Great Ocean Road

Australiens mest kända väg heter officiellt B100 men är mer känd under det drömmiga namnet Great Ocean Road. Denna fenomenala havsstänkta kustväg ringlar sig närmare 250 kilometer mellan städerna Torquay och Allansford i södra Victoria. Redan under slutet av första världskriget smiddes planer på att bygga en väg som skulle locka turister till landets södra regioner. Den var tänkt att bli en minnesplats för alla de soldater som stupat i kriget. Och de som återvände hem satte man snart i arbete. Över 3 000 man plöjde genom tjock regnskog och hackade sig fram över stockar och stenar. Det var ett slitsamt arbete. Den klippiga kusten bjöd på hårt motstånd och arbetarna mötte stora svårigheter under bygget av vägen. I november 1932 avslutades den sista etappen mellan Lorne och Apollo Bay, och hela Great Ocean Road kunde äntligen invigas. Vägen slingrar sig fram och håller sig till största del nära kustlinjen. Otaliga utsiktsplatser och fotografiska höjdpunkter väntar runt var och varannan krök. Det här är ingen väg att stressa sig igenom. Och det gäller att ta iaktta försiktighet. Vägen kommer stundvis hisnande nära höga stup. Det är ett särskilt dramatisk stycke asfalterad väg, där omgivningarna visar upp en oerhörd skönhet. Känn doften av saltvatten och värmen från solstrålarna medan du bränner fram i en hyrbil och navigerar västerut. Vägen kantas av lugna surfarstäder där du kan stanna till och vila för natten.

Längre västerut väntar den mest natursköna delen av vägen kallad Shipwreck Coast. Sträckan visar upp skrovliga stenformationer och naturliga monument, såsom Loch Ard Gorge. Och inte minst de karaktäristiska kalkstenstopparna Twelve Apostles som reser sig ur havet som spöklika pelare. De återfinns inom Port Campbell National Park. Förvänta dig episka solnedgångar och många möjligheter att ta ett dopp i det blå. Är det ett ställe i landet du ska investera i en hyrbil, så är det längs Great Ocean Road. Sätt av några dagar, gärna en vecka, för att hinna med så mycket som möjligt längs den vindsvepta kustvägen i söder. Men det finns också många som vill utmana sig själva och ta sig fram för egen maskin. Cyklister är särskilt förtjusta i Great Ocean Road och på senare år har även maratonlöpare hittat hit. Och sedan lite över tio år tillbaka är det även möjligt att vandra hela eller delar av leden Great Ocean Walk.

Sevärdheter och upplevelser

Great Ocean Road startar i Torquay som ligger en timmes bilfärd från Melbourne. Torquay är onekligen Victorias främsta surfarstad med sina vida stränder och svallande vågor. Besök stranden Bells Beach om du vill prova på surfing. Behöver du en lektion kan du boka in dig via Go Ride a Wave (wotif.com/things-to-do/torquay-beach-surfing-lesson.a283689.activity-details). Förutom sol och vatten är Torquay en lugn och ganska tillbakadragen stad. Vill du hellre uppleva Torquay från ovan kan du testa skydiving och få en oslagbar vy över Bells Beach och Great Ocean Road (wotif.com/things-to-do/tandem-skydive-over-bells-beach-torquay-up-to-15-000ft.a258592.activity-details). Nästa givna stopp längs vägen görs i Lorne, staden som ligger vid foten av vackra Otway Ranges höjder. Lorne ligger endast två timmar från Melbourne och är en fridfull liten semesterort. Staden omges av vackra Otway National Park (parkweb.vic.gov.au/explore/parks/great-otway-national-park) som har fina vandringleder och höga vattenfall. Stranden Lorne Beach är ett måste att besöka, där turkosfärgat hav med gröna toner sköljer in på en vid sandstrand.

Kör inåt landet längs Erskine Falls road för att komma till Erskine Falls (parkweb.vic.gov.au/explore/parks/great-otway-national-park/things-to-do/erskine-falls). Från parkeringsplatsen kan du gå den korta sträckan till en utsiktsplats över de höga vattenfallen. Eller följ de branta trappstegen för att ta dig hela vägen ner. Längre västerut längs Great Ocean Road ligger Apollo Bay, en lugn liten stad med en absolut närhet till den dramatiska naturen. Både Lorne och Apollo Bay är utmärkta baser för att utforska mer av Otway National Park och Otway Ranges. Väster om Apollo Bay finner du Maits Rest. Här leder en kort promenad på en kilometer genom tät uråldrig regnskog. Kommer du hit under kvällen kan du se lysmaskar lysa upp i skogen (parkweb.vic.gov.au/explore/parks/great-otway-national-park/things-to-do/maits-rest).

Sträckan på 130 kilometer mellan Moonlight Head och Port Fairy kallas för Shipwreck Coast. Häremellan väntar några av Great Ocean Roads mest ikoniska sevärdheter, såsom kalkstensformationerna Twelve Apostles och Port Campbell National Park. Namnet Shipwreck Coast kommer av att närmare 700 fartyg förlist i dessa svårnavigerade vatten. Vid Wreck Beach i Moonlight Head ligger två rostiga ankare från fartygen Marie Gabrielle (1870) och the Fiji (1890) begravda i sanden som ett minne av svunna tider. Port Campbell National Park (parkweb.vic.gov.au/explore/parks/port-campbell-national-park) bjuder på många höga klippor och fantastiska vyer. Huvudorten är Port Campbell med ett blygsamt invånarantal. Det finns några kaféer och ett informationscenter. Främst besöks staden för sin närhet till naturfenomenen i närheten.

Twelve Apostles gigantiska pelare skjuter upp dramatiskt ur söderhavet. Vissa pelare är så höga som 45 meter. I dag är de åtta stycken. Fem av dem har rasat sedan de upptäcktes. Pelarna slits och eroderar, och för varje år som går blir de en aning lägre. För att komma ännu närmare Twelve Apostles, följ trappstegen Gibsons Steps ner till stranden. 86 grova trappsteg är uthuggna och tar dig från parkeringsplatsen ner till sanden. Missa inte att se kalkstenstopparna i solnedgången. Ett par kilometer nordväst ligger Loch Ard Gorge (parkweb.vic.gov.au/explore/parks/port-campbell-national-park/things-to-do/loch-ard-gorge). Här finns flera kortare vandringsleder att utforska. Vackra, ljusa stenformationer tornar runtomkring och det finns bra med utsiktsplatser. Platsen är uppkallad efter seglarfartyget Loch Ard som gick på grund här i slutet av 1800-talet.

Hela Great Ocean Walk (visitgreatoceanroad.org.au/greatoceanwalk) är kring 100 kilometer lång och beräknas ta åtta dagar att genomföra. Men kanske räcker det med att vandra delar av leden under ett par dagar. Under vandringen får du möjlighet att stanna upp där du känner för det och ta det i din egen takt. Leden börjar i Apollo Bay och slutar vid Twelve Apostles och får endast vandras i den riktningen. Den länkas samman med bilväg och parkeringsplatser vilket gör att du kan planera din vandring på ett smidigt sätt. Det finns hotell men också campingplatser längs vägen, men se till att boka boende i förväg (visitvictoria.com/Regions/Great-Ocean-Road).

Bra att veta

Turistinformation

Det finns informationscenter i de flesta städer du stöter på längs vägen. De finns i Geelong, Apollo Bay, Lorne, Queenscliff, Port Campbell och Torquay. Befinner du dig i Melbourne så besök informationscentret vid Federation Square. För aktiviteter, biljetter och boenden längs Great Ocean Road kan du även ta en titt på wotif hemsida (wotif.com/discover/australia/victoria/great-ocean-road.d6135588).

Transport

Det är vanligast att starta sin resa i Melbourne och sedan köra västerut mot Torquay, där Great Ocean Road börjar. Naturligtvis är det smidigast att ta sig fram med en egen bil. Väljer du att hyra bil så slipper du anpassa dig efter andras tidtabeller och önskemål. Det finns flera hyrfirmor i Melbourne (wotif.com/Car-Hire). Det finns också olika företag som kör bussturer eller anordnar aktiviteter längs vägen, till exempel Gray Line (wotif.com/things-to-do/full-day-great-ocean-road-tour-from-melbourne.a190684.activity-details), Wildlife Tours Australia (wotif.com/things-to-do/great-ocean-road-12-apostles-small-group-day-tour.a190819.activity-details) eller Bunyip Tours (wotif.com/things-to-do/great-ocean-road-and-12-apostles-sunset-small-group-tour.a190561.activity-details).

Det är fullt möjligt att ge sig ut på cykel längs Great Ocean Road. Hela sträckan är strax över 270 kilometer lång men är uppdelad i etapper. För att undvika trängsel är det smart att komma hit under lågsäsong och försöka att cykla främst under vardagar. Cykeluthyrning finns i de flesta städer.

Boende

Trots avskildheten finns det en del olika boendealternativ att välja mellan längs Great Ocean Road. Men oavsett hur du planerar att bo under resan så är det absolut nödvändigt att boka i förväg. Under vår, sommar, höst och skolledighet är risken stor att du inte är ensam om att vilja komma hit. Högsäsong är lika med höga priser och trängsel. Vad gäller camping (visitvictoria.com/Regions/Great-Ocean-Road/Things-to-do/Outdoor-activities/Camping) är det inte tillåtet att slå upp sitt tält varsomhelst, utan du måste hålla dig till markerade campingplatser.

I Torquay finns ett trevligt vandrarhem att sova på. Bells Beach Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Bells_Beach_Backpackers.htm) ligger vid 51 Surfcoast Highway. Det är litet men mysigt och städat. De har grill, wifi, ett bra kök och en fin uteplats. Torquay Tropicana Motel (hotelscombined.com/Hotel/Torquay_Tropicana_Motel.htm) ligger en bit utanför staden, men är prisvärt om du inte vill bo på vandrarhem men samtidigt inte spendera alltför mycket pengar på boende. Cumberland Lorne Resort (hotelscombined.com/Hotel/Cumberland_Lorne_Resort.htm) är ett av de bättre hotellen i Lorne, vid 150 Mountjoy Parade. Hotellet har ett perfekt läge mittemot stranden. Se till att du får ett rum högt upp om det finns möjlighet, så du får utnyttja balkongen. Det finns också campingplatser västerut vid Cumberland River Holiday Park (hotelscombined.com/Hotel/Cumberland_River_Holiday_Park.htm). Campingplatserna ligger vid stranden och det finns flera vandringsleder runtomkring som du kan ge dig ut på.

Det fräschaste vandrarhemmet längs Great Ocean Road hittar du i Apollo Bay. Apollo Bay Eco YHA (hotelscombined.com/Hotel/Apollo_Bay_Eco_YHA.htm) är modernt, ljust och som namnet antyder även ekocertifierat. Det är rent och snyggt och ett stort plus är att närmsta mataffär endast ligger 100 meter bort. Köket är stort och har allt du kan tänkas behöva. Och bäst av allt är att de har en stor uteplats på taket med panoramavyer.  I Port Campbell kan du stanna till vid Loch Ard Motor Inn (hotelscombined.com/Hotel/Loch_Ard_Motor_Inn.htm), som ligger lämpligt placerat vid 24 Great Ocean Road.

En lördag längs Great Ocean Road

07:00 – Surfarstart

Din resa länga Great Ocean Road börjar i Melbourne. Stig upp i tid, packa bilen och fyll bränsletanken. Styr sedan kosan mot surfarstaden Torquay. Stanna till på The Pond Café på 39 Esplanade för att inta frukost. Prova någon av deras varma rätter om du är hungrig. Eller köp med dig en kaffe och macka för att spana in morgonpigga surfare vid Bells Beach.

11:00 – Vilda vattenfall

Fortsätt söderut längs väg B100. Vid Lorne viker du av västerut längs Erskine Falls Road. Kör till parkeringsplatsen där vandringsleden börjar. Välj mellan att gå till utsiktsplatsen för att blicka ut över vattenfallen Erskine Falls, eller utmana dig själv och gå nerför de branta stegen för att komma riktigt nära.

13:00 – Teddys utsiktsplats

Ta dig återigen ut längs vägen och stanna till vid Teddy’s Lookout, strax söder om Lorne (greatoceanroad.info/information/teddys-lookout). Kör till picknickplatsen längst ut på George Street och gå sedan den sista sträckan till utsiktsplatsen. Härifrån får du en vacker vy över det vilda havet och det är ett bra tillfälle att leta fram kameran.

16:00 – Regnskogar och klippor

Sväng förbi Sandy Feet Café (sandyfeetcafe.com.au) i Apollo Bay för att köpa med dig en lättare lunch. Kör sedan västerut in till Great Otway National Park och besök Maits Rest, som är en utmärkt presentation av regnskogen. Följ den korta vandringsleden där informationsskyltar beskriver området och dess flora och fauna. Nästa stopp görs vid Loch Ard Gorge. Gå ner till stranden och titta närmare på de färggranna klipporna som reser sig kring havet.

18:00 – Twelve Apostles

Ta dig den sista biten till resans höjdpunkt, de majestätiska kalkstenstopparna Twelve Apostles. Glöm inte att följa trappstegen Gibsons Steps ner till stranden. Det är brant och energikrävande, men du belönas med att uppleva pelarna ur ett annat perspektiv. Stanna kvar tills solen börjar gå ner för att se ljuset speglas över stenformationerna.

20:00 – Sista stoppet

Den långs och fartfyllda dagen avslutas med en härlig middag i Port Campbell. Restaurangen heter 12 Rocks Beach Bar. Det finns få riktigt bra restauranger i Port Campbell, men det här är en av dem. De specialiserar sig på skaldjursrätter så hugg in på någon av dem (12rocksbeachbar.com.au).

Karta

Google Maps