Hemlängtan och kulturkrock

Hemlängtan är en naturlig del av en långresa och utlandsflytt. Att förbereda sig för en resa på egen hand handlar om mer än att bara ta hand om viktiga papper. Många som flyttar upptäcker att vardagen i Australien blev något annat än vad de drömt om. Trots att de var väl förberedda och hade alla papper i ordning väljer många att flytta tillbaka till Sverige i besvikelse över att Australien-vistelsen inte blev som de tänkt sig.

När jag läser guideböcker, glansiga resereportage eller bloggar med foton från soliga stränder är det sällan jag ser någon berätta att de stött på problem i Australien. Det är lätt att få intrycket att det aldrig regnar och att livet i Sydney är en dans på rosor i sommarnatten. Min erfarenhet är dock att många emigranter i alla fall inledningsvis tycker att flytten är väldigt jobbig och man brottas med tvivel, osäkerhet och hemlängtan. För de flesta ordnar allt sig och man lyckas etablera en vardag i det nya landet, medan andra känner så starka negativa känslor att man inte tycker att det är mödan värt och man väljer att åka tillbaka till Sverige. Jag vet att många nyanlända upplever en kulturkrock och i alla fall inledningsvis känner sig väldigt osäkra efter sin utlandsflytt.

Bli inte överraskad om allt känns uppe i luften och stressigt de första månaderna (kanske rentav det första halvåret) efter att du landat. Plötsligt är du omgiven av främmande människor som inte pratar ditt språk och inte kan relatera till många av dina erfarenheter och referenser. Även om du är duktig på engelska är det frustrerande att inte kunna uttrycka sig lika obehindrat som på svenska. Kombinerat med oron över att hitta jobb och bostad och att få pengarna att räcka till är det väldigt lätt att bli nedstämd.

Alla människor som flyttar till ett nytt land går igenom förändringar och situationer som är främmande och nya för dem. En del av dessa utmaningar kommer att kännas förvirrande, irriterande eller kanske lite skrämmande. Genom att vara förberedd på att det är naturligt och vanligt att uppleva en del jobbiga känslor medan du anpassar dig i det nya landet kommer det att vara lättare för dig att hantera den känslomässiga berg-och-dalbana som många utvandrare och långtidsresenärer går igenom.

Du kommer att tvingas lära dig mycket nytt under ditt första år i Australien. Du kommer sannolikt att behöva förbättra din engelska och du får kanske nöja dig med ett jobb eller en bostad som inte riktigt är vad du hade förväntat dig. Skillnaden mellan ditt liv i Australien och ditt liv i Sverige kommer att vara stor, och dina vänner hemifrån kommer inte att finnas bredvid dig för att ge dig stöd på samma sätt som tidigare. Jag kände mig själv ensam efter att ha lämnat familj och vänner i Sverige och tyckte att det var svårt att hitta nya vänner i Australien.

För par som flyttar kan det vara extra jobbigt när en i familjen kanske snabbt får ett jobb och kommer in i vardagen medan den andra har det svårare att etablera sig.

Fyra känslomässiga faser

När man talar om kulturkrockar och emigrantupplevelsen talar man ofta om fyra känslomässiga faser som många går igenom. Jag vill inte påstå att jag vet hur just du tänker och känner, men för mig stämmer den här modellen väl in på vad jag upplevde när jag flyttade.

Fas 1: Smekmånad (fascination och eufori)

Precis innan och strax efter du anlänt i Australien kommer du att ha stora förväntningar och förhoppningar. Det är en spännande tid och allt är nytt och kul. Under den här fasen är man ofta väldigt självsäker och tycker att det är lätt att hantera de problem som uppstår. Du kommer att se många likheter mellan Australien och Sverige.

Fas 2: Besvikelse (frustration, irritation samt negativitet)

Med tiden får du många positiva upplevelser och en del mindre angenäma. Ena dagen är du stolt över allt du åstadkommit och andra dagen kan du vara frustrerad, förvirrad eller kanske deprimerad över alla svårigheter och hinder du tycker dig stå inför. Under den här perioden är det lätt att få upp ögonen för allt som skiljer sig mellan Australien och ditt liv hemma. Australier verkar inte vara så vänliga och lätta att interagera med som du först trodde. Livet i Australien är stressigt och fullt av krångliga hinder och du börjar sakna Sverige och känner dig kanske rotlös och ensam. Det kan vara svårt att hålla sig motiverad och att gå till jobbet eller skolan, eller att kanske söka jobb. Den här fasen kan vara väldigt påfrestande och för er som flyttar tillsammans kan det uppstå friktion i er familjerelation när ni båda är stressade. Ibland känns hemlängtan riktigt stark och du känner dig irriterad och besviken på hur flytten till Australien blev.

Fas 3: Anpassning (återhämtning)

Din engelska förbättras sakta och du börjar bättre förstå Australien och hur australierna tänker och fungerar. Ditt självförtroende blir allt starkare när saker och ting börjar ”falla på plats” (till exempel bostad, jobb och vänner) och du alltmer känner att ditt nya liv är under kontroll. Du får perspektiv på den process du måste gå igenom för att bättre anpassa dig till och integreras i Australien. Du får en starkare känsla av mål och mening och det blir allt längre mellan stunderna av nedstämdhet.

Fas 4: Acceptans (acklimatisering och integration)

Du känner dig alltmer bekväm i den nya kulturen och i ditt nya hemland. Du har fått en del nya vänner och känner dig alltmer ”hemma” och som en del av samhället. Du förstår hur systemet och rutinerna fungerar och ångrar inte längre att du åkte till Australien. Du har kanske hittat ett bättre boende och jobb än det du hittade första månaderna och känner dig alltmer tillfreds.

Det är ok att det känns jobbigt

Min poäng är att det lätt kan ta flera månader tills du börjar känna dig mer ”hemma” och har skapat dig egna rutiner i Australien, så var inte för hård mot dig själv om det känns motigt i början. Det är naturligt att känna sorg över att ha lämnat familjen och vänner i Sverige, och det är naturligt att till en början känna tvivel och frustration.

När känslan av hemlängtan och saknad efter ditt svenska liv kombineras med frustrationen över att behöva lära om och anpassa sig är det lätt att bli nedstämd och ledsen. Glöm då inte att detta är ok och del av en naturlig förändringsprocess. Tusentals människor har gått igenom liknande upplevelser och i de flesta fallen löste allt sig och blev riktigt bra för dem till slut.

Ge processen lite tid och var inte för pessimistisk och hård mot dig själv för att allt inte omedelbart är så kul, lyckligt och spännande som du trodde att det skulle bli.

Till sist; om allt går snett är det ok att flytta hem igen. En del som reser bort upptäcker först när de flyttat hur mycket de innerst inne uppskattade och trivdes i Sverige och väljer därför att flytta tillbaka. En del gör sitt bästa för att trivas i Australien men får kanske inte livet att fungera trots åratal av tappra försök. Att flytta eller åka på långresa till Australien är en dröm för många men flytten kan lätt bli en mardröm om till exempel din familjerelation krackelerar, om du får problem med att försörja dig eller om du kanske inser att en utlandsflytt egentligen inte var rätt för dig. Glöm inte att du alltid kan åka hem igen efter att ha provat på utlandsdrömmen. Australien är inte rätt för alla, så tveka inte att ändra dig om du efter en tids tappra försök märker att utlandslivet inte fungerar för dig.

För en del leder den första resan till Australien att de emigrerar för gott och nästan blir mer australier än svenskar, medan andra väljer att ta det bästa från varje land och bygger ett kosmopolitiskt liv där de lever i båda länderna. För ytterligare en grupp blir resan till Australien istället en intressant och lärorik upplevelse som bekräftar för dem att de hör hemma i Sverige och att det är där de trivs bäst.

Oavsett hur du väljer att designa ditt liv i framtiden hoppas jag att din långresa till Australien blir allt det du hoppas att den ska vara. Lycka till!