Aussie-svensk hantverksöl för sommarhettan

Hantverksöl från Sverige grundat av en aussie gör semestern intressant. Under min intervju med Rob Bough får jag tips på hans personliga favoritställen i Australien där hantverksöl säljs. Själv inser jag hur speciellt det är att tillhöra två länder!

För en svenska bosatt i Australien är det förstås underbart att vara på semester i Sverige. När man plötsligt har två hemland ser man på saker med nya ögon. Man reflekterar över sånt man tidigare tog för givet; de ljusa långa sommarnätterna, sommarens mest spelade låtar och hur Sverige riktigt lever upp på sommaren, inklusive allt festande som pågår. För är det semester så är det. Inget undantag för mig.

Fast jag sitter i Sverige och njuter med hela mitt hjärta hittar hjärnan ändå vägar som tar mig tillbaka till Australien. Ölen i handen jag håller i är inget undantag. En känsla av nyfikenhet och stolthet väcks när ordet Australien dyker upp på etiketten. Lustigt att grundaren av den öl jag köpt på måfå råkar vara en australiensare som bosatt sig på Gotland, just där jag vuxit upp. Ja, världen är inte så stor som man tror ibland. Men vem är egentligen denna aussie som tillverkar citrus APA? Och vilka guldkorn kan han tänkas tipsa den svensk-australiska communityn om?

Aussie med gotländsk dialekt

Rob Bough bytte år 2005 ut hemlandet Australien mot livet på Gotland. Ett val som kändes helt naturligt då Robs fru hade rötter här. Under mitt besök på deras gård berättade Rob om hur allt började med ett litet hobby-bryggande ”in the shed”. Något som växte sig allt större och blev till ett företag år 2013. ”Det var inga som helst problem att starta upp företaget i Sverige”, berättar han på perfekt svenska med gotländsk dialekt efter att på sedvanligt svenskt vis skakat hand med mig.

På ett helt naturligt aussie-vis fick företaget förstås namnet Hop Shed Brewery Gotland. När vi börjar diskutera Australien dyker namnen Tooheys och Victoria Bitter upp som den öl många förknippar med Australien. Men den tiden är nästan förbi menar Rob. ”Även i Australien blir det allt vanligare att man köper hantverksöl styckevis istället för en sexpack.” Och just det där med hantverksöl är just vad Rob själv sysslar med.

Drömmen om Australien

Med Australiens mångfaldiga matkultur som inspiration och sina erfarenheter inom restaurangbranschen har Rob lyckats få till flera populära unika smaker. Det finns APA Citra Bomb och Mango pale ale, Piri Piri porter, Red IPA med komplex malt och humlesmak, och för den som vill testa ett nylanserat crisp lager finns Helles lager Hell Yeah. För den som gillar alkoholfritt finns det iste man tillverkat i samarbete med varumärket Kränku Te & Kaffe Gotland. Man kan få tag i dessa speciella öler genom att beställa på Systembolaget eller genom att besöka flera krogar främst i Visby på Gotland.

Men Hop Sheds aspiration stannar INTE där. I sin senaste expansion satsar Hop Shed nu fullt ut på en burklina istället för glasflaskor. Målet; att öka produktionen och exporten flerfaldigt. Drömmen är förstås att exportera hela vägen till Australien! Och vem vet? För med sina unika smakkombinationer och Australiens mångfacetterade befolkning finns det säkert ett särskilt sug Down Under.

Rob om Australien och Sverige

Kanske dags att ta sig en välkyld en nu. För här i Sverige råder det ju ”värmebölja” nu när termometern visar över 30 grader! En temperatur som en ”born and bred aussie” antagligen känner sig ganska hemma i, eller? ”Efter 13 år i Sverige har man liksom vant sig vid de svenska medeltemperaturerna,” menar Rob. ”Och Sverige är inte anpassat efter värme så som Australien. Det saknas inbyggt insektsnät på alla fönster och dörrar,” menar han och skrattar hjärtligt. Ett inbjudande skratt. Precis lika glad och öppen som sina landsmän i Australien. Men en sak är annorlunda med Rob – han gillar inte Vegemite! Men för de som gillar jästa varor i form av dryck tipsar Rob gärna. ”För den som gillar hantverksöl är det värt ett besök på Coogie Beach, Terrigal Beach eller Six String Brewing Co.”

Är du nyfiken på mer kan du kika in på Hop Shed Facebook.