Linda Dillenbeck

Linda Sjalander-Dillenbeck emigrerade till Australien med sina svenska föräldrar, och har bott i landet 23 av sina 25 år. Nu jobbar hon som veterinär på landet ett par timmar sydväst om Sydney och som andra generationens utvandrare har hon ett unikt perspektiv på landet. Det här är ännu en intervju i vår serie möten med sköna Australien-svenskar.

  • Namn: Linda Sjalander-Dillenbeck
  • Ålder: 25
  • Bor: Mittagong, New South Wales (ungefär 1,5 timme sydväst om Sydney)
  • Sajt / Blogg: wanderlustofdill.wordpress.com

Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?
Som många av de här frågorna är den här lite annorlunda för mig att svara. Min familj (mamma, pappa och jag) flyttade till Australien i 1990 när jag var en liten envis ett-åring. De ville prova ut hur det var a bo i varma Australien efter att två av min pappa’s bröder hade redan gjort flytten ”Down Under”. Tanken var nog att om det inte funkade så var det bara att flytta tillbaka, och vi är allihopa fortfarande här. Vi köpte bil och husvagn och reste runtom öst-kusten i fyra månader tills vi valde att köpa hus på Central Kusten I NSW, där jag sen växte upp och har nu både svenskt och australiensiskt medborgarskap.

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig?
Jag jobbar som häst veterinär i Mittagong, NSW. På min typiska vardag rider jag min häst på morgonen, jobbar från 8 till 6, pluggar på kvällen )jag gör en Masters kurs via korrespondens med ett universitet i Nya Zeeland= och ser antigen på TV eller läser innan jag går och lägger mig. Men som veterinär ar det svårt att hålla sig till en ”typisk” vardag med akut fall som aldrig faller inom jobb timmar och sjuka hästar som behöver vård genom natten. Vissa helger måste jag jobba men annars sticker jag nog till Sydney eller Central Kusten och går ut på middag och drinkar med vänner och familj. Jag tycker också om att fotvandra och kampa så ibland hittar vi på något runt omkring Sydney området.

Vad gillar du mest med att bo i Australien?
För mig så känner jag inte till mycket annat. Jag har rest tillbaka till Sverige flera gånger men har aldrig varit där en längre tid, och när jag har varit där så har jag inte varit länge på en plats, istället blir det mycket resande emellan familj och vänner. Men det jag gillar med at bo i Australien är nog den avslappnande livsstilen, klimatet, närheten till vackra stränder och en stor blandning av natur.

Vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?
Som en äkta ”Swaussie” vet jag inte riktigt hur att beskriva australierna, men en stor skillnad jag har märkt mellan Sverige och Australien är att Sverige har många fler gamla djuprotade traditioner, vissa som också firas i Australien, till exempel jul och påsk, men på ett mycket modernare sätt och har inte samma djupa känsla som de gör i Sverige.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?
Australien är ett sådant jättestort land, så proportionellt sätt så känns det att jag knappt sett någonting av det här landet! Många familjesemestrar har vi spenderat runtomkring NSW. Man kan lätt glömma bort var mycket vackert det finna bara ett par timmar bilfärd från där man bor, och kan lätt se någonting helt annorlunda utan att behöva åka särskilt långt. Det finns absolut många delar av Australien som jag fortfarande vill se, men några av mina favoriter måste nog vara Cradle Mountain & Lake St Clair Naitional Park i Tasmanien och Snowy Mountains National Park i NSW. De är fantastiska ställen att fotvandra med tält och ryggsäck, och som en som älskar att stå på toppen av ett berg och njuta av utsikten så ar de nog mina två favoriter. Om jag åker lite länge norrut så är Fraser Island och The Whitsundays fantasiska platser att hälsa på. Vem kan säga nej till snorkling bland koraller och regnbågiga fiskar?

Du valde att plugga utomlands. Hur är det att studera i Australien, och har du några tips till andra som funderar på utlandsstudier i en stad som Sydney, Melbourne eller Brisbane?
Eftersom jag bott här i 23 år så var det ingen större skillnad för mig att plugga här förutom den ”stora” flytten till storstaden Sydney, så tyvärr har jag nog inga superbra tips för någon som väljer att plugga i Australien. Ett tips från mig är att engagera dig i olika klubbar på universitetet och deras sociala aktiviteter, det är nog det bästa sättet att träffa nya vänner med liknande intressen och lokal kunskap.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?
Efter du har sett de du vill se i stan, hyr eller köp en bil och ta dig ur stor städerna (buss och tåg finns, men är inte alltid så lätt at ta sig fram, och man missar så mycket). Det finns så mycket att se inte långt ifrån storstan, så mycket rik djur och natur och vackra stränder där ni är helt ensamma och inte måste bråka med de 10.000 andra turister som vill ha plats på Bondi Beach. Prata med lokalbefolkningen och be om deras tips om ställen att se, vilken pub är bäst på en lördag kväll och vart man bäst och billigast äta sig mätt på lokala råvaror. Hyr en stuga eller kampa på en liten strand borta från populära turist ställen. Själv skulle jag nog åka till Exmouth i Western Australia, och simma med deras äWhale Sharksä på öppet hav och sedan köra till Norra Territoriet och vandra igenom national parkerna och om jag hade tid skulle jag nog hoppa över till Uluru och se solnedgången över den stora stenen.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien?
Som uppväxt i Australien så är det svårt för mig att säga hur det här landet har förändrat mig. Jag kan tänka mig att den Australiensiska livsstilen och kulturen har påverkat det sätt jag ser världen. Men tack vare mina fantastiska föräldrar så har jag fortfarande kontakt med min svenska sida och känner mig lika mycket svensk som australiensare. En australiensare med en ovanlig kärlek för IKEA möbler och köttbullar.


[Alla foton i den här artikeln: copyright Linda Sjalander-Dillenbeck 2014.]

Vill du också bli intervjuad här på SwedesInAustralia.com? Kul! Skicka Anders ett mail så ordnar vi det! :)