Linda Stanes

Linda Stanes är en av de tre grundarna bakom det framgångsrika svenska caféet Fika Swedish Kitchen, och i vår intervju med henne berättar hon mer om sin resa från Sverige till att bli entreprenör i Manly norr om Sydney.

Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?

Jag fick en fix ide när jag var 20 år gammal, för drygt 10 år sedan – Australien, dit ska jag!

Jag hade alltid drömt om att resa och uppleva världen men fann mig själv ganska låst i min situation hemma i Sverige, hade slagit mig till ro och var trygg med fast jobb, lägenhet, träning, storhandling och tvättider.

En tjejkompis hade planerat att resa down under och jag skulle haka på. Planen var glasklar, tills hon lyckades snika till sig den sista platsen på väntelistan till sjukgymnastikutbildningen, grattis till henne, men oj nu var jag ju ensam!

Jag försökte desperat att hitta en annan resekompis men när ingen ville haka på fick jag åka själv! Plötsligt stod jag på flygplatsen och kramade om min mamma, svag i knäna och med tårar i ögonen. Jag försöker bita ihop och visa mamma att jag inte alls är nervös eller rädd, tror dock att hon såg rakt igenom mig. Jag skulle klara mig själv nu, bli vuxen och lära mig allt om världen! Äventyrlig som jag var skulle jag lyda allas råd och inte boka något i förväg, det skulle ju tydligen vara så enkelt att hitta boende och ta sig runt i Sydney.

Väl framme en tidig morgon i varma, soliga Sydney, var kontrasten påtaglig, inget mer vintermörker! Jag kliver in på första bästa hostel och ber om ett rum. Nä, dem är fullbokade…? Detta var inte del av planen, som inte var en plan, för det skulle man ju inte ha! Personalen pekar ut ett par andra ställen och iväg rullar jag. Efter tredje stoppet får jag reda på att det är ”väldigt fullbokat i hela stan såhär dagarna innan Australia Day”. Hmmm där fick man för att man skulle lyda folks råd och inte va den där planerande svensken!

Jag spenderade dem nästkommande 8 timmarna på Sydney gator, fann mig själv mellan skyskrapor, China town och kostymklädda människor. Det blev varmare och varmare under dagen, armen som drog väskan blev mer och mer öm tills det porlade i musklerna, solen stod i zenit och svetten rann i pannan. Någonstans mellan kämpaglöd och gråt, mellan känslan av att fly eller fäkta kickar överlevnads-instinkten in. Såg jag minsta vilsen ut kom vänliga människor fram och frågade om jag var ok, om jag ville ha hjälp eller om jag var lost ”No thanks, I’m fine” sa jag och fortsatte gå.

Till slut fick jag tag på en bekant som tydligen jobbade i Sydney, lättnaden var otrolig när vi möttes upp och jag fick hjälp med boende första nätterna, jag är tacksam för detta än idag.

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig? Vad gillar du mest med att bo i Australien?
Idag bor jag i Manly på Sydneys northern beaches där jag driver caféet Fika Swedish Kitchen tillsammans med två grymma tjejer från Stockholm som jag mötte här på resande fot. Det var mycket som vi saknade hemifrån så vi bestämde oss för att introducera en del av Sverige till Australien. Drömmen om ett svenskt café gick i uppfyllelse i juni 2013 då vi öppnade Fika Swedish Kitchen.

Nu är min vecka varierad, intressant och annorlunda. Jag gör allt från att servera i caféet, till möten med leverantörer, bokföring, menyutvecklig, schemaläggning och personalansvar. Jag njuter av att ständigt träffa ”nya” och ”gamla” svenskar som är på genomresa eller bor här. När jag är ledig är favoritsysslan att träna, umgås med vänner, gå till stranden för ett dopp eller besöka något av Sydneys många underbara caféer eller restauranger.

Det jag gillar mest med att bo i Australien är att livet är lättsamt här.

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?

Det går inte undgå, man märker direkt hur vänliga människor är här. Dem frågar hur man mår, om man behöver hjälp eller helt enkelt bara hälsar och småpratar.

Klimatet är skönt, även om det kan bli väldigt kallt på vintern men något som man inte tänker på innan man kommer hit är att djurlivet är också väldigt intressant, många spännande varelser och hödljudda, färgglada fåglar.

Människor är aktiva, man vaknar med solen och spenderar mycket tid utomhus. Man motionerar tidigt på morgonen, då är strandpromenaden full av människor som är ute och springer eller är på väg till havet för att simma eller surfa.

Man jobbar med ett leende på läpparna, människor är positiva, sociala och framför allt spontana. Man socialiserar med andra utan att planera mötet veckor i förväg. I socialt umgänge är det härliga och lättsamma samtalsämnen som cirkulerar. En spontan drink efter jobbet leder till en oplanerad middag utan press på att man städat och bytt gardiner.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?

Jag har bara sett en liten del av detta underbara gigantiska land, enbart platser vid östkusten. Jag har rest från Sydney till Brisbane ett par gånger och stannat på fantastiska ställen utmed kusten, sett Byron Bay, varit i Cairns, snorklat vid barriärrevet och upplevt Melbourne med coola caféer och restauranger. Jag har även spenderat en del tid i snöiga bergen där man kan åka skidor och bräda oftast i fint soligt väder.

Utav dem resorna jag gjort tycker jag Hamilton Island och barriärrevet var den allra mest intressanta. Det var häftigt att få se Whitsundays, det är fantastiskt vackert!

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?

Om någon har drömmen om att resa hit kan jag absolut rekommendera att bara göra det!

Det finns så otroligt mycket som jag inte visste innan jag kom hit, resandet i sig är en läroprocess, det kan stundtals kännas som man är i en jobbig situation, men väl på plats så löser sig allt. Jag har lärt mig så mycket med tiden, både om Australien och om mig själv. Man måste bara våga ta steget och får man hemlängtan så finns det många andra svenskar som också är på resande fot så man är aldrig ensam. Enda tipset jag har är att kanske borde boka första nätterna boende trots allt :)

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?

Jag kan bara tala för mig själv och i och med att jag alltid sökt inom restaurangbranschen har det inte varit speciellt svårt att hitta jobb. Det finns så många ställen att välja bland och dem flesta behöver säsongsjobbare. Man kan dock inte vara petig utan man får ta det jobb som erbjuds och man får ofta börja som glasplockare, diskare, servitris eller liknande på en deltids basis. Mitt tips är att visa vad man går för genom att jobba hårt, då får man ofta förlängt jobb, fler skift och mer ansvar.

Jag upplever att man generellt jobbar hårt här, systemet är inte lika reglerat som i Sverige med fasta tider, raster, fackföbund och liknande.

Här finns inte heller en arbetsförmedling på samma vis som i Sverige, så just i denna branschen söker man lättast jobb genom att gå till ställen och prata med personalen.
Man bör ha ett CV med det viktigaste är ändå din personlighet och första intrycket.

Se till att du tar reda på lite info om det stället du söker jobb på och ge inte upp på direkten om du får ett nej.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?

Det är svårt att välja, men för en kort semester skulle jag nog sikta in mig på östkusten. Det finns så otroligt mycket att se utmed kusten men allt ligger i alla fall inom någorlunda ok avstånd från varandra. Avståndet dock är något turister ofta underskattar så man bör förstå att man ofta försöker täcka en yta större än hela Europa på ett par veckor, det kan bli stressigt.

Har man mer tid så skulle jag sikta på Uluru, Darwin och Perth. Dem lär också vara helt magiska platser som jag själv längtar efter att få uppleva en dag!

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?

Jag känner verkligen att jag förändrats sen jag lämnade Sverige. Jag är mer trygg i mig själv, jag vet liksom att jag klarar mig i världen. Nu är jag inte heller lika blyg längre utan kan enkelt ta kontakt med människor och starta en konversation med en främling.

Händelserna som ligger bakom min trygghet är att jag träffat så många människor på resande fot, alla i samma båt. Man delar med sig av sina historier och upplevelser och man känner sig mer trygg när man får höra att alla gått igenom mer eller mindre samma situation.

För mig har världen krympt lite sen jag lämnade Sverige, trots det långa flyget så är det inte så ”långt bort” längre. Efter många resor fram och tillbaka har Australien helt enkelt blivit ett andra hem för mig.