Hervey Bay & Fraser Island

Fraser Island, världens största sandö, ligger omkring 25 mil norr om Brisbane utanför Australiens östkust i delstaten Queensland. Ön sträcker sig 124 kilometer lång och 21 kilometer bred och är sedan 1992 världsarvslistad genom Unesco. Turister flockas hit varje år för att upptäcka öns blandning av milslånga sandstränder, djupa regnskogar och fascinerande djurliv. Men framför allt kommer man hit för att känna adrenalinet pumpa när man far fram över de hårt packade sandbankerna i en fyrhjulsdriven jeep. Här existerar varken asfalterade vägar eller rödljus. I stället är det stranden som utgör körbana. Landskapet skiftar mellan ökenlika sandslätter och kompakt vegetation. Här och var ligger kristallklara sötvattensjöar utspridda som små juveler. Uråldriga trädstammar sträcker sig mot skyarna och höga sanddyner tränger undan tät regnskog som växer rakt ur sanden. Om det är någonting ön saknar så är det inte naturupplevelser. Efter ett besök till Fraser Island är det inte svårt att förstå varför ursprungsbefolkningen Butchulla kallade ön för K’gari, paradiset.

Över tusentals år har Fraser Island formats av vind, vatten och sand. De långa sandstränderna spolas ständigt av kraftiga vågor som väller in från Stilla havet och piskar landmassorna. Slingrande skogsvägar skär genom ön och utmanar besökarna. Att ta sig fram är inte helt lätt. Känner du hellre för att snöra på dig kängorna och färdas till fots finns vandringsleder i varierande svårighetsgrader som tar allt från fem minuter till fem dagar. Öns flora och fauna är unik med flertalet ovanliga fågelarter och här strövar den mest renrasiga vilda dingon fritt. Tidigare avverkades stora delar av öns skogar och en järnväg anlades för transport av timmer som sedan togs bort under 1990-talet. I dag är den norra halvan av ön skyddad genom att tillhöra nationalparken Great Sandy National Park. Trots det sliter turismen hårt på ön, och kommer du hit under högsäsong kan det kännas trångt.

Körningen på ön är en stor del av äventyret. Det är en kamp mot naturlagarna som stundtals kan tyckas omöjlig. Sanden inåt landet är mjuk och lös och kan utan problem bädda in däcken på mindre bilar trots att de är utrustade med fyrhjulsdrift. Dessutom gäller det att se upp för det förrädiska tidvattnet som gör det omöjligt för fordon att passera mellan vissa klockslag då det salta vattnet kan förstöra underredet. Och det är mer än vilda djur och saltvattenpölar du bör se upp för. Stranden på Seventy-Five Mile Beach fungerar inte bara som en vältrafikerad naturlig motorväg utan även som landningsbana för flygplan.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Ett besök till Fraser Island bör få ta sin tid. Sätt gärna av två, tre dagar för att verkligen hinna upptäcka så mycket som möjligt. Ön må se relativt liten ut på kartan men körningen kräver tid, särskilt om du ska färdas på småvägar där bilen inte klarar av att köra snabbare än 20 kilometer i timmen. Sedan vill du kunna ta det lugnt och koppla av när du väl kommer fram till sjöar och stränder. Ibland blir man fast i väntan på att tidvattnet ska passera innan det går att köra vidare. Stressa inte. Och låt inte kameran ligga orörd.

Ön har många sevärda platser att besöka. Som tumregel kan man säga att det går dubbelt så snabbt att nå fram till platserna som ligger längs Seventy-Five Mile Beach än de som ligger inåt landet. Försök därför planera din rutt så att du får se mer än krokiga sandvägar. Central Station är placerad i mitten av öns frodiga regnskogar och byggdes upp som en mittpunkt under timmerindustrins era. Här finns informationsskyltar som berättar om öns historia och vandringsleder av varierande svårighetsgrader utgår härifrån.

Seventy-Five Mile Beach är en bred sandstrand som sträcker sig längst hela öns östkust och är perfekt för bilkörning. Mestadels kompakt, hård sand där hastighetsbegränsningen ligger på 80 kilometer i timmen. Se upp för gropar som kan vara djupa och förstöra styrningen. Och håll ögonen öppna efter flygplan som vill gå in för landning bredvid dig. Är detta körsätt nytt för dig kan du alltid ta en lektion i hur man kör off-road på sandiga platser (wotif.com/things-to-do/fraser-island-off-road-vehicle-training-adventure-with-lunch.a455090.activity-details). Om du istället vill lägga all din energi på att njuta av scenariet kan du istället följa med på en guidad dagstur (wotif.com/things-to-do/fraser-island-day-tour.a184668.activity-details).

Öns populäraste insjö heter Lake McKenzie, med vitkornig sandstrand och vatten som skiftar från turkost till midnattsblått. Resemagasinsvackert men tyvärr ofta fullt av picknickande turister som tar slut på sina kamerabatterier. Är det mycket folk så kan du i stället bege dig till Lake Birrabeen.

Bland hundra meter höga sanddyner som för tankarna till en oändlig öken framträder sjön Lake Wabby som en smaragdgrön oas. Eukalyptusträden frodas kring sjön och växer tätt. Kör till Cornwells Break Road och gå därifrån. Stanna till vid utsiktsplatsen och fortsätt sedan ända ner till sjön. Vandringen tar strax under en timme enkel väg.

Det rostiga vraket från SS Maheno ligger på Seventy-Five Mile Beach. Maheno var tidigare ett passagerarfartyg som kryssade mellan Australien och Nya Zeeland under tidigt 1900-tal. Under första världskriget användes skeppet som sjukvårdsfartyg. När fartyget bogserades 1935 kom det loss under ett oväder och strandade sedan på Seventy-Five Mile Beach där det står kvar än i dag. Fem kilometer norr om Maheno, längs Seventy-Five Mile Beach hittar du The Pinnacles höga sandklippor som skjuter upp och skiftar i en mängd olika nyanser av rött och guld. Klipporna har bildats över tusentals år och fått sin färg från mineraler i sanden. Bäst sedda under skymning då det mjuka ljuset trollar fram än fler färgskiftningar.

Några kilometer norr om Happy Valley ligger Eli Creek. Över fyra miljoner liter klart och uppfriskande vatten från sötvattensjöar rinner varje timme genom denna bäck som kantas av knotiga träd och breda ormbunkar. En gångbana i trä ligger alldeles bredvid som gör att du enkelt kan följa bäcken inåt landet för att sedan hoppa i och låta strömmen föra dig mot havet.
Champagne Pools ligger på Frasers nordöstliga spets. Det är den enda platsen på ön där du kan bada i saltvatten. Vassa stenklippor sticker upp och bildar grunda vattenpölar som stänger ute det marina djurlivet. Namnet kommer av att skummet som bildas i vattnet liknar champagnebubblor.

Vill du testa på andra vattenaktiviteter kan du följa med en arrangör som anordnar till exempel kayaking (wotif.com/things-to-do/dolphin-view-kayaking-great-beach-drive-1-2-day-adventure.a474039.activity-details) eller eco-segling, båda med chans att se delfiner och andra marina djur (wotif.com/things-to-do/half-day-fraser-island-hervey-bay-eco-sailing-adventure.a418965.activity-details). Annars finns det Jet ski (wotif.com/things-to-do/exclusive-fraser-island-jet-ski-adventure-with-lunch.a392438.activity-details) eller skydiving (wotif.com/things-to-do/fraser-island-rainbow-beach-tandem-skydive.a473215.activity-details) för de som föredrar det.

Strax söderut från Champagne Pools ligger Indian Heads klippor, en bra utsiktsplats för att blicka ut över Indiska Oceanen. Har du tur kan du även få syn på hajar, rockor, delfiner och vid rätt säsong till och med valar.

Wathumba Swamp är avlägset, men väl värt besväret för att få se en annan sida av Fraser Island. Här är det lugnt och stilla och du kan se små sköldpaddor som simmar omkring i det ljumma vattnet. Många båtägare väljer att campa här. Mangroveträden drar till sig en hel del mygg, så en burk insektssprej är att rekommendera.

Transport

Att ta sig hit

Hervey Bay är en slumrande liten stad som man besöker av två anledningar, för att ta färjan till Fraser Island eller för att delta i valskådning. Staden är en av landets främsta platser för att få syn på knölvalar då de mellan augusti och november simmar förbi Hervey Bay under sin vandring tillbaks mot Antarktis. Resenärer på väg mot Fraser brukar oftast göra ett kortare stopp i Hervey Bay med övernattning på ett lokalt vandrarhem för att ladda batterierna inför resan till ön.

Vandrarhemmet Mango Tourist Hostel (hotelscombined.com/Hotel/Mango_Tourist_Hostel.htm) i Hervey Bay drivs av ett par som kan allt om Fraser Island. De kommer gärna med tips och kan hjälpa dig skräddarsy din resa. Mango är ett mindre och annorlunda boende med hemmakänsla som ligger nära stranden.

Två färjor går regelbundet från River Heads till Fraser Island. River Heads ligger en kvarts körning från Hervey Bay. Fraser Venture Barge (fraserislandferry.com.au/barges/fraser-venture-barge.html) anländer till Wanggoolba Creek på öns västra sida och resan tar ungefär 40 minuter. Kingfisher Bay Ferry (fraserislandferry.com.au/barges/kingfisher-bay-ferry.html) transporterar fotgängare och går från River Heads till Kingfisher Bay Resort som ligger en aning högre upp. Resan tar cirka 50 minuter. Se till att vara på plats i tid så att du kommer med färjan. Det är kösystem och det är först till kvarn som gäller.

Att ta sig runt

Det finns fyra alternativ för att upptäcka Fraser. Bland backpackers är det vanligt att åka på en så kallad tag-along tour. Det innebär att upp till fem bilar följer efter en erfaren guide som visar vägen i en stor jeep. De efterföljande bilarna körs av resenärer. Det är ett bra tillfälle att träffa folk om man reser själv men kan bli jobbigt om man inte kommer överens med övriga i gruppen. Flera företag arrangerar dessa typer av resor, bland annat Fraser’s on Rainbow Beach (frasersonrainbow.com/fraser-island-tag-along). Vill du slippa oroa dig över körningen kan en guidad tur med Sunrover Expeditions (wotif.com/things-to-do/full-day-fraser-island-4×4-adventure-tour.a255688.activity-details) passa bättre. De stannar på flera sevärda platser och snorkling och lunch ingår.

För total frihet kan man själv hyra en bil. Aussie Trax (fraserisland4wd.com.au) tillhandahåller Suzuki Jimny’s mindre fyrhjulsdrivna bilar för två men också Toyota Land Cruiser och Hilux. Om du vill hyra en Suzuki så tänk på att de inte tål mycket stryk och att oerfarna förare kan ha svårt att ta sig fram över sandiga vägar.

Vill du komma ännu närmare naturen kan du välja det fjärde alternativet, att vandra den 90 kilometer långa Fraser Island Great Walk. Vandringen går mellan Dilli Village och Happy Valley och är uppdelad i kortare sektioner. Hela sträckan tar mellan sex och åtta dagar och tar dig genom skiftande landskap till spektakulära platser. Vandringen klassas som lätt till medelsvår. (nprsr.qld.gov.au/parks/great-walks-fraser-island/index.html). Du hyr bil själv eller genom en gruppresa innan du lämnar fastlandet, smidigast är att göra det i Hervey Bay eftersom det finns så många företag i staden som är specialiserade på att skräddarsy resor till Fraser.

Att ta sig vidare

Väl tillbaka i Hervey Bay kan du välja att antingen stanna ytterligare en natt i staden eller köra vidare upp eller ner längs östkusten (wotif.com/Car-Hire). Greyhoundbussar trafikerar kuststräckan med flera stopp längs vägen. Det går också inrikesflyg från Hervey Bay med Virgin Australia  eller Qantas till bland annat Sydney och Brisbane (wotif.com/Flights).

Bra att veta

Turistinformation

Besök informationscentret i Hervey Bay får att få mer information om ön. De hjälper gärna till att rekommendera olika platser på ön. Adressen är 227 Maryborough-Hervey Bay Road. Föredrar du att upptäcka Hervey Bay och Fraser Island tillsammans med en researrangör finns samlade aktiviteter och resepaket på wotif hemsida (wotif.com/discover/australia/queensland/hervey-bay.d6053026).

Varningar och förberedelser

En fyrhjulsdriven bil är ett måste för att ta sig fram på ön. Teckna en extra försäkring om du hyr egen bil. Många försäkringar gäller inte för underredet, och det är stor risk att det är just den delen av bilen som skadas då vägarna stundvis består mer av rötter och lös sand än något som kan liknas en väg. Kör hellre för sakta än för fort. Flera turister har dött i trafikolyckor på ön.
Tillstånd för fordon och camping måste skaffas i förväg. Du gör det lättast på nätet (parks.nprsr.qld.gov.au/permits).

Inhandla all proviant du kan tänkas behöva för din vistelse innan du lämnar fastlandet. Väl på plats finns endast några mindre butiker som säljer varor för dubbla priset mot vad du får betala på fastlandet. Handla i Hervey Bay där det finns ett flertal större matvaruaffärer. Glöm heller inte att köpa med mycket vatten. Mer än du tror. Det finns inget värre än att fastna någonstans ute i vildmarken när det är över 40 grader varmt och vattenflaskorna är tomma.

Telefontäckningen på ön är ofta bristfällig. Räkna inte med att du kan använda din mobil även om du har ett australiskt sim-kort. Var förnuftig och åk inte ut på småvägar om du tror att du kommer att fastna. Se till att ha en spade med dig ifall du ändå gör det, så att du kan gräva loss bilen.

Dingos är i allmänhet inte särskilt farliga, även om det finns skyltar som varnar för dem. Vid ett eventuellt möte så ska du bara stå still och inte glömma att de är vilda djur och inga tamhundar. De kommer snart att tröttna på dig och bege sig vidare.

Bensinen på ön är dyr men ett nödvändigt ont om du ska ta dig fram med bil. Bensinstationer finns vid Cathedral Beach, Happy Valley, Kingfisher Bay, Eurong och Orchid Beach. Lämna inte tankningen till sista sekunden utan se till att du har mer än tillräckligt med bränsle för att klara dig. Det kan hända att en station är tillfälligt avstängd och att nästa ligger en bra bit bort.

Boende

Det allra bästa sättet att uppleva ön är genom att tälta. Då kommer du verkligen nära naturen och kan spana in stjärnhimlen. Det går att slå upp ett eget tält direkt på vissa delar av den östra stranden. Se till att ha med dig full utrustning. Ifall du saknar något kommer det att kosta dig dyrt då prislapparna är skyhöga på ön. Dessutom finns inte toalett eller dusch att tillgå om du väljer att campa på stranden. Därför väljer en del att slå läger på andra campingplatser genom QLD NPRSR som finns utspridda på ön (nprsr.qld.gov.au/parks/fraser/camping). Oavsett var du väljer att tälta så krävs campingtillstånd som du måste införskaffa i förväg (parks.nprsr.qld.gov.au/permits).

För den som önskar mer komfort finns flera stugor att hyra med varierande priser (hotelscombined.com/Place/Fraser_Island.htm). Fraser Island Retreat (hotelscombined.com/Hotel/Fraser_Island_Retreat.htm) ligger i Happy Valley, precis vid östra stranden. Parkering finns på plats och ett elektriskt stängsel håller dingos borta. Här finns nio stycken små prisvärda trästugor i två storlekar, där upp till fyra personer får plats i de mindre stugorna och fem i stugorna av den större modellen. I området finns också ett campingkök utrustat med grill, gasspis, mikrovågsugn, kylskåp, köksredskap och bestick.

Vill du bo lite mer avskilt och privat passar Fraser Island Beach Houses bättre (hotelscombined.com/Hotel/Fraser_Island_Beach_Houses.htm). Här finns fräscha två- och trerumsvillor med plats för familjer, grupper eller kärlekspar några hundra meter från Eurong. Alla stugor har egen balkong, tv, tvättmaskiner och fullt utrustade kök med diskmaskin, kylskåp och mikrovågsugn. Privat parkeringsplats finns också och gasgrillar finns utspridda utomhus. För den som önskar lite mer lyx efter en hel dag i en skumpig bil finns det en swimmingpool med en tillhörande spa-avdelning och även en lekplats för barnen.

En helg på Fraser Island med egen hyrbil

Fredag förmiddag – Avkoppling vid azurblå sjöar

Gå upp i ottan för att komma ut till ön i tid så att du slipper den värsta trängseln. Ta färjan som går på morgonen från Rivers Head. Kör till Central Station och följ skyltar mot antingen Lake McKenzie för att svalka dig i en av öns vackraste sjöar, eller mot Lake Birrabeen för att ha stranden mer för dig själv. Stanna så länge du vill och ät medhavd matsäck till en av öns mest uppskattade vyer.

Fredag eftermiddag – Snabb strandkörning

Åk mot Eurong och handla det sista du behöver medan du väntar tills tidvattnet är borta. Sväng sedan ut på Seventy-Five Mile Beach och accelerera. Öns östra strand tillika motorväg är perfekt för att flyga fram i en bil men se upp för saltvatten. Slå upp ett tält eller hyr en stuga vid Happy Valley. Grilla middagen och kör sedan försiktigt längs den brokiga skogsvägen mot Lake Gorawongera för ett kvällsdopp.

Lördag förmiddag – Historiskt skeppsvrak

Svida om till badkläder direkt efter frukost och kör ut på Seventy-Five Mile Beach igen. Styr kosan norrut och stanna till vid Eli Creek. Gå längs den klara bäcken och hoppa i när gångvägen tar slut. Slappna av och låt strömmen bära dig mot havet. Åk sedan lite längre norrut för att se The Pinnacles färgsprakande sandklippor och sedan även det stora skeppsvraket efter SS Maheno.

Lördag eftermiddag – Hav och klippor

Hoppa in i bilen och kör vidare mot Indian Head där du njuter av utsikten och havsbrisen. Gå ner till Champagne pools och bada bland klipporna. Kör mot Wathumba Swamp och leta efter sköldpaddor. Åk söderut längs Seventy-Five Mile Beach och slå läger vid stranden i Dundubara. Räkna stjärnorna på himlen och håll utkik efter Dingos.

Söndag förmiddag – En oas bland sanddyner

Bila söderut och vik sedan av inåt landet igen. Parkera bilen, snör på dig gympadojorna, ta med dig vattenflaskan och promenera den branta biten från Cornwell Break Road ner mot Lake Wabby. Vandra över sanddynerna ner till sjön för ett sista dopp innan hemfärd. Kör sedan ut på den västra sidan av ön och invänta färjan tillbaka mot River Heads.

Karta

Google Maps