervju och du springer omkring som en galen tupp.

Det finns verkligen något för alla här, varje dröm går att uppfylla, har du alltid velat hoppa fallskärm? Gör det. Vill du paddla kajak och snorkla med sköldpaddor? Dyka i korallreven, hoppa bungy jump eller bara lära dig att dekorera tårtor? Det finns verkligen något för alla och det finns även människor som gärna visar dig hur man gör.

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?
Världens mest hjälpsamma och godhjärtade människor! Jag tror att svenskar kan vara rätt konservativa och stängda. Inte för att det är något fel med det, men vi lär oss väldigt tidigt att man inte ska prata med främlingar på bussen, att om någon gör dig en tjänst så förväntar de sig något tillbaka och att kassören på Konsum bara hälsar för att vara trevlig, inte för att hon vill prata med dig.

Jag har tagit mig långt på vänlighet här, fått så otroligt mycket hjälp och så hjärtliga konversationer. Jag tror att många ”Aussies” tror på karma, jag har missat bussen och fått skjuts av en charmig tant, fått bussbiljetten betald, gratis boende, mat och oändligt med vägbeskrivningar. Av någon anledning så har nästan alla sagt samma sak ”Om det hade varit jag, så hade jag velat att någon annan skulle göra detta för mig” Ingen har någonsin begärt något i gengäld. Jag har nu lovat mig själv att när jag har chansen, så ska jag leva efter samma motto.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?
Jag skulle kunna skriva om detta i timmar, men jag ska försöka att korta ned detta lite.
Jag landade i Sydney i september, helt ensam och skräckslagen. Blyg som jag var så trodde jag att jag skulle tillbringa tre månader av ensamhet på ett hostel och sedan åka tillbaka hem. Tänk vad fel jag hade! Hittade ett hus rätt fort, öppnade dörren och mötte direkt cirka 8 olika nationaliteter och 11 olika personligheter. Jag fastnade helt enkelt i Sydney i fem månader, aldrig behövde jag vara ensam heller. Jag tillbringade söndagarna med att klättra i Blue mountains, sov ofta under stjärnorna, lärde mig att spela tennis, nattbadade i havet, grillade och kände att livet verkligen inte kunde bli bättre.

I slutet så var jag så fattig att jag tänkte att ”Nu är detta slutet, jag packar ihop alla mina saker, åker iväg och ser hur långt jag tar mig.” Mötte en kille med en truck och åkte iväg, destination Melbourne via The great ocean road. Vilken resa det visade sig vara! Jag fick resa med en fantastisk kille som uppskattade mitt sällskap så mycket att jag i princip fick resan gratis. Jag tror inte att vi körde mer än två timmar varje dag, utan vi valde att se så mycket som möjligt. Han drog en båt efter trucken, så jag tror att jag nu kan namnet på varje ätbar fisk i Australien. Jag tillbringade 24 timmar om dagen med denna killen i cirka en månad och jag kan lova att det inte finns något bättre sätt att verkligen lära känna någon.

Efter en makalös resa så stannade vi slutligen i Melbourne. Han hade fått ett nytt jobb och skulle flyga till en ny stad dagen efter. Plötsligt så stod jag där med trucken, utan pengar, vänner och körkort. Två månader senare och jag är i en ny stad, hur jag tog mig hit är en helt annan historia!

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?
Jag planerade verkligen ingenting alls. Jag hade boende under första veckan, det är allt. Jag var helt säker på att jag bara skulle stanna ett par månader och sedan åka hem, så jag var verkligen inte beredd på att detta skulle bli mitt livs resa. Jag hade inte ens med mig en handduk, varför skulle jag behöva en sådan?

Detta är vad jag önskar att jag hade vetat innan jag kom:

  • Packa svarta byxor, skor och en vit skjorta. Du kommer att jobba som servitris någon gång under resan och packa för guds skull inga klackedojjor! Du kommer aldrig att använda dem.
  • Du kommer att använda två webbsidor för att hitta ett jobb, www.seek.com.au och www.gumtree.com.au. Är du tjej, lägg inte upp en bild på dig själv när du gör en annons. Det finns otroligt många knäppskallar där ute! Låter ett jobb för bra för att vata sant, så är det troligtvis det. Lita på magkänslan.
  • Ladda ned appen Tripgo, den kommer verkligen att rädda ditt liv när du åker tunnelbanan. Försök även att alltid köpa veckobiljetter på bussen eller tåget, det kommer du att tjäna på.
  • Försök att hitta din egen väg, fall inte för alla turistfällor!
  • Telstra är ett telefonbolag som faktiskt funkar när du är fast mitt ute i regnskogen.

Jag tror inte att jag hade gjort så mycket annorlunda, kanske att ta vara på de lediga dagarna lite mer, men samtidigt så var det rätt skönt att bara stanna hemma och spela ping-Pong ibland. Dock så hade jag försökt ha mer pengar med mig från början, kanske jobbat lite hårdare hemma istället.

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?
Att hitta ett jobb i de större städerna kan vara rätt lätt, hade inga problem alls när det kom till att hitta ett jobb i Sydney eller Melbourne. I Cairns så har det varit i princip omöjligt. I Australien så är det en väldigt stor chans att utbildningen man har hemifrån inte ger så mycket. Att försöka förklara att Coop Konsum är Australiens definition av Coles funkar inte riktigt. Har du jobbat inom restaurang, bar eller hotell så är det ett väldigt stort plus.

Du kommer säkerligen att göra en del jobb som du aldrig hade tagit dig an i Sverige, men jag lovar dig att om du kommer hit så spelar det ingen roll, du kommer att förstå att städa toaletter är värt det, så länge du får stanna en månad till!

Kontakter är rätt viktigt, är du bara social och trevlig så finns det alltid någon vänlig själ som vill hjälpa dig.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?
Jag skulle verkligen börja i Sydney, utan tvekan! Man kan inte åka till Australien utan att uppleva Sydneys uteliv. När jag gick på en nattklubb för första gången så lyckades jag gå på samma ställe som Rihanna, hur fränt är inte det!? Jag skulle även ta med mig ett tält och ta bussen ut till blue mountains, tälta där och försöka hitta åt några sköna klättrare, det finns garanterat någon som mer än gärna visar dig hur man gör. Att sedan få sova under stjärnorna och brottas med en hel del mygg är ju helt klart en smaksak! Åk sedan till Melbourne för att få se alla gatumusikanter, festivaler och den fantastiskt billiga shoppingen. Avslutningsvis så borde du åka till Cairns, nog vill du komma hem och kunna berätta hur det är att dyka med hajar, vilken adrenalinkick du fick när du hoppade fallskärm eller hur mysigt det faktiskt var att krama en koala!

Jag tror helt ärligt att det inte finns en enda människa som åkt till Australien och inte förälskat sig i detta land, mitt enda tips är att äta så mycket falukorv och lösviktsgodis som möjligt innan avfärd.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?
Jag trodde att jag visste vad lycka var innan jag kom hit, oj vad fel jag hade! Jag har spenderat 9 månader i ett fantastiskt lyckorus som inte verkar försvinna. Jag har växt så mycket som människa under min tid här. Jag har alltid varit rätt pratglad, men att ha ett samtal med en helt okänd människa var något som gjorde mig extremt nervös förr. Helt plötsligt så kan jag prata med vem som helst, om vad som helst! Att gå på en arbetsintervju gav mig sådan handsvett att jag i princip inte kunde skaka hand utan, nu är det en världslig sak.

Det finns så många saker att se, så många människor att möta och så många kulturer att ta del av. Att ta steget ut i världen, undvika tryggheten som Sverige gav mig är verkligen det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Jag har lärt mitt att tacka ja till allt som livet erbjuder, jag låter inte rädsla förhindra mig från att göra något som jag vill göra längre och jag försöker att hjälpa andra så mycket som jag bara kan. Australien har gjort mig till en gladare, starkare och mer givmild människa. Det är definitivt alla möten jag haft som ändrat mitt synsätt och nu kan jag inte ens tänka mig hur det kommer att bli att åka hem till lilla Sverige igen.

Jag åkte inte till Australien för att hitta mig själv, tyckte bara att det lät fjantigt, men kanske gjorde jag just det. Jag vet fortfarande inte vad jag vill göra med mitt liv, men så länge jag får fortsätta resa, så är jag rätt lycklig ändå.


[Alla foton i den här artikeln: copyright Lovisa Stenlund 2014.]

Vill du också bli intervjuad här på SwedesInAustralia.com? Kul! Skicka Anders ett mail så ordnar vi det! :)