Geraldton

Batavia Coast löper utmed den mellersta delen av Australiens västkust. Sträckan går mellan Cervantes i söder och Kalbarri i norr. Och med drygt 40 000 invånare är Geraldton den största staden i området. Geraldtons läge är dess största tillgång. Staden ligger där den flacka jordbruksmarken möter havet som skiftar i alla tänkbara nyanser av blått. Det är ett paradis för den som älskar vattensporter. Alla typer av surfing utövas, inte minst dykning. Geraldton är ett populärt stopp för de som bilar utmed västkusten. Här kan du hitta allt du behöver. Det finns gott om mat att fylla upp förrådet med samt mycket att se och göra som besökare. Staden ligger fem timmars bilkörning norr om Perth och är ett välkommet avbrott under den långa resan. Det sägs att solen lyser åtta timmar om dagen i Geraldton vilket lett till att staden fått smeknamnet Sunshine City.

Sandstranden ligger endast ett stenkast från stadskärnan. Huvudstråket Marine Terrace löper en gata bort från hamnen och kantas av butiker, restauranger och ståtliga rumsgranar. Österut i hamnen ligger lyxiga båtar förtöjda. Vid udden i väster står den rödvitrandiga fyren och blickar ut mot havet. Fiske är fortfarande en viktig inkomstkälla och särskilt hummer som bland annat exporteras till Japan och USA. Som besökare kan du själv testa fiskelyckan och försöka håva in fångsten vid Point Moore, Separation Point eller nere i fiskehamnen. Och glöm inte att provsmaka skaldjuren som serveras på någon av restaurangerna nere i hamnen.

Båt- och flygturer lämnar dagligen Geraldton för de magnifika Abrolhos Islands, de sydligaste korallöarna i Indiska oceanen som ligger 60 kilometer sydväst om Geraldton. Det varma tropiska vattnet gör att många djur- och växtarter lever och frodas här. Exempelvis australiska sjölejon men också delfiner, stingrockor och kräftor. Ögruppen Abrolhos består av 122 öar som är perfekta för dykning och snorkling. För 10 000 år sedan var öarna en del av fastlandet. Det finns gott om fåglar varav flera arter är utrotningshotade. De vackra korallreven har orsakat många skeppsbrott, däribland Batavia som tillhörde det nederländska ostindiska kompaniet. Skeppet stötte på Morning Reef och gick på grund år 1629. Vraket efter Batavia ligger på 4,6 meter djup, och kan besökas tillsammans med en dykarrangör. Håller du dig hellre på torra land finns en rmodell att beskåda vid stadens museum.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Abrolhos Island Charters (abrolhosislandcharters.com.au) erbjuder fisketurer både över en och flera dagar. Men också surfingturer, dykturer och ekoturer omkring de historiska öarna Abrolhos Islands. Sikten i vattnet sägs vara den bästa på hela västkusten och nog finns här mycket att se med färgsprakande korallrev, fiskar, delfiner, sjölejon och skeppsbrott under vattenytan. Känns båt inte riktigt som din grej går det utmärkt att ta flyget över till Abrolhos Islands. Geraldton Air Charter och har dagliga flygturer och du kan själv välja om du bara vill flyga över eller ta en halvdagstur eller en heldagstur (wotif.com/things-to-do/search?location=Geraldton,%20Western%20Australia). De flyger bland annat över den tuggummirosa Hutt Lagoon som ligger mellan Geraldton och Kalbarri (wotif.com/things-to-do/pink-lake-fixed-wing-scenic-flight-from-geraldton.a479206.activity-details).

Batavia Coast Dive & Watersports (facebook.com/bataviacoastdive) erbjuder bland annat PADI-certifierade dykarkurser. Vill du lära dig surfa eller slipa på din surfteknik kan du göra det på Back Beach, exempelvis genom företaget Midwest Surf School (surf2skool.com).

Under sommarhalvåret, från oktober till mars är förutsättningarna för vindsurfing bra. Företaget G-spot Xtreme (gspotxtreme.com.au) både säljer och hyr ut all utrustning du behöver. Kitewest (kitewest.com.au) specialiserar sig på vattensporter och arrangerar även olika turer.

City of Greater Geraldton (cgg.wa.gov.au/play/sports-recreation/beaches.aspx) har en lista på stränder och parker i och omkring Geraldton, samt vilka faciliteter och aktiviteter som finns. Några populära stränder är Point Moore, St. Georges Beach och Coronation Beach. Surfingen är bäst mellan april och oktober medan november och mars är bättre för kitesurfing.

Konst och kultur

Upptäck mer om regionen på Western Australian Museum (museum.wa.gov.au/museums/museum-of-geraldton). Museet har ingen fast inträdesavgift utan du betalar vad du tycker att det är värt. Ta en titt på deras hemsida för att inte missa något spännande som är på gång. De har bland annat en fullskalig kopia av långbåten Batavia som gick på grund 1629 (visitgeraldton.com.au/experiences/attractions/batavia-longboat-replica.aspx). Skeppet ligger vanligtvis utanför museet och under sommarhalvåret seglar det en bit varje söndag. Det är gratis att följa med men du uppmanas lämna en slant för besväret. Skeppet tas in för underhåll på vintern.

Törstar du efter mer kultur finns konstgallerierna Regional Art Gallery (artgallery.cgg.wa.gov.au) vid 24 Champan Road och Latitude Gallery (latitudegallery.com.au) vid 169 Marine Terrace. I centrum ligger även stadsbiblioteket Geraldton Regional Library (library.cgg.wa.gov.au) där du kan få tag på wifi. Biblioteket har öppet varje dag. Adressen är 37 Marine Terrace.

Historia och parker

Point Moore Lighthouse var den första stålfyren som byggdes på det Australienska fastlandet år 1878. Den är stängd för allmänheten men den är fotovänlig och det finns en informationsskylt som berättar mer om dess historia. Fyren är rödvitrandig och 34 meter hög. Du hittar den västerut på udden, följ Marine Terrace tills du når Point Moore.

Med vacker utsikt över staden står minnesmärket HMAS Sydney II Memorial (hmassydneymemorialgeraldton.com.au). Rest för att hedra de 645 Australienska män som omkom efter en strid med det tyska skeppet Kormoran i november år 1941. Dagligen klockan 10:30 anordnas en halvtimmes guidad tur. Guiden träffar du vid minnesmärkets parkering vid Gummer Avenue.

Sport, underhållning och evenemang

Teater, bio, utställningar, med mera kan du ta del av på Queens Park Theatre (queensparktheatre.com.au) vid Cathedral Avenue. Varje oktober anordnas Sunshine Festival (sunshinefestival.com.au) som är en hyllning till stadens mångfald. Räkna med extra mycket kultur och uppvisningar av lokala talanger inom bland annat musik och konst.

Shopping

Det finns två köpcentrum inom promenadavstånd från centrum. Northgate Shopping Centre (northgateshoppingcentre.com.au) ligger vid 110 Chapman Road och Stirling Central (stirlingscentral.com.au) ligger vid 54 Sanford Street.

Under lördagar och söndagar håller Platform Markets (facebook.com/platformmarkets) öppet. Tänk på att vara uppe med tuppen eftersom marknaden stänger redan klockan tolv. Det är den största marknaden i närheten av Geraldton och här finns gott om mat, dryck och prylar att fynda.

Uteliv

The Freemasons Hotel (facebook.com/pages/Freemasons-Hotel-Geraldton/176719502367997?nr) vid 79 Marine Terrace är en populär pub. Hit beger sig unga som äldre för att inta sin eftermiddagsöl. Utelivet i Geraldton är inte extremt pulserande men söker du mesta möjliga drag ska du gå till nattklubbarna en lördagskväll. Vibe (vibenightclub.com.au) har både dansgolv och tystare rum för den som bara vill prata och lära känna nya människor. Nattklubben ligger vid 38 Fitzgerald Street.

The Jaffle Shack (facebook.com/TheJaffleShack) är ett omtyckt kafé med mysig inredning, gott kaffe och goda jaffles. Jaffles är en grillad smörgås. Stället ligger vid 188 Marine Terrace. Dome (domecoffees.com/stores/dome-geraldton) har riktigt bra placering och ligger vid vattnet längs Foreshore Drive. Det tycks alltid vara fullsatt med folk som vill njuta av den härliga utsikten och smakliga måltider. De långa öppettiderna gör att du kan äta alla dagens mål här om du så önskar. För att avnjuta lite lokal hummer kan du bege dig till Skeetas (skeetas.com.au) vid 219 Foreshore Drive.

Bra att veta

Turistinformation

Vill du ha dagsfärska tips, besök den hjälpsamma och vänliga personalen på Geraldton Visitor Centre. Kontoret hittar du vid 246 Marine Terrace. De har öppet 09 till 17 måndag till fredag och 09 till 13 lördag och söndag. Söker du jobb kan du kontakta informationscentret för hjälp. Ett tips är att prova lyckan på Brolos (brolos.com.au/corporate/careers) som vanligtvis rekryterar nya krafter vid behov. Det finns flera mataffärer i Geraldton, men tänk på att de har stängt på söndagar.

Transport

Det går dagligen flygturer till Geraldton (wotif.com/Flights). Från Perth tar resan endast en timme. Flygplatsen ligger tio kilometer öster om Geraldton. För att ta sig in till stan är det taxi som gäller men du kan även hyra bil direkt på flygplatsen (wotif.com/Car-Hire).
Det går även utmärkt att ta bussen. Restiden blir längre och beroende på dag och rutt så tar det mellan sex till nio timmar från Perth. Att ta bussen ger dig möjlighet att se mer av landet. Bussar med TransWA (transwa.wa.gov.au) avgår från East Perth Terminal. Du kan även åka med bussbolaget Integrity (integritycoachlines.com.au) som i skrivande stund erbjuder avgångar sena kvällar och nattetid från Wellington Street i centrala Perth. Ett bra tips är att boka din resa några dagar i förväg för att undvika tråkiga överraskningar som en inställd buss eller en tidigarelagd avgångstid som gör att du missar din bussresa.

Vill du ha maximal frihet ska du köra ditt eget fordon och ta valfri väg till kuststaden Geraldton. Kör du raka vägen från Perth och trafikförhållandena är goda tar du dig dit på ungefär fyra och en halv timme. Vill du följa havet ska du välja att köra på Indian Ocean Drive som förlänger resan något, men det är det värt. Håll koll på vägförhållanden genom att kika in på Main Roads Western Australias (mainroads.wa.gov.au) hemsida. Reser du under våren kan det vara värt att delvis köra inlandsvägar för att se vildblommor färga världen. Exempel på områden med mycket blommor är Three Springs och Perenjori.

Boende

Reser du på en tajt budget kanske Geraldton Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Geraldton_Backpackers.htm) passar. Annars finns campingplatsen Belair Gardens Caravan Park (otelscombined.com/Hotel/Belair_Gardens_Caravan_Park.htm) som är en semesteranläggning vid Point Moore, endast 250 meter från vattnet. På området finns wifi, pool och spelrum. Förutom uppställningsplatser för husbilar och husvagnar finns enrums- och tvårumsstugor att hyra. Även Sunset Beach Holiday Park (hotelscombined.com/Hotel/Sunset_Beach_Holiday_Park.htm) har liknande boendeformer till uthyrning. Bägge semesteranläggningar kan ordna med enklare tältplatser vid behov.

Letar du efter ett billigt boende med havsutsikt och bra läge rekommenderas Cameliers Guest House vid 92 Marine Terrace. Vill du njuta av ett lägenhetshotell finns budgetvarianten Abrolhos Reef Lodge (hotelscombined.com/Hotel/Abrolhos_Reef_Lodge.htm) som ligger en bit söderut vid 126 Brand Highway eller den prisvärda Zebras (hotelscombined.com/Hotel/Zebras.htm) som hämtat inspiration från Afrika. Zebras ligger en bit bort i närheten av Tarcoola Beach vid 2 Glendinning Road så egen bil är att föredra. Ocean Centre Hotel (hotelscombined.com/Hotel/Ocean_Centre_Hotel.htm) är ett lite dyrare men finare alternativ. Hotellet är fyrstjärnigt och ligger centralt i hörnet av Cathedral Avenue och Foreshore Drive.

En lördag i Geraldton

07:00 – Fräsch frukost

Njut av en god frukost på Salt Dish vid 35 Marine Terrace. Leta dig fram till deras innergård och börja dagen i skuggan. Packa sedan ner kamera, vattenflaska, handduk, solkräm, hatt och badkläder. Hoppa därefter in i taxin som du redan har förbokat. Nästa destination är Geraldtons flygplats för en flygcharter med valfri operatör som du bokat via Geraldton Visitor Centre (visitgeraldton.com.au).

09:00 – Över till Abrolhos

Ge dig ut på en oförglömlig flygtur över till de magiska Abrolhos-öarna. Piloten pekar gärna ut öarna och kan berätta mer om dem och omgivningarna. De är minst lika imponerande från ovan som nere på marken. Landa sedan på en av öarna. Njut av utsikten och morgonfikat. Välj sedan mellan snorkling bland de vackra korallreven och djuren eller en guidad promenad genom naturen. Du tar snorklingen och plaskar sedan omkring under förmiddagen.

13:30 – Indisk lunch

Efter ännu en sevärd tur med flygplan är du tillbaka i Geraldton igen. Det har blivit hög tid för något mer mättande att äta. Styr kosan mot Origin India (originindia.com.au) vid 60 Champan Road. Detta är en av de bästa restaurangerna i staden. Rätterna smakar mycket och gott och du lär inte lämna stället hungrig.

15:00 – Utflykt på två hjul

När energin återvänt hyr du en cykel att trampa dig fram på. Cykla västerut mot udden. Stanna till vid Point Moore Lighthouse och ta några bilder. Utforska sedan staden. Se bland annat St. Francis Xavier Cathedral och Queens Park Theatre. Stanna till i någon av parkerna i närheten och sätt dig ner med en god bok eller en bra tidning för lite välförtjänt vila.

18:00 – Strålande solnedgång

Ta en promenad från parken i nordostlig riktning till HMAS Sydney II Memorial eller cykla dit. Kolla in minnesmärket efter alla som stupat i krig. Härifrån har du en fin vy över Geraldton när solen blir glödande orange och sedan sänker sig över staden.

20:00 – Svalkande kvällsdopp

Utnyttja det faktum att stranden ligger alldeles i närheten. Ta ett svalkande kvällsdopp i havet vid Champion Bay Beach. Där är vattnet vanligtvis lite lugnare och stranden är lång och inbjudande. Efter en vända till stranden byter du om till något mer festligt och unnar dig en god dryck på The Provincial Lounge Bar vid 167 Marine Terrace.

Karta

Google Maps