Omkring Hobart

Det är en spännande tanke att nästa stopp söderut är Antarktis. Den lilla hamnstaden Hobart ligger vackert belägen vid Tasmaniens södra del och är en historisk och isolerad plats. Precis bortom staden reser sig den mäktiga Mount Wellington vakande över hustaken. Under vintern täcks berget av ett vitt snötäcke. Hobart är en av Australiens äldsta städer och är fortfarande en fiskestad där män iklädda gummistövlar strosar mellan trålare som guppar nere vid kajen. Dagens fångst serveras nyfriterad som enkel fish and chips i hamnen eller i form av förstklassiga måltider i någon av stadens restauranger. Ett stenkast från hamnen ligger Salamanca Place där rustika gamla lagerlokaler blivit omvandlade till mysiga kaféer och småbutiker. Under lördagar hålls en välbesökt marknad längs den långa gatan där alla möjliga sorters hantverk finns till försäljning. Följ trappstegen Kelly’s Steps strax bakom för att ta dig till den äldre stadsdelen Battery Point som klarat sig undan nybyggnationer och är en bit välbehållen historia. Det är en charmig stadsdel med kullersten, spetsdukar och bokaffärer. Så fort du lämnar Hobart och beger dig västerut möts du av böljande kullar och djupa skogar. För den som vill se mer av öns alla nationalparken lockar Hartz Mountains National Park med alpina landskap och bra vandringsmöjligheter, men också Mount Field National Park erbjuder fina leder och utsikter. Här finns både vattenfall och skyhöga trädstammar.

Åt sydöst ligger Huon Valley, ett område med tydliga brittiska anor. Prunkande trädgårdar med välskötta rosor är mer regel än undantag. Tasmanien är internationellt känd som äppelön. Det är en av få platser i Australien som har rätt klimat för att äpplen ska kunna odlas. Dignande fruktträdgårdar utgör basen för Huon Valley. Under sommaren finns ett överflöd av färska bär och när hösten kommer ställs lådor fulla med krispiga äpplen ut längs vägarna, där besökaren får lämna några mynt i en låda som betalning för en påse färsk frukt. Med en sådan tillgång till äpplen är det föga förvånande att flera ciderproducenter trivs kring Huon Valley. Österut kan du ta del av den mörka delen av historien. Under mitten av 1800-talet var Port Arthur ett fängelse för de allra grövsta brottslingarna som skickades hit från Storbritannien. Stora delar av fängelsebyggnaderna är fortfarande bevarade och är i dag ett museum öppet för allmänheten. Under kvällstid hålls en spökvandring bland byggnaderna som sägs vara hemsökta.

Överblick

Upplevelser

Salamanca Market i Hobart (hobartcity.com.au/Hobart/Hobart_Events/Salamanca_Market) har öppet varje lördag mellan 08:30 och 15.00 året runt. Botanisera bland hantverk, konstverk och lokala matvaror. Hela Salamanca Place fylls till bredden av olika marknadsstånd. Gatumusikanter musicerar till matoset som hänger i luften. Känner du för lite färsk fish and chips ska du gå till Constitution Wharf där Flippers Seafood Takeaway (flippersfishandchips.com.au/menu) ligger. De serverar friterad fisk för småpengar.

Lyckas du tajma in ditt besök till hösten så får du inte missa Huon Valley. Längs bilvägarna ställs mängder med frukt ut i rejäla trälådor till försäljning. Ha med dig kontanter för betalning. I området finns även det familjeägda företaget Willie Smiths. I generationer har de producerat ekologisk cider i hjärtat av Huon Valley (williesmiths.com.au). Besök deras rustika lokaler för att prova torr cider gjord på handplockade äpplen och köp med dig några flaskor hem.

Ingen resa till Tasmanien är komplett utan att ha kommit riktigt nära en livs levande tasmansk djävul. Tasmanian Devil Unzoo (wotif.com/things-to-do/tasmanian-devil-unzoo-admission.a264057.activity-details) ligger i Taranna, en timmes bilfärd från Hobart. Här arbetar djurvårdarna för att den tasmanska djävulen ska klara sig undan en farlig tumörsjukdom som snabbt sprider sig bland djuren. De har också känguruer som dagligen matas inför publik.

Aktiviteter

Klä dig varmt och åk med en minibuss upp till toppen av Mount Wellington. Med sin höjd på 1 270 meter ger berget en fantastisk utsikt över Hobart. Du tilldelas mountainbike och hjälm, sedan följer du efter en guide som visar vägen nerför berget. Det rör sig om ett par mils cykling nerför Mount Wellington i en hiskelig fart. Turen kräver en viss cykelvana (wotif.com/things-to-do/mount-wellington-bicycle-descent.a264081.activity-details). Väl tillbaka i Hobart kan du promenera runt i den gamla stadsdelen Battery Point. Här finns flera småbutiker och antikvariat. Här bodde arbetarklassen. Namnet kommer av att det tidigare fanns kanoner som skyddade hamninloppet. I dag är stadsdelen mer känd för sina trevliga små hus.

Tahune Forest AirWalk är en knappt 600 meter lång gigantisk stålbro som hänger så högt upp som 48 meter i luften med utsikt över skogarna, floderna och bergen i Hartz Mountains National Park. Tahune AirWalk har snabbt blivit en populär upplevelse och ligger i Geeveston (wotif.com/things-to-do/tahune-adventures-admission.a419099.activity-details). Det går också några vandringsleder i området. Ön Bruny Island (brunyisland.org.au) ligger en timmes färd med färja från Hobart. Färjan avgår från staden Kettering på fastlandet och företaget Bruny Island Ferry tar dig över till ön (brunyislandferry.com.au). Det finns ingen kollektivtrafik på Bruny så alternativen är egen bil, cykel, vandra till fots eller föja med en guidad tur (wotif.com/things-to-do/bruny-island-gourmet-food-wine-day-tour.a423660.activity-details). Var dock medveten om att alla vägar inte är asfalterade. Ön består egentligen av två öar som länkas samman med en smal landremsa kallad the Neck. På Bruny finns chans att få syn på vilda djur, bland annat pingviner och sälar.

Sevärdheter

Nationalparkerna Mount Field National Park (parks.tas.gov.au/?base=3589) och Hartz Mountains National Park (parks.tas.gov.au/?base=3396) är något för den som tycker om naturen och inte tvekar att snöra på sig kängorna. I båda nationalparkerna finns kortare alternativt längre vandringsleder. I Hartz Moutains kan du hajka upp till toppen av Hartz Peak på 1255 meters höjd. I Mount Field finns de fotovänliga vattenfallen Russel Falls, Horseshoe Falls och Lady Barron Falls samt en kortare led som tar dig genom skogar med mäktiga höga träd.

Öster om Hobart på Tasman Peninsula ligger Port Arthur, en plats som tidigare användes som straffkoloni och fängelse. Förr i tiden ansågs det vara en hemsk plats att hamna på. Ett litet industrisamhälle växte fram då man trodde mer på rehabilitering genom ärligt arbete än hårda straff. Sedan ändrades metoderna till att fokusera mer på psykisk behandling där fångarna hölls instängda i små celler. Fängelset sägs vara hemsökt. Följ med på en nattlig spökvandring så förstår du snart varför (wotif.com/things-to-do/port-arthur-historic-site-ghost-tour.a264019.activity-details).

Praktisk information

Planering och förberedelser

Högsäsong infaller under sommar och det är en tid då antalet besökare stiger markant. Fundera därför på om du kan tänka dig att komma strax innan eller efter för att slippa trängas. Även påskhelgen är populär. Boka boende i förväg (hotelscombined.com/Place/Hobart.htm) om du planerar din resa under denna period.

Ta sig hit

Det allra lättaste – och oftast även det billigaste – sättet att ta sig till Hobart är med flyg (wotif.com/Flights). Det går dagliga flyg från både Melbourne och Sydney till Hobart. Hobarts flygplats ligger 17 kilometer nordöst om staden. En buss möter alla ankommande flyg och kör in till centrala Hobart.

Har du gott om tid och hellre reser över havet så går färjan The Spirit of Tasmania (spiritoftasmania.com.au) mellan Melbourne och Devonport två gånger per dag under sommaren och annars en gång om dagen. Resan tar närmare tio timmar och du kan välja mellan att åka över dagen eller natten. Ombord finns bland annat restaurang, bar och biosalong. Reser du över natten måste du boka en hytt.

Ta sig runt

Det finns en mängd biluthyrningsfirmor i Hobart. Bland annat Thrifty , Hertz  och Europcar (wotif.com/Car-Hire). Annars kan du hänga med en researrangör, det finns allt från kortare dagsturer till resor som sträcker sig över en vecka (wotif.com/things-to-do/search?location=Hobart,%20Tasmania,%20Australia).

Utforska

Börja din resa i huvudstaden Hobart. Tillbringa ett par dagar med att utforska staden. Gå omkring bland fiskebåtarna i hamnen och besök stadens äldre stadsdel Battery Point. Är du här en lördag kan du gå ner till Salamanca Place och få ett smakprov på vad regionen har att erbjuda i form av varierande maträtter. Kolla runt bland allsköns alster från lokala konstnärer och hantverkare. Nästa dag möter du gryningen vid Mount Wellington. Häng med ett gäng äventyrslystna cyklister upp till toppen av Hobarts allra bästa utkiksplats. Tillsammans åker ni minibuss upp och rullar sedan neråt längs berget medan staden breder ut sig nedanför. Lämna sedan Hobart och bege dig till Mount Field National Park. Parken ligger runt 65 kilometer sydöst om Hobart och är perfekt för en heldagsutflykt. På ett par timmar tar dig vandringsleden förbi flera vackra vattenfall och välj sedan att gå den korta vägen Tall Trees Track för att se några av världens högsta träd.

Nästa stopp görs i pittoreska Huon Valley, bland böljande kullar och kuperade landskap. Det är ett vackert område att sakta köra igenom och blicka ut över. Är du på besök en sommar eller höst så stanna till när du ser skyltar längs vägarna som pekar mot den senaste skörden. Färska bär och frukter dukas upp och är till försäljning för några dollar. Passa också på att besöka någon ciderproducent i området för att prova på närproducerade krispiga drycker. Längre ner i Geeveston besöker du den mäktiga hängbron vid Tahune AirWalk. Förutom att gå över den höga bron kan du prova på hängflygning som tar dig över Huon River 50 meter upp i luften. Det finns också en sex kilometer lång cykelled att färdas på, men cykel får du stå för själv då det inte finns någon uthyrning.

Karta

Google Maps