Hanna Linnea Karlsson

Hanna Karlsson är i Sydney som au-pair, och berättar om livet i Sydney och ett av hennes favoritresmål; Fitzroy Island utanför Cairns.

Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?

Hamnade i Australien… Ja du… Det var mycket på gång i mitt liv när jag bestämde mig för att åka. Jag hade egentligen tänkt att söka jobb i antingen Frankrike eller Storbritannien, men det där suget att åka så långt bort som bara möjligt tog över och jag hamnade här. Idag har jag varit här nästan i sju månader och stormtrivs.

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig? Vad gillar du mest med att bo i Australien?

Jag jobbar som Au Pair, alltså live-in nanny.
Jag såg det som ett lätt sätt att komma iväg utomlands så fort som möjligt efter studenten.

Vardagen blir lite olika men i stort sätt så jobbar jag tisdag-fredag och låter arbetet styra veckan, jag försöker att vara så flexibel som möjligt eftersom jag aldrig vet om barnen skulle behöva hämtas tidigare, bli sjuka eller något liknande.

Helgerna spenderas oftast ute på äventyr. I Sydney så är det billig lokaltrafik på söndagar vilket gör att det är den mest spännande dagen på hela veckan. Du kan ta dig var som helst och det enda som det kostar dig egentligen, är din tid. Det finns så mycket att se i den här stan, och utanför, därför har det blivit så att jag är ute och upptäcker hela helgerna.

Det roligaste med att bo i Australien är nog faktiskt att det finns så mycket att upptäcka. Landet är ju en hel kontinent så det är svårt att sitta hemma och känna att en har tråkigt. Letar du efter äventyr kommer du hitta det.

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?

Människorna i det här landet är jättehärliga.
De är så avslappnade och för med sig allmän skön stämning! Deras stil känner jag kommer följa med en lite när man åker hem.

Det enda som kan vara är att aussies är lite väl fria med tiden. Jag vet inte om de är tidsoptimister hela högen men jag som svensk är väldigt punktlig och det har varit lite jobbigt att anpassa sig efter optimisterna.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?

Oh var ska jag börja! Sydney, Melbourne och Cairns är de städer som jag sett mest av i Australien, jag satsade på de eftersom jag även ville ta mig till Nya Zeeland.
Men av alla fina platser i Australien så tycker jag nog att Cairns var läckrast av dem alla…

Jag älskar att vandra och även fast Sydney har många fantastiska leder så var en hike uppe vid barriärrevet något utöver det vanliga.

Tillsammans med en backpacker från Tyskland så hamnade vi en dag på en färja ut till Fitzroy Island utanför Cairns och det var helt magiskt. Jag tog med snorkel-set och efter en två timmars hike runt ön upp för berg och branta backar så stannade vi och kastade oss i vattnet.

Revet var färgglatt och fiskarna många… En stor havssköldpadda kom och simmade med oss innan vi blev för trötta i kropparna för att fortsätta och det är nog det häftigaste jag någonsin varit med om.

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?

Jag önskar att jag hade varit lite mer insatt i Australien innan jag åkte… Jag önskar att jag hade vetat att Canberra var huvudstaden och jag hade nog gärna tagit reda på vad västkusten har att erbjuda. Bara så jag visste ifall det var något jag verkligen ville se där.

Men samtidigt så skulle jag inte ändra på min resa det minsta.
Får jag ge råd åt någon som vill åka så skulle det bara vara att åka.

Men se till att ni har en buffert bakom er innan ni sticker, och se till att ni har någon som ni kan checka-in hos i alla fall en gång per vecka. Det där lilla livstecknet är jätteviktigt då en reser själv och lätt kan försvinna lite hux flux! Det finns många nyhetsartiklar om backpackers som försvinner… Den senaste läste jag bara nu i veckan.

Visst är det så att en kan lära sig allt nödvändigt på vägen men det kan också vara schysst att ha kollat in gruppen Svenskar i Australien, eller Svenskar i Sydney, bara så en vet att det finns ett community att vända sig till om något skulle gå snett.

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?

Det är verkligen inte svårt att hitta jobb i Australien. Jag upplever att det är mycket svårare i Sverige!

I och för sig så finns det ju alltid jättepopulära yrken som bartender som kan bli lite knepiga, men går du runt i stan här i Sydney så är det svårt att inte se något fönster med ett papper där det står “Vi söker folk”.

Allt känns väldigt personligt här, jag skulle nog tipsa om att gå in i en butik om ni vill jobba där, eller för au pairer så skriv till en familj direkt på Facebook om ni ser dom i en grupp och vill jobba hos dom.

Ta inga omvägar, det slösar bara tid. Särskilt om ni redan är här och har en tickande visum. I vissa arbetsvillkor så skriver arbetsledaren att du måste ha i alla fall tio månader kvar på ditt visum för att få jobba hos dom.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?

Jag skulle säga åk till Sydney. Se nationalparken, gå på föreställning i operahuset, åk till Bondi Beach för att gå längst strandpromenaden hela vägen till Coogee.
Och snälla någon, glöm inte att äta Sydneys bästa pannkakor hos Hale and Hearty i Waterloo. Det var helt klart den bästa brunchen jag haft i Sydney.

När ni är klara där i åk till Cairns. Boka en tur till regnskogen och se lite vilda djur på vägen, ta sen en dag vid barriärrevet och njut av sköldpaddorna.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?

Mycket har förändrats sen jag åkte, vilket jag inte alls förväntade mig.

Jag har blivit mer självsäker och jag känner mer respekt för mig själv än tidigare. Det känns som att ens personlighet har blivit testad, i olika situationer, om och om igen. Och efter ett tag känns det som att du kan landa och hantera de olika situationerna på ett bra sätt.

Jag är samma människa som alltid, men jag har breddat min syn på det sättet som du endast kan tack vare erfarenheter.

Att resa är en garanti för erfarenheter och jag skulle råda alla, som känner det minsta sug till att åka ut i världen, att satsa och testa sina gränser.