Elin Jonsson

Elin från Uppsala bodde i drygt 6 månader i Sydney-förorten Manly som är som en stor semesterdestination bara 20 minuters färja från city. I vårt möte med henne berättar hon om sina resor och ger flera bra tips för dig som vill jobba och resa som backpacker i Australien.

Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?
Under de senaste fyra åren har jag besökt Australien tre gånger. Den första gången åkte jag och min familj ner i tre veckor för att hälsa på en tidigare utbytesstudent som bodde i Sydney. Vi försökte pressa in så mycket som möjligt under den korta tiden och lyckades besöka Melbourne, Sydney, Byron Bay och Hamilton Island. Efter bara några dagar i Sydney var jag lite förälskad i staden och bestämde mig att åka tillbaka så fort jag tagit studenten. Två år senare satt jag på flyget ner igen tillsammans med två kompisar. Den här gången stannade jag i sju månader och det är den bästa resan jag har gjort.

Var tillbringade du mest tid i Australien, och hur såg din vardag ut under tiden där? Vad gillade du mest med att bo i där?
Jag fastnade för Sydney och spenderade 6 månader i Manly där jag arbetade som servitris och kock. Jag trivdes som fisken i vattnet på de hostel jag bodde på, det var många som stannade länge och efter ett tag kändes det verkligen som att vi var en enda stor familj. Dagarna såg väldigt olika ut, när jag jobbade så blev det ofta aktiviteter innan eller efter beroende på hur schemat såg ut. Jag älskar Manly för att det är litet och charmigt samtidigt som att finns så mycket att hitta på. Vi brukade gå längs vattnet till en liten strand för att ha barbeque på kvällarna, hoppa cliff jump vid Collins Beach, ta färjan in till city, spana in surfare på Manly Beach eller ha picknick vid North Head med utsikt över hela Sydney Harbour. Är du i Sydney så får du inte missa Manly!

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?
Det jag gillade mest med Australien var den öppna och lättsamma mentaliteten som skiljer sig ganska mycket från hemma. Det var inte konstigt om någon vände sig om i kassan inne på Coles och började småprata om ditten och datten, eller att en 50-åring svischar förbi på en skateboard, eller att alla samlas på stranden en tisdagskväll för att grilla och spela volleyboll. Jag upplevde det som att det hände så mycket mer där nere, folk verkade lite gladare och hade lite mer energi. 

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?
Oj, var ska jag börja? Jag och en kompis åkte ner till Tasmanien för att spela in en dokumentärfilm i två veckor. Vi hyrde en van och bilade runt hela ön och försökte se så mycket som möjligt. Vi stannade till i en liten by på västkusten och jag blev förvånad av hur generösa och snälla människorna var. De bjöd in oss på fika och en trevlig man frågade om vi ville följa med till hans stuga i regnskogen och fiska lax & ål.  Är du en frilufts människa så kan jag varmt rekommendera Tasmanien, överallt finns det nationalparker och vandringsleder. Längs upp i norr ligger de flesta städerna tätt intill varandra, på östkusten hittar du många fina stränder och på västkusten kan du bestiga Cradle Mountain.

Om du är letar efter ett riktigt turistigt semesterparadis som fortfarande har sin charm, så åk till Hamilton Island som är en del av Whitsunday Islands. 

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?
För det första, Go for it! Jag träffade ett flertal personer som åkte ner på ett turistvisum först för att sedan åka en sväng till Nya Zealand och komma tillbaka på ett Working Holiday-visum. Så om du är sugen på att stanna lite längre än ett år, eller är tveksam på om du vill använda ditt WH-visum just nu, är det kanske en lösning. 
Det jag visste när jag åkte ner var att jag ville stanna på ett ställe en längre tid för att ta del av kulturen och sedan resa östkusten. Planera upp ditt resande lite, kommer du behöva arbeta på en gång? Eller vill du resa runt lite först? Vilken del av landet vill du spendera mest tid i?  Vilken säsong tänker du åka? Fast ta allt lite som det kommer och pröva dig fram för det kommer aldrig bli precis som du tänkt dig. Jag åkte aldrig till östkusten den här gången utan hamnade i Perth istället, vilket är ett beslut jag absolut inte ångrar. 

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?
När jag väl bestämde mig för att söka jobb på riktigt så gick det väldigt snabbt. Jag skrev ett kort men koncist CV, gick till det närliggande biblioteket och skrev ut 25 stycken kopior och började gå runt till alla små butiker och caféer i området. Jag tror det är en otrolig fördel att söka jobb personligen och inte via gumtree.com.au eller liknande hemsidor, för att det visar att man är engagerad, utåtriktad och seriös. Några dagar senare ringde de från Nandos i Manly Wharf och berättade att jag skulle ha trial (provjobb) dagen efter. Jag trivdes jättebra, stämningen var väldigt öppen och glad. Jag började som servitris men fick senare även hjälpa till i köket och laga mat. En av skillnaderna från hemma var att jag fick lön varannan vecka istället för en gång i månaden. 

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?
Tänk på att landet är enormt stort och det är nästan omöjligt att se allting under några veckors tid om du inte vill spendera en stor del av tiden uppe i luften. Fokusera istället på en del av landet så hinner du koppla av och njuta mer. Jag skulle spendera ett par dagar i Sydney för att bocka av några av Australiens populäraste sevärdheter, Operahuset, Sydney Harbour Bridge, Blue Mountains och turisttäta Bondi Beach. Sedan skulle jag bila upp längs med östkusten och göra några stopp på vägen.

Byron Bay är en liten mysig stad längs kusten där du kan lära dig surfa eller hänga med hippies på stranden. Om du är sugen på att dyka så ta ett billigt flyg till Hamilton Island, en liten ö i Whitsunday Islands och njut av den friska luften. Det finns ingen trafik utan endast små golfbilar som folk åker omkring med. Nere i hamnen hittar du charmiga små butiker och restauranger som serverar allt från nyfångad fisk till grillat kött. Här ifrån kan du även ta en båttur ut till Whitehaven beach eller passa på att dyka i Stora Barriärrevet.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?
Jag har alltid haft inställningen att desto mer man reser desto mer utvecklas man som person. De månader jag spenderade i Australien var bland de bästa i mitt liv, jag träffade så mycket människor från olika delar av världen som delade med sig av sina livs historier. Man får större förståelse för andra kulturer och religioner samt att man lär sig respektera andra. Personligen så växte jag väldigt mycket när jag var ute och reste, speciellt när du blir tvungen att fatta egna beslut angående jobb, boende, ekonomi och så vidare. Jag fick mycket bättre kunskaper i engelska genom att man var tvungen att prata hela tiden och lita på sig själv. 


[Alla foton i den här artikeln: copyright Elin Jonsson 2014.]

Vill du också bli intervjuad här på SwedesInAustralia.com? Kul! Skicka Anders ett mail så ordnar vi det! :)