Emmy Petersson

Blogg-grannen Emmy i Melbourne driver Bortabrabloggen och har nyligen startat sitt företag The Bridge Coaching. Hon är en av flera långtidsboende utlandssvenskar som inte bara rest och jobbat runt om i Australien, men nu ordentligt börjat slå ned bopålarna i Australien genom att också starta företag där. I den här intervjun delar hon med sig av sin resa till Australiens näst största stad och sin vision för sitt entreprenörskap.

 • Namn: Emmy Petersson
 • Ålder: 32
 • Bor: Melbourne, Victoria
 • Emmys vardags- och reseblogg om Australien: bortabrabloggen.com
 • Emmys företag som jobbar med att hjälpa och coacha folk som reser och flyttar utomlands: thebridgecoaching.com.au

Hej Emmy! Så kul att äntligen få intervjua dig här på Swedes In Australia!

Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?
Efter att ha pluggat klart min magisterutbildning i Sverige 2007 så flyttade jag till England. Efter ett par längre resor innan och under studietiden var jag alldeles för nyfiken på nya platser för att stanna kvar i Sverige. Jag bodde sen i Manchester i England ett par år och även om jag gillade folket och kulturen, så började jag bli trött på det eviga grådaskiga regnet. När en kompis till mig blev varslad från sitt jobb så bestämde vi tillsammans att det var dags för en nystart och slog slag i att boka en jorden-runt resa som skulle ta oss ett år. Vi begav oss iväg i januari 2010 via Sydostasien till Australien, och jag kom inte längre än så på mitt varv runt jorden. Min kompis är nu tillbaka i Europa, men det tog ett tag för henne också. Jag fick nämligen jobb och sponsrat visum via min dåvarande arbetsgivare här i Australien i slutet av 2010 helt oplanerat, men jag följde den berömda magkänslan och stannade kvar. Ett beslut som jag inte har ångrat!

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig?
Jag jobbade först inom media och annonsering i ett par år, men bytte för ett par månader sedan jobb och ansvarar nu för marknadsföring på en medelstor non-for-profit organisation här i Melbourne. Jag driver även ett eget företag sedan ett par månader tillbaka där jag som certifierad coach hjälper folk som reser och flyttar utomlands att landa känslomässigt i det nya landet.

Vad gillar du mest med att bo i Australien?
Folket, vädret och kulturen! Vädret är mycket bättre än i Sverige och det märks på folks humör. Det blir inte alls samma antisociala vinterdepp som jag upplevde att man lätt fick under långa höstar och vintrar hemma i Sverige. Även om det blir ganska kallt i Melbourne om vintern så är folk fortfarande ute och äter, fikar, går på bio och tränar. Eftersom vi bara har två årstider här borta så känns kontrasterna på något sätt mindre märkbara. Jag gillar också att man om vintern kan flyga några timmar inrikesflyg upp till Brisbane eller Cairns för att få lite sol och värme! Kulturen är också trevlig, speciellt här i Melbourne. Mycket olika sporting events, festivaler, god mat, vin och andra saker som bjuder på variation och nya erfarenheter.

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?
Folk är öppna och mer sociala än vad jag minns från Sverige och lite charmigt gammalmodiga men ändå rätt nyfikna på andra kulturer. Australien är såklart ett väldigt stort land, och precis som i andra länder så skiljer sig kulturen från städerna till landsbygden, men överlag så är Australierna väldigt nyfikna, pratglada och väldigt generösa.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?
Jag har varit runt nästan hela Australien vid det här laget. Jag började min långresa under 2010 på västkusten och åkte från Perth upp till Ningaloo Reef och sedan tillbaka ner till Perth för en tur runt vingårdarna kring Margaret River. Sedan bar det av till Sydney för jobb ett tag och sedan en riktigt härlig backpackerresa upp längs östkusten ända till Cooktown. Sedan genom outbacken via Mount Isa till Darwin, söderöver ner genom Alice Springs, via Ayers Rock till Adelaide. Vi avslutade vår långresa med fantastiska vackra Great Ocean Road från Adelaide till Melbourne. Sedan dess har jag hunnit med ett par weekendresor till Tasmanien, Perth, Adelaide, Sydney och Cairns också. Mina absoluta favoriter i Australien är Ningaloo Reef, Fraser Island, Whitsunday Islands, Melbourne, Tasmanien och Sydney. Alla dessa delar av Australien är väldigt olika, men det är nog just därför de har en speciellt plats i mitt hjärta.

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Varför?

 1. Kom hit med en vettig summa sparpengar, åtminstone 15000-20000kr när flyg, visum och reseförsäkring är betald. Det kostar mer än man tror att resa, leva och bo i Australien. Din budget beror såklart på om du har tänkt jobba under din tid i Australien eller inte. Är du ute efter en riktigt billig backpackingresa så är det bättre att hålla sig i Sydostasien.
 2. Var beredd att det kan ta ett tag att hitta jobb, speciellt om du inte har mycket arbetslivserfarenhet.
 3. Skaffa reseförsäkring! Även om du som svensk har rätt till medicare i Australien så täcker inte det allt och du måste registrera dig först innan detta skydd är giltigt. En reseförsäkring kostar en del, men det är viktigt att du är skyddad om något händer. Det finns inget värre än att behöva strula med papper, överföringar och pengar i en nödsituation. Har du ont om pengar så kan du alltid be familjen att hjälpa till att betala hela eller delar av reseförsäkringen som present till dig innan du åker.
 4. Kolla upp årstiderna och temperaturer i olika delar av Australien när du planerar din resa. Australien är lika stort som hela Europa och årstiderna dessutom är tvärt om jämfört med Europa.
 5. I övrigt: packa lätt och kom hit med ett öppet sinne. Australien är inget u-land, allt utom pass och visum kan du fixa här! :-)

Om jag själv skulle göra samma resa igen så hade jag packat mycket mindre saker! Det var rätt tungt att kånka runt på min stora väska i flera månader. :-)

Jag önskar också att jag hade läst på lite mer kring olika visum när jag väl hade bestämt att jag ville stanna i Australien efter mitt work- and holiday visum. Som EU-medborgare är vi vana att bara kunna flytta och jobba som vi vill inom Europa, det är mycket mer komplicerat och dyrt med olika typer av visum här i Australien.

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?
Jag hade väldig tur när vi kom till Sydney och fick intervju för ett casual sekreterarjobb via en rekryteringsbyrå inom bara någon vecka. I och för sig så hade jag jobbat som sekreterare i England innan jag begav mig därifrån så det hjälpte säkert.

Vad man får vara medveten om är att man sällan får ett lika kvalificerat jobb här borta som man hade hemma i Sverige/Europa. Jag har hört många backpackers som blir förbannade när de måste ta ett mer basic jobb och få sämre betalt, men samtidigt så får man ju inse hur arbetsgivarna här tänker. Om du var chef – skulle du erbjuda det bättre jobbet till en person som pluggat och jobbat i Australien och kan ge dig referenser och exempel på arbetsuppgifter som du känner igen, eller skulle du ge det till en person vars utbildning och arbetserfarenhet är främmande för dig och bara gå på vad de berättar om sina kunskaper alternativt referenser via email? Det kanske låter lite krasst, men man måste börja någonstans och vara beredd på att det kanske tar tid att få en bättre tjänst. För mig tog det 6 månaders vikariat på olika avdelningar på ett större företag innan jag fick erbjudande om en bättre tjänst och sponsrat visum.

Det är också väldigt svårt att få tillsvidaretjänst på ett jobb om du bara har work- and holiday visum. Du får nämligen bara jobba på samma ställe i max 6 månader på ett sådant visum, just för att tjäna ihop pengar till dina resor och sen åka vidare. Om du avser att stanna längre i Australien och vill jobba för att få ett riktigt bra jobb i din branch så är det bättre att försöka ansöka om ett annat typ av visum utan samma tidsbegränsningar. Det kommer att göra stor skillnad för vilken typ av jobb du kan få. Är du förvirrad i visumdjungeln så är det bra att prata med en immigration agent om vilka möjligheter du har med din bakgrund och utbildning.

Vad gäller skatt, semester och andra saker på jobbet här i Australien så tycker jag ändå att det är ganska likt Sverige.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?
Jag brukar alltid rekommendera att ha minst 3-4 veckor på sig här eftersom Australien är så stort och det finns en massa fint att se. Jag brukar också alltid säga att det är bättre att se ett par ställen ordentligt än att stressa runt för mycket. Men om man har en månad på sig så skulle jag rekommendera att:

 • Börja med ett par dagar i Melbourne och även upptäcka Yarra Valley’s vingårdar och vackra Great Ocean Road här.
 • Sedan flyga upp till Cairns, för att sola, snorkla och dyka i Great Barrier Reef.
 • Hyra bil i Cairns och sedan köra ner längs kusten till Brisbane eller Byron Bay över 2 veckor. Stanna i Town of 1770 för surflektioner, definitivt åka ut på båttur runt Whitsunday Islands och gärna någon natts camping på Fraser Island. Det finns så otroligt många fina ställen längs Queenslands kust!
 • Slutligen flyga ner till Sydney och tillbringa ett par dagar i Australiens vackraste och mest storslagna stad.
 • Finns det därefter tid och pengar över skulle jag rekommendera en helg på Tasmanien i Hobart, med besök på det riktigt coola museet MONA.

För egen del så älskar jag att åka bort över en långhelg och beroende på humör och årstid så gillar jag Tasmanien (särskilt Hobart med omgivning), Adelaide (var där i julas förra året och hade supertrevligt) och Sydney (mycket att göra, fina stränder plus att jag har en del kompisar som bor där).

Känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?
Jag har förändrats väldigt mycket under de drygt 4 år jag bott i Australien. För 3 år sedan så träffade jag min pojkvän (han är från Melbourne) och det har såklart påverkat att jag vill stanna här. Jag hade dock redan bestämt innan jag träffade honom att jag skulle bli kvar här ett tag. Eftersom jag kom hit från England så är det lite svårt för mig att jämföra med Sverige. Men jag är nog mer avslappnad som person här än vad jag var när jag bodde i Europa.

Jag har också fått en ännu bättre relation till min familj och många av mina nära vänner i Europa. Avståndet är inte att leka med och jag lägger nu ännu större vikt vid att hålla kontakten med de personer som är viktiga för mig. Tack vare Skype, Whatsapp och annan finfin gratisteknik så är det mycket lättare att hålla kontakten, även om det kräver lite planering ibland för att komma runt tidsskillnaden.

Efter drygt 4 år i Australien är du nu en av många svensk-australiska entreprenörer som valt att starta eget – berätta om ditt företag och hur det kom sig att du gjorde hoppet att dra igång din egen start-up!
The Bridge – Easy Relocation är en företagsidé som gradvis växt fram parallellt med mina egna erfarenheter och utmaningar som utlandssvensk över snart 12 års tid och mina studier till life coach (jag har pluggat till coach sedan 2012).

Jag märkte nämligen att även om många behöver hjälp med praktiska saker när de flyttar till ett nytt land (och det finns många företag och bloggar som hjälper till med det) så är det minst lika många som har svårt med mer känslomässiga saker. Att träffa nya vänner i vuxen ålder, att hitta jobb/utbildning, att fylla sin dag med något som känns meningsfullt, att starta om igen på gott och ont.

Resor och utlandsflyttar tenderar ju att väcka lika många känslor som praktiska utmaningar. Jag upplevde att det som saknades på marknaden för expats, resenärer och relocators var enkla, praktiska och personliga tips hur man gör för att landa på ett nytt ställe och faktiskt må bra och vara i balans med sig själv och dem man reser/flyttar med istället för att plågas av hemlängtan, oro för framtiden eller känna att man inte hör hemma.

Det låter spännande! Hur går det nu 6 månader senare? Har du valt att helt satsa på företaget eller fortsätter du att också jobba kvar som anställd?
Tack, det går bra! Jag har jobbat med många spännande personer både över Skype/telefon och face to face. Mina kunder finns över hela världen och det är så häftigt att kunna jobba med folk från New York, Australien, England, Italien, Sverige och en massa andra platser utan att lämna sitt kontor. Jag jobbar nu deltid deltid i mitt eget företag, men hoppas att kunna gå upp till heltid inom en inte alltför lång framtid! Mest spännande just nu är att jag launchar mitt 5 veckors onlineprogram i augusti, det känns jätteroligt!

Vad hoppas du på för framtiden för ”The Bridge – Easy Relocation” och dina kunder? Hur kan intresserade potentiella kunder komma i kontakt med dig?
Jag vill kunna arbeta på heltid med att stötta personer runtom i världen att få hjälp längs sin resa och möjlighet att få prata med en certifierad coach för att lämna gammalt tänk bakom sig och ta sig framåt med nya och mer hjälpsamma tankesätt. Företagsmålet är kanske bäst sammanfattat i mitt mission statement på min hemsida:

”To support expats, travellers and explorers all over the world to live their dream, feel that they belong and continue to grow with strength, courage and confidence regardless of where they choose to live. We do not only address the common symptoms and challenges of travel and relocation, but also the deeper understanding behind why travellers feel the way they do.”

För den som är mer nyfiken på vad jag jobbar med så kan man läsa mer på min hemsida: http://www.thebridgecoaching.com.au eller maila mig på emmy@thebridgecoaching.com.au

Ditt projekt ”The Bridge” låter jättespännande – stort lycka till!


[Alla foton i den här artikeln: copyright Emmy Petersson 2014.]

Vill du också bli intervjuad här på SwedesInAustralia.com? Kul! Skicka Anders ett mail så ordnar vi det! :)