Centrala Hobart

Hobartborna är kända för att vara råbarkade typer med tycke för tallbarrsdoft, salta havsstänk och svalkande lager. Med en imponerande garderob av stickade mössor och läderkängor tillbringar de gärna sina söndagseftermiddagar nere vid hamnkrogarna. De känner en stolthet över att komma från Tasmaniens största stad. Om ditt hjärta bankar för samma saker är det lätt att fatta tycke. Staden Hobart är ett med sina natursköna omgivningar och har ett pittoreskt läge i det kuperade landskapet. Staden breder ut sig långt ner längs öns östra kust. Alldeles bakom skjuter berget Mount Wellington upp och ger en fantastisk utsikt över omgivningarna. Hobart är Tasmaniens huvudstad, som förutom att vara en ö dessutom är en helt egen delstat söder om Australiens fastland. Hobart är dessutom landets näst äldsta stad efter Sydney med ett tydligt brittiskt utseende. Européerna bosatte sig här i början av 1800-talet. Innan dess bodde här aboriginska folk som drevs bort, torterades och mördades av de nyanlända. Hobart har en särskilt mörk historia som är smärtsam och svår att glömma. Orättvisorna utspelade sig endast några få generationer tillbaks i tiden och såren har ännu inte läkt.

Länge har staden förbisetts av turister, men på senare tid har det börjat hända saker. Hobart har gått från att ha varit en renodlad arbetarstad med fisketraditioner till att blomma ut till ett hippt ställe med trivsam traditionell arkitektur och undangömda barer. Staden har satts på kartan och blivit en destination i sig, något som inte hade varit tänkbart för ett tjugotal år sedan. Utvecklingen tar tid och smyger sig fram i ett lugnt tempo. I centrum dyker allt fler bohemiska kaféer upp som serverar varma drycker till stressade morgonmänniskor. Och när mörkret faller rör sig folket mot de äldre hamnkvarteren för att träffas över en öl. Vackra sandstensbyggnader ligger vid Hobarts populära samlingspunkt Salamanca Place med utsikt över vattnet. Här finns små antikaffärer och konstgallerier. Och på lördagar vankas den populära marknaden Salamanca Market där både smått som stort finns till försäljning. Bland de allra senaste tillskotten till stadens kulturella utbud räknas bland annat det betydande konstmuseet MONA, Museum of Old and New Art. Förutom allsköns olika utställningar finns här även en fin restaurang. MONA har blivit något av en institution och arrangerar även två musikfestivaler under året.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Det 1 270 meter höga berget Mount Wellington (wellingtonpark.org.au) tornar över staden och bjuder på en oslagbar utsikt över Hobart. Vid klart väder kan du se ända till Maria Island. Under de kallare månaderna är berget särskilt vackert, klätt i vinterskrud ovan molnen. Du kan antingen köra bil till toppen, vandra hela vägen eller ta kollektivtrafiken till hjälp. Buss 48 och 49 stannar halvvägs upp. Annars är Mount Wellington Descent (mtwellingtondescent.com.au) ett roligt alternativ. Häng med upp till toppen av berget och följ sedan efter guider som visar vägen ner på mountainbike (wotif.com/things-to-do/mount-wellington-bicycle-descent.a264081.activity-details).

Konst och kultur

Museum of Old and New Art (MONA) (mona.net.au), är namnet på den stora koloss till museum som byggts på initiativ av den australiska miljonären och konstmogulen David Walsh. Här visas hundratals konstverk ur Walsh egen samling upp. Museet är flerfaldigt prisbelönt och har på kort tid blivit en självklar upplevelse för konstintresserade. Ta snabbfärjan på 25 minuter för att komma hit samtidigt som du får en vy över Hobart (wotif.com/things-to-do/city-tour-with-mona-museum-admission-ferry-ride.a253564.activity-details). Det finns också restaurang och bar på området. När du ändå är igång kan du besöka Salamanca Arts Centre (salarts.org.au) nere vid Hobarts hamn. Bland trånga gränder och gamla byggnader ligger flera konstgallerier och en teater.

Historia och parker

Från Salamanca Place kan du ta stentrappan Kelly’s Steps up mot Battery Point, där Hobarts hamnarbetare länge bodde. Vandra längs gatorna bland tegelhus i brittisk stil som inrymmer små second hand-butiker, där du kan handla begagnade böcker och inredning för en billig peng. Det finns även en hel del restauranger och kaféer med spetsdukar och hembakat fikabröd där du kan vila fötterna. Du kan följa med en guidad tur för att få höra om Hobarts mörka förfluta (wotif.com/things-to-do/hobarts-dark-past-walking-tour.a425738.activity-details).

Sport, underhållning och evenemang

MONA FOMA, kort och gott kallat MOFO, är en musikfestival som går av stapeln i mitten av januari varje år (mofo.net.au) nere vid Princes Wharf. Festivalen håller på i en knapp vecka och växer så det knakar. Här kombineras populära liveuppträdanden med DJ:s. Under vintern arrangeras dess mörkare motpart Dark Mofo som rönt stor uppmärksamhet. Ett annat stort evenemang som arrangeras i staden är avslutningen på den stora havskappseglingen Sydney to Hobart Yacht Race. Tävlingen anses vara en av världens svåraste inom sin gren och startar i Sydney annandag jul varje år. När seglarna kommer i mål i Hobart kring nyårsafton går alla man ur huse för att fira.

Shopping

Huvudstråket för shopping ligger i centrum vid Elizabeth Street Mall. Här hittar du större varumärken och de vanligaste klädbutikerna. Varje lördag hålls en marknad nere längs Salamanca Place, den så kallade Salamanca Market (hobartcity.com.au/Hobart/Salamanca_Market) som är en sann helgtradition för lokalinvånarna. Gatumusikanter förgyller upplevelsen medan du lugnt kan botanisera och kryssa fram mellan konstverk, snickarskapelser och stickade tjocktröjor. Vid säsong finns ett överflöd av färska bär och frukter. Ta lång tid på dig när du besöker marknaden. Det finns mycket att se.

Uteliv

Precis som namnet indikerar så är det pasta och pizza som gäller hos Solo Pasta and Pizza (solopastaandpizza.com.au) vid 50B King Street. Det är en livlig restaurang med en strid ström gäster. Finns det ingen sittplats så är det ingen fara på taket, de erbjuder även take away-rätter. Och allt görs till rimliga priser. Är du ute efter Hobarts bästa kopp kaffe så ska du bege dig till Yellow Bernard (yellowbernard.com) vid 109 Collins Street. Här görs toppbrygder av riktiga koffeinnördar. Personalen är supertrevlig och proffsig. Det kan bli långa köer då det är ett populärt stopp under morgontimmarna.

För ett enklare lunchalternativ kan du gå ner till hamnen vid Constitution Wharf. Ute på en pir ligger båten Flipper’s (flippersfishandchips.com.au/menu) som friterar färsk fisk och skaldjur som du kan käka med utsikt över vattnet. Varje lördagskväll beger sig många av lokalinvånarna till Preachers (facebook.com/preachershobart) vid 5 Knopwood Street. Här bjuds en avslappnande atmosfär. Baren ligger i ett K-märkt hus med udda inredning. De har 16 sorters öl på fat och ännu fler på flaska. Många av ölsorterna är från mikrobryggerier med udda namn.

Bra att veta

Turistinformation

Besök Tasmanian Travel and Information Centre (hobarttravelcentre.com.au) om du vibehöver tips och hjälp med bokningar och kartor. Informationscentret ligger på 20 Davey Street i korsningen mellan Davey Street och Elizabeth Street. För rabattkort, guidade turer och aktiviteter med aktuella priser kan du gå in på wotifs hemsida (wotif.com/discover/australia/tasmania/hobart.d6052485).

Varningar och förberedelser

Glöm inte att packa ner regnkläder och paraply då det regnar mycket i Hobart. Man brukar säga att det regnar minst sju dagar av tio. Temperaturen kan sjunka fort och under vintern händer det att det blir minusgrader och frost. Dessutom viner vindarna nere i hamnen. Varm klädsel är A och O i Hobart. Packa med en tjock tröja och en mössa oavsett årstid.

Transport

Flygplatsen Hobart International Airport (wotif.com/Flights) ligger 17 kilometer från staden. Bussbolaget Redline (tasredline.com.au/index.php/airport-shuttles) kör bussar in till Hobart, och de möter alla ankommande flyg. Vill du hellre ta en taxi finns taxibilar som väntar på att få köra in dig till staden. Resan tar cirka 20 minuter. Hobart är relativt litet och kan med fördel utforskas till fots. Men det går också många bussar i staden om du inte känner för att gå. Biljetter till lokaltrafiken (metrotas.com.au) kan köpas i de allra flesta kiosker och matbutiker. Reser du mycket kan det vara värt att investera i ett elektroniskt busskort, se hemsidan för mer detaljer. Bussbolaget Tassielink (tassielink.com.au) är störst på längre bussresor inom Tasmanien och deras bussar stannar bland annat till vid Brisbane Street. Flera stora hyrbilsbolag har kontor i Hobart, bland andra Avis  och Hertz (wotif.com/Car-Hire).

Boende

Discovery Holiday Park (hotelscombined.com/Hotel/Discovery_Parks_Hobart.htm)  har både enkla campingplatser och stugor med plats för upp till sex personer att hyra. Parken ligger en tiominuters bilresa från centrala Hobart vid 673 East Derwent Highway. Det luggslitna men trevliga vandrarhemmet the Pickled Frog (hotelscombined.com/Hotel/The_Pickled_Frog.htm) ligger centralt på 281 Liverpool Street och går inte att missa. Dess illgröna färg gör att byggnaden, som tidigare var en pub, sticker ut i mängden. Vandrarhemmet är billigt, lyhört och trångt. De har gratis wifi och ett stort vardagsrum. Flera gånger i veckan kör de bussar helt gratis till olika attraktioner kring Hobart. Vill du träffa backpackers från hela världen ska du checka in på Pickled Frog. Förutom sovsalar finns också enkelrum och dubbelrum att hyra.

Graham Apartments (hotelscombined.com/Hotel/Graham_Apartments.htm) hyrt ut fullt utrustade två- och trerumslägenheter i stadsdelen New Town i norra delen av Hobart. Lägenheterna ligger i en lite högre prisklass och kan vara ett bra alternativ för familjer som kan tänka sig att ta bussen in till staden och inte vill bo på hotell eller vandrarhem. De ligger i ett härligt grönområde omringat av äldre byggnader. På 321 Davey Street i södra Hobart ligger Islington Hotel (hotelscombined.com/Hotel/Islington_Hotel.htm). Det är ett lite dyrare och lyxigare boendealternativ. Hotellet är litet ,där varje rum är individuellt inrett och utsmyckat med konstverk. Personalen är hjälpsam och gör sitt bästa för att du ska trivas under din vistelse vid Islington. Köket serverar god mat och satsar på lokalproducerade och säsongsbetonade råvaror så långt det är möjligt.

En lördag i Hobart

08:00 – Cityfrukost

Börja dagen med en redig frukost, eller varför inte en lättare brunch, på Boutique Espresso vid 162 Macquarie Street. De serverar riktigt gott kaffe med perfekt skummad mjölk. Prova någon av deras bagels eller croissanter som tilltugg. Kafét är diskret och ser inte mycket ut för världen, men du blir inte besviken om du kommer hit och slår dig ner. Personalen vet vad de gör.

11:00 – Fynddags

Efter du ätit och druckit dig mätt på kaffe och tillbehör är det dags att bege sig till lördagsmarknaden Salamanca Market (salamanca.com.au) som håller till nere i hamnen, vid Salamanca Place. Vid den här tiden på dygnet är det mycket liv och rörelse, och många rör sig mellan de olika marknadsstånden. Leta handstickade plagg, prova lokala specialiteter och lyssna på gatumusikanterna som klinkar på sina akustiska gitarrer i bakgrunden.

13:00 – Bergsbestigning

Bege dig till Hobarts högsta punkt, och därmed dess allra bästa utsiktsplats – Mount Wellington (wellingtonpark.org.au) på strax över 1 200 meters höjd. Vandra till fots hela vägen upp eller ta bussen till hjälp. Eller varför inte följa med guiderna från Mount Wellington Descent (wotif.com/things-to-do/mount-wellington-bicycle-descent.a264081.activity-details) på en fartfylld cykelfärd nerför berget. Oavsett hur du tar dig hit är utsikten värt allt slit.

16:00 – Vy från vattnet

Än har du inte tröttnat på att hålla igång. Därför följer du med på en guidad kajaktur tillsammans med Roaring 40’s Kayaking (wotif.com/things-to-do/cliffs-caves-beaches-kayaking-adventure.a346160.activity-details). Du möter andra äventyrslystna resenärer vid Davey Street och ni tar er vidare till era kajaker. Tillsammans med övriga i gruppen upptäcker du en annan sida av Hobart. De kunniga guiderna berättar om Tasmanien och du hugger  in på en lunch på en av alla vackra stränder innan utflykten fortsätter för att så småningom ta dig tillbaka till Hobart.

18:00 – Miniburgare

Du är inte mätt än så du beger dig mot Jack Greene (jackgreene.com.au) vid 49 Salamanca Place. De lagar perfekta hamburgare där tasmanska råvaror står i fokus. Välj en tallrik med miniburgare för att prova flera olika smaker. Till detta finns frasiga pommes frites och en hel del bra ölsorter att testa. Du gör bäst i att förboka för att försäkra dig om att få bord en lördagskväll. Det här stället är populärt.

20:00 – Historiska hamnkvarter

Under kvällens sista timmar fortsätter du att röra dig kring hamnkvarteren. Det finns en hel del alternativ att välja bland. Kanske gör du ett besök hos sydamerikanska Frank (frankrestaurant.com.au) eller Post Street Social (poststreetsocial.com.au). Eller rör dig uppåt mot Preachers (facebook.com/preachershobart) för att pröva bland de lokala ölsorterna.

Karta

Google Maps