Karolina Kaczmarek

Karolina Kaczmarek är en av de långtidsboende svenskarna i Sydney, och när vi träffas för en intervju går terminen mot sitt slut och ”exam season” är i full gång. I det här mötet delar hon med sig av hur det är att både resa och plugga utomlands, och hur hon trivs med att bo i Sydney.

  • Namn: Karolina Kaczmarek
  • Ålder: 34
  • Bor: Bondi, Sydney

Hej Karolina! Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?
Jag har alltid varit kreativ och drömt om att få jobba inom media och kommunikation. När jag var yngre reste jag runt i Australien och föll pladask för detta vackra land. Jag ville studera utomlands, och Australien hade många magisterprogram att erbjuda. För mig var det ett givet val att studera i Sydney; en multikulturell stad med härliga människor, natur och nöjen. UNSW (University of New South Wales) erbjöd en kombination av både PR och Reklam i sitt magisterprogram, och dessutom erbjöd universitetet en kombinerad två-årig magisterexamen ihop med ett annat magisterprogram i kommunikation, där mitt val föll på Journalistik.

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig?
Jag läser mitt andra år på UNSW, och tar min magisterexamen i slutet av året inom PR & Reklam/ Journalistik. I Bondi har jag mitt hem, där jag vistas vid havet nästa varje dag. När jag inte studerar, så jobbar som Visual Artist på Pottery Barn i Bondi Junction. Jobbet är roligt, eftersom jag får utlopp för min kreativitet, men människorna på Pottery Barn är som min andra familj. På helgerna träffar jag mina vänner och går ut äter på något hippt eller mysigt ställe i stan, eller så går vi ut och roar oss på någon av Sydneys alla pubar eller klubbar. Vanligtvis hänger vi på något mysigt fik i Bondi, eller på stranden. Det finns även mysiga promenadstråk runt omkring Sydney, och även fina platser att besöka för en dagsutflykt. Sydney har alltid något event på gång och det händer alltid något spektakulärt i staden. Jag har aldrig tråkigt, det gäller bara att hitta tid allt.

Vad gillar du mest med att bo i Australien?
Australien har så mycket att erbjuda, precis som Sverige, men vädret tillåter fler nöjen och aktiviteter utomhus. Landet har sin charm, som jag nämnde tidigare, med sin vackra natur, härliga människor och sin rika pubkultur. Landet är fortfarande ungt i jämförelse med andra länder i Europa, med influenser från bosättarna som kom från England, Irland och Skottland. Husen påminner mycket om den engelska, kolonianska byggnaderna, och har en viss charm i storstadens många större, moderna byggnader. Känslan av att befinna sig en småstad, samtidigt som i en storstad, finns där hela tiden. Naturen är underbar och det finns många stränder, nationalparker och andra vackra platser att upptäcka. Människorna i landet är kända runt om i världen för deras avslappnade och ’laid back’ attityd, och de bjuder alltid på sig själva med sina speciella skämt. Som utomstående är det lätt att känna sig ’hemma’ och välkommen. Pubkulturen är stor, med både moderna och äldre etablisemanger, och folk träffas ofta och umgås i dessa avslappnade miljöer. Sydney har även restauranger, men inte så mycket fika ställen, dock finns det restaurang Swedish Fika, i Manly, som erbjuder svensk mat och fika.

Vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?
Australiensarna är ett mycket hårt arbetande folk, men de vet även hur de ska slappna av och ha roligt också. Kulturen i Australien bjuder på att folk träffas mycket ute, på pubar, fik eller restauranger och umgås med varandra – till skillnad från Sverige, där vi ofta ses hemma hos varandra eller tar en fika då och då. Australiensarna är ett mycket öppet och välkomnande folk, med nära till skratt. De tar inte så allvarligt på livet och kan skämta mycket. Majoriteten av människorna är mycket hälsomedvetna och tar handom sina kroppar genom att gå till gymmet eller genom att utöva någon sport. Vädret tillåter många utomhusaktiviteter, såsom något slag av surfing, jogging, power walks etc. Sportkulturen i landet är väldigt stor också, där varje individ hejar på något lag inom rugby, cricket eller fotboll.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?
Som student har man en väldigt tajt budget som jag ska klara mig på , så det har inte blivit så många långa resor inom landet. Men jag har rest till storstäder som Melbourne, Adelaide och Darwin under min tid som student. Melbourne kan liknas mycket vid Göteborg, en kulturell, mindre stad med mysiga restauranger och kaféer. Adelaide är mindre, men har mycket vackra stränder och vingårdar att besöka. Slutligen Darwin är en mycket speciell stad, som endast har en stor huvudgata, med restauranger och pubar, och en konstgjord lagun. Om jag ska rekommendera Darwin som stad, med omnejd, så räcker det med en långhelg. Jag anser även att Sydney har så mycket att erbjuda, både som stad och med sin fina natur, så jag trivs bra med att utforska områdena hemmakring. Sydney erbjuder en storstadspuls, med närhet till många stränder, som jag älskar.

Om vi låtsas att en ung vän med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?
Innan en flytt till Australien så finns det mycket information att tillgå, både på nätet och via resebolag i Sverige. Facebook gruppen Svenskar i Sydney är ett bra forum för människor, där utväxling av frågor och information sker dagligen. Eftersom jag skulle studera, så tog jag kontakt med Kilroy Education som hjäpte mig med allt. Jag kan varmt rekommendera Kilroy, eftersom jag inte behövde ta tag i så mycket själv och kunde på så vis koncentrera mig på annat viktigt. Det är viktigt att känna till att mat och boende i Sydney är relativt dyrt, speciellt som student, för det är endast tillåtet att jobba 20h/vecka. Boende kan vara svårt att hitta, om man som jag söker efter en hög standard som i Sverige och inte vill bo med en massa andra människor. Ofta får man bo ihop med andra, i samma rum, för att hålla nere kostnaderna. Till en början är det bra att bo på ett hostel och leta boende vid sidan om. Men så fort man hittar ett jobb så löser sig det mesta när det kommer till mat och boende, och man kan även har pengar över till nöjen. För min del så skulle jag nog inte göra så mycket annorlunda om jag skulle gör en liknande flytt. Det är dock bra att veta att man får inte ge upp när man söker jobb, för många arbetsgivare kommer att säga nej. Man får bara ta tjuren vid hornen och ge sig ut med sitt CV och försöka på nytt igen. När man väl har bott i Sydney ett tag, så känner man fler människor som kan hjälpa en genom sina kontakter. Det viktigaste jag har att dela med mig av från mina egna erfarenheter är att man får inte vara rädd att ta kontakt med andra människor, och verkligen vara öppen för möjligheter och förslag.

Du valde att plugga utomlands. Hur är det att studera i Australien, och har du några tips till andra som funderar på utlandsstudier i en stad som Sydney, Melbourne eller Brisbane?
Eftersom jag hade rest runt i en månad och fått upptäcka Australien, så valde jag först vilken stad jag ville plugga i. Sedan tog jag steget vidare och valde vilket program och utbildning jag ville läsa. Jag läser på magisternivå, och hade inte pluggat på flera år innan jag kom till Sydney. Det var väldigt tufft i början, men efter ett tag kom jag in i det. Mitt universitet har mycket runt omkring att erbjuda en internationell student, i form av hjälp, boende etc. Som internationell student så fick jag en välkomstintroduktion på tre dagar, som förberedde mig en hel del på vad som förväntades av mig som student, men jag fick också bra information om Australien, och framförallt Sydney. Jag träffade så mycket folk i skolan, så jag kände mig aldrig ensam. Som internationell student är nog det viktigaste att tänka på att ta det lugnt många gånger och inte stressa. Allt löser sig efter ett tag när man har blivit mer varm i kläderna, och förstår hur allt fungerar. Budgeten är också viktig att tänka på. Slutligen är ett bra boende a och o, eftersom du behöver känna dig ’hemma’. Många universitet erbjuder boende på campus, vilket är lite dyrare, men kan vara bra att ha som sitt första boende om man inte känner till staden.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?
Första gången jag var i Australien så hade jag endast en månad på mig att utforska landet, och alla dess smultronställen. Jag var riktigt nöjd med det jag fick uppleva och kan rekommendera många platser, speciellt på östkusten. Sydney och Melbourne är ett måste, med deras kultur och männsikor, om man vill uppleva lite storstadspuls. Östkusten har även andra turistmål att erbjuda, såsom; The Great Ocean Road, Surfer’s Paradise, Australia Zoo, Frasier Island, Airlie Beach och Whitsunday Islands, Cairns och Barriärrevet. De tolv apostlarna (magnifika stenbumlingar i havet) finns att se utefter the Great Ocean Road, och surfing går att prova på i Surfer’s Paradise. På Australia Zoo går det att komma nära typiska austrlienska djur, som koalor, kängurur, alligatorer, mm. Frasier Island är världens största sandö, och erbjuder bl a safariäventyr med en 4WD. Airlie Beach är en liten turistort med ett mysigt turiststråk, och härifrån seglar man ut till de berömda och vackra Whitesunday Islands. Om man bor i Cairns, i tropikerna, kan man göra vattenforsränning, dykning (Barriärrevet ligger precis utanför) och djungeltrekking. Om man vågar sig på fallskärmshoppning, så finns det också som ett litet äventyr.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?
I Australien har jag hittat mig själv. Först och främst för att jag äntligen har fått utbilda mig till det som jag vill sysselsätta mig med i framtiden, men jag har även fått uppleva så mycket i Sydney och på andra platser i Australien. Jag har träffat så många underbara männiksor, både från Australien och från andra länder, som har kommit att betyda mycket för mig. Jag känner mig hemma i Sydney och vill nog inte åka ’hem’ på ett långt tag. Klimatet, atmosfären och den avslappnade kulturen är det bästa med Australien. Man har aldrig tråkigt och det är alltid något som händer. I Sverige håller vi oss ofta mycket för oss själva, p g a väder och kultur, men i Sydney träffas man mer än ofta för att ’snacka lite skit’. Jag har turen att få jobba på två praktikplatser, som har gett mig insyn i arbetskulturen. Jag har även haft turen att får träffa underbara människor via mina jobb, som har blivit som min andra familj. För en internationell student finns det så mycket som Sydney, eller vilken annan stad i världen, kan erbjuda men det gäller att man tar för sig och våga satsa på sig själv. Jag har vuxit som människa och vågar tar för mig mer idag, än vad jag gjorde innan. Jag har lärt mig att man har faktiskt inget att förlora, bara man vågar att satsa. Min dröm är att hitta ett fantastiskt jobb i Sydney efter mina studier, och få uppleva mer av Australien.


[Alla foton i den här artikeln: copyright Karolina Kaczmarek 2014.]

Vill du också bli intervjuad här på SwedesInAustralia.com? Kul! Skicka Anders ett mail så ordnar vi det! :)