Linnea Borén

I artikelserien ”Fika med en Australienvän” kommer jag att intervjua olika svensk-australier om deras personliga möte med Australien och hur de hamnade där de är idag. I den första artikeln pratar jag lite med Linnéa Borén som bor i Avoca Beach, ett semesterparadis cirka 10 mil norrut längs kusten från Sydney.

Hej Linnea! Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?
Första gången jag besökte Australien var i fyra veckor för tre år sedan. Jag åkte hit med min familj för att besöka mina kusiner som bor här, jag blev kär i landet så fort jag steg av planet och kände värmen mot min hud. Jag ville tillbaka så fort jag landa i Sverige.

Jag bestämde mig för att backpacka direkt efter studenten och Australien blev en utav destinationerna, jag reste hela östkusten och jag trivdes som fisken i vattnet. När jag kom tillbaka till Sverige förra året så kände jag mig fortfarande inte färdig med Australien, jag bestämde mig för att åka hit för att jobba. Några månader efter det så satt jag på planet hit, och nu har bott här i sju månader, så på den vägen är det.

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig?
Jag bor i en liten, mysig stad som heter Avoca. Staden ligger ca 2 timmar norr om Sydney. Jag bor i ett strandhus med tre Australienska killar. Förut så jobbade jag på en restaurang tre-fyra dagar i veckan, men eftersom jag har jobbat där i sex månader nu så söker jag ett nytt jobb. Jag umgås ofta och gärna med mina vänner, det vanligaste här är att vi går ut och äter frukost på caféer, det är bland det mysigaste jag vet.

På senaste tiden har jag spenderat helgerna med att gå på födelsedagsfester för folk som fyller 21 år, eftersom det är en betydelsefull ålder för Australiensare. På söndagar har vi i huset som tradition att “sundaysesha”, alltså gå ut och festa på en söndag. Söndag är min favoritdag nu för tiden.

Vad gillar du mest med att bo i Australien?
Jag gillar att man har nära till havet nästan vart man än befinner sig. Jag älskar att de har en frukostkultur som är underbar här, då man kan beställa frukost på vilket café man än väljer. Sedan tycker jag om att det är en mer avslappnad kultur här, iallafall där jag bor.

Folk bryr sig inte så mycket om hur de ser ur, vad de har på sig eller om det går in i mataffärer med skor eller inte. Jag gillar även att man alltid känner sig så välkommen och uppskattad här, och att folk så som killar och tjejer är så snälla och öppna gentemot en.

Vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?
Som jag nämnde innan så upplever jag att människor är mer avslappnade här, det är ingen som kollar snett på en om man går barfota i affärerna. Det är heller ingen som bryr sig om man går ut och dansar i flipflops. Jag upplever också att killarna är mer gammalmodiga och artiga här gentemot tjejerna, de håller upp dörrar och behandlar tjejer som prinsessor.

Människorna här är mer öppna och trevliga, de vågar prata med främmande personer och man hälsar på alla personer man möter på sin morgonpromenad, även om man känner personen eller inte.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?
Jag har rest hela östkusten, från Melbourne upp till Cairns. De ställen jag gillade mest var Byron Bay, Noosa och Surfers Paradise. Skulle jag rekommendera en svensk person att besöka/leva på ett ställe så skulle det lätt vara Byron Bay. Det stället har allt och lite till, de är mysigt och har en väldigt relaxad atmosfär. Det är mycket svenskar där och det finns gott om party. På Cheeky monkeys (ett uteställe, där man dansar på bord istället för golv) har jag haft en utav mina roligaste utekvällar.

Noosa är en jättemysig och fin stad, en stad som jag skulle rekommendera familjer att besöka, det är en typisk semesterstad och har allt man kan önska för en avslappnat semester.

Sedan har vi Surfers Paradise, det heter ju paradise för en anledning, denna stad har också allt man kan önska, speciellt som ungdom. Det är mycket party, bad och sol, ett ställe man måste åka till om man backpackar. En typiska backpackerstad!

Sedan så borde man tälta på Fraser island, världens största sandö, där man kan åka runt i jeepar och möta på dingos.

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?
Jag skulle rekommendera att man lär känna folk som är riktiga Australiensare, det blir lätt så att man hänger med svenskar här nere eftersom man kanske känner sig tryggare med det. Jag anser dock att man får ut så mycket mer om man lär känna folk som faktiskt bor här året om. Man får uppleva mer av kulturen och oftast så vet människorna som är födda här de riktiga guldkornen som man måste se.

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?

Jag jobbade på en restaurang i sex månader, fem minuter från mitt hus. Jag upplevde det hyfsat lätt att få jobb, men jag är ganska på och har en del erfarenheter. Redan första dagen lämnade jag in Cv:n till alla affärer i Avoca, några dagar efter hade jag ett jobb.

Jag anser inte att det är så stor skillnad med att jobba här, mer än språket! Språket var någonting jag oroade mig över, men jag som svenska kom in i det fortare än vad jag trodde, och jag har lärt mig så extremt mycket engelska på bara sex månader.

Jag skulle rekommendera att ha en bra cv, men bra engelska, man kanske kan be någon engelsktalande person att hjälpa till med att rätta sitt cv. Jag skulle även rekommendera att man skriver att man har ett working holiday visa, eftersom det är viktigt att ha för att få jobba här!

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?

Om man reser som en backpacker, vill ha billiga hostel, mycket fest, sol och bad så skulle jag rekommendera Byron Bay eller Surfers Paradise.

Vill man åka på semester för att koppla av, uppleva och ha en mysig semester till Australien så skulle jag äga Noosa, alla dagar i veckan. Det är som ett paradis och jag älskar verkligen den staden. Noosa är jättemysigt, har en fin strand, fina restauranger och bra shopping på Hasting Street. När min familj har varit här (tre gånger) så har de besökt Noosa varje gång, de fullkomligt älskar Noosa, och för dem är det verkligen semester.

Om man vill uppleva saker så skulle jag åka upp till Cairns och dyka i barriärrevet, sky-diva och hoppa bungyjump.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige?
Jag har förändrats extremt mycket under dessa sju månader jag bott här, framförallt för att det är första gången jag bor utan min familj. Jag har fått klara mig helt själv, betalat hyra, betala mat och alla andra kostnader. Dessutom befinner jag mig ett dygn ifrån min familj och mina vänner med flyg, vilket är en liten skrämmande men spännande känsla.

Ju mer jag reser ju mer vill jag resa och ju mer jag upplever desto mer vill jag fortsätta uppleva. Så att resa runt i världen har blivit en tydligare dröm jag vill uppfylla sedan jag kom hit. Jag har fått andra prioriteringar när det gäller min ekonomi, då jag har blivit mer uppmärksammad på den och inte slösar mina egna tjänade pengar på onödiga saker, som gjorde innan. Jag skriver dagligen kassabok för att se hur mycket jag spenderar i månaden och på vad.

Jag har även blivit mer relaxad, eftersom jag bor med tre väldigt avslappnade killar. Tack vare att jag har fått chansen att lära mig stå på mina egna ben och göra det jag vill och älskar så har jag blivit mer positiv, gladare och modigare.


[Alla foton i den här artikeln: copyright Linnea Borén 2014.]

Vill du också bli intervjuad här på SwedesInAustralia.com? Skicka Anders ett mail så ordnar vi det! :)