Gold Coast (Guldkusten)

Skinande skyskrapor som står uppradade längs kustremsan. Ungdomar som vinglar omkring på lite för höga klackskor. Kraftfulla vågor som kraschar in och stekande solsken närmare 300 dagar om året. Det är ett högt tempo längs Queenslands Gold Coast, någon timmes färd söder om Brisbane. Storstaden Surfers Paradise är som en blandning av Miami Beach och Orlando. Det har kommit att bli en plats där australier gärna vill påskina det perfekta soldränkta livet i flip flops och designerkläder, jagandes lycka och en australisk version av den amerikanska drömmen. Men bakom solbrillorna gömmer sig påsiga ögon. Bakfulla tonåringar och sönderbrända besökare är mer regel än undantag.

Surfers vänder sig onekligen främst till ett smalt klientel, och med smalt menas de vackra och unga. Många partysugna studenter kommer hit under skollov och veckoslut för att fira in ledigheten med alkohol under sena nätter. Gold Coast är definitivt Australiens nöjesområde nummer ett. Folk reser hit från hela landet för att under dagen skrika sig hesa i flertalet nöjesparker, för att sedan dansa bort natten. Som besökare gör du bäst i att ha mycket pengar på fickan. Dessutom bör du klara dig med endast ett par timmars sömn per natt. Det finns mycket att göra längs Gold Coast om du trivs i vräkig storstadsmiljö med närhet till stranden. Surfers Paradise anses vara en turistfälla enligt vissa. Men för andra är det just paradiset. Det beror helt på vad du förväntar dig. Kom mentalt förberedd så är det inga problem. Och glöm inte bort att stranden aldrig är långt borta.

Beger du dig ut på landet så får du en helt annan upplevelse. Hetsen försvinner blixtsnabbt så fort du lämnar höghusen bakom dig. Landskapet blir ett annat och tystnaden tar över. Tät och frodig regnskog härskar och vattenfallen avlöser varandra i den tropiska hettan. Queensland är trots allt en exotisk plats med kokospalmer och bananplantager. Nationalparkerna Springbrook och Lamington har massvis av naturlig skönhet att visa upp. Då småvägarna kan vara undermåliga och kollektivtrafiken är sparsam är eget fordon det bästa alternativet. Med bra utsiktsplatser och skyltade vandringsleder av olika svårighetsgrad är nationalparkerna väl värda att besöka, även för oerfarna vandrare.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Vandra hela eller delar av 54 kilometer långa Gold Coast Hinterland Great Walk (nprsr.qld.gov.au/parks/great-walks-gold-coast-hinterland/index.html). För de rutinerade finns fyradagarshajken Gold Coast Hinterland Great Walk på 54 kilometer att avverka. Leden går genom urtida skogar och förbi mäktiga vulkaner, genom hjärtat av Springbrook och Lamingtons nationalparker. Bästa tiden att ge sig ut är från mars till oktober då temperaturen ligger på en behaglig nivå. Springbrook National Park (npsr.qld.gov.au/parks/springbrook/index.html) täcker en del av den världsarvslistade Gondwana-regnskogen. Parken ligger inte långt från gränsen till New South Wales och är full av grönska och små insjöar att doppa sig i. Besök Natural Bridge (visitgoldcoast.com/places-to-see/springbrook/attractions/natural-bridge-springbrook-national-park), där ett vattenfall forsar ned genom en halvöppen grotta. Lysmaskar lyser upp grottaket som stjärnor under natten. Det finns guidade turer till Springbrook National Park om man vill slappna av och låta någon annan tänka på färdväg och lunch (wotif.com/things-to-do/springbrook-tamborine-rainforest-full-day-tour.a426965.activity-details).

Västerut från Springbrook ligger Lamington National Park (nprsr.qld.gov.au/parks/lamington). Inom parken finns många olika djurarter och massvis av eukalyptusträd, lianer och vattenfall. Många vandringsleder löper kors och tvärs genom Lamington. Gå över hängbron O’Reilly’s Tree Top Walk (oreillys.com.au/walking-tracks-at-lamington-national-park) för att få en oslagbar vy över regnskogen. Nio broar bildar en sträcka på 180 meter nästan 15 meter upp i luften. Arrangerade dagsturer finns att boka om man föredrar att resa med en arrangör som planerar allt från upphämtning vid hotell till mat, inträde för nationalparken och utflykter (wotif.com/things-to-do/oreillys-lamington-national-park-day-tour.a254474.activity-details). Tamborine Mountain (visitgoldcoast.com/places-to-see/mt-tamborine) är namnet på en mysig liten ort vid berget Tamborine. Små butiker säljer lokala hantverk och souvenirer. Och sedan finns många kortare vandringsleder att ge sig ut på.

För strandhäng är stranden i Surfers Paradise ofta det självklara valet, med skyskraporna som fond längs den kilometerlånga stranden.Burleigh Heads är en förort till Gold Coast inklämd mellan Surfers och Coolangatta. Stranden här är inte lika välbesökt som den i Surfers. Här kan hela familjen lära sig surfa (wotif.com/things-to-do/beginner-surf-lesson.a255178.activity-details). Bra vågor väller in för surfing, även om det finns en del stenbumlingar att se upp för. Har du inga problem med höga höjder kan du ta dig upp till observationsdäck i SkyPoint, en 240 meter hög byggnad (wotif.com/things-to-do/skypoint-observation-deck-tickets.a170599.activity-details). Om du vågar ta dig hela vägen upp till toppen av skyskrapan tar en hiss dig upp den största biten av vägen, sedan får du gå de sista 30 meterna utomhus med säkerhetssele ankrad vid trappans räcke (skypoint.com.au). Du belönas med en milsvid vy över Surfers Paradise.

Nöjesparker och zoo

Det finns många nöjesparker att välja mellan längs Gold Coast. Under heta sommardagar är en dag på Wet’n’Wild (wetnwild.com.au) svår att slå. Ta med dig badkläder och handduk och tillbringa en hel dag bland vattenbaserade attraktioner. Prova AquaLoop, där du står i en kapsel och golvet öppnas så att du faller ner i ett rör och kan komma upp i hastigheter runt 60 kilometer i timmen. Kom i tid för att slippa trängsel. Dreamworld (dreamworld.com.au) är landets största nöjespark och har berg- och dalbanor och en mängd andra olika attraktioner. Om man planerar att besöka fler än en nöjespark kan man köpa ett rabatterat pass (wotif.com/things-to-do/7-day-super-pass-movie-world-sea-world-wetnwild-water-world.a290679.activity-details). En djurpark väl värt ett besök är Currumbin Wildlife Sanctuary (wotif.com/things-to-do/currumbin-wildlife-sanctuary-tickets.a170587.activity-details) ett par kilometer norr om Gold Coast flygplats. Utmana dig själv med att klättra högt bland trädtopparna i äventyrsparken Tree Tops challenge (wotif.com/things-to-do/admission-to-treetop-challenge-high-ropes-adventure-park.a439794.activity-details) som finns i anslutning till Currumbin Wildlife Sanctuary.

Shopping

Surfers Paradise Beachfront Markets (surfersparadise.com/things-to-do/beachfront-markets) hålls varje onsdag, fredag och söndag kväll nere vid stranden i Surfers. Kring 120 olika stånd säljer överreklamerade souvenirer, finare hantverk och allt däremellan. Vid dåligt väder ställs marknaden in. För att hålla koll på den senaste uppdateringen, kika in på deras Facebooksida (facebook.com/SurfersParadiseBeachfrontMarkets).

Uteliv

Det myllrar av nattklubbar och pubar i Surfers Paradise, de flesta ligger utplacerade längs Orchid Avenue. Sin City (sincitynightclub.com.au) är ett stort dragplåster för äldre tonåringar och tjugonågontingare med DJ:s och drinkerbjudanden. För att hänga med ett lite äldre klientel passar Surfers Paradise Beergarden (surfersbeergarden.com.au) bättre. De har ofta livemusik och många sorters öl på fat. Om man är intresserad av hantverksöl kan man följa med på en arrangerad tur till några av Guldkustens mest uppskattade ställen (wotif.com/things-to-do/highlight-tour-of-gold-coast-breweries-with-tastings.a438075.activity-details). För något att äta är Alfresco on Elston (alfrescogc.com) längs 2/3 3018 Surfers Paradise Boulevard i Surfers Paradise ett bra val. Det är en italiensk restaurang med avslappnad stämning som pumpar ut vällagade rätter. Pizza, pasta och risotto tillhör basutbudet som lagas av den italienska familjen som driver köket. Men också skaldjur och kött serveras. De gör även take away-rätter. Citrique Restaurant (marriott.com/hotel-restaurants/oolsp-surfers-paradise-marriott-resort-and-spa/citrique/57220/home-page.mi) finns hos Surfers Paradise Marriot Resort & Spa vid 158 Ferny Avenue. De dukar upp en gedigen skaldjursbuffé med bland annat räkor, ostron och krabba. Ett absolut måste i Surfers.

Bra att veta

Turistinformation

Det finns ett informationscenter i inrikesterminalen på Gold Coasts flygplats, samt ett i Surfers Paradise längs 2/18 Riverview Parade. Vill du få tips på aktiviteter, boende, anslutningsbussar och rabatterade pass i och runt Gold Coast kan du ta en titt på wotif hemsida (wotif.com/discover/australia/queensland/gold-coast.d180064).

Varningar och förberedelser

Undvik skolledigheterna, och då särskilt Schoolie’s Week (schoolies.com), som infaller när landets gymnasieelever får ledigt och firar detta med en resa till Gold Coast. Annars får du stå ut med ett överflöd av odrägliga ungdomar. Då solen skiner i stort sett varje dag året om, går det bra att besöka Gold Coast oavsett årstid. Räkna dock med temperaturen är en aning lägre i inlandet under vintern.

Transport

Flera lågbudgetbolag flyger till Gold Coast Airport som ligger några kilometer från Coolangatta. Flera bolag flyger hit från andra inrikesstäder, främst Brisbane. Men det går också internationella flyg till städer i Asien och Nya Zeeland (wotif.com/Flights). Från Brisbanes flygplats går det dessutom att ta sig med Air Train (airtrain.com.au). Annars kör även Greyhound bussar till Surfers Paradise. Bilar finns att hyra på flygplatserna eller i städerna (wotif.com/Car-Hire). Surfside (surfside.com.au) kör också bussar mellan Gold Coast och städer längs kusten.

Boende

Det finns en hel del boendealternativ längs Gold Coast . De allra flesta ligger i huvudorten Surfers Paradise (hotelscombined.com/Place/Surfers_Paradise.htm). Många har nära till stranden som också är ortens huvudattraktion. Med massvis av unga besökare finns en hel drös vandrarhem att välja mellan. Det är inte ovanligt att de har olika erbjudanden gällande nattklubbar som de försöker pracka på dig. Surfers Paradise Backpackers Resort (hotelscombined.com/Hotel/Surfers_Paradise_Backpackers_Resort.htm) är centralt belägen vid 2837 Gold Coast Highway, inte långt från nattklubbar och restauranger och väldigt nära stranden. De har gratis wifi och tvättmaskiner. Pool och tennisbana finns också på området. De organiserar uppskattade utekvällar och pubrundor.

Gold Coast Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Gold_Coast_Backpackers_Hostel.htm) vid 28 Hamilton Avenue är ett rent och enkelt vandrarhem några minuters promenad från nattklubbar, strand och butiker. Det är ett lite lugnare alternativ med en egen bar. Söker du i stället ett mer vuxet boende finns lägenheter och lägenhetshotell till hands. Copacabana Holiday Apartments (hotelscombined.com/Hotel/Copacabana_Apartments.htm) ligger ett stenkast från stranden i Surfers vid 24 Hamilton Avenue. Prisvärt boende där alla rum har balkong. Rummen är luftkonditionerade och har eget kök. På området finns två pooler kantade av palmträd.

Xanadu Holiday Resort (hotelscombined.com/Hotel/Xanadu_Resort.htm) längs 59 Pacific Street har en fantastisk utsikt över Main Beach. Det är ett lite finare lägenhetshotell med stora öppna ytor, fräscht kök och balkonger. De har en- och tvårummare att välja mellan. På plats finns många faciliteter, inklusive en spa-avdelning, pool och ett bra utrustat gym. Men också en tennisbana, en bastu och utomhusgrillar. Bra campingplatser är en bristvara i centrala delarna av Surfers. Vill du campa får du röra dig norr eller söder om staden för att hitta en plats att slå upp ditt tält. Visit Gold Coast (visitgoldcoast.com/where-to-stay/caravan-and-camping) listar några vettiga alternativ.

En lördag längs Gold Coast

08:00 – Börja på topp

Inta dagens stabila frukost, eller varför inte brunch, på Tribeca NYC (tribecanyc.com.au/breakfast) vid 58 Thomas Drive på det lite lugnare Chevron Island. Så mycket bättre än slaskiga ägg och bacon som många kaféer slevar upp. Här kan du beställa in mackor med pocherade ägg, avokadoröror och bagels. Till detta finns gott kaffe och te. Det är värt att sitta kvar en bra stund och ladda inför dagen.

11:00 – Strand och surfing

Efter en lång morgon med stort matintag rör du dig mot stranden. Packa med solkräm, badkläder och en bra bok. Slappa och doppa dig i havet när det blir för varmt. Eller var lite aktiv och lär dig surfa med Surfin Paradise (surfinparadise.com.au). De arrangerar surflektioner där du tillsammans med fem andra får lära dig grunderna och därefter får försöka hålla balansen på brädan. Du befinner dig ju trots allt i Surfers Paradise. Att prova på surfing hör liksom till.

13:00 – Lunchtid

Lunchen intas hos Café Alfons återigen på Chevron Island vid 38 Thomas Drive. De har goda sallader, grillad fisk och underbart kaffe. Och såklart mumsiga efterätter. Känner du för att se dig omkring kan du ta en tur runt staden eller besöka Gold Coast City Gallery (theartscentregc.com.au/gallery) vid 135 Bundall Road för att kika på konstutställningar. Det är helt gratis.

16:00 – Utsiktsdags

Det har blivit dags för att se dig omkring ordentligt i staden. Känd vinden riva i håret när du klättrar upp till toppen av skyskrapan Q1 (skypoint.com.au), eller välj det lugnare alternativet och ta hissen upp till utsiktsplattformen. Oavsett hur du tar dig upp får du en makalös vy över Surfers. Havet breder ut sig framför dina fötter och du ser ändå bort till bergen i fjärran. Detta är ett oslagbart fototillfälle.

18:00 – Middagsmat

Bege dig till 9 Hamilton Avenue för middag på Longboards Laidback Eatery (longboardsbar.com.au). Helt klart det självklara valet när det kommer till gourmetburgare längs Gold Coast med ett tjugotal olika sorter att välja mellan. Värt att notera att de säljer burgaren Phat Bastard Burger på 1,8 kilo, så kom hungrig.

20:00 – Dansant Natt

Efter en lång dag med mycket mat och sol är det dags att röra på sig. Och i Surfers är det nattklubb som gäller. Barhoppa längs Orchid Avenue, och prova dig fram tills du hittar vad du söker.

Karta

Google Maps