Anna Mandorff

De flesta svenskar tar sig till östkusten, och därför är det extra kul att få publicera en intervju med en ung svenska som bestämt sig för att slå sig ned i Perth. I den här intervjun pratar vi lite med Anna Mandorff, som precis är på väg att börja en teaterutbildning i Western Australia och tidigare backpackat och jobbat på farm för att tjäna ihop tid för sitt andra år på Working Holiday.

Hej Anna! Kul att träffa en svenska från Western Australia. Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?
Första gången jag hamnade i Australien var jag sex år, mina föräldrar packade med mig. Jag minns att det var varmt och att alla pratade konstigt. När jag sedan hörde svenska igen, på planet hem efter en månads resande, vilket är en evighet i ett barns ögon, blev jag stum av förvåning. Andra gången var jag 16 år, även då resande med min familj. Det var här som min egna dröm om att åka till Australien väcktes till liv, vid en vacker sandstrand i Koombana Bay. ”Här med de vilda delfinerna vill jag också jobba en dag”, tänkte jag.

Vägen till att komma till Australien igen är en historia för sig men i oktober förra året stod jag med nakna fötter på samma sandstrand och tittade ut över havet där de vilda flasknosdelfinerna simmade. Redo för att göra min resa och upptäcka landet på egen hand. Det var min första dröm som tog mig hit. En annan stor drivkraft till Australien, förutom klimatet och den otroliga naturen var min dröm om att plugga skådespeleri utomlands, ja, så varför inte slå ihop dessa två?

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig?
För knappt två veckor sedan flyttade jag från landets tysthet till storstadens myllrande mittpunkt. Mina 88 dagars farmarbete är alltså äntligen klara. Nu hyr jag ett rum i en fin lägenhet i Perth CBD. Jag har fullt upp, precis som det brukar vara. Blandat med jobbsökningar, ärenden och småjobb försöker jag få in träning, stretch och matlagning i min vardag. Under 2,5 månaders tid fick jag äta vad som serverades så detta är ett lyxliv i jämförelse. Då och då unnar jag mig att göra sådant jag älskar, som att dansa eller kolla på en teater. Strosa omkring på nya gator och se vad som kommer i min väg. Varje lördag under 10 veckor kommer jag att gå en skådespeleri-kurs på WAAPA. De första veckorna utan fast jobb på ett nytt ställe är mer eller mindre kaotiska och fullspäckade, jag tror att min vardag kommer att se mer strukturerad ut längre fram. Även om jag hade älskat att leva som jag gör nu, då hade jag haft mer tid till att turista, skriva och på riktigt göra det jag brinner för fast just nu är jag i en fas av mitt resande där reskassan behövs fyllas på.

Vad gillar du mest med att bo i Australien?
Möjligheterna. Det är en enorm frihet att resa omkring på detta vis. Eftersom man bara är här en begränsad tid tar i alla fall jag chansen att uppleva så mycket som det bara går. Naturen är Australiens finaste sida. Den röda marken, skuttande kängurur, söta emu-barn, charmiga koalor, stora vågor och underbara landskap som kan gå från ingenting till allt. Det är nästan magiskt när man hittar en vacker miljö och bara njuter av naturens ljud och visualisering, slukar allt, drar allting till sig. Att bara finnas här, det är det bästa.

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?
Jag blev förvånad över likheten som faktiskt finns mellan svenskar och australiensare. Båda är generellt sett väldigt dåliga på att säga vad de egentligen tycker. Jag anser ändå att det stämmer att aussies är mer varma, de har en ”inga bekymmer” atmosfär runt sig som stela svenskar ofta saknar. Jag har också fått det bekräftat att vi människor är exakt likadana i grund och botten. Våra ytor ser annorlunda ut, vare sig vi är hårda eller mjuka utanpå så fungerar mänskligheten i sig själv den samma och alla är olika individer, vilket bestämmer hur vi sedan är som människor. Australiensare tror att de vet allting och att de har rätt, under alla omständigheter. De är omoderna, hela landet känns väldigt efter på många punkter som till exempel kontanthantering, återvinning, planering och kvinnosyn. Deras avslappnade inställning lyser igenom i det mesta. Nu har jag mest tillbringat tid på Västkusten än så länge och vad jag har hört ska de vara värst. Samtidigt är många Australiensare väldigt varma, glada och härliga. De har en gästvänlighet som knappt existerar i Sverige. Jag har blivit hembjuden, fått hjälp och bra tips från fina människor här som jag aldrig hade fått i Sverige.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?
Resan började i Bunbury. Att få ha sandstranden och havet som arbetsplats var en härlig upplevelse, de vilda delfinerna var grädden på moset som man säger i Sverige. I denna stad blev jag även kysst av en känguru. Jag tog en snabb titt på Fremantle innan nästa äventyr började, nämligen en äventyrsresa från Perth till Adelaide under nio dagar. Det innebär bland annat camping med inga eller få faciliteter ute i Australiens vildmark. Det finns så mycket häftigt härifrån, några av de absoluta höjdpunkterna var helt klart att somna under bar, stjärnklar himmel med havsvågorna brusande i öronen. Precis som en avslappnings-cd, fast live. Att simma med och upptäcka flera vilda djur är ett minne för livet. Väl i Adelaide hälsade jag på mina släktingar. Sedan var det dags för farmarbete, så jag reste till den röda outbacken. Där drack bönderna alkohol och rökte på. Trots en vecka av skräckupplevelser upplevde jag en av de mest magiska sakerna här, en gult lysande, gigantisk fullmåne. Vilken syn! På nästa farm lärde jag mig att göra getost och mjölka getter. Därefter spenderade jag en vecka i Geraldton, innan sista farmarbetet på en hästfarm i Bindoon. Min förälskelse just nu är teatern.

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?
Bakverken här ser lockande goda ut men de smakar sällan bra. Jag som älskar fika har testat nästan varje sort och kommit fram till att det finns goda men endast på ett fåtal ställen. Internet är väldigt dyrt och fungerar inte överallt i landet, det mest prisvärda är att starta ett abonnemang. En del kommer säga nej till backpackers men någon kommer även att säga ja och få in dig i systemet. Priset verkar skilja mellan de olika staterna, västra Australien är dyrt, dyrare än Sverige gällande det mesta. Handla när de är specialerbjudanden. Mitt råd är att packa med saker som du redan har hemma som du ändå kommer att använda dig av här. Jag hade önskat att veta hur sjukvårdssystemet fungerar innan jag kom hit. Hade jag vetat hur krångligt det skulle vara så hade jag trappat ner och blivit av med mina ämnesomsättningsmediciner innan jag lämnade Sverige. Om jag reser ytterligare en gång ska jag planera mer i detalj redan från början för att få ut ännu mer av min resa. Istället för en väska på ryggen ska jag ta en rullväska i handen.

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?
Det är många backpackers i landet som alla vill åt samma jobb, konkurrensen känns hög men samtidigt går det absolut att få jobb om man har rätt inställning samt lite tur i tajming. Tid behöver man också ha, det verkar som om de flesta vill att du ska kunna stanna flera månader. Mitt första jobb som volontär på delfincentret fick jag redan i Sverige. Farmjobben fick jag inom en veckas sökande och då använde jag mig av Gumtree men även WWOOF-boken, man känner av konkurrensen även här. Tajming är A och O. En annan viktig sak är att du måste vara tillgänglig och kunna börja jobba direkt, allt eller inget. Det är först här i Perth som jag letar efter betalt jobb. Efter en intervju på max 15 minuter hade jag ett jobb dagen efter som en eventassistent. Det är bara timanställning så min jakt fortsätter efter ett heltidsjobb. Eftersom jag ännu inte har jobbat på ”riktigt” här i Australien kan jag inte jämföra det med Sverige helt och hållet. Det enda jag kan säga är att de verkar ha tydligare positioner här, de äldre bossar gärna runt de nya medarbetarna, lite omodernt som jag nämnt tidigare om landet.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?
Mitt hetaste restips är: gör lite av varje! Stranden, outbacken, regnskogen, storstaden och se de vilda djuren, helst i dess naturliga miljö. Variera även boendet så gott det går, sov under stjärnorna, bo på ett fint hotell med god frukost, bo på vandrarhem, har du tid så prova även på att wwoofa. Söker du spänning så finns här gott om fallskärmshoppning, bungyjumping, och forsränning, eller varför inte hälsa på vithajarna i Port Lincoln? Jag rekommenderar varmt att ta en surflektion, det är så fantastiskt roligt och en underbar känsla när man står där på brädan för första gången och surfar fram på vågen. Det skulle jag gärna göra igen. Jag skulle åka till en vacker sandstrand med varmt hav att bada i, alltså uppåt de norra delarna av landet och samtidigt passa på att ta en kameltur längs stranden i solnedgången. Den röda marken finner jag fascinerande och så typisk Australien så jag skulle hyra mig en campingbil och köra inåt landet, ta vackra bilder och bara stå där för att det är så coolt. Jag skulle bo i min bil, ta mig till vackra platser och upptäcka de delar av landet som jag ännu inte har sett.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?
Jag känner inte att min resa till Australien har förändrat mig som person eller min syn på livet. Men jag har blivit bättre på att uppskatta de små sakerna som att få packa upp min resväska och placera innehållet i en hylla, tvätta mina kläder i en fräsch tvättmaskin, kunna låsa om mig i badrummet, ta en varm dusch, ha rena kläder, lukta gott och att äta min hemlagade mat. Min syn på Sverige har faktiskt blivit till det bättre, på vissa delar, alla länder har för och nackdelar. Nu ser jag hur mycket vårt land gör för miljön, jag förstår lyxen med att kunna få tag på i stort sätt vilken frukt som helst året om, eller för att inte tala om de långa öppettiderna och maten som inte är dum alls i vårt avlånga land.


[Alla foton i den här artikeln: copyright Anna Mandorff 2014.]

Vill du också bli intervjuad här på SwedesInAustralia.com? Skicka Anders ett mail så ordnar vi det! :)