Carl Sebastian

Carl Sebastian lever ett lite mer udda liv i Sydney, och är känd från TV tack vare sina uppträdanden på en australisk tv-serie om Sydneys tatuerare. I vår intervju berättar Carl om sin resa till Australien, och hur livet är som tatuerare för alla kända och okända kunder som promenerar in på salongen Bondi Ink.

Carl Sebastian

Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?

Jag hade gjort klart min lärlingsplats som tatuerare i Sverige och min bästa kompis bodde redan i Sydney. Det var lätt att få Working Holiday-visum, så jag bokade en one way ticket och åkte ner.

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig? Vad gillar du mest med att bo i Australien?

Jag bor i Bellevue Hill i Sydney, och jag jobbar för tillfället på Bondi Ink nere i Bondi. Normalt så jobbar jag 3–4 dagar i veckan, och de andra dagarna går åt till att förbereda bokningar inför kunder senare i veckan (göra skisser och så vidare). Om jag inte tatuerar så försöker jag att surfa så ofta jag kan.

Det bästa med Australien måste vara stränderna självklar, och det faktum att vädret nästan alltid är bra.

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?

Det känns fel att klaga på australiernarna när jag bor i deras land, men jag tycker att den största skillnaden är arbetsmoralen. Svenskar jobbar i regel rätt hårt (kanske för att det är rätt svårt att få jobb i Sverige). Svenskar är punktliga och för det mesta väldigt artiga.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?

Förutom att ha bott i Sydney de senaste 8 åren så har jag även bott i Perth och Melbourne. Att åka till Perth är lite som en tidsmasking – det är som att flyga 10 år tillbaka i tiden. Jag älskar stadslivet i Melbourne, men klimatet och stränderna lämnar lite att önska. För mig är det Sydney eller ingenting! Jag tror det är det bästa stället i hela världen att leva i.

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?

Jag hade gått till en Migration Agent första dagen jag landat, och försökt göra allt rätt för att kunna stanna här. Att emigrera till Australien är lite som ett spel och man måste kunna reglerna för att vinna. Tyvärr är det lätt att få fel råd och att man hittar en bra immigrations-agent kan vara “key” där!

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?

Mitt yrke är väl lite annorlunda, men jag var orolig att jag inte skulle kunna hitta jobb här men det blev aldrig något problem. Jag fick ett heltidsjobb min andra dag i Sydney och det har egentligen aldrig varit några problem. Som jag nämnde innan så tycker jag att svenskar i regel har väldigt hög arbetsmoral och jag vet att många arbetsgivare ofta föredrar att anställa svenskar av just denna anledning. Men bli inte upprörd om folk tror att du är från Schweiz!

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?

Åk till Sydney och se Operahuset och Circular Quay. Besök så många stränder du kan i Sydney och se till att du provar på att surfa. Åk till Byron Bay, Guldkusten, och Noosa, men stanna inte för länge!

Cairns är ett måste, samt att dyka på Stora Barriärrevet måste vara en av de bästa upplevelserna man kan ha! Gå ut och festa i Melbourne, och prova all bra mat de har där.

Personligen hade jag förresten skippat att besöka Australiens västkust.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?

Jag identifierar mig nog mer som svensk efter att ha levt är så länge. I början trodde jag själv att jag var som australierna, men jag tycker att man upptäcker de subtila skillnaderna allt eftersom tiden går.

Jag har alltid sagt att om Sverige hade bra väder skulle det vara det bästa landet i världen. Tills “Global Warming” kickar in så stannar jag nog i Sydney dock!

Annars så tror jag att den största insikten jag har kommit fram till är att Sverige inte är så dåligt som folk säger. Svenskar gillar ofta att klaga på Sverige, men på det stora hela så är det ett väldigt bra land att växa upp i. Själv är jag stolt att kalla mig själv svensk.