Grampians

En majestätisk bergskedja som omges av tät skog väntar västerut i Victoria. Namnet är Grampians och delar av området är nationalpark som även går under namnet Gariwerd av den lokala ursprungsbefolkningen. Knaggliga bergsryggar av sandsten möter ett spännande växtliv. Parken är tillräckligt stor för att innefatta ett 600 kilometer långt nätverk av vägar och 160 kilometer vandringsleder. Totalt täcker nationalparken in 1 670 kvadratkilometer, vilket är något större än hela Öland. Grampians National Park är en av delstaten Victorias största nationalparker och är känd för sin enastående variation av vegetation och djurliv. En bilresa på tre timmar från Melbourne tar dig hit, men det går minst lika bra att välja bussen.

Området är ett himmelrike för den som gillar friluftsliv. Här finns alla möjligheter till vandring, bergsklättring och cykling. Bergen bjuder in till magiska vyer och hisnande utsikter. Det finns leder som passar såväl den vana vandraren som nybörjaren. Men du kan också ta bilen till hjälp när du beger dig till den högsta punkten i parken och bestiger Mount William nära Halls Gap. Berget är 1 167 meter över havet. Härifrån får du en oslagbar utsikt över hela området. Efter all vandring kan det vara skönt att svalka sig. Tur då att det finns gott om forsande vattenfall att upptäcka. Plaska omkring under fallen MacKenzie Falls och beundra de spännande stenformationerna. Grampians är uråldrigt. För ungefär 380 miljoner år sedan började sandsten från floderna i området att bygga upp den bergskedja som syns i dag. Grampians skjuter upp ur Victorias flacka jordbruksmarker och kallas ibland för Victorias trädgård på grund av sin rika flora. Runt bergskedjan ligger små städer utplacerade. Halls Gap, Dunkeld, Ararat, Hamilton och Stawell för att nämna några.

Åk till Lake Bellfield eller Lake Wartook och testa din fiskelycka. Eller paddla kajak eller kanot i de lugna vattnen. Ta en tur till en lokal vingård och koppla av med ett glas av deras egentillverkade vin. Boka in en flott middag på hotellet Royal Mail i Dunkeld och prova lokala smaker. Åker du till Grampians borde äventyr och utforskning vara ditt främsta mål, för här finns det gott om möjligheter. Nästan så att det till och med kan bli lite kort om tid om du vill hinna med allt. En lekplats för frilufsare men också ett mecka för den matglada. Och en plats att lära sig mer om landets historia.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

MacKenzie Falls (parkweb.vic.gov.au/explore/parks/grampians-national-park/things-to-do/mackenzie-falls) är ett vattenfall som är över 30 meter högt och därmed högst i delstaten. Ta dig ett dopp om omständigheterna tillåter, det vill säga om strömmarna inte är för kraftiga. Tänk också på att vattnet är djupare än vad det ser ut. Området som vattenfallet ligger i har dessvärre varit med om ett flertal omfattande skogsbränder. En i januari 2006 då nästan hälften av nationalparken brann. Somrarna kan vara väldigt torra och varma. Är du på besök under sommaren kan du kolla läget med informationscentret i Halls Gap innan du ger dig ut.

The Pinnacle (parkweb.vic.gov.au/visit/natural-wonders/the-pinnacle-in-the-grampians-you-can-do-it!) är en utstickande bergsklippa med magisk utsikt över Grampians. För att ta sig hit måste man klättra igenom Grand Canyon och vidare. Frukta icke, du behöver inte vara rutinerad bergsklättrare för att klara av det. Det finns tydliga skyltar, stigar och trappor till din hjälp. Tro dock inte att det är världens lättaste grej, trots att det står att det bara är två kilometer från parkeringen till slutdestination. Vandringen tar hela två timmar. Planerar du att göra detta på hösten eller våren så ta med en vindjacka. Under sommaren är solhatt eller keps att föredra samt rikligt med vatten. Har du inte två timmar över, följ i stället skyltarna mot Grand Canyon. Även där är utsikten enastående.

Konst och kultur

Ta en sväng till Brambuk Cultural Centre (brambuk.com.au) i Halls Gap. Där finns utställningar om den australiska urbefolkningen, deras traditioner och ursprung. Testa instrumentet didgeridoo, lär dig dansa traditionell dans eller pröva dina kunskaper i bumerang-kastning. Bara byggnadens utseende i sig är värt ett besök. Inträdet är dessutom gratis för besökare i alla åldrar. På området finns även kafé, souveniraffär samt sovsalar för den som vill stanna över natten.

Horsham Regional Art Gallery (horshamtownhall.com.au/horsham-regional-art-gallery) har över 1 000 olika konstverk varav en betydande del är fotokonst. Galleriet är byggt runt tre stora avdelningar; australiska fotografier, Wimmera-regionen och Mack Jost-samlingen, men också andra utställningar får tillfälligt ta plats. Detta är en utmärkt plats för den konstintresserade. Inträdet är en symbolisk summa. I Grampians finns även andra konstutställningar av varierande karaktär. Hitta den som passar dig bäst på den officiella informationshemsidan Visit Grampians (visitgrampians.com.au).

Är du inte rädd för någonting kan du besöka en av Australiens mest skräckinjagande byggnader och delta i Eerie Tours spökvandringar (eerietours.com.au). Året var 1867 när Ararat Lunatic Asylum öppnades och det sägs att några av de värsta dårarna i det brittiska imperiet bodde här. Under 130 år var det 130 000 människor som dog på boendet och därför anses nu detta vara en av de mest hemsökta platserna i Australien. Ararat Lunatic Asylum bestod av 68 byggnader som beboddes av över 2 000 läkare och patienter, vilket gjorde det till en självförsörjande by. Rundturen tar två timmar och avgår en gång i halvtimmen efter klockan åtta i mörker.

Sport, underhållning och evenemang

Befinner du dig i Halls Gap under första helgen i maj så säkra en biljett och ge dina smaklökar en upplevelse. Grampians Grape Escape (grampiansgrapeescape.com.au) är en matfestival för hela familjen. Ta chansen att uppleva mer än hundra utställare från västra Victoria och ta del av deras kunskaper inom mat, dryck och produktion. Denna festival har funnits sedan 1991 och besöks av ungefär 10 000 gäster årligen. I området hålls även matmarknader, bland dem Avoca Riverside Market (facebook.com/AvocaRiversideMarket), Hamilton Farmers Market (facebook.com/HamiltonFarmersMarketHIRL) samt Jung Market (facebook.com/Market.Jung.Vic.Au).

Stawell Gift (stawellgift.com) är Australiens äldsta och mest prestigefyllda kortdistanslopp. Loppets startade 1878 av guldgrävarna som en kul grej och sedan dess har det blivit en årlig tradition förutom ett uppehåll på fyra år under andra världskriget. Den lyckliga vinnaren kammar hem 40 000 australiska dollar. Staden Stawell är en av få städer i Victoria som fortfarande har en aktiv guldindustri. Loppet springs lördag, söndag och måndag under påsk.

Uteliv

Vill du testa klassiska rätter från det aboriginska köket så borde Brambuk’s Bushfood Café (brambuk.com.au/bushfoodscafe.htm) vara något för dig. Här serveras bland annat känguru, australiska prästkragar och frön från akaciaträdet.

För den vindrickande är vingården Best’s Great Western (bestswines.com) ett måste. På vingården har mängder av olika viner producerats sedan vingården öppnade år 1866. Här finns förutom fantastiska viner också en magisk underjordskällare där du får guida dig själv bland vintunnor av alla möjliga slag. Ryktena säger att familjen Thomson skapar enastående Shiraz i timmerbryggeriet.

Är du i Grampians måste du ta en sväng förbi Dunkeld och Royal Mail Hotel (royalmail.com.au/eat-and-drink/dining-room) för en måltid. Då måltiderna är baserade på närproducerade råvaror så skiftar menyn beroende på säsong. En del av råvarorna är till och med odlade i hotellets egen trädgård. De har en egen vinkällare, vacker utsikt över södra Grampians och restaurangen har vunnit ett flertal priser för sin mat.

Bra att veta

Turistinformation

För officiell information om Grampians kan du besöka hemsidan Visit Grampians (visitgrampians.com.au). Även Parks Victoria (parkweb.vic.gov.au/explore/parks/grampians-national-park) ger dig bra information om nationalparken. Väl på plats kan du göra en visit på något av informationscentren i Ararat, Halls Gap, Dunkeld eller Horsham.

Varningar och förberedelser

Som alltid när du är i naturen, var noga med vad du lämnar efter dig. Detta är dessutom en nationalpark, så var extra noga. Vill du ha picknick och grilla så se till att kolla upp var, när och hur du får elda. På somrarna är det väldigt torrt i Australien, och Grampians vill helst inte vara med om fler skogsbränder. Packa med kläder efter väder och ordentligt med vatten.

Transport

För att ta sig till Grampians krävs bil (wotif.com/Car-Hire) eller en buss. Bussar från Melbourne avgår från Southern Cross Station och resan tar upp till tre timmar. V/Line-bussarna tar dig till stationen i samhället Ararat och där finns sedan anslutningsbussar som tar dig till andra delar av regionen. Kolla upp tidtabellen på Public Transport Victorias hemsida (ptv.vic.gov.au). Tar du bussen så lägg på minnet att avstånden i Australien är långa. Mellan Ararat och Halls Gap är det till exempel fyrtio minuter. Vill du ta dig runt i hela Grampians-regionen så se till att kolla upp hur bussarna ansluter med varandra. Ring ett informationscenter och fråga om tips för bästa och mest effektiva reseplanering, de är oftast väldigt trevliga och hjälpsamma. Att köra mellan Melbourne och Halls Gap tar strax under tre timmar.

Boende

Störst utbud av boende hittar du i Halls Gap (hotelscombined.com/Place/Grampians_National_Park.htm). Är din budget begränsad bör du boka ditt boende där då de har vandrarhem och andra budgetvänliga alternativ. I Halls Gap finns ett YHA-vandrarhem. Grampians ECO YHA (hotelscombined.com/Hotel/Grampians_Eco_YHA.htm) ligger i hjärtat av nationalparken, och är precis som namnet avslöjar ett miljövänligt boende. De använder sig bland annat av solenergi, regnvattendepåer och återvinning. I köket hittar du även ekologiskt odlade örter, ägg från frigående höns samt frukt och grönsaker som du är välkommen att använda.

Reser du till Grampians med bil och tält finns det några campingplatser som kostar att välja mellan. Känner du däremot att du verkligen vill campa i skogen, och inte på en bemannad campingplats, så fråga informationscentret om hjälp. Det kan vara krångligt med camping i Australien som saknar allemansrätt, men det är inte omöjligt.
Grampians Motel Halls Gap (hotelscombined.com/Hotel/The_Grampians_Motel_and_The_Views_Bar_Restaurant.htm) ligger vid foten av de höga bergen i skogens hjärta och det är bara några minuters gångavstånd till centrala Halls Gap. Det finns många olika sorters rum, allt från enklare varianter till lyxigare sviter. Motellet har även en egen restaurang. Reser du med bil är det ett plus att det finns en parkering i anslutning till motellet.

En lördag i Grampians med tillgång till bil

08:00 – Mat och minigolf

Börja dagen med uppladdning på Livefast Café (livefast.com.au) vid Grampians Road i Halls Gap. Personalen här älskar att utforska området, så passa på att fråga om tips på saker att göra. För att smälta maten och förbereda dig på dagens tempo, ta en sväng till Grampians Adventure Golf (grampiansadventuregolf.com.au). Det är en minigolfsbana med 18 hål och banorna är uppbyggda med bland annat berg och vattenfall. Dessutom är banorna döpta efter lokala ikoner som the Pinnacle och Mount William.

11:00 – Vilda vattenkrafter

Nu börjar det riktiga äventyret. Åk 25 minuter norrut till MacKenzie Falls, och njut av naturens skapelser. Ta ett bad i fallet om vattnets strömmar tillåter. Gå upp, torka dig och fascineras av vilken kraft vattnet kommer i när det faller från 30 meters höjd. Vandra tillbaka till parkeringen, men ta inte samma väg som du kom. Det finns fler alternativ att välja mellan.

13:00 – Aboriginska lärdomar

Ta dig tillbaka till centrum av Halls Gap. Det är dags för en historielektion. Brambuk Cultural Center (brambuk.com.au/information.htm) väntar på dig. Kolla in byggnaden. Vilken arkitektur! Gå sedan direkt till Bushfoods Café (brambuk.com.au/bushfoodscafe.htm) och avnjut en annorlunda lunch. Krokodil, känguru, emu finns att välja på. Följ med på den guidade turen i skogen och lär dig om vilka växter som går att äta och vilka som är giftiga. Testa att kasta en bumerang och måla din egen message stone i sann aboriginanda.

16:00 – Blicka ut över bergen

Packa en picknickkorg och åk till Picaninny carpark i Dunkeld. Från Halls Gap pratar vi om en timmes bilfärd, så här kan eventuella passagerare passa på att slumra till. Parkera bilen och starta vandringen Picaninny Walk mot en fantastisk utsikt. Denna vandring är klassad som enkel och är två och en halv kilometer lång tur och retur. Stanna när vägen tar slut eller utsikten överrumplar dig och ta fram färdkosten.

18:00 – Middag på Royal Mail

Efter en händelserik dag är smaklökarna också värda en minnesvärd stund. Royal Mail Hotel (royalmail.com.au/food-wine/) i Dunkeld löser det åt dig. Studera menyn noga då den skiftar beroende på råvarornas säsong.

20:00 – Avnjut en öl

För att avsluta dagen på topp, åk vidare till Hamilton. Sista stoppet är nämligen en bar. Sätt dig på Blue Malt Restaurant and Beer Lounge och gör som en riktig aussie och avnjut en kall öl. Deras ölmeny består av 60 olika lokala, nationella och internationella sorter. Så det är bara att välja och vraka. Från onsdag till lördag har de dessutom öppet sent.

Karta

Google Maps