Ida Holmqvist

Ida Holmqvist är en luttrad Australienresenär som nu är hemma i Helsingborg igen. I den här intervjun berättar hon om sina resor runt landet, och tipsar särskilt om Cairns och Byron Bay. Ännu ett personporträtt i artikelserien ”Fika med en Australienvän” här på Swedes In Australia.

Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?
Första gången jag besökte Australien var hösten år 2005, tillsammans med min familj. Då befann vi oss mestadels i Gold coast men gjorde också små utflykter till bland annat Byron bay och Brisbane. Redan då, som 11-åring fastnade jag för det kända Australien.

När jag sedan tog studenten, bestämde jag mig för att jag skulle resa. Vart, när och med vem var tre stora frågetecken, men resa skulle jag. Det var sedan en onsdagskväll i november som jag satt och tog en kopp kaffe med en ganska nyfunnen vän. Hon berättade om sina planer om Australien och resan skulle hon göra tillsammans med min äldsta barndomsvän, så jag såg chansen att det skulle funka mellan oss tre, och samma kväll började jag läsa på mig om att backpacka i Australien. Tre månader senare satt vi tre på ett plan till Melbourne. Mina mål med att resa till Australien var dels att få uppleva en helt annan kultur, lära känna massvis med nya människor, klara mig på egna ben och något så grundläggande som att bli mer självsäker i att prata engelska.

Var tillbringade du mest tid i Australien, och hur såg din vardag ut under tiden där? Vad gillade du mest med att bo i där?
Jag tillbringade ungefär tre månader i Cairns, allt som allt. Att jag har fått en speciellt sorts kärlek till Cairns är inte beskrivbart, det var mitt hem, min trygghet och jag var lyckligare än jag någonsin kan minnas när jag befann mig där. Först var jag där tillsammans med mina två resekompisar de första två månaderna och någon vecka mer. Vår vardag bestod i början utav att söka jobb, festa och sola nere vid poolen på Gilligans. När vi sedan insåg att det var ganska svårt att få jobb i Cairns under regnsäsongen ansträngde vi oss mindre och mindre, och kämpade faktiskt inte alls för att få ett jobb.

Då bestod blev vår vardag väldigt lik min tidigare vardag här hemma i Sverige, fast utan ett jobb såklart. Vi gick ut och gick på morgonen, lagade frukost, gick och handla, tvättade ibland, städade bland väskorna någon dag, chekade lite lägenheter/sharehouse, kollade lite film, åkte på roadtrip eller hittade på något annat kul. Det var inte spännande varenda dag, men så otroligt avkopplande och för mig som är ganska pratglad var det helt fantastiskt att ha människor omkring sig dygnet runt. Fest blev en stor del utav vår vardag också, och vi kunde gå ut och festa upp till 6 kvällar i veckan. Träffade även lite kärlek där, på Gilligans, vilket var ännu en anledning till att vi bodde där under hela min tid i Cairns. Gilligans är festligt, fräscht och socialt! Kan vara den platsen jag saknar med i Australien.

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?
För det första måste jag nämna att min uppfattning är, att om du är backpacker i en mindre stad såsom Cairns eller Byron bay är det ganska svårt att stöta på locals. På ditt hostel är det, enligt min uppfattning, oftast backapackers som också jobbar där. Barerna du hänger på en onsdagskväll är inte med locals, det är också med backpackers. Men i storstäder såsom Melbourne och Sydney stöter du självklart på massvis med locals.

I Melbourne träffade jag väldigt många locals, både på hostelet, i mataffären, på barerna och mitt på gatan. Dem är så otroligt vänliga och hjälpsamma. Ett exempel (utav massor) var när jag var lite vilse en gång. Jag frågade en kille om bussar/spårvagn och han såg att jag var helt lost. Han laddade då ner en app för att kolla upp vilken buss jag skulle ta och hur jag sedan skulle byta buss därifrån. Ett annat exempel var när vi satt på flygbussen och precis hade landat i Australien. Där började en man prata med oss glatt och fråga oss om våra planer och om Sverige. Slutade med att han berättade att han ägde en vinfarm och gav oss en utav hans flaskor som han hade i väskan. En dam på samma buss berättade även att hennes son arbetade på Luna park, en fun park i Melbourne, och att han kunde fixa gratisbiljetter till oss. Vi fick hennes nummer och ett par veckor senare skrev hon faktiskt till oss igen och frågade hur vi mådde och att vi skulle ta hand om oss, så hima vänlig och godhjärtad!

Svenskar anser sig själva vara typiska svenskar. Håller sig för sig själva, hälsar inte på bussen, hjälper gärna inte till mer än vad som behövs, ler inte åt främmande människor, ja ni känner säkert igen våra ”typiska svenska drag”. Jag skulle vilja påstå att detta inte är ett svenskt drag. Jag skulle vilja påstå att detta är svenskars beteende i Sverige, det är alltså miljön det är fel på. Australier och svenskar är precis likadana, om omständigheterna säger att dem befinner sig i samma miljö. Precis som Australiers gudomliga beteende, så blir faktiskt svenskars beteende lika vänligt och hjälpsamt i Australien. Det är helt enkelt ett sådant beteende som är accepterat i Australien, och därför anpassar vi alla oss efter det, svenskar såsom aussies.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?
Oj, jag vet knappt vart jag ska börja! Australien är enormt, det finns tusen miljoner platser och saker att uppleva. Jag har fått uppleva det som fanns med på min bucketlist innan jag åkte, och en hel del andra saker utöver det. Trots detta har jag inte ens sett vad halva Australien har att erbjuda.

Jag åkte, precis som de flesta andra längst östkusten, den sidan utav Australien som är populärast utav backpackers i Australien. Ett vanligt sätt att resa runt i Australien om man reser ensam är via Greyhound bussen. Det är en buss som kör runt i Australien, framförallt längs östkusten. Du köper ett sorts busspass, som är giltig i x antal månader, med det passet kan du ta en buss när du vill, och hur mycket du vill. Väldigt smidigt även om du vill vara spontan då det går flera bussar om dagen från alla destinationer – till alla destinationer.

Melbourne, var min första destination på resan, vilket gjorde att allt var minnesvärt. Varenda liten dag njöt jag till hundra procent, allt jag såg fotograferade jag och det kändes som om jag levde på rosa, fluffiga moln. Melbourne är en stad som har allt att erbjuda skulle jag vilja påstå. Om jag någon gång i framtiden ska studera utomlands, är Melbourne en stad jag kan tänka mig. Surfers paradise är också en stad jag garanterat vill besöka senare i livet. Det är en stad som verkligen fick mig att få en riktig utlandskänsla. Stranden flyter ihop med en vacker strandpromenad, staden har palmer lite överallt, uteserveringarna är många och stora och klubbarna är lite mer ”fancy” än inriktade på backpackers. Dessutom är Surfers paradise en bra utgångspunkt för alla funparks, Sea world, Australia zoo, wet´n wild och många fler. Om shopping finns med i budgeten är detta ett bra ställe för shopping. Trots att hippiestilen inte riktigt är min grej så förälskade jag mig i Art Factory, ett hostel i Byron bay. Det är ett ställe alla borde ta en natt eller två på.

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?
Jag skulle absolut rekommenderat min vän att planera! Undersök innan du lämna svealandet, skriv mindmaps över vad du vill göra i varje stad, vilka utflykter du vill göra, hur du vill resa runt och framförallt, kolla upp vad Australien har att erbjuda så att du inte missar något innan du åker dit och får reda på att det finns i mitten utav din resa, när ekonomin kanske inte tillåter det.

Jag hade också föreslagit att lägga upp någon form utav budget, och planera sin resa efter vädersäsong, vilket jag inte lyckades tajma sådär superbra kanske.. Trots att en ryggsäck inte är nödvändigt, hade jag ändå rekommenderat att ha rygga istället för rullväska. Jag tycker att det tillhör hela grejen med att backpacka. Mitt sista tips hade varit att ha med en dator. Det hade jag, men långt ifrån alla. Det är så mycket smidigare att boka saker/googla via en datorn än sin smartphone. Och jag hade dessutom tvingat personen att varje dag, skriva ner ett par rader om dagen, som en dagbok. Det är något man kommer uppskatta resten utav livet.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?
Ännu en gång, planera noggrant, boka in utflykter i tid och lägg en detaljerad plan över vart ni ska befinna er på vilket datum. Är man tidsbegränsad är det svårt att vara spontan. Resor såsom Fraser Island och Withsundays är svårt att få en plats på och ska bokas många veckor innan. Kanske även ett tips att boka in allt hemifrån Sverige, för att vara på den säkra sidan.

Jag skulle börja i Sydney. I Sydney skulle jag göra en dagsutflykt till Blue mountains. Jag skulle besöka Bondi beach, Manly beach, Paddys market, Darling Harbour, Sea Life, Opera huset, Sydney tower för grym mat och till sist, kings cross för festlivet. Ännu ett måste skulle vara Ivy, en nattklubb som inte går att jämföra med något annat, torsdagar är det backpackers där. Från Sydney skulle jag åkt 12 timmat uppåt till Woolgoogla, ett litet, litet ställe där Mojo surfs crew håller till. Att vara i Australien och inte lära sig att surfa finns inte på min karta. Två dagars läger eller en vecka, spelar ingen större roll. Men du bör absolut prova! Efter Woolgoogla kom för min del Byron Bay. Där skulle jag bo ett par nätter på Art Factory, åkt en dagsutflykt till Nimbin (Australiens Amsterdam), gått en promenad i solnedgången upp till piren och provat på festlivet även här.

I surfers paradise, som jag nämnde innan, skulle jag stannat en lite längre tid för att ha tid med alla olika nöjesparker som finns där, Australia zoo och Sea world är det som är måsten. Wet´nd wild är sjukt roligt och kan missas, men jag rekommenderar er till att lägga en dag där. Brisbane kan skippas tycker jag. Fraser island, wow! Fantastiskt, inte jämförbart med något annat, ett måste.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?
Att Australien har förändrat mig som människa kan jag inte påstå. Jag är fortfarande samma tjej, med samma värderingar och står för samma saker som jag gjorde innan jag reste. Australien har påverkat mig på många sätt bland annat fått mig att uppskatta bekvämligheter hemma i Sverige såsom diskmaskin, bil och alltid ett ledigt badrum. Jag skulle också vilja påstå att jag har börjat drömma mer om att resa, till nya destinationer efter Australien resan. Tidigare har jag sagt att när jag är 25, ska jag vara färdigutbildad. Jag har fått nya prioriteringar på det sättet att jag i dagens läge föredrar att ha erfarenheter i ryggsäcken än en utbildning när jag är 25 år.

Jag tycker också själv att jag har börjat ta saker och ting lite mer med en nypa salt. Tidigare var planering utav en vanlig dag i Sverige ett måste för mig. Nu har jag lärt mig att leva mer spontant, att ta dagen som den kommer, att det faktiskt inte är så farligt att inte ha en kliniskt rent städat rum, att shopping, pengar och kläder inte spelar alls lika stor roll nu som för ett år sedan. Själva upplevelsen att bo på ett hostel, tillsammans med människor med olika rutiner och vanor var det som tvingade mig att börja anpassa mig efter andra människor mer, och att inte störa sig på en tröja på golvet eller en obäddad säng.


[Alla foton i den här artikeln: copyright Ida Holmqvist 2014.]

Vill du också bli intervjuad här på SwedesInAustralia.com? Skicka Anders ett mail så ordnar vi det! :)