När hela familjen söker visum till Australien

Familjen Kjeldsen-Hagström kämpade med att skaffa visum, få skolplats med specialundervisning och ordna med allt inför resan till Australien – men kom nära på inte iväg!

När svenska Cecilia Kjeldsen besökte Noosa som backpacker 1994 blev hon förälskad. Hon kunde aldrig glömma stadens varma atmosfär och den fantastiska naturen. När familjen samlat ihop till en månadslång semester julen 2015 fick Cecilia äntligen chansen att visa maken Rickard och döttrarna Tilda och Agnes Australien och Noosas charm. ”Här skulle jag kunna bo”, menade maken och drömmen som varit Cecilias blev nu hela familjens mål.

Mängden blanketter och intyg var stundtals överväldigande

Att bo i Noosa, om så bara för en kort tid. Det skulle kräva mycket arbete för alla. Vilket visum skulle passa? Vilka papper måste fyllas i och framförallt, hur mycket pengar måste de spara? Frågorna och listan på saker att göra blev längre och längre. Tester, bankutdrag, stämplar, arbets- och inkomst intyg, skolintyg, ja intyg av alla de slag. ”Det dyker upp nya frågor, papper och regler hela tiden när man ansöker om visum”, menar Cecilia som bifogade hela 23 attachments tillsammans med varje visum.  ”Mitt hetaste tips vad gäller visum är att ha gott tålamod – och var ute i god tid!”

Student Guardian visum kräver ett välfyllt bankkonto

Och nog gäller det att planera alltid. För om man som Cecilia och maken Rickard Hagström gör valet att resa som Student Guardians till sina barn gäller reglerna inget arbete. Så att spara pengar var något de måste börja med redan 1 ½ år innan avresan. ”Den största utgiften för oss nu är hyran för den lägenhet som ska vara vårt hem i Noosa i ett helt år. Som tur är kan vi hyra ut huset i Sverige. Men det var nära på att vi aldrig kom iväg, då hyresgästerna backade ur tre veckor innan resan!”, säger Cecilia. ”Trots att allt löste sig kan jag starkt rekommendera att vara ute i god tid om man planerar hyra ut sitt boende, minst ett halvår innan”, tillägger hon.

Bemötandet av familjens speciella behov överraskade

Det gäller alltså att ha en sparplan igång redan långt innan man åker. Planerandet är A och O, precis som att börja i tid. Speciellt som man måste få igenom visum, tjänstledighet, få skolplats till barnen, boende och andra speciella behov var familj kan tänkas ha. Och just det där med speciella behov är viktigt för att underlätta resan och minska på stressen. Cecilias barn kommer börja skolan i oktober i årskurs 7 och 10, varav den ena dottern kräver specialhjälp på grund av ADHD diagnos. ”Det som överraskade oss mest var skolans positiva attityd till sina nya utbytesstudenter”, berättar Cecilia. ”De har bemött oss jättefint vad gäller Agnes ADHD diagnos och varit mycket engagerade i att organisera hjälplärare och att underlätta för hennes skolgång. Deras positiva bemötande har varit över förväntan!” menar Cecilia som själv är lärare.

När hjärtat får styra

Och drömmen om att återse Noosa blev sann. Cecilias och familjens driv tog dem igenom härvan av pappersarbete inför resan (som var det tuffaste) och är nu på plats i Noosa, Australien. Maken Rickard lever ut sin dröm genom att på heltid få träna Triathlon i en fantastisk miljö och Cecilia njuter av Noosas vackra natur. I väntan på att skolan ska börja har de redan hunnit med att njuta av Noosa beach, närliggande naturreservat och dessutom varit på en oförglömlig resa i Harvey Bay. Där de på nära håll fick chansen att uppleva valar under en guidad tur. ”Vi skapar minnen för livet, hela familjen tillsammans”, säger Cecilia.  De planerar också uppleva the real deal med saltvattenkrokodiler i Darwin. Nu är det familjelivet som gäller för familjen Kjeldsen- Hagström. Chansen att få umgås tillsammans.

”Ibland måste man som förälder våga följa sitt hjärtas röst och låta drivet föra en framåt. Våga följa din inre längtan, var inte rädd, testa!”

Och om jag får säga det själv, modigt gjort av familjen att göra en sådan stor resa för ett år. Jag önskar dem all lycka till och hoppas vi får höra hur det går för dem med skola och vuxenliv!