Linnea Troberg

Linnea älskar Queensland och rekommenderar sina vänner att ta sig norrut från Brisbane. Efter att ha bott i Mackay i ett halvår delar hon i den här intervjun med sig av sina bästa tips för dig som vill ta dig till den tropiska nordöstra delen av landet.

  • Namn: Linnea Troberg
  • Ålder: 21
  • Bor: Uppsala / Australien
  • Sajt / Blogg: trobergs.blogg.se

Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?
Det var egentligen ett ganska spontant beslut att flytta till Australien. Jag var 18 år och tillhörde gruppen av uttråkade tonåringar som ville bort från min hemstad och utforska världen. En kväll under ett telefonsamtal med en vän började jag drömma om att resa bort efter gymnasiet, varpå jag sa att jag kanske kunde flytta till Australien. Vi skrattade gott och tyckte att det var den mest omöjliga idén jag någonsin kommit med. Men när jag väl började titta på flygbiljetter och visum insåg jag att det kanske inte var så omöjligt ändå. Och ju mer jag funderade på saken, desto mer sugen blev jag. Helt plötsligt gick denna tidigare galna idé över till diskussioner om att jag skulle lära mig surfa och dyka, och jag byggde upp föreställningar om ett helt nytt liv. Till slut tog jag tag i saken och bestämde mig för att satsa fullt ut. 19 år gammal och nyligen utskuffad från skolan packade jag väskan och satte mig på flygplanet. Och det var mitt livs bästa beslut.

Var tillbringade du mest tid i Australien, och hur såg din vardag ut under tiden där? Vad gillade du mest med att bo i där?
Jag var bosatt i Mackay, en småstad vid norra Queenslands kust, i ett halvår. Anledningen till att jag flyttade dit var att min pojkvän som jag träffat tidigare under resan var bosatt där. Jag bodde tillsammans med honom i ett hus precis vid stranden, och vi delade det med två vänner som mestadels var där under helger. I veckorna arbetade jag manuellt på en ekologisk bananfarm som låg ungefär en timmes körning utanför staden. Jag hade väldigt varierande arbetsuppgifter, det kunde vara allt ifrån att rensa ogräs för hand till att beskära träden, gräva bort oönskade träd, plantering och mycket mer. Jag, som alltid varit lite av en prinsessa, fick lära mig att arbeta sida vid sida med Huntsman spiders och Pythonormar och kom äntligen över min skräck för spindlar. Eftersom farmen låg så långt ifrån vårt boende gjorde jag upp att få sova tre nätter i veckan i något som mestadels påminde om ett skjul som ägdes av en grupp människor tillsammans. Där fick jag lära mig om olika sätt att odla egen mat och jag smakade på rotfrukter och grönsaker jag inte visste fanns. De dagar jag var hemma umgicks jag med pojkvännen och vännerna. Då levde jag ett rätt normalt stadsliv med biobesök, krogrundor, restaurangmiddagar och grillfester. Under helgerna gjorde vi mycket utflykter till regnskogar, stränder eller öar. Jag älskade att bo i Mackay för att det tropiska klimatet är så långt från Sverigelivet man kan komma. Värmen och de vackra stränderna var något jag tidigare bara drömt om, och helt plötsligt var det min vardag. Jag hade det inre barriärrevet precis utanför dörren, och jag tyckte om att se wallabys hoppa iväg när man kom gåendes samtidigt som man lyssnade till en Cockatoo som satt i trädet längs vägen.

Vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?
Jag upplever australier som mer avslappnade än svenskar. Det är lätt att skaffa nya vänner och människor är lätta att lära känna. I Sverige kan man lätt uppfattas som ”konstig” om man börjar prata med främlingen man sitter bredvid på bussen medan man i Australien mer uppfattas som trevlig och social. Jag lärde mig att många australier är väldigt hjälpsamma, ett exempel är när jag var på väg hem från bussen i regnet och en okänd kvinna kom utspringandes från sitt hus med ett paraply i handen som hon gav till mig. Argumentet hon hade till varför jag skulle ta emot det var för att hon skulle vara inomhus hela dagen och kunde köpa ett nytt paraply imorgon, medan jag skulle bli förkyld om jag blev våtare. Det är helt enkelt ett artigare förhållningssätt i samhället i Australien, medan vi svenskar är mer stressade och håller blicken rakt fram.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?
Jag började med att besöka de södra städerna innan jag bosatte mig i Sydney i tre månader. Därefter påbörjade jag min egentliga backpackerresa längs östkusten. Jag reste med en vän från Sverige, och vi lärde oss bland annat att surfa i Byron Bay vilket är något vi alltid drömt om. Andra favoritdestinationer var när vi tältade tre dygn på Fraser Island där vi badade i alla vattenhål vi kunde hitta och fick se vilda dingoes eller när vi seglade runt Whitsundays Island och stannade vid olika snorklingsrev där jag hittade Nemo och socialiserade med en sköldpadda. Det allra bästa var dock när vi kom till Cairns och jag såg till att en av mina livsdrömmar gick i upplevelse: jag tog dykarcertifikat och åkte ut tre dagar till det yttre barriärrevet och dök så mycket jag orkade. Queensland har blivit mitt livs kärlek, jag ångrar inte en sekund att jag spenderade största delen av mitt år där. Det tropiska klimatet och rika djurlivet gör det till en plats man bara måste besöka någon gång under livet.

Om vi låtsas att en kompis med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa?
Jag önskar verkligen att jag vetat hur stort landet är! Jämfört med lilla Sverige är avstånden helt sjuka, och planen jag hade när jag åkte gick ganska snabbt i kras när jag insåg att jag varken skulle ha tid eller pengar att ta mig överallt. Jag hade nämligen tänkt mig från början att jag bara skulle resa ca 4-5 månader, någon som snabbt utvecklades till ett helt år. Jag brukar rekommendera vänner överlag som vill resa att inte göra upp en för stor plan om vad de vill göra och hur de vill resa. Istället tycker jag att man ska prata med människor, både andra resande och med lokalbefolkningen, och fråga vilka platser de rekommenderar att man ska se och vad de tycker att man ska göra. Dela med er av tips och idéer och ta hjälp av andra människor! Genom att lyssna på tipsen jag fick kunde jag ändra om i resplanen och besöka ännu fler platser än jag tänkt, och jag fick också ett hum om ungefär hur mycket tid som behövdes på varje destination för att hinna med det som borde göras. För mig är spontanitet nyckeln till en riktigt lyckad resa, så häng med på allt som du blir inbjuden till. Du kanske får ditt livs upplevelse!

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?
Jobbmöjligheter varierar helt och håller beroende på vilken branch du söker dig till och om det är hög- eller lågsäsong. När jag kom till Sydney i oktober hade jag väldigt lätt att hitta jobb i restaurang- och cafébranchen då många anställer ny personal till sommaren. När det sedan blev höst blev det istället näst intill omöjligt. Cheferna vet att vi som kommer på working holiday-visum planerar att resa och inte kommer stanna så länge, och vill man jobba mindre än tre månader på samma ställe anställer de någon annan som kan stanna längre. Se till att få prata med chefen när du lämnar ut ditt CV och var alltid lite ”på hugget” och prata till dig en dags provjobb. Visar du intresse och är glad och trevlig är det oftast inga problem att få anställning. Något jag fick lära mig den hårda vägen var att i Australien jobbar de efter ”kvantitet före kvalitet”, alltså raka motsatsen mot vad vi svenskar fått inpräntade i huvudet hela vår uppväxt. Jag fick ofta höra om min ”svenska kvalitet”, och med det menade min chef att jag gjorde jobbet lite för bra och att det blev lite för fint, men istället gick det lite för långsamt. I Sverige ska man helst fråga en extra gång om man är osäker på något, men i alla fall på de ställen jag jobbade på i Australien föredrog cheferna att man istället tog egna initiativ och hittade på en egen lösning. På det sättet blev jag som arbetstagare mer kreativ, men jag var alltid lite nervös över att arbetsuppgiften i slutändan inte skulle vara korrekt utförd.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?
Jag skulle definitivt utnyttja min förälskelse till Queensland och ge tips om att spendera så mycket tid som möjligt norr om Brisbane. Fraser Island, Whitsundays Area, Stora Barriärrevet och regnskogarna är helt enkelt något man enligt mig inte får missa. Du kan uppleva allt från snorkling och dykning till att få se vilda dingoes och kängurus eller åka på krokodilsafari. Jag själv tycker inte att storstäder är något att prioritera vanligtvis då en storstad alltid är en storstad och de påminner mycket om varandra. Men vill man resa till Australien tycker jag ändå att det är värt att göra ett besök till Sydney och gå på en rundvandring i Sydney Opera House, promenera över Harbour Bridge, bada på Bondi Beach eller ta en cykeltur på Manly. När jag kommer tillbaka till Australien planerar jag att ta en sväng till Western Australia och bila norr om Perth. Jag har fått höra så fina saker om det vackra landskap som sägs vara och vill hemskt gärna uppleva det själv. Jag har också på agendan att någon gång besöka Uluru, och så klart åka på krokodilsafari i Darwin.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?
Jag har absolut förändrats som människa sedan jag flyttade till Australien. Jag var bara 19 när jag kom och tvingades att bli mer självständig. Man är långt hemifrån och ibland kan man få kämpa med att hitta jobb och betala hyran, men i slutändan blev jag mer självsäker som person när jag insåg att jag faktiskt klarade mig igenom det också. Jag lärde mig att ju mer spontan jag var, desto mer av Australien fick jag uppleva. Nu har jag även mycket lättare att prata med människor och skaffa nya vänner. Jag har helt enkelt lärt mig att stå rakryggad och vara stolt över mig själv! Jag mötte så otroligt många olika människor som alla levde sitt liv på helt olika sätt, och jag lärde mig att det inte finns något rätt eller fel på hur man väljer att leva sitt liv. På farmen lärde jag mig om en livsstil helt utan mobiler och internet där man istället intresserade sig för vår planet, och i och med det insåg jag värdet av ekologiskt odlad mat och vad det är man får för de extra kronorna det kostar. Tidigare var jag så inkörd på hur man lever i en storstad att jag knappt reflekterade över andra levnadssätt. Nu har jag fått prova på lite av varje, och jag har älskat varje sekund.


[Alla foton i den här artikeln: copyright Linnea Troberg 2014.]

Vill du också bli intervjuad här på SwedesInAustralia.com? Kul! Skicka Anders ett mail så ordnar vi det! :)