André Johansson

I artikelserien ”Fika med en Australienvän” fortsätter jag att intervjua svensk-australier om deras resa till Australien och hur de hamnade där de är idag. I den här artikeln pratar jag med André Johansson som bor i Byron Bay, en av de mest kända destinationerna längs östkusten.

  • Namn: André Johansson
  • Ålder: 23 år
  • Bor: Byron Bay

Hej André! Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?
Gnistan tändes väl egentligen när jag var mycket ung, nästan för ung för att minnas då jag hade ett favorit barnprogram (som jag tyvärr ej kommer ihåg namnet på) men några av avsnitten utspelade sig i just Australien och jag älskade alla konstiga nya djur och boomerangerna och didgeridoos.

Sedan dess låg drömmen i dvala tills ja, tre månader innan jag åkte? Min kompis nämnde att han skulle sälja alla prylar och dra iväg på äventyr så då bestämde jag mig för att faktiskt förverkliga min dröm och flytta hit.

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig?
För tillfället jobbar jag på en underbar farm lite utanför Byron Bay och jobbar lite som jag vill men max för ca 350 dollar i veckan (jag får gratis boende och mat i tillägg till detta) så jag har väldigt mycket fritid för att utforska området och träffa ”locals”.

En vanlig vecka kan se ut något såhär: Jag går upp runt halv åtta varje dag och jobbar två kanske tre timmar på farmen. Sedan åker jag ner till Byron för att surfa någon timme, sedan träffar jag några vänner jag har som bor i området kanske käkar lunch med dom, sedan sitter vi på stranden eller i någon park och spelar gitarr och är allmänt social, sedan runt fem halv sex åker jag hem till farmen för att mötas av min arbetsgivare som antagligen börjat lite smått med maten, vi tar någon öl och snackar skit, sätter på en film äter och går och lägger oss vid halv elva snåret.

På helgerna jobbar jag tyvärr nio timmar så blir inget annat än jobb, middag och någon öl till filmen, Om jag nu mot förmodan skulle vara ledig drar jag antagligen ut med några arbetskamrater på krogen.

Vad gillar du mest med att bo i Australien?
Jag har blivit lite av en ”surfer dude” sedan jag kom på gott och ont, eftersom jag knappt vill göra något annat än att rida på vågor, så jag skulle väl säga att kunna surfa varje dag även mitt i vintern är det bästa för mig.

Även om listan är lång och surfningen ligger högt är nog allas attityd och sätt det bästa enligt mig, det är lite mer karma tänk skulle man kunna säga.

De flesta är trevliga och vill hjälpa dig om dom kan. Sedan är det helt otroligt att kunna träffa människor från hela världen på ett ställe med samma mål och ambitioner (nästan) alltså andra resande, man får träffa stereotyper och totala motsatser.

Man vidgar sina vyer varje dag och jag växer varje dag mot det bättre, mot den svenska ”kallheten” som mina utländska vänner kallar det, tydligen är vi ansedda att vara lite otrevliga (självklart utan att veta om det) och nej det är inte bara jag haha min brittiska kompis pekar alltid ut svenskar/skandinaver efter ett vanligt ”Hey how are you?” Haha. :)

Vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?
Den största skillnaden enligt mig är helt klart att man kan säga hej till en okänd på puben, stan eller stranden och ha ett samtal om vädret eller något annat relevant, medans i Sverige är det mest konstigt om någon skulle göra det.

En Australiensk stereotyp är helt enkelt en öppen pratglad människa som gärna tar en öl direkt efter jobbet(Med direkt menar jag i bilen…) grillar ofta och överandvänder bbq sås, dom är galna i det! Dom är helt enkelt trevliga människor så om du uppträder öppet och trevligt bjuder med dig på allt ifrån en bbq på helgen till en dag på havet med deras segelbåt.

Några Australiensiska vänner till mig har dock varnat mig för Yobbo’s som tydligen är likt svenska raggare, dom blir tvärpackade och letar bråk och är högljudda, jag har dock bara råkat ut för en sådan under mina 7 månader här så inget man behöver oroa sig över. Sedan är dom Australierna jag träffat väldigt drivna och framåt dom vill göra saker hela tiden, bbq’s fiska surfa you name it – Medans hur jag hade det hemma i Sverige var det ett Mission Impossible att samla ihop tio polare till att grilla på stranden en lördag.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?
Jag landade i Sydney någon gång under Svensk höst, våren kickar igång i Australien och det var runt 30+ när jag kom och jag var snubben som gick runt i tshirt o shorts i den Svenska hösten, inte direkt frusen av mig hehe, höll på att dö av värmen men njöt ju självklart. Min tid i Sydney var helt underbar, jag gillar verkligen den staden men var där i en knapp månad.

Trots min korta tid så hade jag fyra jobb(!) och hann med att se allt jag ville, sedan kände jag att det var dags att se mer av Australien än ”bara en storstad” så jag fick skjuts av några svenskar en bit ut ur Sydney sedan tog jag min backpack och tält och började lifta med en skylt ”North” och hoppade av lite här och där och sov i mitt lilla tält utan sovsäck, tro mig trots att det är 30 på dagen är dom 16 på natten nog för att behöva en sovsäck – som jag frös!

Så efter liftat mig igenom några små pärlor bestämde jag mig för att styra mot Byron Bay, och jag kom dit mitt i natten utan ett bokat hostel i tron om att det skulle vara lätt att hitta ett men allt var fullt (gick med min stora väska i 15 min för att få höra det) men lyckades tillslut hitta ett ganska undangömt hostel att crasha.

Bokade några nätter, och började turista i det underbara Byron och gjorde allt det där man borde göra förutom trippen till Nimbin, var faktiskt där jag surfade för första gången!

Efter det styrde jag tummen mot Surfers Paradise eller Gold Coast som området heter, blev upplockad av några Aboriginer som satt och drack goon (Australiensiskt vin) för fulla muggar och jag när jag landade i Surfers en och en halv timme senare var jag
rätt rund om fötterna haha! Väl där testade jag det uppsnackade party livet som levererade. Efter det började jag njuta av den milslånga stranden och ”slappt” liv med lite fiskande och utforskande.

Efter det styrde jag kosen mot Brisbane för att möta min familj som kom över jul vilket var helt underbart, visade dom allt jag sett och fick dela upplevelserna, bästa julen någonsin.

Efter det stannade jag upp i Surfers och fick jobb på en fabrik 20 minuter inåt landet och jobbade där i ca 3 månader med några goda vänner från Danmark och Norge.

Sade sedan upp mig för att leta farmjobb men sköt på det och reste upp till Sunhine Coast med hjälp av tummen och slutligen Hervey Bay, skulle till Fraser men bestämde mig för att möta en god vän i Brisbane och dra till Moreton Island vilket jag kan rekommendera till alla, sjukt vackert och det är nog den bästa upplevelsen hittills i Australien. Moreton kändes helt enkelt genuint med mycket vilt och en superskön guide.

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?
Jag skulle dela med mig av några härliga och dåliga upplevelser, såsom att det är fruktansvärt roligt att bara festa varje dag men det tar styggt på ekonomin om man inte passar sig, och viktigast av allt tänk verkligen igenom ditt val på just working holiday visat speciellt om du inte är van med att vara långt hemifrån. Jag har sett många slösa sitt 1 års visa för att inte använda det fullt ut och ångra sig, det är bättre att åka på ett tremånaders turistvisum och sedan flyga över till något billigt ställe och sedan ansöka om ett workingholiday därifrån.

Fokusera på vad du vill och var positiv så kommer allt gå bra, var utåtriktad och vänlig så har du inga problem med att få vänner och ha det trevligt hela tiden, men kom ihåg att alla du möter är inte dina vänner.

Det som jag önskar att jag känt till innan min resa var att man verkligen borde packa lätt, och att Australien faktiskt är rätt kallt på vinterhalvåret. (Jag var nyligen i Melbourne och hade inga tjocka kläder, frös något fruktansvärt.) Planera inte för mycket men kolla vilka månader som är bäst på olika ställen.

Förutom det, bara låt saker hända: det finns inget värre än att behöva vara på ett ställe för en utflykt när du träffat härliga människor och egentligen hade kunnat stanna där några dagar extra om du inte bokat den där dagsturen eller dylikt.

Hade jag gjort en liknande flytt eller resa igen hade jag nog inte gjort så mycket annorlunda förutom att jag jobbat lite mer hemma så jag kunnat glida bara lite längre än jag gjort. Jag hade nog rest själv och kollat upp vilka månader som är bra i respektive område så att man vet när man kommer hur klimatet är i regionen vid den tidpunkten och hur det ser ut runtom (så man inte råkar åka till Cairns under regnperioden till exempel)!

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?
När jag först kom till Sydney turistade jag i två dagar sedan körde jag igång med jobbletandet på Gumtree som en snubbe på ett hostel berättade om, det tog mig kanske tjugo minuter att få mitt första jobb. Även om det bara var jobb för en dag så var det fortfarande inkomst, letade frekvent och sökte i stort sett allt och ringde alltid, ring alltid om möjligheten finns.

Började med några ströjobb sedan fick jag en fast tjänst som kitchenhand, och det tog mig en vecka att hitta i stort sett så av min erfarenhet så finner den som söker. Vet inte riktigt hur det funkar i Sverige då jag jobbat hela mitt liv i Norge i stort sett men gick igenom bemanningsföretag där så det var rätt annorlunda.

Som nyinflyttad är det viktigt att fixa erat taxfile number och ett bankkonto så fort som bara möjligt för de flesta arbetsgivare kommer fråga efter det även ifall dom betalar cash (från min erfarenhet). Att jobba i Australien jämfört med Sverige är ju en väldig kontrast på grund av språket, värmen och kulturen. Finns så många ord man inte kan på engelska inom yrkeslivet så det kan vara krångligt i början med arbetsgivarna brukar oftast förstå, sedan har vi värmen, gud vad det var varmt att stå i ett kök utan AC när det var 33 grader ute! Vet inte hur relevant detta är men vissa arbetsgivare jag haft har på intervjun bara velat se att jag ser respektabel ut (inte kommer in i shorts och någon sleten favorit tischa) så försök att klä er efter omständigheterna.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?
Om dom hade åkt om några veckor hade jag rekommenderat norra Australien och därefter kanske rest söderut och sett diverse sevärdheter; allt beroende på hur mycket tid man har, t.ex börja med Cairns och sedan ta Greyhound-bussarna och se alla sevärdheter ner till Hervey Bay (Fraser Island) kanske?

Om man har mer tid kanske åka ner och se det underbara Noosa, allt beror ju på vad vännerna har för intressen och vad dom vill göra antar jag.

Hade jag åkt på en kort semester i Australien för att turista och inte surfa hade jag nog börjat i Sydney och sett den staden och gjort alla turistiga grejer som att se operahuset och dylikt, sedan flugit till Brisbane och spenderat någon dag där för att se staden och besöka Lone Pine Koala Sanctuary, och sedan åkt ner till Guldkusten för att chilla på stranden och njuta av lite nattliv. Efter det skulle jag styra mot Byron bay och gjort the Lighthouse Walk och njutit av stranden och den underbara atmosfären som finns i Byron Bay.

Efter det hade jag nog rushat upp till Hervey Bay för att göra Frazer och sedan Whitsundays och sedan avsluta med några dagar på stranden i Guldkusten innan hemfärd.

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige?
Jag har verkligen förändrats som människa efter min tid här i Australien. Jag har en mycket mer positiv attityd gentemot livet och problem; jag ser fler lösningar än problem än innan och har mer insikt i andra kulturer och seder än innan.

När jag lämnade Sverige hade jag jobbat sedan jag var 17 år gammal i stort sett heltid och bara jobbat, grejat hemma och festat någon gång i månaden och levde ett ganska trist liv. Nu efter mina upplevelser har jag insett det riktiga värdet av pengar och att som dom säger ”resa är det enda du kan köpa som gör dig rikare” – att få nya erfarenheter i nya länder är bättre än det mesta man kan köpa för pengar hemma i Sverige. Jag har även slutat oroa mig över världsliga saker och försöker njuta mer av livet och ta det lite som det kommer. Jag har liksom insett att om man bara inte oroar sig så mycket så kommer det mesta lösa sig med tiden, kanske blivit lite karma-tänk också efter Byron haha.

Mitt perspektiv har ändrats mycket när det kommer till livskvalité och glädje då jag försöker göra allt som gör mig lycklig oavsett, innan dock tänkte jag bara på att jag måste jobba ha pengar på banken spara till hus och dylikt medans jag numera vill göra saker som gör mig lycklig istället för att oroa mig för framtiden.

Det är så mina drömmar har förändrats sedan jag kom hit egentligen, jag gav upp idyllen om ”Svensson”-livet och vill göra vad som faktiskt gör mig lycklig och tar det som det kommer, min livsdröm nu är att få stanna i Australien och jobba med något jag gillar att kunna surfa på helger och fritiden, jag är helt såld på surfing!

Det är dock på gott och ont allt då jag verkligen saknar svenska traditioner och kultur med allt det innebär. såsom midsommar och våra dagar på sommaren som aldrig tycks ta slut.
Upplevelserna bakom all denna underbara förändring går inte att sätta fingret på en upplevelse per förändring eller dylikt, det är verkligen helheten av min resa här i Australien som har förändrat mig, alla mina vänner och bekantskaper har format mig till den jag är idag och jag känner verkligen att jag är en bättre person och lyckligare nu än innan!


[Alla foton i den här artikeln: copyright André Johansson 2014.]

Vill du också bli intervjuad här på SwedesInAustralia.com? Skicka Anders ett mail så ordnar vi det! :)