Diana Chirilas

Diana Chirilas är en av de tre grundarna bakom det framgångsrika svenska caféet Fika Swedish Kitchen. Här är hennes berättelse om hur hon gick från att plugga grafisk design till att bli restaurangägare på heltid.

Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?

Allt började med att jag ville lära mig tala bättre engelska. England var för nära och för kallt. USA var för stort och hade for många städer att välja mellan. Australien där emot visste jag inget mer om än att Opera Huset låg i Sydney, att det fanns farliga djur och ett supervackert barriärrev.

En två månaders backpackerresa blev pa något vis 10 helt fantastiska år. Det hade jag aldrig gissat när jag först kom hit.

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig? Vad gillar du mest med att bo i Australien?

Vardagen just nu börjar med ett träningspass klockan 5.30am, antingen på stranden eller på Fitness First. På sa vis hinner jag njuta av den här underbara staden innan arbetsdagen börjar.

Jag bor vid en helt fantastisk strand som heter Balmoral Beach. Det finns många vackra stränder i Sydney men denna har jag fastnat lite extra för. Tror det är det lugna och glasklara vattnet kanske!

Vardagen fortsätter i alla fall med att jag driver ett företag, Fika Swedish Kitchen, tillsammans med mina två väninnor Linda och Sophie. Vi startade företaget på en extrem budget som bestod av våra insparade fickpengar. Det innebar att jag fortsatte jobba heltid på mitt andra jobb som grafisk designer på designbyrån Interbrand (DDB) i två år efter att vi öppnade fika. Sen bestämde jag mig för att frilansa istället så att jag kan spendera mer tid på vårt älskade Fika (där ser man mig oftast på bord nr 1, längst in i ett hörn, med min älskade dator).

Helgerna är alltid oplanerade men fylls likväl. Ofta en tidig start på stranden där jag håller utkik på när min andra hälft surfar. Fika jobb! Träffar vänner så mycket jag kan och älskar att pula med inredningen hemma för att varva ner lite.

Det jag gillar mest med att bo här är människorna, jag har aldrig känt mig så välkomnad och hemma som jag gör här. Det gick fort att komma in i samhället, träffa vänner (kärleken) och starta karriär. Plötsligt var det inte så lätt att bara åka hem, för att inte nämna den konstanta överdosen på D-vitamin. Magiskt!

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?

Australiensarna är otroligt glada, trevliga och lättsamma. Har nog inte ett enda dåligt ord att säga om dom. Alla är välkomna till allt – bästa exemplet jag har på det är när jag blir bjuden på en BBQ av Aussie vänner, tar jag med mig två eller tre oanmälda vänner säger dom bara “Welcome!!! Great to meet some of Diana’s friends, come grab a few beers”. Det tycker jag är en underbar attityd.

Det enda hade jag lite svårt för i början var den suuuuper sarkastiska Aussie humorn, men efter att ha lärt känna fler och fler locals har jag lärt mig att det bara är deras sätt att visa kärlek.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?

Under min första tid här gjorde jag alla ‘typiska‘ resor, Melbourne, Great Ocean Road, Sydney, Östkusten förbi Frazer Island och Guldkusten, Darwin och Ayers Rock (Uluru).

På senare år har jag funnit och börjat uppskatta mindre kända ställen som Berry eller Jervis Bey bara två timmar från Sydney. Tasmanien och MONA Museet är det bästa museet jag någonsin besökt. ALLA borde åka dit! Hunter Valley och vingårdarna är också ett säkert kort (dock har det nog hjälpt lite att vara restaurang ägare).

Bali har också blivit ett hett resmål, härifrån är det ju ‘bara‘ sex timmars flyg, runt hörnet helt enkelt.

Men tillbaka till Australien så var nog senaste resan, en sista minuten roadtrip, en av mina absoluta favoriter. Vi hade vårt vanliga Fika måndagsplaneringsmöte då jag plötsligt kände för att göra något galet. Det var april, höst alltså, och två månader kvar till den årliga Sverigeresan (dit dom flesta sparpengarna går). Så bestämde jag mig i slutet av mötet att göra resten av veckans arbetssysslor, från bilen! Linda och Sophie haka på iden direkt, så vi justerade om schemat, bokade om möten och nästa morgon satt vi i bilen på väg mot Byron Bay. Vi fällde ner sätena och sov i bakluckan. Åt frukost på stranden och gästade massor av inspirerande restauranger längst kusten. Vaknade upp vid dom mest fantastiska utsiktsplatserna. Räddade en meter stor rocka från att torka ut på en öde str and. Jobbade från bakluckan när vi hade täckning. Hittade en grotta full av lysmaskar. Klappade kameler och tvättade oss i havet. Vi körde hela vägen upp, och ner på fem dagar utan att planera en enda sak i förväg. Då, kände jag verkligen av att jag lever livet i Australien.

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?

Det jag brukar säga är, oroa dig inte! Allt löser sig. Gå inte och grubbla på vad du ska ha med dig, allt går ju att köpas även här. Förutom kanelbullar och godis såklart. Men nu finns även det ;) Australien är ett säkert land och går något åt pipsvängen, vilket det kommer göra hur mycket du än förbereder dig, så blir det bara en del av din Australienstory.

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?

Dom flesta jag pratat med har haft samma upplevelse och det är att det är lätt att hitta jobb. Ett tips är att joina Svenskar i Sydney gruppen på Facebook där massor annonseras. När jag sökte mitt första jobb här som butiksbiträde, skrev jag ut mitt CV och gick omkring längst med vad som såg ut att vara en huvudgata mitt i stan och delade ut den. Fick jobb samma dag. Då var jag 18 och utan erfarenhet.

När jag tog mig Bachelor gjorde jag något liknande, designade då istället ett utskick till alla mina favorit design byråer där jag skrivit om varför de skulle anställa just mig. 15 intervjuer senare hade jag ett kanon jobb.

Jag tror verkligen på klassikern ‘a good attitude goes a long way‘. Om du är villig att jobba flitigt och visa vad du går för uppskattas du.

Du valde att plugga utomlands. Hur är det att studera i Australien, och har du några tips till andra som funderar på utlandsstudier i en stad som Sydney, Melbourne eller Brisbane?

Jag studerade design i Sydney, utan att nämna skolans namn så vill jag väl säga att jag tycker det var ganska slappt och ostrukturerat. Det här med system och organisation kanske inte riktigt var min skolas grej. Det är säkert bättre på andra skolor. Dock innebar det att jag inte hade några problem att jobba medan jag pluggade. Så jag kunde ta ett mycket mindre CSN lån – det var ju positivt!

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?

Här är mina resetips i en lista:

  • Kom inte hit över jul, det är då alla andra turister också är här, allt är tre gånger dyrare och vädret garanteras inte (japp, växthuseffekten har påverkat Australien också). Bättre är slutet på Januari eller Februari, då är det som varmast och man får den semesterkänslan man är ute efter som Skandinav, till ett mycket bättre pris.
  • Gör gärna en mindre roadtrip om det finns tid, även om bara för tre eller fyra dagar. Då hinner du få en bättre uppfattning om naturlivet och det vackra landskapet som gör denna kontinent så unik.
  • Ta med activewear, det finns tusen promenadleder både mitt i stan och ute i vildmarken. Jag jämför Australien med Norge hellre än Italien. Så lämna modeskorna hemma.
  • Sydney har ingen innerstad på samma sätt som Stockholm har utan alla lever runtomkring i staden. Boka därför gärna hotell nära CBD (Opera huset) i ett par dagar men se till att även uppleva det den andra sidan av Sydney livet genom att bo några nätter utanför CBD t.ex. Manly (och kom och hälsa på oss på Fika haha), Bondi eller Palm Beach.
  • Ta alltid på solskyddsfaktor 50. Du kommer bli brun ändå.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?

Att leva i Australien i tio år har definitivt förändrat mig som människa (men det kanske också har lite med åldern att göra). Jag tar nog livet med lite mer av en klackspark nu, vägrar sätta press på mig själv att följa normer.

Förutom min ofrivilliga svengelska, märker jag av det som mest när jag åker hem och inser att jag måste planera mitt liv för att fungera i samhället. Annars står man vid den där middagen utan en vinflaska i handen för man glömde helt bort att systemet har specifika öppettider…

”Live a life you don’t need to take a vacation from”, läste det citatet någonstans och tänkte – Ja! Precis så!