Hanna Karlsson Renevi

I den här intervjun får vi en stund med Hanna Karlsson Renevi, som bor i Bondi Beach strax öster om Sydney. Hanna berättar om sina erfarenheter från att söka jobb i Australien, samt tipsar om fina utflykter i och omkring Sydney.

Hanna Karlsson Renevi

Hej Hanna! Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?

Ända sedan jag var liten har jag vetat, Sverige är ingenting för mig. Jag har alltid drömt om att skapa mig ett liv någonstans fjärran och ett svensson liv är något jag än idag bävar för. Efter jag varit i Australien 5v på semester 2013, fick jag helt enkelt upp ögonen för landet och det tog inte långt tid förens jag bokade en biljett tillbaka. Fast denna gången skulle jag stanna längre, mycket längre.

Jag träffade en tjej jag aldrig stött på innan, vi hann träffas två gånger innan avresa och idag har vi bott tillsammans i Bondi Beach, Australien i snart 4 månader. Stephanie heter hon, och jag är så in i bänken glad över att jag åkte med just henne.

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig? Vad gillar du mest med att bo i Australien?

Jag jobbar deltid på Bras’n’things på Westfield i Bondi Junction och trivs som fisken i vattnet. Även fast det har varit väldigt stressigt och mycket jobb de senaste veckorna så är det ändå i butik jag trivs bäst.

En vanlig vecka för mig ser väl ut som så att jag jobbar 3–5 dagar (mån-sön). Sen på onsdagar brukar vi gå till Beach Road som är en klubb här i Bondi (som för övrigt är hur bra som helst på onsdagar tips tips) en utgång på helgen brukar det också bli. All övrig tid ligger jag på stranden och bättrar på brännan, tränar, shoppar, träffar alla underbara människor jag lärt känna här osv. Varje dag är ett nytt äventyr, som idag till exempel när vi låste oss själva ute och fick klättra upp till fönstret på andra våningen via en mur och lite tur. Folk tittade ganska konstigt på oss kan jag säga, de trodde nog att vi gjorde inbrott. haha.

Vad jag gillar mest med Australien är värmen och människorna. Alla här (i största mån) är så trevliga och bjuder verkligen på sig själv. Inklusive svenskar! Som brukar vara lite inbundna enligt mitt tycke. Men det känns som alla här bara öppnar upp sig och det är så härligt!

Hanna Karlsson Renevi

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?

Australienarna är mycket trevligare än svenskar! Och såååå mycket enklare att prata med. I en butik i Sverige kan man ju lätt gå in i utan att en enda person ens säger hej, men här kan lätt 3–5 personer ur personalen pratat med dig innan du går ut.

Sen att någon helt random plötsligt börjar prata med dig om vad du gjort på foten eller vart du kommer ifrån är definitivt inget ovanligt här. Det är till och med så jag själv inte längre drar mig från att prata med fritt främmande människor.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?

Än så länge har jag inte hunnit med så mycket resor men förra veckan åkte jag till Jervis Bay med min mamma och hennes pojkvän som var här på besök över jul och nyår. Det var fantastiskt! Vi fick även se världens vitaste strand och vilda delfiner! Vi fick även se Helenesburgh och Kiama.

Vi tog oss runt med buss och det var en dags utflykt. Väldigt smidigt dock! Och minns jag inte fel som gick det på cirkus 168 dollar per person. Hade dock velat stanna längre i Jervis Bay, där var såååå vackert.

Något jag förälskar mig lite extra i varje dag är Bondi, även fast det är mainstreem. Det är så enkelt att känna sig hemma här, jag bor fint, har ett superbra jobb och umgås med så bra människor. Man kan ju inte, inte förälska sig då. Bondi kommer alltid ha en plats som mitt hem, i mitt hjärta.

Hanna Karlsson Renevi

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?

Först och främst, packa lättare. Detta säger nog alla, men jag själv tänkte “äh det är ju ett år jag ska vara borta så den behöver jag, och den, och den, och den osv.. ” Men på riktigt, skit i den gamla jeanskjolen som du haft i 3 år, strunt i bikinin som nästan är för liten. Här finns allt! Du kommer shoppa här och du kommer behöver skeppa hem grejer om du har för mycket.

Spara pengar! Man vet aldrig när man får ett jobb och enligt mitt tycke är Australienarna lite “mañana mañana”. Det tar det som det kommer lixom medan svenskar är mer att vi vill ha allting klart för oss med det bums.

Skaffa Skype. Hade inte skype funnits, hade jag nog aldrig klarat att vara här. Det gör så himla mycket att få se sin familj och fortfarande kunna prata strunt med polarna.

Jag skulle nog inte gjort så mycket annorlunda om jag gjort det här igen. Kanske åkt med en bästa kompis? För det finns ju både nackdelar och fördelar att åka med någon man inte riktigt känner och det skulle varit kul att dela en sån här resa med en bästa vän. Men samtidigt är jag glad att jag åkte med Stephanie, det har gjort mig så mycket mer modig och jag tar för mig mer. När man inte har någon som kan göra det man tycker är jobbigt åt en, så måste man göra det själv. Dessutom kommer Stephanie bli en vän jag håller kärt i resten av livet.

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?

Att hitta jobb var inte speciellt svårt. Men jag rekommenderar att komma hit senast i slutet av oktober om du vill jobba inom retail. Butikerna börjar då leta efter sina “christmas casuals” – personal som kan jobba under jul perioden.

Jag fick först jobb på Rubi Shoes i Bondi Junction, var så jäkla glad! Skor är ett enormt intresse hos mig nämligen. Men när vecka efter vecka börja gå, och de inte hörde av sig började jag ana odåd. Jag ringde butiken under ett flertal tillfälle och fick som svar att chefen precis åkt på semester, aha ännu en vecka utan att veta vad som händer. Så jag bestämde mig där och där att de fick va. Så jag började söka nya jobb och innan jag visste ordet av hade jag nailat en intervju och började jobba veckan efter på Bras’n’things.

Rubi shoes ringde upp mig efter ytterligare 2 veckor. Då hade det sammalangt gått ca 1,5 månader och bad mig komma på min training day. Knäppt va? Mitt kontrakt började gälla hos de den 1 november, skrev på det 25 oktober och runt den 10 december hörde de av sig.. Nej tack sa jag till de. Så akta er för de kära svenskar. Vissa tror att det kan behandla oss hur som helst just för att många av oss “måste” ha jobb.

Hanna Karlsson Renevi

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?

Hmm jag skulle åkt till Jervis Bay som jag berätta om tidigare. Men hade nog hyrt en bil och tagit mig runt själv. Sen hade jag nog åkt upp till Byron Bay, har inte varit där själv än men där verkar vara så mysigt.

Vill du bara göra dagsutflykter med utgångspunkt Sydney hade jag nog rekommenderat Blue Montains, Tamarama zoo, Featherdale Wildlife Park, Manly, Watson Bay, Rose Bay, Jervis Bay, Dolphin Watch eller Whale Watch beroende på vilken säsong det är, Hunter Valley om du gillar vin, coastal walk mellan Bondi och Coogee. Osv. Här finns hur mycket som helst att göra!

Just det, som det shoppingfan jag är så rekommenderar jag DFO homebush som är ett superbra outlet ställe. Ca 1h från Bondi Beach.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?

Jag känner definitivt att jag förändrats. Jag har vuxit mycket som människa och blivit mycket mer mogen. Jag tar hand om mig själv och jag utvecklas varje dag. Också känner jag än starkare att svensson livet inte är något för mig. Det är så som jag lever nu, på ovan mark, som jag trivs. Där människor har samma synsätt som jag. Jag har stora framtidsplaner, sådant jag bara våga drömma om innan. Och jag vet att om jag vill så kan jag! Man måste bara utmana sig själv. Det här blev ett beslut som har förändrat mitt liv för alltid, men det, det är jag bara glad för.