Albin Nilsson af Sillén

Albin Nilsson af Sillén är en av många svenskar som förälskat sig i Australien så till den milda grad att han nu planerar att stanna ett andra år. I den här intervjun pratar vi lite om hur livet skiljer sig efter resan från Malmö till landsbygden utanför Perth.

  • Namn: Albin Nilsson af Sillén
  • Ålder: 23
  • Bor: Malmö/Perth

Hej Albin! Hur gick det till när du hamnade i Australien? Vad för drömmar och planer var det som fick dig att göra hoppet från Sverige? Hur lång tid har du varit där?
Anledningen till att många människor väljer att resa beror enligt mig på en enkel faktor, man vill komma iväg. Kanske flyr man från ett sprucket förhållande, bråk med en nära kompis. Eller som i mitt fall, fly för att ta sig tiden för att prova backpackerlivet samt för att fly undan masterutbildningen i företagsekonomi som väntar mig när jag kommer hem. Hade ingen målsättning vad jag ville uppleva innan jag landade i Perth för 9 månader sen. Utan jag önskade bara att ta mig dit vinden styrde mig(vilket jag lyckats med).

Har spenderat tid utomlands tidigare via utbytesstudier i Sydafrika och Sydkorea och har länge velat åka till Australien, tror att min beundran av Australien ligger i att det är långt bort från Sverige geografiskt. Med handen på hjärtat trodde jag aldrig att jag skulle vara här nere i 9 månader, men faktum är att jag har har gått och kärat ner mig i landet och har just nu påbörjat mitt farmjobb för att kunna stanna här i ett år till…vilket innebär att jag flyr från mina studier i ett år till.

Vad sysslar du med nu? Var bor du, och hur ser en typisk vecka i Australien med vardag och helg ut för dig?
Just nu är jag i en stad som heter Dunsborough, ligger nere vid Australiens sydvästkust. Här ska jag stanna till slutet av augusti, eftersom jag då lyckats samla ihop de 88 dagar jag behöver för att få ett till working holiday visum. Ska arbeta på en vingård med att fixa, skära och klippa i vinrankor så att de växer på rätt sätt. För tillfället har inte arbetet börjat än, så just nu är det lugna dagar som fylls med utflykter till stränder – och givetvis – det blir en och annan goonbox (australiensisk slang för bag-in-box vin)också om kvällarna. När arbetet kommer börja blir det en hel del timmar ute på vingården, det kommer inte vara en dans på rosor då. Det är en sak som är säkert!

Vad gillar du mest med att bo i Australien?
Gillar verkligen kontrasterna som finns i landet. Under dessa 9 månader har jag upplevt allt mellan öken och regnskog, regnoväder och solsken. Djurlivet är också väldigt härligt här nere, har lyckats se en hel del djur ute i det vilda under min tid här, både marint och på land. Avstånden, och att det är så pass mycket att se är även det något som tilltalar mig. Trots att det bara är 23 miljoner invånare, på en yta större än hela Europa händer det mycket i landet. Kultur och sport får mycket utrymme i media. Under min tid här har jag bland annat lyckats se en Yoko Ono utställning och en obegriplig cricket match mellan England och Australien. Sen så går det inte att komma ifrån det faktum att det var väldigt skönt att bytta snöslasket och mörkret mot st. Kilda Beach och 40 gradig värme.

Förutom den uppenbara skillnaderna kring klimat och språk; vad för skillnader i kultur och beteenden mellan Australier och Sverige har du upplevt? Hur skulle du beskriva australierna?
Australierna kan påminna om svenskar ibland, man gillar att ha distans med den man pratar med. Däremot har de en helt annan attityd till busschafförer, det anses vara god sed att tacka chauffören innan man stiger av. Nu vet jag inte hur det ser ut i resten av Sverige, men i Malmö där jag kommer ifrån har jag aldrig hört någon säga ”Tack för skjutsen”. Vidare så tycker jag det kan bli väldigt tjatigt när man läser hur trevliga invånarna är i olika resereportage. Australiens invånare är som i alla länder man reser till, när man precis anlänt har man en smekmånad och tycker att folk är jätte trevliga. Men sen inser man att det givetvis finns oärliga människor som bosatt sig i Australien också. Under min tid här har jag både blivit lurad med att få betalt för jobb och blivit skjutsad av en främling, som körde en omväg på en halvtimme för att få mig till min destination.

Du har både bott och rest runt en del i Australien. Berätta om dina resor! Hur reste du runt, och vilka platser, möten eller upplevelser förälskade du dig i lite extra?
Ojdå, känns som att denna frågan hade kunnat bli en självbiografi! Men en sak som jag vill understryka speciellt för svenskar som reser till Australien är att inte glömma bort västkusten! Östkusten i all ära, men jag måste säga att jag föredrar västkusten, blandningen mellan öken, vindistrikt, fantastiska campingplatser och undangömda stränder med fantastisk snorkling är en svårslagen kombo. Dessutom är det väldigt orört då det är relativt få backpackers som hittar hit (speciellt svenska). När det gäller den eviga kampen mellan Melbourne och Sydney så lägger jag min röst på Melbourne, en fantastisk stad med både mycket kultur och ett uteliv som gör att den ena kvällen aldrig blir den andra lik.

Såklart har det blivit en del intressanta möten med människor i Australien, tror att alla backpackers har ett inre fotoalbum över alla ansikten och personligheter man sprungit på under resan. Ett av de roligaste och mest intressanta var på en bar i Perth, där jag träffade jag en Greenpeace-aktivist som blivit tillfångatagen av en japansk valfångarfärja, han visade stolt upp bilder från hans tid som fånge. Tyvärr fick detta möte ett abrupt slut när jag berättade att jag provat valkött på en fiskmarknad i Korea…vilket gjorde att jag snällt fick gå tillbaka till mitt hostel för att byta skjorta, då Greenpeace-aktivisten valt att tömma hans öl över mig!

Om vi låtsas att en ung vän (väldigt lik dig själv innan din flytt till Australien) med Australien-drömmar frågade dig om råd; vad skulle du då dela med dig av? Vad önskar du att du hade känt till och insett före din resa? Om du skulle planera en liknande resa eller flytt igen; vad skulle du ha gjort annorlunda den här gången? Varför?
Börja med farmjobbet direkt när man kommer, har träffat för många människor som önskat att de tagit tag i det tidigare innan deras visum går ut. Man ska komma ihåg att det tar 3 månader, och man har 12 månader på sig att göra det med ett working holiday visa. Jag är väldigt sent ute nu, om jag inte haft 25 dagar innan jag började mitt nuvarande arbete hade jag inte haft möjligheten kvar. Har även träffat människor i Sverige som önskat att de gjorde farmjobbet så att de kunde åka ner igen. Så att ta tag i det direkt när man kommer rekommenderas.

Sen tycker inte jag man ska planera! För hur man än planerar så blir det aldrig som man tänkt sig, dessutom så blir det mer av ett äventyr. Vilket i sin tur kommer leda till bättre historier för att underhålla middagsgäster i framtiden. Bara en sån sak!

Var det svårt för dig att hitta jobb och hur tycker du att det är att jobba i Australien jämfört med i Sverige? Funkar det mesta på samma sätt som hemma eller finns det saker som nyinflyttade svenskar bör tänka på?
Det är absolut en utmaning att gå runt och lämna ut CV:n i en främmande land och en främmande stad. Men som med mycket annat i livet så löser det sig med tiden och med lite tur. Har haft en hel del olika jobb här nere. Servitör, diskare, dörrförsäljare och målare bland annat. Om man har utbildning och erfarenhet kan man även få andra jobb. Jag var väldigt nära att få jobb på en bank i Sydney tillexempel. Erfarenhet är väldigt viktigt när det kommer till jobb här nere, ett bra tips är också att försöka samla referenser från Australien så snabbt man kan. Australienska arbetsgivare är inte sugna på att ringa till Sverige för att kolla referenser. Det finns även en hel del möjligheter att få sponsorship visa, och då kan man stanna här längre, och inte behöva bry sig om att man måste bytta arbetsgivare efter 6 månader som gäller på ett working holiday visa.

När goda vänner hemifrån åker till Australien ett par veckor; vilka är dina hetaste restips till dem? Om du själv skulle åka på en kort semester i Australien; vart skulle du åka och vad skulle du göra där?
Har redan varit inne på att västkusten är värt ett besök. Men skulle även rekommendera de olika vindistrikten som finns inte allt för långt bort storstäder som Melbourne, Perth och Sydney. Vindistriktet Hunter’s Valley ligger en bit ifrån Sydney, där är det en hel del event under sommarmånaderna. Jag lyckades pricka in en konsert med Bruce Springsteen när jag var där, vilket såklart var helt fantastiskt! Även om jag hade som mål att planera så lite som möjligt, så är det givetvis en bra ide att ha lite koll på event eller olika säsonger. För min del så ska jag försöka ta mig upp längs västkusten nästa höst för att försöka snorkla med en valhaj, sen har jag även stenhård koll på att Rolling Stones åker på Australien turné under november månad.

Utöver detta så tycker jag verkligen man ska försöka ge sig på snorkling eller dykning, bodde och arbetade vid Ningaloo Reef en månad. Helt underbart! Gav mig ut på snorkelturer i stort sett varje dag under den tiden, lyckades till och med stöta på en haj i vattnet…har aldrig simmat så snabbt i hela mitt liv!

Avslutningsvis; känner du att du förändrats som människa under din tid i Australien? Ser du världen och livet på ett lite annorlunda sätt nu än innan du lämnade Sverige? Hur har dina perspektiv, synsätt, prioriteringar och drömmar förändrats, och vilka upplevelser låg bakom förändringen?
Visst har jag det. Bara en sån sak att jag upptäckt att jag gillar att skriva är en sån sak som jag kommit på nu när jag är på resande fot. Drömmar och prioriteringar förändras alltid, ena dagen vill jag ta min ryggsäck och leva ett liv inspirerat av huvudkaraktären i filmen Into The Wild, för att sedan ångra mig och börja söka bankjobb i Sydney. Sanningen är att livet som backpacker går uppochner konstant vilket påverkar prioriteringar och drömmar – det är just detta som gör att jag rekommenderar att man tar ett gap year – för att ge sig själv en tänkare samtidigt som man samlar på sig erfarenheter och vänner för livet.


[Alla foton i den här artikeln: copyright Albin Nilsson af Sillén 2014.]

Vill du också bli intervjuad här på SwedesInAustralia.com? Skicka Anders ett mail så ordnar vi det! :)