Resa till Australien!

Australien är en unik upplevelse

När man tar det där första steget ut från flygplatsen fylls alla sinnen av nya intryck. Eukalyptusträdens aromatiska doft, en bländande stark sol på en klarblå himmel och ett alldeles speciellt ljus som gör kamerans filter överflödigt. Färggranna papegojor som tjattrar i fruktträden och enroma ödlor som slinker in bakom rödfärgad sandsten. Och det är bara början. Vart du än sen beger dig i Australien möter du en mångfald av kulturer som förvandlar var plats till något spännande. Dofter från främmande kryddor från jordens alla hörn blandas med bekanta syner i flimret av folkmängdens skiftande karaktärer. En helt unik atmosfär.

Dina öron fylls av en engelska som påminner om scener ur Crocodile Dundee, men också av bekanta toner bland europeiska och asiatiska tungomål. Och så unrinvånarna aboriginernas egna ord som dyker upp både i namn på städer och mindre orter. Det unika avtrycket från just aboriginerna finns att både se och höra för den som öppnar alla sinnen. Färggrann konst, didgeridoons dova hummande men också en känsla som tar dig till en annan tid och plats, som får en att vilja vandra barfota på Australiens uråldriga kontinent i sökandet efter sig själv

Föredrar man att söka efter annat är möjligheterna oändliga. Citylivet och den moderna metropolen har alla sofistikerade bekvämligheter och kulturella inslag man kan önska. Shoppa och festa, eller studera, uppleva kultur och friluftsliv? Stadsliv kontra lantliv, strandens svalkande vågspray ställs här mot öknens heta sand.

Söker man natur finns det i överflöd, från härdiga buskar i torra öppna landskap till lummiga gröna regnskogar och snötäckta berg. Du kan välja och vraka bland guldkornen, historiska som moderna. För den enorma kontinenten och landet Australiens består av sex delstater och två större fastlandsterritorier. Delstaterna är New South Wales (NSW), Queensland (QLD), South Australia (SA), Tasmanien (TAS), Victoria (VIC) och Western Australia (WA). De två territorierna är Northern Territory (NT) och Australian Capital Territory (ACT). Med säkerhet hittar du vad du söker vid någon av dessa.

Smakupplevelser för gommen finns det gott om, från öster till väster, från norr till söder. Raffinerade gourmetkök bland skyskrapor och magnifika hamnomgivningar i Sydney, New South Wales, blandat med klassiker som köttpaj och hamburgare med rödbetor från osande gatukök. Färsk mango, melon eller grönsaker som kommer direkt från producenten. Mat- och vinfestivaler i överflöd, var plats med sin egen specialitet. Testa på vingårdar i världsklass i Eastern Victoria där lokala delikatesser frossas mitt i småstadscharmens avslappnande atmosfär, eller tryffelfestivalen i huvudstaden Canberra. Sicksacka fram mellan viktorianska byggnader och lagerlokaler utsmyckade med artistisk gatukonst i Melbourne, Queensland för Australiens bästa kafébesök, eller varför inte tillfredsställa flera sinnen på en gång genom ett besöka en av landets alla folkfestivaler, musikfestivaler eller komedi- och filmfestivaler (se Fakta om Australien).

Ta en paus från vilan och hitta den perfekta presenten, från internationell storstadsshopping till lokala marknader med unika hantverk som inomhusmarknaden i Fremantle, Western Australia. För att känna att du verkligen befinner dig i Australien kan du bege dig till Kangaroo Island, South Australia för en upplevelse med vilda djur i orörd australisk natur. Eller varför inte klappa en tam koala på zoo i Sydney?. Få en smak av öknens hetta och aboriginsk kultur vid den röda sandstensklippan Ayers Rock i Uluru, Northern Territory, eller byt hettan mot svalkan när du snorklar runt vid Great Barrier Reef (Stora barriärrevet). Prova på att surfa eller åk på pingvinskådning på Phillip Island.

När du hittat de resmål som passar just dig gäller det att noga planera resan efter områdets klimat och vilken säsong som passar bäst för de utvalda attraktionerna. Något att tänka på är förstås den hetta sommarmånaderna oftast innebär. Eftersom det är Australien vi talar om så infaller sommaren när Sverige har vinter. Dessutom drabbas vissa delstater hårt av extremer som stormar, cykloner, hagel och översvämning vissa årstider. Andra områden erbjuder mildare somrar och vintermånader, och kusten är generellt sett svalare än inlandet. Kolla upp vad som gäller för just din destination och packa därefter.

Vill du ha ut det mesta av din resa gäller det att boka för den årstid intressanta attraktioner lämpar sig bäst och i vissa fall, är öppna överhuvud taget. Fundera på om temperaturen och klimatet ligger inom din toleransnivå och vad som krävs av dig för att genomföra en viss aktivitet. För att hamna i en 45 graders hetta när planen var att gå på vandring över öppna ytor utan skugga – då är risken stor att din dröm kommer bli det motsatta. Är du det minsta värmekänslig borde aktiviteter ske under den svalare säsongen, alternativt varva utomhusaktiviteter med närhet till luftkonditionerade inomhusaktiviteter eller ett svalkande dopp. Åtminstone till en början tills du vet vad du har att göra med och vet hur din kropp reagerar.

Vill du besöka städernas stad, staden som sägs ha allt – då är det ikoniska Sydney i New South Wales som gäller. Unna dig något extra och ta in på ett lyxigt hotellboende, eller förboka ett rum eller en lägenhet. Varva utsikten över Sydney Opera House med oändlig shopping och aptitretande restaurangbesök. När du tröttnat på glamour drar du vidare till den populära stranden Bondi Beach och tar in på ett vandrarhem för att utbyta erfarenheter med likasinnade. Tillsammans med pålitliga kompisar bilar du längs med kusten runt klippiga uddar och pudervita stränder för att sedan varva ned med en fisketur och får förhoppningsvis se lekfulla delfiner bredvid båten. Gillar man historia, politik och konst väntar en småstadscharm i Australiens huvudstad Canberra i Australian Capital Territory, men tänk på att förboka ifall parlamentet har möten, då är risken stor att mycket är fullbokat.

Se kolonialbyggnader på lummiga platser, ta ett glas rött på en vingård och vandra bland fruktträdgårdar i samhällen längs Great Dividing Range. För den tåliga väntar spökstäder och gamla gruvor bland blodröd ökensand och skyhöga temperaturer i The Outback. Vill man testa något ovanligt kan man bo under jord i ökenstaden Coober Pedy, men om hettan är för mycket kanske en tur till Tasmanien och Freycinet National Park passar bättre.

Skåda fåglar i Mandurahs våtmarker, åk på kryssning och se valar och valhajar utanför Australiens västra kust, mata halvtama kängurus på en campingplats i Jervis Bay, eller lyssna på vilda lorikeets och cockatoos i träden när du går hem från en av Sydneys nattklubbar när solen går upp.

För den som vill besöka Australien finns aktiviteter för alla smaker, och på den här sajten hoppas vi bakom Swedes In Australia att du hittar allt du behöver för att låta dig inspireras, planera, och genomföra din långresa eller utlandsflytt till andra sidan jorden. Välkommen!

Innehållsförteckning

Queensland

Capital Country (NSW+ACT)

Victoria

Western Australia

South Australia

Northern Territory

Tasmania